Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

P³yta AMICA GPC-600S "Prometeusz"

bartek_ra 28 Dec 2005 13:29 19415 20
IGE-XAO
    bartek_ra
    Level 10  
    Witam!

Mam problem z w/w plyta. 10 miesiecy chodzila bez zarzutu az tu nagle zaczela sie "wieszac" podczas jednoczesnego uzytkowania jej i piekarnika zabudowanego pod nia. Dodam, ze taki zestaw pracowal juz 10 m-cy i nie bylo problemu. Teraz po nagrzaniu piekarnika z zegarkiem w reku, odliczam 30minut i plyta sie "wiesza" - nie reaguje na nic i nic nie wyswietla. Zakladam ze to jakies zabezpieczenie termiczne ja wylacza. I tu pytanie:

1. Czy mial ktos z Was do czynienia z takim problemem?
    2. Przy jakiej temperaturze otoczenia (bezposrednio pod plyta) powinno nastapic jej automatyczne wylacznienie (zabezpieczenie termiczne)?
    3. Jak sie powinna zachowywac ta plyta po wlaczeniu zasilania (wtyczki do gniazdka) bo u mnie wtedy zapala kolejno wyszstkie wyswietlacze (od lewej do prawej), uruchamia na chwilê chlodzenie elektroniki, to wszystko jest okraszone "piknieciem" a calosc trwa okolo sekundy. Nie wydaje mi sie aby wczesniej wykonywala ona takie dziwactwa. Czy to normalne zachowanie?

Aha, po "powieszeniu" sie plyty trzeba odczekac z 30minut i znowu chodzi jak zloto!
    Zainstalowalem juz czujniki temperatury aby ustalic przy jakiej temp to blokowanie nastepuje, tylko wczesniej chodzila 10m-cy z piekarnikiem i nic sie nie dzialo a teraz glupieje!?

Prosze o rade zanim wezme serwisanta i bede mu udowadnial ze cos jest nie tak gdyz ten upiera sie ze to wina piekarnika (serwisant odbieral ja i stwierdzil ze zainstalowana jest zgodnie z instrukcja, ktora dopuszcza uzytkowanie jej w zabudowie ponad piekarnikiem)!!
    No wiec gdzie jest przyczyna?

Dzieki za wszelka pomoc
    Pozdrawiam
    Bartek
  • IGE-XAO
    User removed account
    Level 1  
  • IGE-XAO
    mlodybeer
    Level 2  
    Witam!

Od jakiego¶ czasu jestem czytelnikiem forum (od niedawna nawet zarejestrowanym) i nic dot±d nie pisa³em tak wiec z góry przepraszam za wszelkie b³êdy, które mo¿e nieumy¶lnie pope³niê.

O Prometeuszu chcia³em napisaæ jeszcze przed ¶wietami ale ... wiadomo ¶wiêta .:D

Mój problem z p³yt± "Prometeusz" jest trochê bardziej zaawansowany.

P³yta GPC600s razem z piekarnikiem Amiki dzia³a³a u mnie przez 20 miesiêcy.
    Kilka razy wy³±cz³a siê automatycznie ale zawsze prawie od razu wstawa³a.
    Piszê dzia³a³a bo na pocz±tku grudnia pad³a w sytuacji bardzo podobnej do opisywanej przez Bartka. Piekarnik z termoobiegiem na 200 C i dwa pola na p³ycie w³±czone. P³yta wy³±czy³a siê automatycznie (¶wieci³y siê tylko wska¼niki ciep³a resztkowego). Po resecie (wtyczka z gniazdka) zaczê³o wariowaæ sterowanie sensorowe tzn. w³±cza³em palnik ¶redni, a uruchomi³ siê ma³y i sterowanie "zawiesi³o siê" przy dzia³aj±cym ma³ym palniku. Po kolejnym resecie by³o ok. W³±czy³em palnik ¶redni. Popracowa³ 2 minuty po czym p³yta wy³±czy³a siê automatycznie (¶wieci³y siê tylko wska¼niki ciep³a resztkowego), a potem nast±pi³ kompletny zwis - zgas³o wszystko. Po wystudzeniu piekarnika i p³yty, p³yta siê nie uruchamia s³ychaæ tylko mniej wiêcej cykliczne pikniêcia.

BTW. gdzie¶ w miêdzyczasie widzia³em na wy¶wietlaczach "A 0" - pewnie to kod jakiego¶ b³êdu.:?:

Podejrzewa³em sterownik ale nie by³em tak¿e pewien UPS-ów. Nie chc±c za bardzo grzebaæ w ¶rodku a i z braku czasu zdecydowa³em siê wezwaæ serwis.

Tak siê czasowo z³o¿y³o,¿e pan z serwisu przyby³ po tygodniu i:
    1. zdemontowa³ sterownik (odkrêci³ 4 wkrêty i wyj±³ wtyk)
    2. pod³±czy³ swój sterownik
    3. p³yta chodzi ok
    4. stwierdzi³ uszkodzenie sterownika
    5. od³±czy³ swój
    6. zamontowa³ stary (wtyk + 4 wkrêty)
    7. skasowa³ mnie na prawie 100PLN!!! hhhhhhmmmmmmmmmmmmmm ????

Serwisant wyceni³ sterownik wraz z wymian± na blisko 720PLN (w tym ok 600PLN za sterownik)
    to dlatego pkt 5 i 6.

Spostrze¿enia, uwagi i wnioski z tej wizyty:
    1. Jednak sterownik a nie UPS-y
    2. Serwis tego nie naprawia tylko wymienia
    3. Dowiedzia³em siê, ¿e s± 2 wersje sterownika i ja ju¿ mam nowsz±
    4. Klient na swoim sterowniku mia³ "przysmarkanego" jakiego¶ dodatkowego kondka
    5. Mo¿e da siê to naprawiæ za mniej ni¿ 700PLN
    6. Dlaczego to pad³o????? pytanie wci±¿ aktualne

Postanowi³em od³o¿yæ problem na "po ¶wiêtach" na szczê¶cie jest jeszcze mikrofalówka.

Pytanie do Bartka:
    Czy p³yta jeszcze na gwarancji???
    Mo¿e potraktowaæ j± brutalnie tzn. piekarnik na maxa z termoobiegiem + 3 palniki na p³ycie na dogrzewanie i jak padnie serwis wymieni za free z gwarancj± "na wymianê".

Potwierdzam s³owa skryn-a:
    "Nie ma tam ¿adnych zabezpieczeñ termicznych, je¶li chodzi o "wspó³pracê" z zabudowanym pod ni± piekarnikiem",
    ale zapewne sa zabezpieczenia termiczne w UPS-ach a i mo¿e w sterowniku - ale tego ostatniego nie jestem pewnien na 100%.

W³a¶nie skoñczy³em rysowanie "z natury" schematu sterownika.
    S± tego 2 sheet-y, w tym jeden tak gêsto upakowany, ¿e a¿ ma³oczytelny. Postaram siê podzieliæ go na mniejsze kawa³ki np. klawiatura, wy¶wietlanie, I/O, zasilanie itp.

Generalnie nie jest to jaka¶ "kosmicznie zaawansowana technologia" ale jest kilka pktów co do których nie jestem pewien.
    S³u¿ê dokumentacj± fotograficzn± i schematami.
    Zag³êbiam siê teraz w dokumentacjê procka.

Do skryn-a:
    Czy ja te¿ mogê prosiæ o tê serwisówkê?

Pozdrawiam,
    Janusz
    bartek_ra
    Level 10  
    Witajcie, widze ¿e nie jestem jedyny który ma problemy z t± p³yt±.

Ale po kolei...
    P³ytê mam jeszcze na gwarancji (pozosta³o 2 m-ce) wiêc zrobiê tak jak pisa³ "mlodybeer" - bêde j± mêczyæ tak aby szlag j± trafi³ i aby sewisant nie wciska³ mi, ¿e wszystko z ni± jest w porz±dku. Mój problem polega na tym, ¿e je¶li wyeliminujemy z uk³adu piekarnik, to sama p³yta chodzi jak z³oto. NIGDY siê nie powiesi³a bez "dogrzewania" piekarnikiem! Tak wiêc je¶li wyobrazimy sobie sytuacjê, ¿e serwis zabiera p³ytê, testuje itd to mo¿e siê okazaæ ¿e wszystko z ni± bedzie ok! Jest tylko jedno ale...
    Niepokoi mnie jej zachowanie po resecie (odciêciu zasilania) - to mrugniêcie wszystkimi wy¶wietlaczami + start ch³odzenia + pikniêcie - wszystko trwa sekunde po czym ustaje i jest niby wszystko w porz±dku. Czy Wasze p³yty robi± to samo? Mo¿e to jest oznaka awarii sterowania lub czego¶ innego? Jak w³±cza³em j± na "sucho" (po wyjêciu z pude³ka, bez gazu itd) to nie robi³a takich cudów (chyba...)!!!

Ostatnio wytarga³em piekarnik, pomierzy³em wszystkie odstêpy i wysz³o mi, ¿e mam spore naddatki na swobodny przep³yw powietrza (instrukcja podaje min.10mm a u mnie "w±skie gard³o" ma 40mm!! Teraz mam wsadzony czujnik temp. miêdzzy piekarnikiem a p³yt± i chce ustaliæ przy jakiej temp. nastêpuje jej "powieszenie". Przy normalnej eksploatacji (intensywnej) samej p³yty bez piekarnika, uzyska³em max 44st C - nigdy nie by³o wiêcej! Teraz w³a¶nie j± "mêcze" z piekarnikiem. Piekarnik 15 minut chodzi na 250stC, p³yta na razie wy³±czona a na termometrze miêdzy p³yt± a piekarnikiem tylko 40stC! Zobaczymy co bêdzie dalej... (poinformuje o wynikach)

P.S. Lamerskie pytanie, ale lepiej wiedzieæ ni¿ udawaæ ¿e siê wie...
    Co to s± te UPS-y? ;)

Pozdrawiam i Szczê¶liwego Nowego Roku!!!
    Bartek

Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

Witam ponownie

Niestety, nic nie ustali³em, gdy¿...
    ...skoñczy³a siê skala na termometrze na 70stC! Piekarnik na 250stC grza³ z 1,5h, p³yta sz³a na pe³ny gwizdek i nic. Nie wywali³a siê :cry:
    Ostatnio jak j± tak "testowa³em" to wywala³a siê po pó³ godzinie.
    No i serwis przyjedzie i wyjde na g³upka!
    Ju¿ sam nie wiem... Mo¿e trzeba bêdzie siê po prostu przyzwyczaiæ do tego jej feleru?
    Powiedzcie mi tylko jeszcze jak siê wam zachowuje ta p³yta po w³±czeniu jej zasilania!!! Co¶ mruga, "pika"?? I w jakiej temp. to cholerstwo mo¿e pracowaæ!??

Ja ju¿ zg³upia³em....

Bartek
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    bartek_ra
    Level 10  
    Witam!

Bardzo dziêkuje za te serwisówke.
    Przynajmniej "pobawi³em" siê trybem sewisowym.
    Tu nasuwa mi siê pytanie.
    Przy jakiej temperaturze (i w którym punkcie urz±dzenia) nastêpuje przegrzanie p³yty sygnalizowane b³êdem F/H? Czy to temp. termistorów T1 i T2 które mo¿na odczytaæ w trybie serwisowym?
    Moje p³yta po dwóch kolejnych próbach wci±¿ nie chce siê "wywaliæ" (doszed³em do temp. termistorów T1 i T2 ponad 80stC - 2 godziny grzania piekarnikiem i p³yta na max'a).
    Tak wiêc póki co bêde dawaæ jej "popaliæ" a spotkanie z serwisanetm prze³o¿e na pó¼niej - poddam j± wnikliwej obserwacji (póki gwarancja jest)

P.S. A wiec czyj to w zaasadzie jest produkt?
    1. Czy nie jest tak, ze AMICA tylko to sprzedaje pod swoj± mark± a p³ytê skonstruowano tutaj: http://www.solgaz.com.pl/kuchnia-opis_pol.php
    2. Dlaczego (chyba) ¿adna inna firma nie wypu¶ci³a podobnego produktu?

Bardzo dziêkujê wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam
    Bartek
    User removed account
    Level 1  
    80arturr
    Level 18  
    A wiêc tak postaram siê pomóc ju¿ "trochê" pracowa³em z t± p³yt± mo¿e zaczniemy od tego pytania co ma byæ po w³±czeniu zasilania otó¿ reakcja na za³±czenie jest prawid³owa sterownik powinien w³±czyæ krótki sygna³ dzwiêkowy wy¶wietlacze mign±æ wentylator na chwilê w³±czyæ to jest taki te¶cik elementó tego modu³u. teraz kolejne problemy je¶li wy¶wietla siê symbol F/H to mo¿e byc spowodowane z³± wentylacj± (brak pod piekarnikiem w meblach kratki wentylacyjnej) i choæ wydawa³o by sie ¿e jak 10 miesiêcy dzia³a³o to jest to niemo¿liwe jednak zda¿a siê jesli to nie to to zostaje nam sterownik sensorowy który jest wyposa¿ony w termistory.
    Natomiast b³±d A0 to problem z samymi sensorami pojawianie siê takiego komunikatu mo¿e byæ spowodowane tak¿e z³ym monta¿em modu³u (czasami rozpadnie siê) lub uszkodzeniem tego elementu.
    Urz±dzenie produkuje firma Solgaz i sprzedajê swój produkt min Amice ale i tak¿e na zachód i do Rosji.
    Natomias co do krytyki tego urz±dzenia powiem tyle wszyscy s± m±drzy a spróbujcie znale¶æ na zachodzie tego typu urz±dzenie tylko jak znajdziecie to sprawdzcie czy jest na tyle rodzaji gazu (powiem tylko ¿e narazie by³ jeden niemiecki poprzednik ze sterowaniem mechanicznym)
    a jakby ta p³yta rzeczywi¶cie by³a takim bublem to nie przesz³a by tylu testów jak i w Polsce tak i za granic±. Mi osobi¶cie Prometeusz siê podoba choæ da³y mi parê razy w ko¶æ.
    mlodybeer
    Level 2  
    Witam po sylwestrowo-noworocznych zawirowaniach.

Mam nadzieje, ¿e moja wstêpna uwaga nie dotrze za pó¼no.
    bartek_ra wrote:

P³ytê mam jeszcze na gwarancji (pozosta³o 2 m-ce) wiêc zrobiê tak jak pisa³ "mlodybeer" - bêde j± mêczyæ tak aby szlag j± trafi³ i aby sewisant nie wciska³ mi, ¿e wszystko z ni± jest w porz±dku.

Z obliczeñ czasu (10 m-cy + 2 m-ce) wnioskujê, ¿e liczysz okres gwarancyjny - prawdopodobnie 12 miesiêcy od daty zakupu.
    W mojej karcie gwarancyjnej by³ zapis o gwarancji na 12 mies. lecz na okres nie d³u¿szy ni¿ 18 miesiêcy od daty produkcji.
    Upewnij siê, ¿e oba okresy pokrywaj± siê. Ze wzglêdu na ma³y popyt na ten sprzêt Twój egzemplarz móg³ po wyprodukowaniu trochê pole¿eæ w magazynie zanim go naby³e¶ i mo¿e gwarancji ju¿ nie ma???
    Sprawd¼ bo mo¿e nie masz takiego zapisu w karcie gwarancyjnej.
    Amika zmieni³a instrukcjê obs³ugi do tej kuchenki. W mojej by³ zapis, ¿e "pod³±czenia mo¿e dokonaæ przeszkolony instalator z uprawnieniami", a w obecnej dodano jeszcze: "Przy³±czenia kuchenki do gazu dokonuje pracownik autoryzowanego serwisu producenta".
    Mo¿e kartê gwarancyjn± te¿ zmienili?

Odno¶nie testów:
    czy w ka¿dym przypadku stwarza³e¶ podobne warunki?
    piekarnik na max, palniki na max tzn. ustawione na pracê ci±g³± (dziewi±tka z kropk±)?
    czy masz termoobieg w piekarniku?
    Przypuszczam, ¿e termoobieg dok³ada parê stopni i generalnie zmienia cyrkulacjê powietrza za zabudow±.
    Mo¿e serwisanci AGD potwierdz± lub zaprzecz±.

bartek_ra wrote:

Moje p³yta po dwóch kolejnych próbach wci±¿ nie chce siê "wywaliæ" (doszed³em do temp. termistorów T1 i T2 ponad 80stC - 2 godziny grzania piekarnikiem i p³yta na max'a).

Z tego co ju¿ zd±¿y³em przeczytaæ w dokumentacji wnioskujê, ¿e je¶li mamy ten sam panel sensorowy (modu³ steruj±cy) to by³e¶ blisko zawieszenia p³yty i przypuszczam z pewno¶ci± na 99%, ¿e przyczyn± czasowych "zwisów" w przypadku Twojej p³yty i padniêcia mojej jest problem ch³odzenia. Ale po kolei:

Pisa³em poprzednio, ¿e rysujê schemat sterownika i mam parê w±tpliwo¶ci. Schemat jeszcze nie jest pewny na 100% ale wysy³am wersjê brudnopisow± i kilka fotek.
    Mój sterownik to wersja CkrDrvGIII z wersj± oprogramowania 4.4.
    Sterownik jest zbudowany na 2 PCB (umocowane jedna nad drug±) i tak te¿ (na razie) dla u³atwienia rysowane by³y schematy - tzn sztuk 2.
    Dolna p³ytka zawiera elementy sieciowe, przeka¼niki podaj±ce 230V do UPS-ów, wentylator i buzzer (monta¿ przewlekany - prawie ca³o¶æ ). Górna (monta¿ SMD - prawie ca³o¶æ) - mikroprocesorowy system steruj±cy (procesor 16-bitowy -MSP430F135, uk³ad zasilania 5V - 78M05 i 3.3V - TPS7333Q stabilizator LDO z wyj¶ciem resetuj±cym, wy¶wietlacze, klawiatura-sensory, termistory i uk³ady po¶rednicz±ce (ULN2003A - tranz. darlingtona, CD4051B multiplekser do odczytu klawiatury, SN75374 - wysterowanie wy¶wietlaczy, DTC114- "cyfrowe" tranzystory na wej¶ciu 3 sygna³ów zwrotnych z palników).
    I z t± górn± p³ytk± zwi±zane s± moje w±tpliwo¶ci.
    Trochê w±tpliwo¶ci ju¿ siê wyja¶ni³o po przeczytaniu instrukcji serwisowej.
    Skryn, dziêki! :D
    Znalaz³em jednak jeden szczegó³, który mi nie pasuje.
    Chodzi o z³±cze sterownik-p³yta. W serwisówce jest 12 pinowe a u mnie 9- cio :?:
    W opisie trybu serwisowego jest informacja, ¿e temperatura termistorów jest podawana z dok³adno¶ci± do 0,1°C co wykluczy³o zabezpieczenie progowe i wskaza³o na przetwarzanie AC. W dokumentacji procesora, w rozdziale o przetwornikach AC doczytalem sie, ¿e posiada on tak¿e mo¿liwo¶æ wewnêtrznego pomiaru temperatury. I prawdopodobnie jest to tak¿e zastosowane jako kolejne zabezpieczenie termiczne.
    Dla dociekliwych podajê linki
    MSP430x1xx Family User's Guide (Rev. E)
    MSP430x13xx, MSP430x14xx: Mixed Signal Microcontroller (Rev. F) (msp430f135.pdf, 1006 KB)
    W sumie oko³o 500 stron tekstu :D

bartek_ra wrote:
    Tu nasuwa mi siê pytanie.
    Przy jakiej temperaturze (i w którym punkcie urz±dzenia) nastêpuje przegrzanie p³yty sygnalizowane b³êdem F/H? Czy to temp. termistorów T1 i T2 które mo¿na odczytaæ w trybie serwisowym?

Je¶li chodzi o punkt to:
    1. na pewno:
    a. sterownik (szczegó³owo - lewy i prawy skraj górnej p³ytki - patrz zdjêcie z rozmieszczeniem termistorów)
    2. prawdopodobnie:
    a. sterownik (szczegó³owo - procesor )
    b. UPS-y (w opisie informacji przedstawianych w trybie serwisowym jest wzmianka o ilo¶ci b³êdów F/H od poszczególnych palników)
    Je¶li chodzi o warto¶æ temperatury to mo¿na tylko przypuszczac. Aczkolwiek je¶li prawd± jest miejsce "2 a" z powy¿szej listy, to graniczna temperatura jest raczej nie wy¿sza niz 85°C, bo w dokumentacji procesora jest napisane: "Operating free-air temperature range, TA; MIN=−40 MAX=85 °C"
    Temperatury dla UPS-ów nie mogê okre¶liæ nawet w przybli¿eniu bo ich nie rozbiera³em. Liczê, ¿e s± sprawne :D.

80arturr wrote:
    ... co ma byæ po w³±czeniu zasilania otó¿ reakcja na za³±czenie jest prawid³owa sterownik powinien w³±czyæ krótki sygna³ dzwiêkowy wy¶wietlacze mign±æ wentylator na chwilê w³±czyæ to jest taki te¶cik elementó tego modu³u.

