logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skąd pobrać Turbo Pascal 6.0 lub inną wersję działającą pod Windows XP?

angro 20 Maj 2026 10:38 156 5
REKLAMA
  • #1 21906795
    angro
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem w tym dziale nowicjuszem i mam problem ze znalezieniem programu Turbo Paskal w wersji 6.0 lub innej dającej się uruchomić pod Windows XP.
    Wiem, że są nowsze platformy, ale ja chcę się nauczyć podstaw programowania od początku.
    Pozdrawiam i proszę o pomoc w znalezieniu lub podesłaniu wersji do instalacji.
  • REKLAMA
  • #2 21907232
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Witaj.

Możesz się zainteresować: https://www.freepascal.org/ i ewentualnie IDE do niego: https://www.lazarus-ide.org/

Swoją drogą jeśli chcesz się uczyć od początku to warto zacząć chyba jednak od C, jest bardziej powszechne i bardziej przydatne. Ogólną wiedzę z Pascala możesz wykorzystać do nauki innego języka, ale tak samo możesz wykorzystać ogólną wiedzę z języka C. Przy czym nauka C będzie bardziej przydatna (z tego języka nadal się korzysta w wielu miejscach), a podstawy C nie są wcale trudniejsze od podstaw Pascala.
  • REKLAMA
  • #3 21907237
    quish
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    dt1 napisał:
    Witaj.

Swoją drogą jeśli chcesz się uczyć od początku to warto zacząć chyba jednak od C, jest bardziej powszechne i bardziej przydatne. Ogólną wiedzę z Pascala możesz wykorzystać do nauki innego języka, ale tak samo możesz wykorzystać ogólną wiedzę z języka C. Przy czym nauka C będzie bardziej przydatna (z tego języka nadal się korzysta w wielu miejscach), a podstawy C nie są wcale trudniejsze od podstaw Pascala.

Pascal bardziej "sztywny" ale za to trudniej popełnić głupie błędy. Do gołego C różnice w możliwościach raczej niewielkie, a kod przenośny - chyba nawet gcc kompiluje.

FreePascal ma tryb pracy jak TurboPascal szukaj w helpach
  • REKLAMA
  • #4 21907242
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    A ja bym zasugerował jednak Python. To jest dzisiaj król "ogólnego" programowania i w zasadzie uważany za najlepszy jako pierwszy język, doskonale udokumentowany i bogate community. Kiedyś, po czasach świetności Pascala, uczyło się właśnie jako pierwszego języka ANSI C, na uczelniach szczególnie, ale teraz czy to w networkingu, czy w cyber, czy data science, masz Python i tego uczą. No chyba, że zamierzasz kiedyś napisać własny system, jak Linus Torvalds, no to wtedy C++ must have ;-) IMHO nie warto uczyć się Pascala, nawet do niego wracać, ale jeśli już i to w ramach boomerskiej tęsknoty, to Free Pascal jak zasugerował dt1. Turbo Pascal nie ma ani bibliotek, ani nie był pomyślany jako język do nowoczesnych systemów takich jak XP. Delphi, które wywodzi się wprost z Pascala, też raczej już nie spełnia standardów współczesnych systemów to taki dinozaur i nisza już raczej. W Python masz wszystko, jest wieloplatformowy i cały czas rozwijany.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • REKLAMA
  • #5 21907244
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    angro napisał:
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem w tym dziale nowicjuszem i mam problem ze znalezieniem programu Turbo Paskal w wersji 6.0 lub innej dającej się uruchomić pod Windows XP.
    Wiem, że są nowsze platformy, ...........
    Pozdrawiam i proszę o pomoc w znalezieniu lub podesłaniu wersji do instalacji.

Wersja 6.0 jest DOS-owa

A gdzie już szukałeś?
    Może ten link byłby pomocny:
    Turbo Pascal (With DOSBox) (TPWDB) is a free and open source compiler
    and Integrated Development Environment (IDE) for Pascal language on Windows 64 Bit and 32 Bit

https://sourceforge.net/projects/turbopascal-wdb/

e marcus
  • #6 21907419
    bsw
    Poziom 22  
    Ocena: 720
    angro napisał:

TurboPascal miał błąd w bibliotece CRT, co uniemożliwiało jego pracę na szybszych komputerach. Co prawda były łatki do tego ale po co kombinować.
    Ponadto jest to oprogramowanie własnościowe.
    Też polecam FreePacala który może być w pełni kompatybilny z TP ale przede wszystkim jest nowszy i wciąż rozwijany. Zatem można się nie tylko nauczyć podstaw ale zostać z nim na dłużej.

BTW: Oryginalne IDE TurboPascala jest okropne - zwłaszcza te skróty klawiszowe z WordStara - zupełnie nieprzystające do obecnych standardów.
    Poza tym wersja 6 to już totalne archeo - nawet składni nie kolorowała.
    Jeśli nie chcesz się już na starcie zniechęcić - to odradzam.

Pascal Tak ale nie Turbo :-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA