Witam wszystkich uczestnikow rozmowy.
Troche przypadkiem trafilem na to forum i ucieszylem sie ,ze jest zainteresowanie takim tematem.
Ja akurat siedze po uszy w temacie gdyz mam spory dom i mierny dochod wiec musze oszczedzac gdzie sie da i jak sie da.Dorzuce i ja swoje 3grosze do dyskusji,Sa to moje przemyslenia i doswiadczenia.
Na poczatek polecam ksiazeczke W.Płońskiego pt ' Buduje cieply dom".Wzorowalem sie na radach tam zawartych
Energia elektryczna.
1.Zarowki energooszczedne tak ,ale niestety ekonomiczniejsze sa jarzeniowki bo spalaja tylko 25% energii normalnej zarowki.Mam wiec tam wszedzie gdzie potrzebne jest swiatlo na dluzej:kuchnia,salon,gabinet.Jedna rura tzw zime swiatlo,druga cieple.
Tam zas gdzie potrzebne jest swiatlo na krotko sa normalne zarowki z detektorem ruchu,ustawione na czas swiecenia 5 sek.
Wyczytalem o wlaczniku tzw "presence watch",ktory uruchamia swiatlo tylko gdy wykryje obecnosc czlowieka(cieplo) i pali tak dlugo jak widzi cieplo czlowieka. zamierzam zainstalowac go w salonie,gdzie czasy przebywania domownikow sa zroznicowane,a nie zawsze wylaczane.
.
2.Pomysl z radiatorem lodowki jest niezly.Ja mam podobne rozwiazanie tyle ,ze radiator jest tak umieszczony ,ze oplywa go struga powietrza wentylacji naturalnej w pomieszczeniu,tak to zostalo pomyslane.Myslalem o tym aby wmurowac lodowke w otwor w scianie tak aby radiator byl w ogole na zewnatzr ,ale zona wyperswadowala mi to jako nieeleganckie rozwiazanie.
3.Pralka jest Polar -Ekonomic.Robimy raczej przepierki(40 C) niz garace prania. i to zawsze z pelnym ladunkiem.Eksperymentowalem z woda podrzana gazem ,ale to nieporozumienie.Cieplik tak-to jest pomysl .
Mies place za prad ok 200-250 zl( 3 osoby)
Okna sa plastiki ,ale z dodatkowa uszczelka zalozona przezemnie .Temp w pomieszczeniach podskoczyla o 2 C.Raz dziennie robie przeciag w calym domu i mam zapas swiezego powietrza na caly dzien.Lekka wentylacja naturalna jest caly czas,aby uniknac zawilgocenia
Okna sa zaslaniane na noc grubymi zaslonami(podwojny material)plus rolety
Mam ogrzewanie wodne podlogowe na parterze i zaluje ,ze nie zrobilem tego na wszystkich poziomach.Jest to ogrzewanie wyjatkowo ekonomiczne.Rzadko kiedy woda na wejsciu ma 28 C a w pomieszczeniach jest 22-24 C
.Niestety ,gdy to robilem kosztowalo to bajonska sume ,choc i tak zrobilem to b ekonomicznie(na miedzianych rurkach.)
Piec 26KW Vielland compact z czujka zaokienna i wszedzie na kaloryferach zawory termostatyczne.
Generalnie w zimie place za ogrzanie ok 350m2 miesiecznie ok 400 zl za gaz z rury(na zewnatrz ok -10-15C).
Sciany sa szczelinowe z gazobetonu 700 i 6 cm welny mineralnej.
Dach i podloga w piwnicy sa docieplone dodatkowo: dach 20 cm welny,podloga w piwnicy 10 cm styropianu.
Zwracam uwage na drzwi wejsciowe.Zbudowanie dodatkowej tzw sieni naprawde spowodowalo ocieplenie domu.Sionka jest wiec nadzwyczaj pozyteczna.Drzwi musza byc jednak dodatkowo dosczelnione tasma z wlosia(od szaf INDECO).Eliminacja kazdej szczelinki to zywa oszcednosc w gotowce.
Nie powiem ,dom kosztowal majatek ,ale oplacalo sie.Gdybym dzisiaj budowal to dalbym 10cm styropianowego ocieplenia,ale wtedy to byly koszmarne pieniadze.
Moje generalne obserwacje codziennego zuzycia energi doprowadzily do tego ze wyregulowalem wszelkie czujki na optimum i obecnie nic juz nie moge zaoszczedzic,bo odbiloby sie to na moim komforcie. zycia
Obserwacje doprowadzaja mnie do konkluzji ,ze wszelkiego rodzaju automatyka oparta na czujkach oplaca sie.Mniej lub bardziej ale oplaca.Warto zainwestowac ,aby potem mniej placic.To wychodzi w rekordach dziennych zuzycia energii
Jesli ktos buduje dom warto posiedziec w czytelni i postudiowac co inni na temat cieplego domu doswiadczyli i kierowac sie potem ich wskazowkami.
Jedynie na wodzie nie udalo mi sie nic zaoszczedzic.Mam co prawda specjalne wylewki o regulowanym strumieniu ,ale to jest promil oszczednosci.Mam wanne dla zony i dla pozostalych domownikow prysznic.Wanna dziennie zuzywa 150 ltr,prysznic do 20 ltr.Cyfry mowia za siebie.
Na marginesie odradzam instalowanie tzw okien dachowych,Nie wiem jak by nie byly zachwalane to jest to dziura w planie oszczedzania.Sa generalnie nieszczelnie.W moim Veluxie w zime az wylo od penetracji zimnego powietrza.Zrobilem wiec tzw szwedzkie okno w otworze na okno dachowe i w zimie mam spokoj,tyle ze wiosna i jesienia musze je montowac na nowo.
Pozdrawiam wszystkich uczestnikow tego forum.Z zainteresowaniem bede sledzil co inni na ten temat moga powiedziec.Wymiana doswiadczen to bardzo cenna rzecz