Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot w kluczyku (Laguna)

Joki 20 Apr 2003 02:03 8686 16
    Joki
    Level 2  
    Problem polega na tym, że pilot działa wtedy, kiedy chce. Nieraz trzeba kilka minut próbować zamknąć samochód a nieraz udaje się to za pierwszym razem.
    zort
    Level 15  
    ja mam tak samo z moim.

Jesli uda Ci się rozkręcić kluczyk i wyjąć płytke pilota to powinien być tam taki maleńki trymer. stań jakieś 5-10 m od auta i pokręć (najlepiej plastikowym) śrubokręcikiem tym trymerem delikatnie i spróbuj zamknąć i otworzyć auto. Rób tak dopuki się nie otworzy i nie zamknie, potem stań dalej od auta i powtórz operację.

Drugą rzeczą może być zużycie baterii...
    twingo
    Level 17  
    hmmmm. Aż z ciekawości przed chwilą rozebrałem kluczyk. No niestety ja tam żadnego trymerka nie widzę.
    W każdym razie z tego co wiem i co doświadczyłem to w całej gamie Renault, wina leży po stronie odbiornika a nie kluczyka. Choć oczywiście nie można wykluczyć wady nadajnika. Ja bym Ci proponował zacząć od wymiany baterii w pilocie i od wyjęcia z auta odbiornika i przeczyszczenia dokładnie płytki i złącz. Jak zaczniesz kręcieć trymerkami i cudować to dopiero narobisz sobie trzody.
    Spartan83
    Level 11  
    Nalezaloby sprawdzic odbiornik podczerwieni czy nie jest zalewany przez nieszczelnosc mocowania anteny w dachu
    zapomnialem o podstawowych sprawach, warto by sprawdzic czy bateria nie jest na wyczerpaniu (kazda powinna miec min. 2,9 V) lub sprawdzic czy przy diodzie nadawczej nie ma zimnych lutow
    Joki
    Level 2  
    Dzięki za wszystkie rady, sprawdzić będę mógł dopiero we wtorek, ale na pewno można wykluczyć baterie ( były zmieniane na nowe sprawdzone).
    Pilot w kluczyku wygląda dobrze i nie ma zimnych lutów
    zort
    Level 15  
    Nio sóż, ja mam radiowego pilota, jeśli Wy macie na podczerwień, nio to sorki... Ale musi być tam coś do regulacji częstotliwości nadajnika...
    twingo
    Level 17  
    Radiowy to spox. Tam raczej się nic nie wieszało, tak jak w IR. Ale właśnie znalazłem jeszcze jedną ciekawostkę. Wczoraj jak otworzyłem pilota to się zdziwiłem. Po stronie z baterią jest jeszcze jakiś element prod. Philips'a. Ciekawi mnie co to za ustrojstwo ? Może ktoś wie. W pilocie od Renault 19 nie było takiego cuda. Ciekawe też jest to, że nie dochodzi do tego żadne zasilanie. W załączeniu fotka.
    electro
    Level 18  
    twingo wrote:
    Po stronie z baterią jest jeszcze jakiś element prod. Philips'a. Ciekawi mnie co to za ustrojstwo ? Może ktoś wie. .

