logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BECKER BE-1150: Tuner czasem nie odbiera stacji, szukam schematu lub typowej usterki

VALENTINE 27 Gru 2005 14:38 3399 3
REKLAMA
  • #1 2119498
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Radio BECKER be-1150 .Efekt jest taki ,że czasami tuner gra bardzo dobrze ,czułość wyśmienita ,a czasami w ogóle brak odbioru z tunera mimo sprawnej anteny (szumi ,nie znajduje żadnych stacji).Wygląda na przerwę ,ale nie reaguje na stuki.Sprawdziłem jak nie było odbioru ,,że sygnał dochodzi do głowicy ,do filtra wejsciowego.Znalazłem elementy SMD ,które wyglądały na słabo przylutowane ,jednak poprawienie lutów nic nie dało.Potrzebuję schematu do tego modelu ,lub samej głowicy o numerach:1190 1157 914-288.Ewentualnie inne sugestie,może jest to typowa usterka w tym modelu .Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2119756
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Miałem podobne objawy w BE2010 (podobny tuner przynajmniej wejście - bo reszta już obrabiana cyfrowo). Z tego co pamiętam siedzi tam SDA4330X, który czasem lubi sobie dziwnie paść. Polecam się jemu przyjrzeć, może tu być problem. Ten numer co podałeś z głowicy jest trochę nieprecyzyjny, w rzeczywistości jest to numer elementu jakim jest ekran głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 2120602
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Dzięki za odzew.Co do numeru głowicy to rzeczywiscie został spisany z ekranu .Znalazłem jeszcze numer na płytce całego tunera :
    1350/1157.541/4070
    Obsada scalaków tunera:TDA 4225,TDA1591,SDA2121,CA3240,LMC662 i jeden 18 pin w głowicy ,którego nie mogę jeszcze odczytać bo jest ekran.
    Bardzo przydałby się schemat lub info w jakich modelach Beckera był zastosowany ten tuner ,bo są w firmach sprzedających schematy ,są np do BE-1146 ,ale do BE1150 nie mają schematu .Inna sprawa czy w ogóle będzie schemat głowicy UHF.
    Mam jeszcze jeden ślad ,mianowicie filtr wejściowy ma 5 wyprowadzeń ,w jednym rzędzie 3 ,w drugim 2 .W pierwszym 2 piny są zwarte i podłączone do masy ,na pozostały wchodzi antena .w drugim rzędzie jeden pin jest podpięty do tranzystora ,ale nie ma przejścia pomiędzy nim a resztą wyprowadze ń filtra .Jeżeli jest tam transformatorek ,to jedno uzwojenie nie ma przejścia(????).Może ktoś to zweryfikować czy na wejsciu anteny jest transformatorek ,czy tylko cewka do masy?
  • #4 2124375
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Układ w głowicy to TUA1574 (M) .Poszukuje jakiegokolwiek schematu głowicy FM z tym układem ,oczywiście najlepiej z Beckera.Wygląda ,że problem jest z obwodami wejściowymi głowicy ,bo jak dotknę śrubokrętem nóżek wejścia scalaka to radio gra ,więc sygnał z anteny nie dochodzi do scalaka w głowicy.
REKLAMA