logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SOUNDWAVE HI-FI CAR STEREO AMPLIFIER BO-600 -- POMOCY!!

wegus 28 Gru 2005 23:47 3214 6
REKLAMA
  • #1 2124926
    wegus
    Poziom 2  
    witam!!
    mam taki wzmacniacz jak w tytule postu...Kompletnie sie nie znam na tym i chciałbym prosic o pomoc...widze,że już dawno temu było coś o tym wzmacniaczu na forum (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic330289.html),więc ktos moze cos wiedzieć na tn temat.
    1.czy wzmacniacz moge podłaczyc jakimś sposobem w domu (np przy użyciu zasilacza atx)
    2.jak mam to wszystko podłaczyc w samochodzie?? miałem radio na ISO...i nie wiem co teraz zrobic,zeby podłaczyc wzmacniacz , on ma wejscie DIN.
    3.czy da sie zrobić tak,żeby pod wzmacniacz podłaczyc bezpośrednio sygnał z cd-romu przerobionego na pleyera w samochodzie (bez uzycia kaset i radia)?? jak mam to zrobić?? czy da sie to np podłaczyc po wejscie "LOWER LEVEL INPUT"?? I czy można mieć tylo takie zestawienie..cdrom(player) + wzmacniacz??
    4.wiem,ze wielu będzie sie śmiać z moich pytań,ale postaram sie przezwycieżyc ten wstyd,aby sie czegos dowiedzieć..

"KTO PYTA - JEST GŁUPI RAZ, A KTO NIE PYTA - JEST GŁUPI CAŁE ŻYCIE"

Moderowany przez Sady:

Nie piszemy tematów z Caps Lock'iem. Regulamin 10.9

• REKLAMA
  • #2 2125016
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Ad1. Możesz. Na dwa sposoby. Podłączasz zewnętrzny zasilacz 12V o odpowiedniej mocy. Lub wpinasz się z konkretnymi napieciami do środka wzmacniacza. Temat podłączenia wzmaka samochodowego w domu pojawił się tu ostatnio kilka razy. Użyj SZUKAJ.
    Ad2. Jeśli to ten sam wzmacniacz co na zdjęciach z podanego postu, to ma też wejścia chinch. Jeśli twoje radio samochodowe ma wyjście chinch to łączysz radio ze wzmacniaczem przewodem sygnałowym chinch - chinch. Jeśli radio nie ma chinchy, to masz dwie drogi: wzmacniacz ma tzw. wejście po wysokiej. Podłaąza się do niego sygnał z głośników. Gdyby takie połączenie się nie sprawdziło, to możesz do wyjść głośnikowych z radia zastosować specjalny reduktor sygnału i wpiąć się w chinche na wzmacniaczu.
    Ad3. Da się. Ale wtedy regulację głośności bedziesz miał tylko na wzmacniaczu. Nie jest to wygodne, a i te potencjometry nie przepadają za ciągłym kręceniem. Szukaj tematu o podłaczeniu cd w samochodzie (też było na tym forum).
  • REKLAMA
  • #3 2125058
    wegus
    Poziom 2  
    Dzieki Błażej!!
    a gdzie idzie zasilanie??...bo nie mogę roszyfrować tego din'a...
    a jakbym spróbował to podłaczyć na ATX'ie,to nic nie spieprze...??..i gdzie jakie kable z tego zasliacza podłaczyc...
    ..ale mi głupio,ze sie pytam o takie pierdoły...właśnie grzebię w forum...
    pozdrawiam!!
  • #4 2125088
    Błażej
    Zasilanie nie idzie DINem!!!
    Od zasilania masz zaciski na śruby od drugiej strony. Na pewno jest +12V, GND czyli masa, REM czyli załączanie wzmacniacza i wyjścia na głośniki oraz wejścia po wysokiej na głośniki. Złączem DIN puszcza się tylko sygnał audio!!!
  • REKLAMA
  • #5 2125111
    wegus
    Poziom 2  
    hehehehe...dupa ze mnie...
    no to dzięki...
    szczesliwego Nowego Roku!!
  • REKLAMA
  • #6 2127740
    wegus
    Poziom 2  
    ok...no to jeszcze jedno głupie pyanie...co podłączyc pod "source gnd"??
    pewnie coś od radia,co ma uruchamiać wzmaka...
    a jak zrobić coś,co by go uruchamiało bez radia??..(bo nie chę podłączać radia..tylko playera cd)
    prosze o odpowiedź!!!
  • #7 2128279
    Błażej
    Do wzmacniacza podłączasz grubymi przewodami zasilanie na stałe. + prosto z akumulatora przez OBOWIĄZKOWY bezpiecznik umieszczony blisko akumulatora (chroni on auto w przypadku zwarcia tego przewodu do masy przy naprawach, stłuczkach - zwarty prewód zamieni sie w przypadku zwarcia w mocną grzałkę). Sam wzmacniacz załącza się poprzez podawanie +12V na złącze REM (remote - sterowanie). Proste. Możesz dać mały wyłącznik (tam płynie znikomy prąd) i nim załczać i wyłączać wzmaka.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz samochodowy SOUNDWAVE HI-FI CAR STEREO AMPLIFIER BO-600 można podłączyć w domu za pomocą zewnętrznego zasilacza 12V o odpowiedniej mocy lub poprzez bezpośrednie doprowadzenie napięć do wnętrza wzmacniacza. Zasilanie nie jest prowadzone przez złącze DIN, które służy wyłącznie do przesyłania sygnału audio. Zaciski zasilania znajdują się osobno i obejmują +12V, masę (GND) oraz złącze REM (remote) do załączania wzmacniacza. W samochodzie wzmacniacz można podłączyć do radia posiadającego wyjścia chinch za pomocą przewodów chinch-chinch. Jeśli radio nie ma wyjść chinch, sygnał można pobrać z wyjść głośnikowych radia, stosując wejście wysokopoziomowe (high level input) lub specjalny reduktor sygnału do wejścia chinch. Możliwe jest również podłączenie bezpośrednio sygnału z przerobionego odtwarzacza CD-ROM (bez użycia radia czy kasety) do wejścia "LOWER LEVEL INPUT", jednak regulacja głośności będzie wtedy możliwa tylko na wzmacniaczu, co jest mniej wygodne. Do załączania wzmacniacza bez radia należy podać +12V na złącze REM, co można zrobić za pomocą małego wyłącznika. Zasilanie główne powinno być doprowadzone grubym przewodem bezpośrednio z akumulatora przez bezpiecznik umieszczony blisko akumulatora, co zabezpiecza instalację przed zwarciami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA