Czy możesz coś więcej powiedzieć na temat tego pełnego serwisu?
Mam identyczny problem! Dostałem starą UC-10 z uszkodzonym wizjerem (oczywiście elki do wymiany!). Udało się połatać i kamera sprawiała się pozytywnie (sprzęt mojego 6 letniego syna filmowca pełną gębą).
Teraz OSD jest obrazu nie ma, przysłona otwiera się do końca, widząc "ciemność". reszta działa OK.
Ostatnio zakupiłem drugą kamerę uwaloną, ale ze sprawnym przetwornikiem i płytką zasilacza (ta mała u góry). Będę podmieniał.
Działania moje odbywają się nieco po omacku, ze względu na brak dokumentacji. Ratuje mnie "mocno" wyposażony warsztat.
Kamerka podoba mi się, bo jest prosta, mała i przyjemna. W sam raz dla dziecka. Dziecka, któremu okrutna zawodna elektronika odebrała ulubioną zabawkę!
Jak ją ratować?
Załanczam na tych skanach wszystko co z tej serwisówki może być pomocne. Niestety nie ma tam oprócz tego diagramu blokowego normalnego schematu bo tego nikt nie naprawiał tylko wymieniana była cała płytka na nową. Problem wogóle jest taki, że jest to 5 obustronnie metalizowanych płytek ceramicznych zgrzanych w jakimś niskotemperaturowym procesie. Jak się okazuje, po wielu latach (model z 91') połączenia nie są już takie trwałe, albo nie ma ich wcale (po każdym włączeniu płytka się dość mocno nagrzewa a potem stygnie).
Sprawdź napięcia na elektrolitach - w moim pzyp. brakowało na jednym +18V i po dodaniu zworki z cienkiego drucika (na fotce) układ sterujący CCD zaczął działać poprawnie. Oczywiście mogło się też coś uszkodzić, ale ze względu na tą płytkę to dużo mniej prawdopodobne. Może też padła przetwornica w zasilaczu - brak +18V i -8V (są potrzebne na tej płytce i nigdzie więcej)
No niestety przyszła druga kamera, ale po bliższym poznaniu to piękny klocek. Dzięki serdeczne za wskazówki! Wynika z nich, że CCD jest raczej OK! Problemów należy szukać na tej magicznej płytce. Mam tylko pytanie czy na pewno? Napięcia prawidłowe, Taśma CCD reaguje na zakłócenia! Sam CCD w minimalnym stopniu reaguje na silne oświetlenie (nie daje obrazu, lecz jakby zmianę tła). Jest reakcja przysłony.
Może ktoś ma kamerkę UC-10 z uwaloną mechaniką, pobitą obudową ale dającą obraz. Nie ukrywam, że ta usterka zaczyna mnie nieco wyprowadzać z równowagi.
Właśnie też walczę z tą ceramiczną płytką. Oczywiście elektrolit z kondensatorów. Mam objaw taki jakby przysłona cały czas była otwarta na max, chociaż mechanicznie działa super. Ta zgnilizna z tych 3 elektrolitów zachowuje się jak nowotwór złośliwy. Praktycznie należałoby wyjąć scalaki, sprawdzić przelotki, wszystko dokładnie umyć i wlutować spowrotem. Niestety na płytce ceramicznej to graniczy z cudem. No ale jeszcze się nie poddaję.
Hmm, w tej kamerce jest tryb serwisowy, w którym można zobaczyć i skorygować rejestry związane z wizją (automatyczne wzmocnienie luminacji, burst, balans bieli itd.). To tylko gdybanie, ale może coś się zmieniło w eepromie, któregoś mikrokontrolera (68HC11). Jeżeli jest widoczna reakcja CCD, to o tej płytce można zapomnieć -tak uważam. Postaram się w najbliższym czasie wysłać opis trybu i ustawienia z mojej kamery dla porównania.
