Problem polega na tym, że pilot działa wtedy, kiedy chce. Nieraz trzeba kilka minut próbować zamknąć samochód a nieraz udaje się to za pierwszym razem.
Jesli uda Ci się rozkręcić kluczyk i wyjąć płytke pilota to powinien być tam taki maleńki trymer. stań jakieś 5-10 m od auta i pokręć (najlepiej plastikowym) śrubokręcikiem tym trymerem delikatnie i spróbuj zamknąć i otworzyć auto. Rób tak dopuki się nie otworzy i nie zamknie, potem stań dalej od auta i powtórz operację.
hmmmm. Aż z ciekawości przed chwilą rozebrałem kluczyk. No niestety ja tam żadnego trymerka nie widzę.
W każdym razie z tego co wiem i co doświadczyłem to w całej gamie Renault, wina leży po stronie odbiornika a nie kluczyka. Choć oczywiście nie można wykluczyć wady nadajnika. Ja bym Ci proponował zacząć od wymiany baterii w pilocie i od wyjęcia z auta odbiornika i przeczyszczenia dokładnie płytki i złącz. Jak zaczniesz kręcieć trymerkami i cudować to dopiero narobisz sobie trzody.
Nalezaloby sprawdzic odbiornik podczerwieni czy nie jest zalewany przez nieszczelnosc mocowania anteny w dachu
zapomnialem o podstawowych sprawach, warto by sprawdzic czy bateria nie jest na wyczerpaniu (kazda powinna miec min. 2,9 V) lub sprawdzic czy przy diodzie nadawczej nie ma zimnych lutow
Dzięki za wszystkie rady, sprawdzić będę mógł dopiero we wtorek, ale na pewno można wykluczyć baterie ( były zmieniane na nowe sprawdzone).
Pilot w kluczyku wygląda dobrze i nie ma zimnych lutów
Radiowy to spox. Tam raczej się nic nie wieszało, tak jak w IR. Ale właśnie znalazłem jeszcze jedną ciekawostkę. Wczoraj jak otworzyłem pilota to się zdziwiłem. Po stronie z baterią jest jeszcze jakiś element prod. Philips'a. Ciekawi mnie co to za ustrojstwo ? Może ktoś wie. W pilocie od Renault 19 nie było takiego cuda. Ciekawe też jest to, że nie dochodzi do tego żadne zasilanie. W załączeniu fotka.
może ktoś wie jakie są tranzystory w kluczyku ze zdjęcia , nie działa mi taki sam pilot , może ktoś naprawiał taki kluczyk i wie co może być , podczerwień na chwilę zaświeci i gaśnie , baterie nowe , podejrzewam tranzystor , może ktoś zna temat lub wie gdzie można naprawić lub kupić taki kluczyk i żeby działał
Witam
Naprawialem juz takie klucze (nadajniki) ale nigdy nie mialem zwalonej zadnej czesci.Zawsze pomagalo przelutowanie calej plytki drukowanej (koszmar) ,Porzadna kapiel w rozpuszczalniku i ponowna synchronizacja. Zawsze mozna kupic nowy kluczyk tzw.PLIP cena ok.500 zl.
Pozdrawiam
olo114
dzięki za odpowiedź , a może wiesz jaka jest procedura logowania takiego kluczyka ? , zaznaczam jest to pilot na podczerwień - nie radiowy .
i gdzie można kupić taki kluczyk , lub może ktoś ma samą elektronikę jeśli można przeprogramować , reszta kluczyka , obudowa i sam klucz jest ok.
kluczyk wygląda tak jak na zmieszczonym wyżej zdjęciu , jest tylko bez chipa immobil.
Zeby zaprogramowac (synchronizowac) nadajnik w Lagunie musisz znac kod immo , cztero cyfrowy, i miec dostep do urzadzenia diagnostycznego CLIP lub NXR. Kod immo moge Ci podac , ale musisz przeslac mi kod VIN .
olo 114
chyba nie obędzie się bez wizyty w serwisie , mam tylko klucz z uszkodzonym nadajnikiem , wewnątrz nie ma transpondera , jest nadajnik podczerwieni który po naciśnięciu nadaje chwilowy błysk i zaświeci się lampka która jest w kluczu ; próbowałem przelutować elementy i sprawdziłem na mierniku kondensatory , bez efektu , jest tak samo , spróbuję jeszcze wymienić tranzystor ;
wewnątrz klucza jest jeszcze mała naklejka z kodem ;
najchętniej bym kupił sam nadajnik , ale jak piszesz do zaprogramowania jest potrzebny programator , więc nie obejdzie się i tak w serwisie , więc tam chyba trzeba kupić nadajnik i niech zaprogramują , chyba że się mylę i można inaczej ( czytaj : taniej )
a może ktoś naprawi lub ma programator i robi te klucze
Ten blysk to znak ze cos jest wyslane.Mozna sprawdzic sygnal wyslany i sygnal odebrany, ale musisz miec NXR albo CLIPa
Jesli sie zdecydujesz na serwis Renault to powiedz zeby sprobowali synchronizowac a nie od razu wymiana.Jesli jestes z okolic Bielska-B. to daj znac.
porównywałem z dobrym kluczykiem i w dobrym ten sygnał jest nadawany tak jak w pilocie tv , tzn cały czas miga i widzę to na testerze pilotów tv , a w tym uszkodzonym jest chwilowy błysk i koniec ; pewnie walnięty scalak i takiego chyba się nie kupi i nie zaprogramuje w warunkach serwisu rtv .
co do naprawy , w grę wchodzi tylko przesłanie .
witam co do pilota który zaświeca się na chwilę i gaśnie dioda sprawdz mikrostyk (przycisk ) zdarza się ze pęknie blaszka w mikrostyku i właśnie tak się bedzie zachowywał zaświeci i zgaśnie , spróbuj zlutować nogi na stałe i sprawdz co się dzieje , mój sąsiad ma podobnie uszkodzony pilot i zamyka, otwiera przez szybkie naciskanie na przycisk pilota dosłownie trrrrrrrr ale on ma walnięty tranzystor co daje impulsy bo dioda powinna migać a nie świecić
zwieranie nóg , wymiana przełącznika i tranzystora nic nie daje , został scalak i 2kond.smd (większe 3 sprawdziłem na mierniku poj.)
zostało podstawienie scalaka z dobrego pilota , ale co to da , scalaka się nie kupi i nie zaprogramuje ?