Potwierdzam, u mnie jest to samo tzn wiadomo, ¿e wy¶wietlacze, wentyl, buzzer i uk³ady nimi steruj±ce s± OK. A i procesor wystartowa³ i dobrze porty steruje. Ja te¿ wcze¶niej tego nie zauwa¿y³em aczkolwiek trudno by³o bo p³yta raz w³±czona i 20 miesiêcy na czuwaniu. Nie przypominam sobie jednak aby tak siê dzia³o podczas gdy mi pada³a (wtedy kilka razy j± resetowa³em). I dlatego na pocz±tku pomy¶la³em o b³êdzie w uk³adzie resetu procesora. Moje w±tpliwo¶ci pog³êbi³ jeszcze fakt tego dolutowanego kondensatora na sterowniku przyniesionym przez pana z serwisu. Miejsce dolutowania na zdjêciu.
    Po narysowaniu schematu okaza³o siê, ¿e dolutowany by³by równolegle do fabrycznego kondka resetuj±cego, który - troche dziwnie - znajduje siê dosyæ daleko od procesora, a blisko uk³adu zasilaj±cego. I tu nastêpna zagadka: takie umieszczenie C5 (na zdjêciu) mo¿naby zrozumieæ gdyby do niego dochodzi³a ¶cie¿ka z wyj¶cia resetuj±cego stabilizatora LDO.
    Ale z pomiarów wynika, ¿e tam przej¶cia nie ma, a i pod lup± widaæ, ¿e ¶cie¿ka koñczy siê przy C5. Zakoñczenie nie jest "mechanicznie uszkodzone" i wygl±da na "fabryczne".
    Mo¿e kto¶ to spróbuje wyt³umaczyæ bo ja ju¿ sam nie wiem :?:

Pro¶ba do bartek_ra: mo¿e uda Ci siê pomierzyæ czy tam jest przej¶cie.

80arturr wrote:
    Natomiast b³±d A0 to problem z samymi sensorami pojawianie siê takiego komunikatu mo¿e byæ spowodowane tak¿e z³ym monta¿em modu³u (czasami rozpadnie siê) lub uszkodzeniem tego elementu.

Z³y monta¿ raczej odrzucam bo przecie¿ 20 miesiêcy dzia³a³o dobrze.
    O "rozpadniêciu siê" te¿ raczej powiedzieæ nie mo¿na vide fotki.
    "uszkodzeniem tego elementu" - nie bardzo rozumiem czy chodzi o panel, czy o czujniki. Je¶li masz na my¶li czujniki, to te¿ biorê to pod uwagê zw³aszcza, ¿e po resecie nie ma potwierdzenia wizualnego o pomy¶lnym ich te¶cie, a w³±cza siê pikanie (sekundê czy dwie po te¶cie wy¶wietlaczy i wentylatora). W przypadku zaciêcia b±d¼ uszkodzenia "klawisza" blokady p³yty (prawy skrajny), jedyny sposób sygnalizacji b³êdu to w³a¶nie fonia bo AFAIR w³±czenie blokady blokuje nie tylko klawisze ale i wy¶wietlacze.
    Mo¿e bartek_ra to sprawdzi?
    Nie wiem jeszcze dok³adnie jak te sensory dzia³aj±. Mo¿e kto¶ wpadnie na jaki¶ pomys³?

80arturr wrote:
    Natomias co do krytyki tego urz±dzenia powiem tyle wszyscy s± m±drzy ....
    ...a jakby ta p³yta rzeczywi¶cie by³a takim bublem to nie przesz³a by tylu testów jak i w Polsce tak i za granic±. Mi osobi¶cie Prometeusz siê podoba

Mi te¿ siê podoba, aczkolwiek pad³ po 20 miesi±cach pracy. Na razie nie krytykujê tylko próbujê diagnozê postawiæ.
    Mo¿e to przypadek, ¿e wyst±pi³ podobny problem w 2 egzemplarzach spowodowany najprawdopodobniej przez ten sam czynnik (a wszystko wskazuje na temperaturê).
    Chcia³bym tak pomy¶leæ lecz powoli wszystko na to wskazuje, ¿e bym siê pomyli³, bo:
    - odstêpy szersze od tych, które producent uznaje za minimalne
    - kratka wentylacyjna jest
    - monta¿ w parze z piekarnikiem dedykowanym pod "Prometeusza"
    i...
    p³yta pad³a :cry:
    (BTW. Nie wiem jaki piekarnik posiada bartek_ra),
    a u bartka_ra, na razie jeszcze, odczyty temperatur zbli¿one do warto¶ci granicznych dla podzespo³ów (i oby nie wiêksze 8-))
    mog± sugerowaæ, ¿e albo w egzemparzu do badañ typu by³y podzespo³y o innych parametrach albo testy by³y za krótkie.
    Obym siê myli³.
    Koñcz±c ten przyd³ugi post
    pozdrawiam serdecznie.

PS. Nie wiem czy jakiego¶ faux-pas nie pope³niê ale zapytam:
    Czy da³oby siê zamieniæ w tytule symbol naszych rozwa¿añ na w³a¶ciwy tj. GPC-600S ?
    bartek_ra
    Level 10  
    Witam ponownie!

mlodybeer wrote:

Z obliczeñ czasu (10 m-cy + 2 m-ce) wnioskujê, ¿e liczysz okres gwarancyjny - prawdopodobnie 12 miesiêcy od daty zakupu.
    W mojej karcie gwarancyjnej by³ zapis o gwarancji na 12 mies. lecz na okres nie d³u¿szy ni¿ 18 miesiêcy od daty produkcji.

U mnie jest tylko informacja o 12 m-cach gwarancji bez wzglêdu na datê produkcji sprzêtu (widaæ mam "nowsz±" wersjê) :D Natomiast je¶li chodzi o informacje na temat pod³±czenia p³yty, to u mnie jest ta wersja "poprawiona" tj. "Przy³±czenia kuchenki do gazu dokonuje pracownik autoryzowanego serwisu producenta" co mia³o miejsce w moim przypadku.

mlodybeer wrote:

czy w ka¿dym przypadku stwarza³e¶ podobne warunki?
    piekarnik na max, palniki na max tzn. ustawione na pracê ci±g³± (dziewi±tka z kropk±)....

Tak, zawsze grza³em podobnie. 2 pola na "9." piekarnik na 250stC + termoobieg i nic...
    Jedyne co osi±gn±³em to to, ¿e z szafek s±siaduj±cych z piekarnikiem odklei³ siê laminowany front!! Tak grza³em ale p³yta nie zdech³a! przekroczy³em 80stC (temp. podawana przez p³ytê w trybie serwisowym) i nic. By³a ju¿ tak gor±ca, ¿e d³u¿sze trzymanie palca na sensorach "+/-" wrêcz parzy³o! I nic...

mlodybeer wrote:

Z tego co ju¿ zd±¿y³em przeczytaæ w dokumentacji wnioskujê, ¿e je¶li mamy ten sam panel sensorowy (modu³ steruj±cy) to by³e¶ blisko zawieszenia p³yty i przypuszczam z pewno¶ci± na 99%, ¿e przyczyn± czasowych "zwisów" w przypadku Twojej p³yty i padniêcia mojej jest problem ch³odzenia.

Niestety, te¿ tak my¶la³em, ale dzi¶ musia³em zweryfikowaæ ten pogl±d.
    Nie wiem czy to dobrze czy ¼le, ale p³yta ponownie siê zawiesi³a tyle, ¿e tym razem bez pomocy piekarnika!!! Wiêc niestety czynnik przegrzania wykluczam! :cry: P³yta pracowa³a tylko z godzinke bez piekarnika.

mlodybeer wrote:

Mój sterownik to wersja CkrDrvGIII z wersj± oprogramowania 4.4.

U mnie tryb serwisowy pokazuje, ¿e mam versjê oprogramowania 4.5

mlodybeer wrote:

Ale z pomiarów wynika, ¿e tam przej¶cia nie ma, a i pod lup± widaæ, ¿e ¶cie¿ka koñczy siê przy C5. Zakoñczenie nie jest "mechanicznie uszkodzone" i wygl±da na "fabryczne".
    Mo¿e kto¶ to spróbuje wyt³umaczyæ bo ja ju¿ sam nie wiem :?:
    Pro¶ba do bartek_ra: mo¿e uda Ci siê pomierzyæ czy tam jest przej¶cie.