Nie sądzę, że to ma jakiś tryb serwisowy. To nie te czasy. Te kamerki byłyby niezniszczalne gdyby zastosowano kondensatory tantalowe i silniejszy docisk kołków prowadzących taśmę.
Sting - czasami jest szokujace jak wiele rzeczy powstalo tak dawno. Tam jest nie jeden ale wlasciwie szesc trybow... Zeskanuje opis i wrzuce to zobaczysz co i jak. Jak chcesz juz teraz sprawdzic to rozbierz pilot od strony baterii i zewrzyj nadrukowane pole na dodatkowy przycisk aktywujacy tryb. W tym pilocie nie ma niestety otworu nad tym polem. Tryby przelanczaja sie w petli - tzn, jedno nacisniecie ozn. wejscie w kolejny tryb a wejscie w ostatni - 6 i nastepne nacisniecie powoduje powrot do normalnej pracy (czyli siodme zwarcie). Po drugim zwarciu jest wlasnie tryb z rejestrami kamery... Trzeba tylko uwazac zeby nie nacisnac przypadkowo REC podczas edycji bo zapisuje ustawienia! (na pilocie). Edycja: (+)/(-) na kamerce przemieszcza strzalke, FF(>>)/REW(<<) na pilocie zmienia aktualny rejestr.
Co do trwalosci to fakt, ale tam sa wlasnie praktycznie tylko tantale i ceramika. Mechanika byla chyba jeszcze udoskonalana bo to byl perwszy model z nowym miniaturowym chassis (UC) i jak sie chwalono najmniejszy w tamtym czasie na rynku (165g), kiedy uzywano w miedzyczasie ogromnych jak szafa vhs, glowica ta sama jak w modelach >400linii na klatke... czyli wytrzymala i z zapisem jak zyleta
Z chęcią przestudiuję sobie ten tryb. Jednakże w kamerce tkwi kilka elektrolitów, które potrafią skutecznie zakończyć jej żywot, a szkoda bo to naprawdę dobry sprzęt.
Przepraszam że dołączam się z podobnym problemem , ale dodatkowo nie mogę rozebrać obudowy.Czy po wykręceniu wkrętów są jakieś zatrzaski żeby nie połamać plastyków,a może nie odkręcam wszystkich wkrętów co uwazam raczej za niemozliwe.
Muszę zrobić na początku małe wyjaśnie dla panów: ~Sting i ~sq4ffp z Białegostoku. Mianowicie zabrakło posta o awarii mojego skanera, w którym padła chyba linijka... CCD - za co przepraszam.
Są skany do: zasilacza, kamery, regulacji, przebiegi (9MB). Jeżeli ktoś jest chętny otrzymać je pocztą, proszę o info.
blok_kamera+przebiegi.zip 1.7MB
P.C.B_kamera+zasilacz.zip 2.7MB
regulacja+połączenia.zip 1.9MB
schemat_kamera+zasilacz.zip 2.9MB
Posiadam kamerkę Canon UC10 i oczywiście nie działa wizjer, ponadto nie ma dźwięku przy odtwarzaniu i nagrywaniu, a i obraz przy podglądzie na TV jest jak wielka różowa plama...
Do tego jeszcze obraz z nagranej kiedyś kasety skacze i mam wrażenie, że to akurat wina brudnej (albo niestety zużytej głowicy). Raz czyściłem kartką nasączoną spirytusem 96% ale niewiele to dało... być może jeszcze trzeba poczyścić.
Najchętniej poszukuję instrukcji serwisowej, ew. schematów i instrukcji demontażu/montażu ale będę wdzięczny za każda wskazówkę.
Drogi kolego.
Naprawdę każdy chciałby Ci pomóc ale mam wrażenie, że niedokładnie wczytałeś się w daty postów odnośnie Twojej kamery.
Zwróć uwagę, że ostatnia wypowiedź pochodzi z 2006 roku i już mówi o przegnitych kondensatorach, które zrobiły z niej jakąś papkę.
Minęło kolejnych 6 lat i masz nadzieję, że coś z niej będzie?