Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem połączenia tuner z komputerem

xatrow 28 Gru 2005 21:15 10891 45
  • #1 28 Gru 2005 21:15
    xatrow
    Poziom 11  

    Mam problem z wgraniem oprogramowania do tunera Opentel 4000 CI.Połączylem to kalbem nullmodem (crossowany), potem podlaczylem to do portu com 1 .Tuner byl oczywiscie w trybie (stand by). Równiez porty wydaja sie byc dobrze ustawione, nawet uzylem programu userport alby odblokować porty.Jednak kiedy wlaczylem program loader 1.0.7 (tuner z komputerem byl polaczony kablem nullmodem, byl w trybie standby i byl podlaczony do portu com 1) w ustawninich programow zaznaczylem na com 1 , jednak gdy kliknąlem na update pojawil sie następujacy błąd "Status: Bad ZSINIT -- Frame Type 255 : 00 00 00 00" i tak samo nie moge wgrać originalnego oprogramowania ściągniętego ze strony producenta. Co mam robić???Znalazłem coś w necie na ten temat http://forum.digitalfernsehen.de/forum/archive/index.php?t-42220.html,, ale nie rozumiwm niemieckiego. Błagam pomóżcie !!!!

    Moderowany przez kosmita:

    ostrzeżenie za napisanie 4 identycznych postówWpis dokonany w dniu: 2005-12-29 o godzinie: 11:45

    0 29
  • #2 29 Gru 2005 00:39
    pikarel
    Poziom 31  

    Dużo przydatnych informacji na temat tunerów Digital4000 i Globo znajdziesz
    tutaj.
    Opis jest bardzo przystępny, z ilustracjami.

    0
  • #3 29 Gru 2005 20:22
    xatrow
    Poziom 11  

    no dobrze ale jak mam sprawdzić wersje swojego loadeera, skoro moj tuner nie p[osiada menu informacyjnego. Wszedelm wiec do menu aktualizacji oprogramowania i tam pisalo ze posiadam "bootloader 8.0"ale to nier to. Wiec jak mam sprawdzic wersje swojego loadera.????

    0
  • #4 29 Gru 2005 23:25
    240576
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 03 Lut 2006 14:05
    xatrow
    Poziom 11  

    to to ja wiem ale chodzi o to że u mnie nie ma komunikacji miedzy tunerem a komputerem.

    0
  • #6 06 Lut 2006 19:51
    xatrow
    Poziom 11  

    Odpowie ktoś wreszcie ????????????

    0
  • #7 06 Lut 2006 20:21
    ju23
    Poziom 14  

    kabelek 50 centymetrów pod srube komputera/obudowa/ i pod srube dekodera/obudowa/ i koniec problemów z komunikacją--po prostu robisz mase

    0
  • #8 19 Maj 2006 10:37
    xatrow
    Poziom 11  

    Z tym kablem to chyba trochę przesada. Ja myśle że to chodzi o gniazdo RS232 lub układ MAX232 , bo wszystko robilem dobrze, kabel i porty com mam sprawne, mam rownież usterport1.0 i porty mam udblokowane i w biosie ustawione EPP+ECP.Więc nie wiem czemu nie ma komunikacji.Ma ktoś ten tuner i wgrywał do niego oprogramowanie albo jest tu ktoś taki kto mógłby mi pomóć. HELP !!!!!!!

    0
  • #9 19 Maj 2006 14:49
    Lidzia
    Poziom 28  

    xatrow napisał:
    no dobrze ale jak mam sprawdzić wersje swojego loadeera, skoro moj tuner nie p[osiada menu informacyjnego. Wszedelm wiec do menu aktualizacji oprogramowania i tam pisalo ze posiadam "bootloader 8.0"ale to nier to. Wiec jak mam sprawdzic wersje swojego loadera.????


    to jest twój bootloader 8.0 i teraz szukaj softu pod ten boot popytaj tu http://www.opticum.fora.pl/index.php nie jest to clon digitala 4000 a on ma loadera 1.0.7,ty masz bootloadera 8.0

    pozdr.