To ustrojstwo to transponder od immobilisera dziala bezprzewodowo i jest zasilany z czytnika umieszczonego kolo stacyjki
    zhu
    Level 22  
    może ktoś wie jakie są tranzystory w kluczyku ze zdjęcia , nie działa mi taki sam pilot , może ktoś naprawiał taki kluczyk i wie co może być , podczerwień na chwilę zaświeci i gaśnie , baterie nowe , podejrzewam tranzystor , może ktoś zna temat lub wie gdzie można naprawić lub kupić taki kluczyk i żeby działał :-o
    olo114
    Level 18  
    Witam
    Naprawialem juz takie klucze (nadajniki) ale nigdy nie mialem zwalonej zadnej czesci.Zawsze pomagalo przelutowanie calej plytki drukowanej (koszmar) ,Porzadna kapiel w rozpuszczalniku i ponowna synchronizacja. Zawsze mozna kupic nowy kluczyk tzw.PLIP cena ok.500 zl.
    Pozdrawiam :cry:
    zhu
    Level 22  
    :arrow: olo114
    dzięki za odpowiedź , a może wiesz jaka jest procedura logowania takiego kluczyka ? , zaznaczam jest to pilot na podczerwień - nie radiowy .
    i gdzie można kupić taki kluczyk , lub może ktoś ma samą elektronikę jeśli można przeprogramować , reszta kluczyka , obudowa i sam klucz jest ok.
    kluczyk wygląda tak jak na zmieszczonym wyżej zdjęciu , jest tylko bez chipa immobil.
    olo114
    Level 18  
    Zeby zaprogramowac (synchronizowac) nadajnik w Lagunie musisz znac kod immo , cztero cyfrowy, i miec dostep do urzadzenia diagnostycznego CLIP lub NXR. Kod immo moge Ci podac , ale musisz przeslac mi kod VIN .
    zhu
    Level 22  
    :arrow: olo 114
    chyba nie obędzie się bez wizyty w serwisie , mam tylko klucz z uszkodzonym nadajnikiem , wewnątrz nie ma transpondera , jest nadajnik podczerwieni który po naciśnięciu nadaje chwilowy błysk i zaświeci się lampka która jest w kluczu ; próbowałem przelutować elementy i sprawdziłem na mierniku kondensatory , bez efektu , jest tak samo , spróbuję jeszcze wymienić tranzystor ;
    wewnątrz klucza jest jeszcze mała naklejka z kodem ;
    najchętniej bym kupił sam nadajnik , ale jak piszesz do zaprogramowania jest potrzebny programator , więc nie obejdzie się i tak w serwisie , więc tam chyba trzeba kupić nadajnik i niech zaprogramują , chyba że się mylę i można inaczej ( czytaj : taniej )
    a może ktoś naprawi lub ma programator i robi te klucze :roll:
    olo114
    Level 18  
    Ten blysk to znak ze cos jest wyslane.Mozna sprawdzic sygnal wyslany i sygnal odebrany, ale musisz miec NXR albo CLIPa
    Jesli sie zdecydujesz na serwis Renault to powiedz zeby sprobowali synchronizowac a nie od razu wymiana.Jesli jestes z okolic Bielska-B. to daj znac.
    zhu
    Level 22  
    porównywałem z dobrym kluczykiem i w dobrym ten sygnał jest nadawany tak jak w pilocie tv , tzn cały czas miga i widzę to na testerze pilotów tv , a w tym uszkodzonym jest chwilowy błysk i koniec ; pewnie walnięty scalak i takiego chyba się nie kupi i nie zaprogramuje w warunkach serwisu rtv .
    co do naprawy , w grę wchodzi tylko przesłanie .
    teodor76
    Level 17  
    witam co do pilota który zaświeca się na chwilę i gaśnie dioda sprawdz mikrostyk (przycisk ) zdarza się ze pęknie blaszka w mikrostyku i właśnie tak się bedzie zachowywał zaświeci i zgaśnie , spróbuj zlutować nogi na stałe i sprawdz co się dzieje , mój sąsiad ma podobnie uszkodzony pilot i zamyka, otwiera przez szybkie naciskanie na przycisk pilota dosłownie trrrrrrrr :) ale on ma walnięty tranzystor co daje impulsy bo dioda powinna migać a nie świecić :wink:
    zhu
    Level 22  
    zwieranie nóg , wymiana przełącznika i tranzystora nic nie daje , został scalak i 2kond.smd (większe 3 sprawdziłem na mierniku poj.)
    zostało podstawienie scalaka z dobrego pilota , ale co to da , scalaka się nie kupi i nie zaprogramuje ?
    :!: :?: :cry: