Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

iluminofonia poraz kolejny

netserfer 31 Dec 2005 20:24 1565 4
    netserfer
    Level 18  
    Na początku powiem że moja wiedza elektroniczna ogranicza się jedynie do poskładania czegoś wg schematu.

Postanowiłem zrobić sobie jakąś małą iluminofonię na led'ach i mam kilka pytań wzwiązku z tym.

1 Jaki zestaw wybrać wacham się pomiędzy zestawiem j-50 a atv2742 ?

2 czy dało by się zrobić tak jakby mini analizator 3 linijki zwykłych diod które zapalaja się kolejno w zależności od głośnosci dzwięków o danej częstotliwości lub to sadze że bedzie bardziej prawdopodobne do każdego kanału podłączyć kilka różnokolorowych super jasnych diod które mrugały by na zmianę(np raz bas dawałby czerwone światło raz zielone)

3. jakie są są mniejwięcej parametry dla tych zestawów głównie napiecię oraz maksymalne natężenie
    Mbeat
    Level 21  
    1. Polecam zestaw z Jabla J-50. Bardzo łatwo go wykonać i daje fajne efekty. Do tego dobra regulacja błysków.

2. W załączniku schemacik linijki świetlnej na Ledach (na Google jest tego więcej)

3. Zestaw Jabla, z tego co piszą wytrzymuje 100W na kanał, w AVT się nieorientuję.
    kdudka1988
    Level 18  
    kolega pisze że chce iluminofonię na led'ach więc proponuję zestaw nord elektronik 528 kosztuje niecałe 20 zł + trafok. efekt też jest dobry a cena i prawie o połowę niższa .bez problemu można póżniej przerobić na żarówki a cena i tak pozostanie o parę złotych mniejsza (na optotriakach)
    pozdrawiam i powodzenia
    netserfer
    Level 18  
    jednak z tego co czytałem to do ne528 nienadaje się wyjscie głosnikowe a obawiam się na na takie jestem skazany w j-50 jest mikrofon i tyle raz sobie mogę podłaczyć do kompa wieży discmena bez żadnych problemów wystarzczy tylko ustawić czułość

dzięki za tą linijkę szukałem troche ale wiekszość tego co znalałem to były jakieś skomplikowane układy na scalakach które dodaktkowo dawały jescze inne efekty

a co do tego pomysłu z kanałem za kazdym razem mrugającym na inny kolor??