    0
  • #10 19 Maj 2006 21:12
    xatrow
    Poziom 11  

    Ale tu chodzi nawet o to że ja nawet nie mogę ściągnać listy kanałów z tunera na kompa. Wyraźnie widac że jest brak komunikacji miedzy tunerem a komputerem.Ja myśle że to chodzi o gniazdo RS232 lub układ MAX232 , bo wszystko robilem dobrze, kabel i porty com mam sprawne, mam rownież usterport1.0 i porty mam udblokowane i w biosie ustawione EPP+ECP.Więc nie wiem czemu nie ma komunikacji.Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje ???Mój tuner to OPENTEL 4000 CI. Zaraz dam linka z identyczym problemem tylko że z tunerem Ferguson - https://www.elektroda.pl/rtvforum/ferguson-2018-nie-mozna-nic-wgrac-ytt509951.html
    Pomóżcie mi. Help !!!!!!! A tu jeszcze dam wam link z tym samym problemem, który do dzisiaj nie został rozwiązany - http://www.opticum.fora.pl/viewtopic.php?t=309 . Pomóżcie mi znaleźć przyczyne tego braku komunikacji !!!!!!1 Natomaist tu znalazłem taki sam komunikat podacz ładowania softu - http://forum.digitalfernsehen.de/forum/archive/index.php?t-42220.html ale nie rozumiem niemieckiego. Mam nadzieję że mi pomożecie

    0
  • #11 19 Maj 2006 21:42
    Lidzia
    Poziom 28  

    @xatrow przedewszystkim to (mam rownież usterport1.0 i porty mam udblokowane i w biosie ustawione EPP+ECP ) odnosi sie do portu LPT nie do com 1,com1 w biosie załanczasz na enabled i jeżeli masz sprawny na 100% i odpowiedni program do wgrywania i zgrywania co jest ważne bo innym programem sie nie połączysz.Tu mamy do digitala optikuma bogate forum : http://www.globo.prv.pl/ sprubuje coś poszukać
    A no poparz na to : http://img325.imageshack.us/my.php?image=uszkodzonymax2322pn.jpg
    pozdr.

    0
  • #12 19 Maj 2006 21:45
    xatrow
    Poziom 11  

    Tak. Program do wgrywania i zgrywania softów jest w 100 % zgodny . I tu chodzi o tuner OPENTEL 4000 CI .

    0
  • #13 19 Maj 2006 22:04
    Lidzia
    Poziom 28  

    A max 232 tu masz schemat nie do twojego ale zobaczysz o co chodzi jak byś go musiał wymieniac to zrób go w podstawce gdzieś widziałam foto jak to zrobić bo jak by ci znowu odpukac to tylko wymiana i spoko

    http://img447.imageshack.us/my.php?image=41sq.jpg
    i tu poczytaj : http://www.dvb-board-pl.com/search.php?searchid=973868
    oraz tu poczytaj : http://forum.dvhk.pl/index.php?act=Search&COD..._in=posts&result_type=topics&highlite=opentel
    a niemasz przypadkiem zablokowanego tunka poczytaj : http://forum.dvhk.pl/index.php?showtopic=82906
    No poczytałam o nim były robione w dwóch wersjach flash 1mb i 2mb musisz sprawdzić jaki masz tu ta strona http://www.satellite-heaven.de/frameset.htm?jump=Receiver/index.htm
    jak trafiłeś na 2mb to masz szczęście no i stąd se ściągnij prog do wgrywania orginal http://eltech.net.pl/?s=do_pobrania a tu masz clony twego tunera :
    Astrovox VSR-2500 FTA
    Axil ad600
    Bigsat dsr 5000 slim
    Bigsat DSR 8000 deluxe
    Boston DVB 4500
    Chess dsr 5003
    ChromeLine 8055 DCI
    ChromeLine 8065 DCI
    Condor 4000 FTA
    condor 4500
    Coship 2300a
    Coship 2300B
    Coship 5300 (2xCI)
    DIGISHIP 2300A
    Dsr 5003
    Echostar DSB-900-FTA
    Ferguson CF-2000AT
    Fitco 3000
    FMD ST 864D
    Ginza st6000
    Globo Silverline 1005
    Intermedia Star DSR 3300 (boot 39.02)
    interstar Bigsat DSR 8000 deluxe
    Iris 3000
    iris 3300
    iris 3500
    Koscom DSR 5002
    Maxtronics DSR 5200
    metabox 1 2 3
    Metabox 2 FTA
    Metabox 3
    Micro-X MDR-4500 FTA
    Micro-X WMD-4500 FTA
    opentel 4000
    PMB TN 2004
    RichViewDigital DVB-S CA/CI
    RichViewDigital DVB-S FTA
    RichViewDigital DVB-T
    samstar6000
    SCA S 400
    scart Schwaiger DSR 1001
    Silverline 2500
    signal 4000
    Skyplus 700F
    SAMSTAR 8800
    STARNET 4300
    Starbox DTT-3000
    Starsat 1700D
    Starsat SRX-1300D
    Starsat SRX-1800D
    Starway 210/ 310/ 550FTA
    Starway 4300FTA
    Strong srt 3680
    Tboston 4500
    Tokyosat FTA-5400
    Tokyo Box 5000
    Topsat 5000 FTA
    Truman 9000
    Visiosat TVS 4500 D (ne surtout pas changer le boot ! )

    0
  • #14 20 Maj 2006 23:19
    MieteX 2005
    Poziom 15  

    Bootloader 8.0 wskazuje na to, że masz Opticum 2003 FTA a nie 4000 i pochdne zobacz reakcję tunera na program ładujący Loader v 1.0
    Lub jeżeli możesz wejść do Menu -> Instalacja -> kod 0937 -> Change Tuner Mode wyłączamy tuner z sieci i po chwili włączamy ponownie komunikacja powinna być przywrócona, jeżeli nie to pozostaje Menu -> Instalacja -> kod 0000 -> Facktory Deflaut (Ustawienia Fabryczne)
    Jeżeli tuner nie jest uszkodzony sprzętowo to te dwie opcje powinny pomóc.

    0
  • #15 21 Maj 2006 19:30
    xatrow
    Poziom 11  

    Nie wiem być może mam zablokowany tuner ale ta strona nie dziala http://forum.dvhk.pl/index.php?showtopic=82906 poniewaz gdy jak chcicalem sie zarejestorwac to pisze ze administrator nie potrzebuje już nowych uzytkowników więc nie moge se poczytać

    Dodano po 2 [minuty]:

    Menu -> Instalacja -> kod 0937 -> Change Tuner Mode - to nie działa, pzywrociłem ustawnienia fabryczne i nadal to samo

    Dodano po 1 [minuty]:

    http://eltech.net.pl/?s=do_pobrania - ten soft ściagalem i nadal to samo

    Dodano po 1 [minuty]:

    http://forum.dvhk.pl/index.php?act=Search&COD..._in=posts&result_type=topics&highlite=opentel
    ta strona nie dziala poniwaz nie mozna juz sie rejestorwać

    Dodano po 56 [sekundy]:

    Czyli praktycznie nic nie moge poczytać z tych stron co mi podałes

    0
  • #16 21 Maj 2006 23:18
    Lidzia
    Poziom 28  

    Daj maila na gg to ci wyśle strone

    pozd.

    0
  • #17 22 Maj 2006 00:13
    Dexter S-ce
    Poziom 11  

    Tuner nie na standBy tylko na jakiś kanał włącz

    0
  • #18 22 Maj 2006 07:50
    MIREK54
    Poziom 26  

    Jeżeli nie sprawdziłeś wyjścia COM1 z komputera na czymś innym to:
    (cytuję)"Połączylem to kalbem nullmodem (crossowany), potem podlaczylem to do portu com 1 .Tuner byl oczywiscie w trybie (stand by). "
    popełniłeś błąd podłączając kabel nullmodem gdy obydwa urządzenia są pod napięciem i uwaliłeś sobie MAX232 w tunerze albo w komputerze.
    Powodzenia!