W obecnej chwili p³ytê mam (mam nadziejê) jeszcze na gwarancji wiêc mimo szczerych chêci nie bardzo mam jak to sprawdziæ. Poza tym ja raczej spogl±dam na to wszystko od strony u¿ytkownika i na razie nie mam zamiaru jej rozbieraæ na czynniki pierwsze (chyba, ¿e zerknê serwisantowi przez ramiê - jak j± rozbebeszy)

mlodybeer wrote:

W przypadku zaciêcia b±d¼ uszkodzenia "klawisza" blokady p³yty (prawy skrajny), jedyny sposób sygnalizacji b³êdu to w³a¶nie fonia bo AFAIR w³±czenie blokady blokuje nie tylko klawisze ale i wy¶wietlacze.
    Mo¿e bartek_ra to sprawdzi?

Jak tylko bêde wiedzia³ co i jak mam sprawdziæ (bo nie za bardzo wiem o co chodzi) to chêtnie :D

mlodybeer wrote:

Mo¿e to przypadek, ¿e wyst±pi³ podobny problem w 2 egzemplarzach spowodowany najprawdopodobniej przez ten sam czynnik (a wszystko wskazuje na temperaturê).
    Chcia³bym tak pomy¶leæ lecz powoli wszystko na to wskazuje, ¿e bym siê pomyli³, bo:
    - odstêpy szersze od tych, które producent uznaje za minimalne
    - kratka wentylacyjna jest
    - monta¿ w parze z piekarnikiem dedykowanym pod "Prometeusza"
    i...
    p³yta pad³a :cry:
    (BTW. Nie wiem jaki piekarnik posiada bartek_ra),

Tê temperature - jak napisa³em wy¿ej - w moim przypadku wykluczam.
    Piekarnik mam Gorenje - nie jest dedykowany przez amice - maksymalnie opu¶ci³em go na dó³ w szafce wiêc warunki zabudowy s± odpowiednie, tzn "luz" du¿o wiêkszy ni¿ zaleca producent, jedynie kratki w cokole nie mam ale ca³y rz±d mebli mam "otwarty" z ty³u i uwa¿am ¿e kratka u mnie nie jest niezbêdna.

mlodybeer wrote:

a u bartka_ra, na razie jeszcze, odczyty temperatur zbli¿one do warto¶ci granicznych dla podzespo³ów (i oby nie wiêksze 8-))
    mog± sugerowaæ, ¿e albo w egzemparzu do badañ typu by³y podzespo³y o innych parametrach albo testy by³y za krótkie.
    Obym siê myli³.

Testy by³y na tyle d³ugie, ¿e temperatura piekarnika uszkodzi³a mi fronty kuchenne :D A i osi±gn±³em temp. ciut powy¿ej 80stC dla obu termistorów i nic siê nie wydarzy³o! Wy¶wietlacze ju¿ dziwnie zaczyna³y ¶wieciæ (tak "falowa³y"), dotykanie palcem sensorów prawie parzy³o a p³yta hula³a jak nale¿y!
    Aha, i u mnie NIGDY nie mia³em b³êdu F/H! P³yta siê zawiesza³a i koniec. Nic nie "¶wieci³o" ani nie "pika³o" - ciemno¶æ. Reset wtyczk± sieciow± nic nie dawa³. Po prostu za jaki¶ czas sama siê budzi³a do ¿ycia informuj±c o tym u¿ytkownika radosnym "pikniêciem"
    mlodybeer wrote:

PS. Nie wiem czy jakiego¶ faux-pas nie pope³niê ale zapytam:
    Czy da³oby siê zamieniæ w tytule symbol naszych rozwa¿añ na w³a¶ciwy tj. GPC-600S

Przepraszam, symbol ten zacytowa³em "z pamiêci" i jak widaæ pomyli³em siê ;-)

Dziêkujê wszystkim za pomoc!
    Pozdrawiam
    Bartek
    mlodybeer
    Level 2  
    bartek_ra wrote:
    U mnie jest tylko informacja o 12 m-cach gwarancji bez wzglêdu na datê produkcji sprzêtu )

Pogratulowaæ mo¿na. :D
    bartek_ra wrote:
    Nie wiem czy to dobrze czy ¼le, ale p³yta ponownie siê zawiesi³a tyle, ¿e tym razem bez pomocy piekarnika!!! Wiêc niestety czynnik przegrzania wykluczam! :cry: P³yta pracowa³a tylko z godzinke bez piekarnika.

Mo¿e za szybkie to stwierdzenie.
    Mo¿e hipotetyczny wzrost temperatury pochodzi³ od samej p³yty?
    Jakie by³y nastawy przed "padniêciem"?

Do ustalenia przyczyny zawieszania p³yty mo¿e by³yby pomocne odczyty z rejestrów w trybie serwisowym przed i po padniêciu. (Rejestry inne ni¿ temperatura termistorów).
    I tu jest pytanie czy reset wtyczk± sieciow± kasuje rejestry?
    Generalnie przyjrzyj siê rejestrom "ilo¶æ resetów WDT" i "ilo¶æ startów".

BTW. :arrow: pytanie do skryna
    Co to mo¿e byæ: "ilo¶æ ostatnich skalowañ" (rejestr 7)?

Odno¶nie mojego problemu. Zapomnia³em, ¿e p³yta bartka_ra jest na gwarancji wiêc w ¶rodku nie grzebie i nici z pomiarów. :(
    Ale mo¿e uda sie zrobiæ testy z poziomu u¿ytkownika.
    Pisa³em o "klawiszu" blokady p³yty. Chodzi o to aby sprawdziæ czy po w³±czeniu "kluczyka" blokowane s± tak¿e wy¶wietlacze.
    Sposób testu: du¿y palnik ustawiæ np. na "2 z kropk±" i w³±czyæ kluczyk
    Sprawdziæ czy kropka zniknie gdy palnik przejdzie w tryb pracy impulsowej.

bartek_ra wrote:
    Testy by³y na tyle d³ugie, ¿e temperatura piekarnika uszkodzi³a mi fronty kuchenne :D A i osi±gn±³em temp. ciut powy¿ej 80stC dla obu termistorów i nic siê nie wydarzy³o! Wy¶wietlacze ju¿ dziwnie zaczyna³y ¶wieciæ (tak "falowa³y"), dotykanie palcem sensorów prawie parzy³o a p³yta hula³a jak nale¿y!

Chyba nieprecyzyjnie siê wypowiedzia³em. Mo¿e wyja¶niê.
    Pisz±c o "testach za krótkich" mia³em na my¶li badania bezpieczeñstwa i funkcjonalne, o których wspomina³ 80arturr.
    BTW. A ile wynosi³ ten "ciut"?
    A jakie s± odczyty dla p³yty (bez piekarnika) przy dzia³aj±cych "z kropk±" palnikach du¿ym i ¶rednim?

bartek_ra wrote:

Aha, i u mnie NIGDY nie mia³em b³êdu F/H! P³yta siê zawiesza³a i koniec. Nic nie "¶wieci³o" ani nie "pika³o" - ciemno¶æ. Reset wtyczk± sieciow± nic nie dawa³. Po prostu za jaki¶ czas sama siê budzi³a do ¿ycia informuj±c o tym u¿ytkownika radosnym "pikniêciem"

Pytanie mam: po przebudzeniu co¶ wy¶wietla³a?
    I jeszcze jedno bo nie pamiêtam: ile razy pika i co wy¶wietla po resecie wtyczk±?
    bartek_ra
    Level 10  
    Witam!
    mlodybeer wrote:

Mo¿e hipotetyczny wzrost temperatury pochodzi³ od samej p³yty?
    Jakie by³y nastawy przed "padniêciem"?

Na p³ycie gotowa³a siê zupa i co¶tam jeszcze. W³±czone by³y pola ¶rednie i du¿e, nastawione na "2". Pracowa³a z takim nastwami mo¿e z godzinke (oczywi¶cie wcze¶niej pola sz³y na "9" ale po kilku minutach po zagotowaniu moc pó³ zosta³a zredukowana)
    mlodybeer wrote:

Do ustalenia przyczyny zawieszania p³yty mo¿e by³yby pomocne odczyty z rejestrów w trybie serwisowym przed i po padniêciu. (Rejestry inne ni¿ temperatura termistorów).

Oj tak, tylko jakbym wiedzia³ kiedy siê wywali to na chwilê wcze¶niej móg³bym zrobiæ odczyt, ale niestety tego nie wiem...
    Owszem, mo¿na zrobiæ odczyt "po powstaniu" p³yty - to fakt.
    mlodybeer wrote:

I tu jest pytanie czy reset wtyczk± sieciow± kasuje rejestry?

NIE, odciêcie zasilania nie kasuje rejestrów. Twierdzê tak gdy¿ mój licznik "startów" po wyjêciu wtyczki z sieci (na kilkana¶cie sekund) i po ponownym uruchomieniu zinkrementowa³ siê z 80 na 81.
    mlodybeer wrote:

BTW. :arrow: pytanie do skryna
    Co to mo¿e byæ: "ilo¶æ ostatnich skalowañ" (rejestr 7)?

A ja do tego dodam: Co rozumiemy pod pojêciem reset WDT?
    mlodybeer wrote:

Pisa³em o "klawiszu" blokady p³yty. Chodzi o to aby sprawdziæ czy po w³±czeniu "kluczyka" blokowane s± tak¿e wy¶wietlacze.
    Sposób testu: du¿y palnik ustawiæ np. na "2 z kropk±" i w³±czyæ kluczyk
    Sprawdziæ czy kropka zniknie gdy palnik przejdzie w tryb pracy impulsowej.

Melduje ¿e test wykonano.
    Wynik: Kropka zniknê³a gdy palnik przeszed³ w tryb pracy impulsowej, tj z "2." zrobi³o siê "2"
    mlodybeer wrote:

Testy by³y na tyle d³ugie, ¿e temperatura piekarnika uszkodzi³a mi fronty kuchenne :D A i osi±gn±³em temp. ciut powy¿ej 80stC dla obu termistorów i nic siê nie wydarzy³o!
    BTW. A ile wynosi³ ten "ciut"?

81stC
    mlodybeer wrote:

A jakie s± odczyty dla p³yty (bez piekarnika) przy dzia³aj±cych "z kropk±" palnikach du¿ym i ¶rednim?

No tego jeszcze nie ustali³em. ¦ci±gn±³em charakterystykê temperatury w funkcji czasu ale z "dogrzewaniem" piekarnikiem. Jak znajde chwile to zrobie to samo bez piekarnika i wtedy porównamy o ile piekarnik podnosi temp. w tej p³ycie
    mlodybeer wrote:

Pytanie mam: po przebudzeniu co¶ wy¶wietla³a?

NIc, tzn by³a po prostu gotowa do pracy
    mlodybeer wrote:

I jeszcze jedno bo nie pamiêtam: ile razy pika i co wy¶wietla po resecie wtyczk±?

A wiêc zapalaj± siê wy¶wietlacze kolejno od lewej do prawej "osemki" i na koñcu "kropeczka" od blokady sensorów. Równocze¶nie startuje wentylator po czym siê wy³±cza. Do tego wszystkiego robi "piiik" i to wszystko. Trwa to mo¿e z sekunde

W pi±tek przychodzi serwis - dam znaæ o rezultatach tej wizyty

Pozdrawiam
    Bartek
    80arturr
    Level 18  
    tak czytam to wszystko i powiem szczerze ¿e siê gubie za bardzo skupiamy siê nad tym przegrzaniem skoro nie wy¶wietla siê b³±d to nie to Bartek mówi³ ¿e wszystko ga¶nie teraz tego siê doczyta³em diagnoza moja jest jedna i za ni± jestem pewien po³±czenie modu³u sensorowego z p³yt± tu jest przyczyna je¶li jest za pomoc± wtyku 9 pinowego to jeden pin poprostu musia³ siê przesun±æ w gnie¿dzie one maj± tak± tendencje taki ich urok (w³oska produkcja rodem z fiata :) ). Co do tych resetów za pomoc± od³±czenia zasilania to kasuje on tylko b³êdy które siê wy¶wietli³y jednak mamy wgl±d w pamiêci sterownika w archiwum b³êdów.
    Tak na marginesie Bartek napisa³e¶ ¿e serwis bedzie w pi±tek powiem szczerze ¿e ju¿ siê obawia³em ¿e to nasz serwis otrzyma to zlecenie mieliby¶my okazjê siê spotkaæ ale jakbym bez uprzedzenia dosta³ tyle wywodów na temat awarii to bym zw±tpi³. ale widzê ¿e chyba orzesze zawita w Twoim domu bo w naszym serwisie do tych p³yt je¿dze tylko ja. No chyba ¿e nie daj± rady to mo¿e jeszcze do¶æ do naszego spotkania.
    Ach wracaj±c do testów jakie by³y wykonane na prometeuszu to powiem ¿e zanim amica kupi³a i da³a na to swoje logo to by³ testowany i modyfikowany przez 1.5 roku i te zmodyfikowane egzemplarze dzia³aj± w laboratorium amica, oprócz tego jeden jest ponoæ w instytucie nafty i gazu w AGH w krakowie no i w dzier¿oniowie a testy nazachodzie to by³y badania DVGW w niemczech. teraz to rosjanie testuj± se t± p³yte.
    mlodybeer
    Level 2  
    bartek_ra wrote:
    Co rozumiemy pod pojêciem reset WDT?

WDT to mo¿e byæ skrót od WatchDog Timer - czyli licznik czuwaj±cy w mikrokontrolerze. Mówi±c w skrócie daje on sygna³ do resetu gdy program pójdzie "w krzaki" .

bartek_ra wrote:

Melduje ¿e test wykonano.
    Wynik: Kropka zniknê³a gdy palnik przeszed³ w tryb pracy impulsowej, tj z "2." zrobi³o siê "2"

Dziêki za test.
    Wy¶wietlacze nie s± blokowane tzn. mo¿liwe, ¿e mój "klawisz" kluczyka dzia³a.
    A czy w takim razie mo¿esz zrobiæ jeszcze test klawisza uruchamiaj±cego? (lewy skrajny)
    Mo¿e tak:
    1. wyj±æ wtyczkê z sieci
    2. zas³oniæ czym¶ klawisz
    3. wpi±æ wtyczkê
    Co widaæ i s³ychaæ?

80arturr wrote:
    tak czytam to wszystko i powiem szczerze ¿e siê gubie

Przepraszam, mo¿e to ja za bardzo namiesza³em wiêc wyja¶niam po kolei:
    Ca³y czas mówimy o dwóch egzemplarzach "Prometeusza".
    P³yta bartka_ra jest na chodzie, czasami siê zawiesza - nie wiadomo dlaczego - ale zawsze potem wstaje.
    Moja p³yta pad³a trwale ponad miesi±c temu (szczegó³y :arrow: pierwszy mój post) i te¿ nie mam pewno¶ci dlaczego.
    Serwisant wykluczy³ awariê UPS-ów i wskaza³ na sterownik.
    Samo stwierdzenie "sterownik do wymiany" bez podania potencjalnej przyczyny awarii to by³o dla mnie za ma³o, wiêc zosta³em z nie dzia³aj±c± kuchenk±.
    Aby poznaæ przyczynê muszê najpierw znaæ skutki, wiêc próbujê doj¶æ do tego co w moim sterowniku nie dzia³a tak, jak powinno.
    Wizualnie spalenizny nie by³o wiêc plan dzia³ania mia³em taki:
    :arrow: schemat :arrow: zasada dzia³ania :arrow: pomiary :arrow: wnioski

Schemat "z natury" powsta³ (zamie¶ci³em w po¶cie) ale jeszcze szczegó³y nie s± pewne. Jeszcze kilka rzeczy jest dla mnie zagadk±:
    1. Dolutowany kondensator na sprawnym sterowniku, który chcia³ mi zostawiæ (za drobn± op³at± ok 700PLN :D ) serwisant. Kondensator ten okaza³ siê byæ kondensatorem w uk³adzie resetu mikrokontrolera.
    2. "Nikn±ca" ¶cie¿ka z wyj¶cia resetuj±cego pomiêdzy stabilizatorem LDO - U2(8) na schemacie, a uk³adem resetu mikrokontrolera.
    bartek_ra nie mo¿e tego sprawdziæ bo ma kuchniê na gwarancji i do ¶rodka raczej nie zagl±da
    3. Elementy i zasada dzia³ania klawiatury sensorowej - prawdopodobnie optyka refleksyjna
    4. Zachowanie samego sterownika po resecie wtyczk± sieciow±
    Wcze¶niej po podaniu zasilania nie wy¶wietla³o siê nic i tylko by³o pikanie (nie do koñca regularne)
    Od czasu gdy z³o¿y³em sterownik w ca³o¶æ (po nieznacznym roz³o¿eniu go do rysowania schematu) po podaniu zasilania nastêpuje sekwencja sprawdzania wy¶wietlaczy i wentylatora, a dopiero potem w³±cza siê "pikanie" i to bardziej regularne.
    5. Mo¿liwe, ¿e pad³ jaki¶ klawisz ale tego na razie nie jestem w stanie sprawdziæ dlatego proszê bartka_ra o ró¿ne testy na dzia³aj±cej kuchence.

Na razie pomiary robiê zwyk³ym multimetrem ale mo¿e jutro bêdê mia³ oscyloskop i co¶ wiêcej zobaczê.

Tak sobie my¶lê, ¿e poznanie zasady dzia³ania ca³o¶ci urz±dzenia pozwoli³oby na zdiagnozowanie k³opotów bartka_ra, a mo¿e i nie uszczupli mu kieszeni w przysz³o¶ci bo gwarancja siê koñczy za 2 miesi±ce.
    S± te¿ w tym walory poznawcze bo IMO fajnie jest wiedzieæ jak dzia³a to nietuzinkowe wszak urz±dzenie.
    Tyle tytu³em wyja¶nienia.

80arturr wrote:
    za bardzo skupiamy siê nad tym przegrzaniem skoro nie wy¶wietla siê b³±d to nie to Bartek mówi³ ¿e wszystko ga¶nie teraz tego siê doczyta³em diagnoza moja jest jedna i za ni± jestem pewien po³±czenie modu³u sensorowego z p³yt± tu jest przyczyna je¶li jest za pomoc± wtyku 9 pinowego to jeden pin po prostu musia³ siê przesun±æ w gnie¿dzie one maj± tak± tendencje taki ich urok (w³oska produkcja rodem z fiata :) ).

Te¿ przypuszcza³em mo¿liwo¶æ zaniku zasilania na z³±czu panel-p³yta, ale co¶ mi tu nie pasuje.
    W 9-cio pinowym z³±czu mo¿na chyba odrzuciæ 3 piny, którymi podawane jest napiêcie na UPS-y bo w przypadku ich roz³±czenia po prostu palnik by nie odpali³, a tego w przypadku bartka_ra nie by³o.
    Kolejne 3 piny to sygna³y zwrotne z palników. Te¿ do odrzucenia bo w przypadku braku sygna³u zwrotnego wywali³oby b³±d, a tego te¿ nie by³o. Zostaj± ostatnie 2 tj. L i N bo PE nic nie wnosi.
    Moim zdaniem, trwa³e przesuniêcie pinu zasilania na z³±czu (BTW nie wiadomo ile tych pinów jest bo tego bartek_ra nie mowi³. To ja mam z³±cze 9-cio pinowe.) to nie jest powód "zwisów" bo po pewnym czasie zawsze kuchenka sama wstawa³a.
    Po cichu rozwa¿a³em sytuacjê czasowego roz³±czenia, np. pod wp³ywem temperatury ale k³óci sie to chyba z w³a¶ciwo¶ciami rozszerzalno¶ci temperaturowej metali (piny).
    Dodatkowo za odrzuceniem hipotezy zaniku zasilania ¶wiadczy zachowanie kuchenki po powstaniu. Bartek_ra pisze, ¿e tylko zapiszczy i gotowe. Nie przeprowadzany jest test wy¶wietlaczy i wiatraka jak po "normalnym" resecie wtyczk±. (St±d siê w³a¶nie bra³y moje pytania o zachowanie przy resecie i przy "powstaniu" po zwisie.)

80arturr wrote:
    Co do tych resetów za pomoc± od³±czenia zasilania to kasuje on tylko b³êdy które siê wy¶wietli³y

Mo¿esz to rozwin±æ?

80arturr wrote:
    jednak mamy wgl±d w pamiêci sterownika w archiwum b³êdów.

Przez z³±cze serwisowe :?:

80arturr wrote:
    Ach wracaj±c do testów...

Powiem krótko bo to troche off-topic.
    Z tego co wiem, INiG robi³ badania p³yty aby wystawiæ certyfikat bezpieczeñstwa "B", a potem ¶wiadectwo zgodno¶ci. Takie testy typu robi siê dla potwierdzenia, ¿e urz±dzenie nikogo nie zabije. W takim przypadku, rzadko które laboratorium robi testy funkcjonalne, to jest raczej sprawa producenta. Piszesz, ¿e kuchenki dzia³aj± w laboratorium Amiki. No w³a¶nie - w warunkach laboratoryjnych, mo¿e trochê innych ni¿ u nabywcy.
    I na koniec: jaka jest ró¿nica pomiêdzy np C100uF/25V 85°C, a C100uF/25V 105°C ?
    S± podzespo³y krytyczne dla bezpieczeñstwa i na tych siê nie oszczêdza ale ró¿nie bywa z innymi podzespo³ami.
    Mnie zastanawia dlaczego pomiêdzy zmierzon± przez bartka_ra temperatur± na termistorach, a temperatur± potencjalnie niszcz±c± procesor jest taka ma³a ró¿nica?
    bartek_ra
    Level 10  
    Witam ponownie

80arturr wrote:
    ...diagnoza moja jest jedna i za ni± jestem pewien po³±czenie modu³u sensorowego z p³yt± tu jest przyczyna je¶li jest za pomoc± wtyku 9 pinowego to jeden pin po prostu musia³ siê przesun±æ w gnie¿dzie one maj± tak± tendencje taki ich urok

Te¿ mi to chodzi po g³owie bo p³ya jak "padnie" to efekt taki jakby gubi³a zaislanie. Problem w tym, ze nie by³em nigdy przy jej "przebudzeniu" wiêc nie wiem na 100% jakie s± efekty wizualne ale z mglistych opowie¶ci ¶wiadków wychodzi ¿e to mo¿e byæ to samo co po w³±czeniu wtyczki do sieci - aczkolwiek nie musi. Wiem tyle, ¿e "...co¶ tam mrugnê³o i piknê³o"
    80arturr wrote:

Tak na marginesie Bartek napisa³e¶ ¿e serwis bedzie w pi±tek powiem szczerze ¿e ju¿ siê obawia³em ¿e to nasz serwis otrzyma to zlecenie mieliby¶my okazjê siê spotkaæ ale jakbym bez uprzedzenia dosta³ tyle wywodów na temat awarii to bym zw±tpi³.

