logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co lepsze?? Odcięcie rozrusznika czy cewki zapłonowej??

stivix 29 Gru 2005 14:14 7262 13
REKLAMA
  • #1 2126381
    stivix
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam...

Jestem w trakcie montażu odcięcia...

Miałem odciąć rozrusznik ale...:?: Jak to zwykle bywa przed najważniejszym momentem mam pewne wątpliwości...:D
    Mianowicie pomyślałem, że po odcięciu rozrusznika samochód można zapalić na popych (chyba- a przynajmniej tak mi się wydaje) a cewka to cewka i jeśli bedzie odcięta to auto nie ruszy wogóle...
    A może się mylę?? Może da się odciąć rozrusznik w ten sposób aby auto na popych nie mogło zastartować??
    Planowałem oczywiście odciąć sterowanie magnesem rozrusznika odcinając kabelek od stacyjki...
    Proszę o jakąs szybką poradę...:idea:
    Który sposób jest lepszy??
    Na co się zdecydować? I jeśli odcięcie cewki to jak je wykonać??
    Auto - BMW E36.
    Pozdrawiam wszystkich...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2127486
    jg11
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Odetnij pompę paliwa,rozrusznik, i cewkę zapłonową nie od strony zasilania zrób to tak aby nie było to widoczne ,załóż tani alarm i możesz spać spokojnie. Pozdrawiam.
  • #4 2128883
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Moim zdaniem ,rozsądnie jest odciąć pompę paliwa -odcinanie zapłonu powoduje że pompa w razie pomyłki pracuje i nie dopalone paliwo po autoryzowanym uruchomieniu spalane jest wybuchowo w katalizatorze powodując zmniejszenie jego żywotności
  • REKLAMA
  • #5 2128915
    krystiankrywald
    Poziom 15  
    Według mnie najlepszym sposobem jest odciecie zapłonu(cewka) ukryte w niewidocznym miejscu. Po pierwsze nawet na tzw"pych" auto nie ruszy a po drugie dezorientuje potecjanlnego złodzieja gdyż moze mysleć ze to immobiliser lub inna forma :-) a jak tylko odlaczysz sam rozrusznik to łatwo odpalić choćby na "pych"
  • REKLAMA
  • #6 2129359
    mind
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Zrób odcięcie cewki zapłonowej i pompy paliwa. Więcej odcięć = większa pewność że złodziej nie odjedzie twoim autkiem.
  • #7 2130899
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Zgadzam się z kolegą: im więcej odcięć tym lepiej :D. A jest co odcinać. Osobiście uważam, że najlepiej wychodzi odcięcie pompy i rozrusznika. Sam odcięty zapłon, nie jest zdrowy dla silnika. Widziałem u jednego, troszkę zakręconego znajomego, zawór na samym początku rury wydechowej... Po jakichś 0,5-1 min silnik zaduszał się własnymi spalinami... efekt ciekawy, złodziej pakuje się do samochodu, a po wyjeździe z podwórka silnik staje i ma „lipę”. Co prawda nikt go nie próbował ukraść, ale tak sobie t wyobrażam. :D
  • #8 2137344
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    Kiedyś w Fiacie 125 zainstalowałem zwykły tani hebelek przy akumulatorze od strony masy. Jeden zacisk przykręcony do karoserii a do drugiego przewód z minusa akumulatora.
    Po zaparkowaniu samochodu wyjmowałem z niego kluczyk i zabierałem ze sobą.
    W samochodzie pozostawiałem aktywny alarm zasilany z tegoż akumulatora.
    W okresie ok 5 lat kradziono/okradano mi trzy razy samochód ale zawsze pozostawał on na swoim miejscu. Traciłem na zamkach i szybach. Raz musialem wymienić zniszczoną stacyjkę.
    Sam autoalarm okazał by się całkowicie bezskuteczny.
    Na odciecie paliwa, wówczas nie zdecydowałem się ze wzgledu bezpieczeństwa.
  • #9 2551944
    max0107