    0
  • #19 22 Maj 2006 19:57
    xatrow
    Poziom 11  

    "Daj maila na gg to ci wyśle strone " Ok, mój email to xatrowek(malpa)o2.pl

    Dodano po 4 [godziny] 17 [minuty]:

    Mam nadzieję że układ max 232 jest w porządku, ponieważ to nowiutki tuner, więc raczej mechanicznie nie może być uszkodzony.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Okey, przejrzalem tą stronkę którą mi wyslales. Tam jest opis krok po kroku jak się wgrywa soft. Ja wgrywalem go identycznie jak tam bylo napisane i nadal nic.Wyświetla się błąd "BAD ZSINIT FRAME TYPE..."Nie ma komunikacji pomiedzy tunerem a kompem. A po za tym na stronie nie znalazlem zeby pisalo coś o zablokowanym tunku.

    0
  • #20 22 Maj 2006 20:59
    jaco71
    Poziom 10  

    mam ten sam problem z dsr 5001 tez wgrywalem przy podlaczonym tunerze i wszystko wywalilo i teraz nic nie mam zadnej komunikacji z komputerem

    0
  • #21 23 Maj 2006 21:22
    xatrow
    Poziom 11  

    Pomoże ktoś w rozwiązaniu tego problemu.......???

    0
  • #22 23 Maj 2006 23:10
    Lidzia
    Poziom 28  

    No troche poszukałam twój problem jest związany ze sprzętem pc chodzi o port com raczej o jego transmisje coś żle z nią tylko tyle bo poliglotka ze mnie żadna wpisz do gogle (BAD ZSINIT FRAME TYPE) i tam masz pełno odpowiedzi ale w innym niż polskim języku
    ale szukam dalej
    pozdr.
    http://forum.digitalfernsehen.de/forum/archive/index.php?t-42220.html
    http://forum.digitalfernsehen.de/forum/showthread.php?t=42220

    0
  • #23 24 Maj 2006 11:21
    xatrow
    Poziom 11  

    Ja też własnie to znalazłem, ale nic z tego nie rozumiem bo to nie jest w polskim języku tylko w niemieckim.

    Dodano po 3 [minuty]:

    I to jest dokłanie ten sam problem jaki jest w tym pierwszym linku czyli "Status: Bad ZSINIT -- Frame Type 255 : 00 00 00 00 " no ale niestety ja niemieckiego się nie uczyłem więc i tak nic z tego nie zrozumiem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    W sumie nie wiem co ja mam teraz robić. Męcze się już z tym problemem kilka miesięcy.

    0
  • #25 25 Maj 2006 12:38
    Andrzej Ł
    Poziom 21  

    Translatować exstra :D
    tu jeszcze raz poprawnie:

    Robert Schlabbach:

    Bez problemu wymieniałemi obrabiałem dane pomiędzy FTA3010 a notebookiem .

    Nie należy osługiwac programu intuicyjnie ,tylko wedle tych wskazówek:

    1. "Upload " oznacza z tunera na PC,"Download" oznacza ładowanie danych z PC do tunka,ja z początku podejżewałem odwrotnie.

    2. "Upload-u",czyli tranasfer z PC do Tunera nieda się zainicjowac z kompa! Można to tylko zrobic z poziomu menu instalacyjnego tunera!
    Na PC trzeba uruchomić aplikację ODSEdit,po czym wybieramy w menu tunera które częsci mają zostać przegrane.

    3. Uwaga: Pomimo iż menu tunera zawiera taką pozycję "wszystkie" ,która przegrywa większą cześc danych,to i tak nieprzegra wszystkiego-mianowicie najważniejszej cześci, listy programów !


    4. "downloady" z PC do tunera działają zsadniczo z wyciąganiem wtyczki sieciowej tunera.Najpierw wyciągamy wtyczke sieciowa tunka,uruchamiamy download na PC,poczym wkładamy znowu wtyczke do sieci,po chwili powinien uruchomic sie download.


