Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeou - oryginalny autoalarm

Niematotamto 19 Apr 2003 12:01 5421 14
    Niematotamto
    Level 16  
    witam!
    mam oryginalny alarm do peugeota typ chyba ATX17 pytanie jak to podlaczyc
    sa dwie wiazki przewodow:
    pierwsza to dwa przewody (czarny i bialy z niebieskim paskiem)
    druga to 5 przewodow (czerwony , czarny, niebieski, bialy z niebieskim paskiem, i pomaranczowy)
    alarm jest odrazu z syrena w jednej obudowie
    pozdrawiam
    Niematotamto
    Level 16  
    a moze to jest sama syrena:) tylko po co tyle przewodow?? jak podlaczam zasilanie na czerw i czarny to nic sie nie dzieje
    monterek3
    Level 16  
    Witam, jest to autoalarm Texton, to co jest widoczne pod maską lub na podszybiu to syrena! Centralka alarmu jest schowana w kokpicie. Jak chcesz to podaj mi dokładny model Peugeota i rok produkcji to zeskanuje ci schemat do Tex'a.
    Pozdrawiam
    Wojtek
    Niematotamto
    Level 16  
    potwierdzam to co napisales na obudowie jest naklejka z napisem TEXALARM i jest dniazdo 4 pinowe

peugeot 306 XN z 98 roku
    ale nie mialem oryginalnie zamontowanego alarmu, dostalem to "cos" :) i chcialem sobie podlaczyc w swoiej 306-tce mam centralny zamek, a to co dostalem to tylko jedno "czarne podelko"wygladajace jak syrena, ktore opisywalem wyzej:) czy do tego cos jeszcze jest potrzebne?? czy reszta jest montowana fabrycznie?
    pozdrawiam i czekam na schemat
    monterek3
    Level 16  
    Witam, druga część alarmu nie jest montowana fabrycznie! Jest to dokładane w serwisie, jeżeli nie masz kompletu to ja osobiście proponuje zamontować coś nieoryginalnego np. ampio, cobra itp. Naprawde będzie ci działać o wiele lepiej niż oryginał. Oryginal tylko "wyje", nawet nie odłącza wtrysku czy zapłonu. Taki sam alarm jest w Citroenie Xsara. Jak chcesz to wyśle ci schemat a nawet chyba bede miał taką centralkę z oryginalnymi wiązkami które wczepiasz w instalacje autka.

Pozdrawiam
    Wojtek
    Niematotamto
    Level 16  
    bylbym wdzieczny za schemat:) mam alarm GEPARD ale probuje uruchomic to co mam oryginalne (jesli to sama syrena to dlaczego nie wyje :) moze uwalona?? i po co jej 4 przewody?? A tak w ogole to samo wycie mi wystarczy, mam immobiliser i blokade skrzyni, zamontowalem juz czujniki ultradzwiekowe i brakuje tylko syreny
    pozdrawiam i czekam na schemat:)
    monterek3
    Level 16  
    Jezeli ta syrena jest płaska(grubość ok. 3cm) to nigdy ci nie zawyje!
    Czerwony to plus,czarny to masa do syreny i czujnika do maski, białoniebieski to drugi przewód do czujnika do maski a niebieskożółty to wyzwalanie syreny. Do alarmu GEPARD ta syrena ci nie podejdzie, musisz kupić inną syrene.

P.S. GEPARD to żadna rewelacja, troche ich zamontowałem i nie są najlepszej jakości! Ja proponuje AMPIO- ma immobiliser, dodatkowe kanały transmisji do np. otwierania bagażnika itp. Mam to w swoim Fordzie Probe i jestem bardzo zadowolony.

Powodzenia, pozdrawiam

Wojtek
    Niematotamto
    Level 16  
    moja syrena jest troche grubsza (ok 7 cm) wiem ze gepard to zadna rewelacja ale taki mam, ale wolalbym zrobic cos sterowane oryginalnym pilotem ponoc centralka od centealnego zamka ma wyjscia (ale jeszcze sie do niej nie dostalem) jak mozesz to daj znac na GG 3027936
    monterek3
    Level 16  
    Hmm, schemat moge ci przesłać tylko go zeskanuje,a jak ta syrena po podłączeniu do napięcia ci nie 'wyje' tzn że jest uszkodzona. Aha, a do 306 alarmy mają swoje piloty, nie ma możliwości uruchomienia alarmu z pilota kluczyka.

P.S. Jak bym dobrze poszukał w swoich szpargałach to może bym wynalazł kompletny alarm ale nic nie obiecuje.

Pozdrowionka

Wojtek
    Niematotamto
    Level 16  
    koles ma 306 z konca 98 i ma identyczny kluczyk (pilot) i uniego jest alarm (a fachmani z peugeota mowili ze jest to wykonalne - we wtorek moze dadza mi znac gdzie jest sterownik od centralnego zamka- nie chce mi sie rozbierac calej fury :) ), jesli cos znajdziesz to daj znac ( a co do syreny to wlasnie sie obawiam ze jest uwalona, przeciez powinna wyc.
    monterek3
    Level 16  
    Spoko, sorki że wprowadziłem cie w błąd! Rzeczywiście były dwa rodzaje alarmów z i bez pilota dodatkowego. W piątek bede coś wiedział wiecej.

Pozdrawiam

Wojtek
    Niematotamto
    Level 16  
    oki czekam na schemat i jakies wiadomosci.
    glowaczu
    Level 1  
    Wielka prosba do wszystkich jakikolwiek opis dzialania programowania centralki do orginalnego alarmu Peugeota 206 kupilem w kwietniu z orginalnym alarmem.
    Nic zadnego opisu mi nie dali i nie chca dac mowia ze jak cos to do nichj tylko oni sobie cenia to dosc drogo.

Chcialem dokupic czujnik wstrzasowy i sobie go zalozyc co z tego ja nie mam opisu:( Ani nie mam pojecia jak ja przeprogramowac. Prosze o wsparcie

glowaczu(malpa)priv3.pnet.pl

Pozdrawiam i zgory dzieki
    glowaczu
    KALI
    Level 17  
    Witam.
    Co do syreny to sama wyć nie będzie nawet po podpięciu do 12V. Jest ona kodowana i tylko impuls z odpowiedniej centralki może ją wzbudzić.
    TEXALARM nie jest taki zły, ma dużo funkcji. Tylko jest mały problem z homologacją na te funkcje i dlatego na polskim rynku jest to zwykły "piszczyk". We Francji ten alarm ma min.: odcięcie zapłonu, domykanie szyb, uchylanie szyb(jak w C5), zdalne uruchamianie (automat).
    tarkan1
    Level 17  
    miał by ktoś schemat takiego alarmu jak TEXTON AV 2025 S3 H (91 rocznik produkcji Francuskiej) głównie chodzi mi o połączenia kabli i jakiś pilocik bo nie mam
    tarkan1(malpa)o2.pl