Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

posnet thermal - jak uruchomic???

robek 01 Jan 2006 19:47 6637 14
    robek
    Level 17  
    Witam!!!
    Właśnie wpadła mi w ręce drukarka termiczna jak w temacie i coś z nią jest chyba nie tak. Jak włącze zasilanie świecą wszyskie trzy diody a na wyswietlaczy jest pustka, nie raguje na wciskanie klawszy. Dodam jeszcze ze nie było z nią nic kombinowane bo wszystkie plomby były nienaruszone.
    Proszę o pomoc w uruchomieniu i sensownym wykorzystaniu tej drukarki.

Pozdrawiam.
    robek
    Level 17  
    Niestety program serwisowy nic nie pomógł, wyświetla tylko komunikat "Urządzenie nie odpowiada", kabelek jest raczej sprawny wiec błąd musi być po stronie drukarki.
    wladekp
    Level 15  
    Posnet Thermal to drukarka fiskalna
    pytanie - co Kolega chce z nią robić ?, bo służy ona wyłącznie do rejestracji sprzedaży.
    uszkodzeń może być kilka - najprawdopodobniej uszkodzona płyta elektroniki lub "wyjechana" bateria na płycie głównej.
    W zależnośfci od wersji elektroniki może być jeszcze słaby kontakt na fleszu (scalak w podstawce)
    robek
    Level 17  
    Więc drukarka jest z 98 roku a oznaczenie na płycie głównej to DF403M7.
    Drukarka chyba dłuższy czas była nie używana wiec może to być wina baterii, ale po podłączeniu zewnętrznego zasilania powinna sie chyba normalnie uruchomić, czy tak??
    wladekp
    Level 15  
    niekoniecznie, jeżeli padła bateria to po wymianie trzeba wykonać reset, jeżeli to nie pomoże to patrzyć na resztę.
    Po szczegóły odsyłam na kursy serwisowe do Posnetu.
    robek
    Level 17  
    Kolego wladekp czy mógłbyś bliżej opisać procedurę resetu?
    WarFare
    Level 15  
    Jeżeli padła bateryjk to najprawdopodobniej reset już sam się wykonał. Wymiana bateryjki wiąże się z rozebraniem drukarki, a co z tym idzie ze zdjęciem plomby serwisowej. Jeżeli drukarka ma być używana do prowadzenia sprzedaży, to radzę ją oddac do serwisu, który ma uprawnienia z Posnetu.
    robek
    Level 17  
    Drukarkę dostałem powiedzmy jako złom i raczej juz nie będzie wykorzystywana do fiskalizacji sprzedaży. Najbardziej interesuje mnie wykorzystanie z niej modułów drukujących, ale wcześniej chciałbym uruchomić elektronike żeby dowiedzieć się jak sterować mech. drukującym. Chyba że ktoś już wie jak to zrobić to będę wdzięczny jeżeli się podzieli informacjami.
    Robson1
    Level 26  
    Witam

Oglądałeś płytegłówną? Chodzi mi oto czy niema śladów zwarcia , zalania?
    Drukarka po zalaniu czasem właśnie się tak zachowuje.
    robek
    Level 17  
    Zalanie raczej odpada, ale mogła przebywać w pomieszczeniu o dużej wilgotności, wskazywałyby na to plamy korozji na elementach metalowych. Według sugestii jeszcze raz dokładnie obejrzę płytę główną.
    robek
    Level 17  
    Po wymianie baterii i przelutowaniu płyty głównej w paru miejscach ku mojej radości drukarka uruchomiła się, ale na wyświetlaczu pojawia sie komunikat: "Błąd fatalny testu: DSP".

Dodano po 2 [minuty]:

dodam jeszcze ze brak jest wyświetlacza klienta, czy to może powodować ten błąd???
    wladekp
    Level 15  
    zgadza się jest to błąd wyświetlacza (display), musisz mieć zamontowane obydwa wyświetlacze
    robek
    Level 17  
    A czy jest jakiś sposób żeby to ominąć??
    wladekp
    Level 15  
    niestety nie.
    zaszyte w programie autotestu przy starcie