Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ informujący o braku prądu potrzebuję

femalecrow 29 Dec 2005 15:54 1526 6
Relpol
    femalecrow
    Level 2  
    Czy posiada ktoś prosty schemat układu informującego sygnałem dżwiękowym o braku prądu?

Potrzebne mi takie urządzonko bo gdy nagle wyłączą mi w bloku prąd mam 5 min na wyłączenie gazu ,bo inaczej będzie żle :cry:

Są urządzenia które gdy wyłącza prąd odcinają dopływ gazu ale są one drogie i zawodne ( mniej ,więcej co miesiąc trzeba kupowac nowe i tym samym wywalać 50 zł za każdym razem)

Tak więc szukam innego rozwiązania w postaci układu,który mnie w nocy obudzi wyciem jak elektrownia wyłączy prąd.

Moderated By kosmita:

Przenioslem z Własne Konstrukcje DIY
    Wpis dokonany w dniu: 2005-12-29 o godzinie: 15:55

• Relpol
    filip.s
    Level 23  
    Witam. Zamieszczam schemat takiego prostego "bajeru" musisz zastosować przekaźnik z cewką na napięcie 230V na rysunku styk przekażnika jest w położeniu spoczynkowym, zastosuj do tego głosniczek piezo z generatorem są na, napięcie 9V. Pobór prądu z sieci 230V jest zależny od zastosowanego przekaźnika ale myśle ze max to 0,2W, wymiana bateri bedzie konieczna mniej wiecej co rok lub żadziej, polecał bym zabudowac taki układ w obudowe od zepsutego zasilacza wtyczkowego :) to by było na tyle :) jak cos to pisz.

Pozdrawiam!
    Filip
  • Relpol
    MakroSerwis
    Moderator of Cars
    Tak z czystej ciekawości, co Ty masz za instalację gazową ?
    igabriel
    Level 20  
    no właśnie co za instalację ????, a co będzie jak nikogo nie będzie w domu ??, będzie brzęczeć i straszyć ale chyba myszy..., może by tak skonstruować dialer telefoniczny , co by odrazu alarmował straż pożarną i pogotowie gazowe :D
    femalecrow
    Level 2  
    Co to za instalacja? Ja nie wiem :P Jest w domu u moich staruszków ,a ja u nich od dawna nie mieszkam....Wiem że jest junkers i jakieś kaloryfery w pokojach i wszedzie pełno rurek. I w sumie bardzo słabo to grzeje...

Wszystkim dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi na mój post.
    czuga
    Level 23  
    ...czy chcesz powiedziec, ze po zaniku napiecia, gaz Ci leci w pomieszcznie...a gdy znowu napiecie sie pojawi, izalaczysz junkers to bedzie wielkie booom...na Twoim miejscu wywalilbym jak najszybciej taki sprzet...

Pozdrawiam
    robball
    Level 21  
    Niektórzy lubią takie ryzykowne zabawy. Dopiero jak coś walnie, to zmądrzeją.