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    No właśnie tak czytam to forum i muszę zadać pytanie- jak najlepiej zrobić to odcięcie zapłonu i pompy paliwa? Czy do tego celu używacie jakichś zakupionych urządzeń? widziałem właśnie różne takie cuda na allegro, czy zrobić to poprostu: dwa kabelki, jakiś wyłącznik, schować to konkretnie i po wszystkim ??? proszę o radę :)???
  • #10 2552290
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Możesz albo kupić przekaźnik i wysterować go z jakiegoś ukrytego wyłącznika albo kupić gotowy moduł np. multiblok. Ja polecałbym to drugie rozwiązanie. Niedroge i praktyczne, nie trzeba pamiętać o uzbrajaniu.
  • #11 3445612
    jkwiat15
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witaj
    w rozważnych przez ciebie obcjach lepszym rozwiązaniem jest oczywiście odcięcie cewki (powód oczywisty i wielokrotnie podawany - odpalenie na pych) lecz udoskonaleniem tej opcji jest danie 2 (dwóch) wyłączników zamiast tradycyjnie jednego
    Ja montowałem taki patent u klienta autko stoi pod blokiem, I STOI DO DZISIAJ !!
    Polega to na tum że na lini zapłonu umieściłem dwa mikroprzyciski ( oczywiście w różnych, odległych miejscach) i aby zapalić ( właczyć zapłon) trzeba oba na raz nacisnąc
    Przewagą tego jest tgo, że jak ew.złodziej znajdzie jeden z nich to ucieszony próbuje zapalić i klapa - a jak donoszą specjalizujące sę publikacje, jezeli nie uda mu się odpalić auta w ciągu ok. 30 sekund - to rezygnuje - za dyże ryzyko wpadki ( no chyba że masz MAYBACHA) ale tu żadne odcięcie nie pomoże - tylko AC!!
  • #12 3445728
    manieczek111
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    a jak wyglada sprawa z dieslem?jakie tam najlepiej zrobic zabezpieczenie?
  • #13 3445730
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 212
    Jezu następny archeolog.Nie masz nic do powiedzenia na aktualne tematy?Sadzisz,że jeszcze przez rok nie zrobił tej odcinki?Jak chcesz nabijać punkty to pisz na aktualne tematy a nie śmiecisz na forum.Moderator powinien się tym zainteresować i zamknąć ten temat.
  • #14 3446665
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    I oczywiście polecam umieszczenie jednego przycisku w schowku a drugiego w bagazniku.Widzę że nadeszły czasy odgrzebywania starych tematów na forum.Proponuję aby władze w miarę możliwości zajęły sie ta sprawą i spowodowały pozamykanie takich wątków.Z wyrazami szacunku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano metody zabezpieczenia samochodu BMW E36 przed kradzieżą poprzez odcięcie rozrusznika lub cewki zapłonowej. Odcięcie rozrusznika jest mniej skuteczne, ponieważ umożliwia uruchomienie auta na popych. Odcięcie cewki zapłonowej uniemożliwia zapłon i start silnika nawet przy próbie odpalania na popych, co dezorientuje potencjalnego złodzieja. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak odcięcie zasilania pompy paliwa, które zapobiega dostarczaniu paliwa do silnika, a tym samym skutecznie blokuje uruchomienie. Zaleca się stosowanie kombinacji odcięcia pompy paliwa, rozrusznika i cewki zapłonowej, ukrytych w niewidocznych miejscach, co zwiększa bezpieczeństwo. Wskazano także na możliwość zastosowania dwóch wyłączników na linii zapłonu, które trzeba jednocześnie aktywować, co dodatkowo utrudnia kradzież. Do realizacji odcięcia można użyć przekaźników sterowanych ukrytymi wyłącznikami lub gotowych modułów typu multiblok. W przypadku diesli pytano o najlepsze zabezpieczenia, jednak nie podano szczegółowych rozwiązań. Wspomniano także o prostych mechanicznych zabezpieczeniach, jak odcięcie masy akumulatora za pomocą przełącznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA