Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SANYO C25EG97EE nie działa AV

tomik 27 Dec 2005 18:55 1754 7
  • #1
    tomik
    Level 17  
    Witam

    Mam problem z tym TV, nie działa w nim wejście AV. Przełącza normalnie i pisze na ekranie AV, ale obrazu nie ma. Sprawdzałem elementy w okolicy i nic nie widać. Czy ktoś miał podobny problem? Napięcia poprawne.

    Dziękuję i pozdrawiam
    Tomasz
  • #2
    arko
    Level 15  
    Sprawdziles wszystko dokladnie pod wzgledem zimnych lutow?
    Na zlaczy euro czesto brak dobrych polaczen.
    Jesli ciagle nic to prawdopodobnie przelacznik sygnalow padl.
    Jedyny sposob zeby sie upewnic to podlacz jakis sygnal i sprawdz oscyloskopem jak sygnal biegnie i gdzie ginie.
    Ewentulania podmien ten przelcznika elektroniczny AV jesli masz.
    Schematu poszukaj w odpowiednim dziale.

    Powodzenia!
  • #3
    tomik
    Level 17  
    Oczywiście, zimne luty sprawdzilem zaraz na początku, oraz ścieżki tam, gdzie leci sygnał. No nic poszukam jeszcze. Dziękuję.

    Dodano po 45 [minuty]:

    Kurcze tam sygnał z wejścia euro wchodzi prosto do nóżki 15 układu TDA8362 poprzez kondensator C213 i na tym kończy się sprawdzanie :| Czy to możliwe, że bedzie uszkodzony ten scalak? Chyba, że procesor źle steruje tym.

    Dodano po 46 [minuty]:

    Panowie, zauważyłem jeszcze inną przypadłość tego telewizora :| Jak np. chcę pogłosić go i przyciskam odpowiedni przycisk na przednim panelu to on zaczyna mi przełączać kanały a czasem zaskoczy i poglasza. Napięcie 5V dochodzi do procka. Tam siedzi procesor typu: M37210M3-623SP. Wygląda, ze procek wariuje, ale czy to AV też by było przez niego?
  • #4
    tomik
    Level 17  
    Sprawa wygląda następująco. Znalazłem w starej płycie układ TDA8361, a oryginał miał numerek TDA8362. Włożyłem, więc na próbę ten TDA8361 i teraz obraz pojawił się na AV, ale zginął kolor. Ten scalaczek na pewno się czymś różni, czy zatem musi być oryginał, czy można jakoś przywrócić ustawienia koloru? Dziękuję.
  • #5
    arko
    Level 15  
    Co do blednych reakcji na konkretny przycisko to jest wina zabrudzonych stykow switcha ktory zmienil swoja rezystancje. Psiknij go preparatem do czyszczenia lub lepiej wymien na nowy.
    Co do scalaka to wejdz na http://www.alldatasheet.com/ znajdze te dwa sclaki i porownaj ich budowe wewnetrzna (bloki).
  • #6
    tomik
    Level 17  
    arko wrote:
    Co do blednych reakcji na konkretny przycisko to jest wina zabrudzonych stykow switcha ktory zmienil swoja rezystancje. Psiknij go preparatem do czyszczenia lub lepiej wymien na nowy.
    Co do scalaka to wejdz na http://www.alldatasheet.com/ znajdze te dwa sclaki i porownaj ich budowe wewnetrzna (bloki).


    arko z tymi mikrostykami to była prawda, przeczyściłem dokładnie i objaw minął :D Serdeczne dzięki.
    Chciałbym kupić oryginalny układ TDA8362, ale znowu napotykam na problem :| A chodzi o to, że znalazło mi różne układy pod tym samym numerem, lecz każdy miał jakieś dodatkowe literki np. "TDA8362A-3Y P52", "TDA8362-5 MD.52" i ceny też są różne od 35zł do 50zł :| Na scalaku oryginalnym pisze tylko TDA8362 i na dole jakieś inne numery: V72147 DSH9544 3 Y. Teraz jestem w kropce, który kupić.