logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć taśmę LED cyfrową CCT w narożniku po urwaniu lutów?

Romuś12 05 Cze 2026 17:01 102 3
REKLAMA
  • #1 21916088
    Romuś12
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Cześć, montuję sobie taśmę LED cyfrową CCT w konstrukcji przed domem i mam taki problem z łączeniem w narożniku, podczas wciskania taśmy urwały mi się luty i jest teraz kłopot. Mam już zlutowany nowy narożnik 10 cm x 10 cm i mam w planie go tam wstawić, ale może ktoś miał już taki problem i jest w stanie podpowiedzieć jakieś inne rozwiązanie.
    Jak połączyć taśmę LED cyfrową CCT w narożniku po urwaniu lutów?
    Jaki dokładnie masz typ/model tej taśmy LED CCT i ile ma pól lutowniczych/przewodów w miejscu łączenia?
    Taśma cyfrowa IP54, 3 pola lutownicze: V, GND i sygnał cyfrowy.
    Możesz wrzucić zdjęcie uszkodzenia i doprecyzować, czy urwały się tylko luty, czy też same pady/ścieżki na taśmie, oraz czy taśma jest w silikonie (IP65/IP67)?
    Tylko luty, taśma jest pokryta nano powłoką hydrofobową IP54.
  • REKLAMA
  • #2 21916107
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1343
    Gdy przez odsłanianie powłok nie ustalisz i nie odsłonisz na tyle ścieżek aby się podlutować to konieczne będą odcinki tej taśmy z resztek lub z zapasowej rolki lub z identycznej rolki o długościach jakie konieczne w korelacji ze znakami nożyczek czyli odcinków na jakie można ciąć tę taśmę o ile Twój typ taśmy na to pozwala?
  • REKLAMA
  • #3 21916330
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    Przedłuż przewody i wlutuj się przy najbliższym polu lutowniczym miejscu cięcia. Przewód od Data nie musi być taki gruby. Albo jak powyżej już było wspomniane dosztukuj uszkodzony częściowo odcinek wymieniając go na sprawny o ile masz z czego.
  • #4 21916875
    Romuś12
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzięki panowie, załatwiłem to przewodem 0.34, bo akurat taki miałem pod ręką, 3 małe mostki i było to na tyle elastyczne, że nie miałem większych problemów z włożeniem w profil.
REKLAMA