Oj mi³o by³oby siê spotkaæ ale niestety, serwis bêdzie z Jaworzna (najbli¿szy D±browy Górniczej). Co prawda pan serwisant na zbyt uprzejmego nie wygl±da³ (po rozmowie telefonicznej) ale mam nadzijê, ze choæ kompetencj± nadrobi pewne braki :D

Mam pytanie. Czy mam siê chwaliæ serwisantowi, ¿e sobie "gmera³em" w trybie serwisowym p³yty czy lepiej to przemilczeæ? Nie "nawrzuca" mi, ¿e wtykam ³apy nie tam gdzie potrzeba?

Bo wczoraj, jak wszed³em w ten tryb to znowu zdurnia³em. Stan czê¶ci rejestrów (chyba z 6 na wszystkich 11) to "535"!!!?? Np, wcze¶niej ilo¶æ startów by³a 81 a wczoraj mi pokaza³o 535!!! B³êdów G mia³em 2 a teraz 535!!?? Wcze¶niej stan rejestrów mie¶ci³ siê w przedziale 01-04, ilo¶æ startów 81 no i temperatury - wiadomo. Teraz jakie¶ 535!!! zdurnia³em....
    mlodybeer wrote:

A czy w takim razie mo¿esz zrobiæ jeszcze test klawisza uruchamiaj±cego? (lewy skrajny)

Wykonam te procedure przy najbli¿szej okazji i poinformuje o wynikach na tym forum

Na razie tyle, pozdrawiam i czekam na serwis :D
    80arturr
    Level 18  
    lepiej siê nie przyznawaæ ¿e siê grzeba³o w pamiêci sterownika do niedawna ten test by³ tajemnic± niewiem jak przedosta³ sie do internetu ja szczerze mówi±c nigdy go nie u¿y³em nawet mam zapisane jak w niego wej¶æ na wszelki wypadek. I co¶ mi siê wydajê ze ten pan ze serwisu te¿ go nie u¿ywa. Ciekaw jestem w jakim stopniu inne serwisy maj± opanowan± t± p³ytê i prosi³bym o zdanie relacji po naprawie. Z tego co wiem to jest to udrêka dla serwisantów, mo¿e w³a¶nie dlatego by³ niemi³y przez telefon :D
    bartek_ra
    Level 10  
    WItam ponownie.
    80arturr wrote:
    lepiej siê nie przyznawaæ ¿e siê grzeba³o w pamiêci sterownika do niedawna ten test by³ tajemnic± niewiem jak przedosta³ sie do internetu...

i chyba w dalszym ci±gu pozostajê tajemnic± ;-)
    Ja siê o nim dowiedzia³em z serwisówki - dziêki skryn!
    Serwisant siê nie pojawi³ w ustalonym czasie, ale chocia¿ zadzwoni³. Uda³em ¿e nic nie wiem na temat tego urz±dzenia i potencjalnych przyczyn jego niedomagañ. Poci±gn±³em wiêc za jêzyk serwisanta. Na moje stwierdzenie, czy nie ma jakiego¶ trybu serwisowego czy czego¶ podobnego co dzi¶ np. w TV jest, co u³atwi³o by ocenê tego co siê dzieje z p³yt±, us³ysza³em "...nie, nie ma czego¶ takiego". Pan kaza³ mi dalej obserwowaæ zachowanie p³yty i na tym siê skoñczy³o. Prze³o¿y³ wizytê "na pó¼niej". Powiedzia³, "...no bo ja musze siê skonsultowaæ z Wronkami i jak co¶ to wymienimy sterownik ale jak siê oka¿e ¿e bêdzie dobry to mnie obici±¿± kosztami itd". No wiêc "obserwujê" p³ytê dalej :D

Tyle ¿e ju¿ p³ytê naprawi³em sobie sam.

80arturr wrote:

...diagnoza moja jest jedna i za ni± jestem pewien po³±czenie modu³u sensorowego z p³yt± tu jest przyczyna je¶li jest za pomoc± wtyku 9 pinowego to jeden pin po prostu musia³ siê przesun±æ w gnie¿dzie one maj± tak± tendencje taki ich urok...

Chyba mia³e¶ racjê! Ten mój wtyk by³ roz³±czony, tzn trzyma³ siê na "s³owo honoru". Faktycznie, straszne badziewie te kostki! Dopiero po³±czy³em j± jak nale¿y i jestem na 99% przekonany ¿e to to by³o przyczyn± moich problemów. Aha, równie¿ w moim przypadku by³o tam 9 a nie 12 pinów!
    Tak wiêæ p³yta chodzi i mam nadziejê ¿e jeszcze d³ugo bêdzie dzia³aæ jak trzeba. Pozostaje mi tylko jedno niewyja¶nione zagadnienie. Dlaczego teraz tryb serwisowy pokazuje mi takie dziwne stany rejestrów "535" (pisa³em o tym wcze¶niej) ??? Czy brak styku w tej kostce móg³ spowodowaæ takie "spustoszenie" w stanie tych rejestrów?

Pozdrawiam i dziêki za wszelkie pomocne uwagi.
    Bartek
    80arturr
    Level 18  
    witam
    No ja te¿ bym by³ pewien ¿e to by³a przyczynaco do tych rejestrów to mog³y byæ spowodowane z³ym stykiem móg³o nastêpowaæ krótkotrwa³e przerwanie zasilania co powodowa³o i¿ sterownik by³ w pewnych stanach nieustalonych które powodowa³y zaburzenia w pamiêci.
    Co do t³umaczenia siê serwisanta to ¿e bedzie obci±rzony kosztami jest dla jednych g³upie dla innych smutne ale prawdziwe jest to obrona Amici przeciw stwierdzeniu: "je¶li nie wiadomo o co chodzi to chodzi o modu³"
    pozdrawiam
    User removed account
    Level 1  
    80arturr
    Level 18  
    No zgodzê siê ¿e kontakt z tymi p³ytami mo¿na na palcach jednej rêki zliczyæ choæ w moim przypadku do by brak³o i to o wiele na moje szczê¶cie to uda³o mi siê ich wiele zrobiæ choæ trafi³em tak¿e na przypadek z wad± fabryczn± (wymiana sprzêtu). Mia³em te¿ przyjemno¶c pracowaæ z konstruktorami tego urz±dzenia co bardzo mi pomog³o w podej¶ciu do prometeusza teraz traktuje go jak zwyk³± p³yte gazow± w której poprostu palniki s± pod p³yt±.
    User removed account
    Level 1