    5. Należy uważac,które dane obrabiamy na kompie! Niema np. sensu obrabianie danych PRESET.PCH tak jak i SATINFO.SAT ,bo niewnoszą znaczących zmian.Jedynie modyfikacja CHANINFO.CHA jest skuteczna i wnosi znaczące zmiany,bo zawiera wszystko(satelity,znalezione programy,pamięć kanałów).

    Ja stworzyłem sobie przejrzysta listę kanałów na kompie,usunałem zbędne rzeczy(wszystkie satelity usunąłem i dodałem nową ASTRę 19,2E ze wszystkimi 120 transponderami),a ponadto uzywam dużą i mała pisownię w ulubionych wraz ze znakami diakrytycznymi.

    Ponadto wyszły mi niektóre rzeczy podwójnie,dlatego że np. najpierw zapisałem błędnie do innego typu plików,wszystkie 120 transponderów astry ,a tego póżniej już się nie zmieni !
    A więć DOKŁADNIe uważać z jakim typem plików się zaczyna.(PCH.SAT,CHA),bo gdy zapiszemy w zły rodzaj pliku,to cała mozolna robota pójdzie na marne !

    0
  • #26 25 Maj 2006 21:19
    xatrow
    Poziom 11  

    "2. "Upload-u",czyli tranasfer z PC do Tunera nieda się zainicjowac z komputera! Można to tylko zrobic z poziomu menu instalacyjnego tunera!
    Na PC trzeba uruchomić aplikację ODSEdit,po czym wybieramy w menu tunera które częsci mają zostać przegrane. ". Czyli do którego menu tunera mam wejść, bo nie za bardzo rozumiem.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Na temat tego problemu znalazłem jeszcze to http://www.curious-contraptions.com/forums/sh...php?s=b67dd666deed1af54d3ea1a5647b5211&t=3383
    http://www.curious-contraptions.com/...36&postcount=1
    Są tam bardzo ważne rzeczy, prawdopodobnie rozwiązanie tego problemu. Niestety ale ja nie jestem zbyt dobry z języka angielskiego. Mógłby mi ktoś pomóc >>???? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

    0
  • #27 26 Maj 2006 22:03
    xatrow
    Poziom 11  

    Jeszcze chciałbym się zapytać czy mam dobre ustawnienia portu com w biosie. Moje ustawienia to :
    Onboard FDD controller - enabled
    Onboard Serial port 1 - 3f8/irq4
    Onboard Serial port 2 - 2f8/irq3
    Onboard IR Function - Disabled
    Onboard Paraller Port - 378/irq7
    - Parallel Port Mode - ECP + EPP
    EPP MODE SELECT - EPP 1.9
    ECP MODE USE DMA - 3
    Chciałbym zaznaczyć że moja płyta główna to ABIT NF7 SL 2.0

    0
  • #28 27 Maj 2006 07:52
    MIREK54
    Poziom 26  

    A czy próbowałeś ten tuner zprogramować na innym komputerze?
    Rozumiem że dotychczas ani razu nie udało się z nim zkomunikować po RS232?
    Czy RS232 w komputerze obsługuje inne urządzenia prawidłowo?

    0
  • #29 27 Maj 2006 14:31
    xatrow
    Poziom 11  

    Tu znalazlem ten problem ale nic z tego nie rozumiem http://www.curious-contraptions.com/forums/sh...php?s=b67dd666deed1af54d3ea1a5647b5211&t=3383
    http://www.curious-contraptions.com/...36&postcount=1

    Dodano po 6 [minuty]:

    ""2. "Upload-u",czyli tranasfer z PC do Tunera nieda się zainicjowac z komputera! " A dlaczego się nie za zainicjować z komputera >??? Czyli trzeba to zrobić z menu tunera "aktualizacja" >???

    0
  • #30 28 Maj 2006 12:49
    xatrow
    Poziom 11  

    Może ktoś odpowiedzieć na mój poprzedni post .????

    0