logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[LTspice] Fuzz Face na BC546 - czy układ jest poprawny i skąd asymetryczny przebieg?

Maruwa65 09 Cze 2026 22:24 24 2
REKLAMA
  • #1 21918380
    Maruwa65
    Poziom 1  
    Cześć. Ogólnie chcę spytać was odnośnie układów elektronicznych efektów do gitary elektrycznej fuzz. Wzorowałem się na układzie efektu fuzz face, ale skorzystałem z tranzystorów BC546 oraz wykonałem symulacje w LTspice i w moim mniemaniu ten układ jest wykonany dobrze, ale chcę zaczerpnąć waszej opinii, czy ten układ jest poprawnie zrobiony. Pomiary zrobiłem pomiędzy sygnałem sinusoidalnym a kondensatorem 2,2 uF. Oraz zrobiłem pomiar pomiędzy rezystorem 250 kOhm oraz kondensatorem 0,015 uF i wyszedł sygnał asymetryczny, który przypomina sygnał prostokątny
    [LTspice] Fuzz Face na BC546 - czy układ jest poprawny i skąd asymetryczny przebieg?
    Wykres napięcia w LTspice: zielona sinusoida V(n005) na czarnym tle, 0–5 ms i ok. ±100 mV
    Zrzut ekranu z LTspice z zielonym wykresem napięcia V(n003) o kształcie zbliżonym do prostokątnego
  • REKLAMA
  • #2 21918386
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 141
    Układ jest zaprojektowany źle. Tranzystory mają zamienione emitery z kolektorami.
REKLAMA