logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Segate ST340823A - dziwne dźwięki, dysk się włącza i wyłącza, co robić?

alfam17 28 Gru 2005 13:11 1100 3
  • #1 2122534
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Posiadam więc dysk jak w temacie (40GB), jeszcze przed całkowitym uszkodzeniem dysk zaczął strasznie mulić system, nie pomogła reinstalacja systemu ani format, ciągle tychko chrobotał i chrobotał i strasznie zwalniał wszystkie operacje, aż w końcu pewnego dnia zostawiłem komputer włączony, jak wróciłem za godzinę monitor był cemny a dysk wydawał dziwne dźwięki takie jak by włączał się i wyłączał cały czas. Najpierw pomyślałem że to może być zasilaczem wziołem więc inny i podpiąłem dysk po włączeniu zasilania dysk normalnie wystartował głowica tak jakby chciał coś czytać i znou ten odgłos włączania i wyłączani dysku, tak jakby głowica co chwile wracała do swojego pierwotnego położenia. Na elektronice nie dopatrzyłem się zadnego uszkodania, jedynie element oznaczony 4R7 ma jakieś lekkie odbarwienie na jednej połowie ale nie wygląda mi to na spalenie. Czy ktoś miał podobny przypadek i jak można zdiagnozowac tą usterkę
  • #2 2123345
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    naturalnie w PC był właczony SMART i nawet od tego smarta był komunikat o potrzebie wykonania szybko archiwizacji oraz zmianie dysku twardego.
    teraz to tylko mozna podpiąc terminal dyskowy i zobaczyć jakie dysk daje komunikaty.
  • #3 2123400
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Tak bardziej po polsku jak by to było wytłumaczone to bym się cieszył, bo nie jestem zbyt zaawansowany w serwisowaniu sprzętu komputerowego
  • #4 2123451
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Hmm. Sam nie rozumiem wypowiedzi bubu321. Z terminalem chodziło mu prawdopodobnie o terminal który był "budowany" np. w tym temacie: IDE Grabb - rozkodowujemy hasło na dysku IDE.
    Z tego co pamietam przy jego pomocy można przechwytywać informacje przesyłane z elektroniki dysku do komputera, wykonywać testy wewnętrzne dysku itp. Wszystko jest opisane w powyższym temacie.

Pozdrawiam i Życzę Szczęściwego Nowego Roku!
REKLAMA