Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston Genus 23RI-regulacja mocy

1piotr 02 Jan 2006 09:59 7010 16
Automation24.pl
    1piotr
    Level 11  
    Pozdrawiam Posiadam kocioł jednofunkcyjny Aristona 23 RI ze sterownikiem pokojowym Euroster 2000. Proszę o pomoc jak dokonać regulacji mocy kotła bo obcnie moim zdaniem jest ona zbyt duża ( dom o pow. ok. 100m. kw, a moc kotła 11-23kw) ) i objawia się to tym iż czesto się włacza i wył. Temperaturę ma ustawioną na ok. 60. st., pompka pracuje cały czas (struję nią sterownik pokojowy) a piec dośc dszybko osiąga założona temp. i potem włacza sią na ok. 30 sekund ( na max. po kilku sekundach płomień maleje i wreszcie się wyłaczy) i po minucie znowu to samo włacza sie na ok 30 sek - czasem 1 min i znowu sie wyłacza. tak jakby w obiegu nie zdążyła sie wychłodzić a piec za szybko i za mocno podgrzewał.
    A może to jakiś inny powód- proszę o pomoc.
    Piotr
  • Automation24.pl
    12gucio
    Level 20  
    witam,sterownik pokojowy powinien zalaczac kociol /pompe kotla/.Czy masz druga pompe?Nie znam tego kotla.Jezeli jest druga pompa to termostat kotla wlacza i wylacza palnik tak jak piszesz.Czy masz za cieplo?To zmniejsz ustawiona temperature.Sterownik pokojowy powinien zalaczac kociol w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu gdzie jest zamontowany i na jaka jest ustawiony.Wedlug mnie to nie ma nic wpolnego z maca kotla.Wedlug twego opisu moc jest za mala,bo ciagle dogrzewaPozdrawiam
    DonRomano
    Level 34  
    Sprawdź filtr na powrocie z instalacji C.O. tzn sitko w środku czy nie ma zanieczyszczeń.
    Powiedz co znaczy zbyt często się włącza.
  • Automation24.pl
    1piotr
    Level 11  
    Filtr to już w zeszłym roku wyrzuciłem na stełe bo ciągle był zatkany i to było tez powodem takich objawów. więc teraz to wykluczone. A Pisząc że często się włacza miałem na myśli to że po uruchomieniu ( gdy temp. w pomieszczeniu spodnie poniżej zadanej) pracuje przez ok 15. min. na max. mocy do osiądniecia temp. ok. 60 st. bo tyle mam ustawione na piecu a potem płomień się zmniejsza i po ok 1 min. piec się wyłacza tak na ok. 30. sek i zapala się znowu tak na 30sek do 1 min. i znowu sie wył. i tak do momentu osiągnięcia temp. ustawionej na czujniku w pokoju
    patrycz
    Level 12  
    Możesz zmniejszyc ustawioną temperaturę na kotle na np 55*C, wtedy będzie grzał dłużej z mniejszą mocą. Jeżeli chodzi o częstotliwość załączania się kotła to odpowiedzialny za to jest sterownik pokojowy. Jeżeli jest taka możliwość należy zmniejszyć czułość sterownika. Musisz zobaczyć do instrukcji sterownika lub do niego samego. A tak wogóle jakie masz rury i grzejniki, jaka jest objętośc wodna instalacji?
    I nie wyrzucaj filtra, tego nie wolno robić jeżeli jest pompa obiegu.
    1piotr
    Level 11  
    dzieki za rady ale jakoś nie bardzo rozumie jak po zmiejszeniu temperatury na 55 st. piec bedzie dłużej grzał, gdzie tu logika. A odnośnie czujnika w pokoju to on tutaj nie ma nic do rzeczy bo on cały czas jest właczony( w rozważanej sytuacji) a sprawa dotyczy tego że piec wył. się bo temp cieczy jest zbyt wysoka -ale dotyczy to obiegu a nie temp. w pomieszczeniu. Na mój rozum to on ma za dużą moc w stosunku do ilości wody jaką musi ogrzać i szybko osiąga założaona temp. i czujnik który jest na ryrce wychodzącej z pieca przekazyje sygnał żeby wył. piec Celem mojego działania jest doprowadzenie do tego że się w cylku grzania właczył i pracował dłużej ale z mniejszą mocą.
    Pozdrawiam. Piec posiadam od trzech lat i wcześniej było ok.
    patrycz
    Level 12  
    W takim razie przyczyną może być zakamieniony wymiennik ciepła w kotle. Jest zbyt mały przepływ wody, kocioł szybko osiąga temperaturę maksymalną i możliwe, że działa wtedy ogranicznik temperatury. Dlatego kocioł się wyłącza po czym kiedy temperatura opadnie włącza się znowu.
    Dziwne rzeczy dzieją się też kiedy nawali czujnik temperatury wody CO.
    Pozdrawiam i poczytaj może wątki o kamieniu kotłowym.
    DonRomano
    Level 34  
    Będę się upierał.
    Moim zdaniem jest zbyt mały przepływ wody w instalacji, coś jest przytkane.
    Jeżeli wymontowałeś wkład filtra już dość dawno, ponieważ wiecznie był brudny no to teraz masz problem na własne życzenie.
    Te zanieczyszczenia poszły w kocioł.
    Proponuję rozebrać całą wodną część kotła i wyczyścić.
    Potem można zająć się regulacją mocy.Pozdrawiam.
    patrycz
    Level 12  
    Z tym filtrem to święta prawda. Pisałem o tym i dlatego pytałem co to za instalacja.
    1piotr
    Level 11  
    Dziekuje za wszystkie podpowiedzi ale proszę wskażcie mi jak dokonuje się regulacji mocy kotła bo ja sie upieram przy tym że on ma za dużą moc tylko nie wiem jak ją zmniejszyć. A sądze tak dlatego że wiosną tego roku wymianiany był cały modulator bo się spalił i moim zdaniem serwisant jak go wymienił to nie przeprowadził regulacji ( nie wiem bo dokonywał tego przy obecności mojej zony) i jaoś nie zwracałem uwagi na piec po tej naprawie - jak pracuje , dopiero teraz gdy dostałem 1 rachunek za ten sezon ( za gaz) to sie okazało ze coś zużycie większe a przecież zimy ostrej jeszcze nie było. i wtegu też zaobsaerwowałem prace pieca i stą moje wątpliosci i pytania.
    patrycz
    Level 12  
    OK, sprawdź swoje podejrzenia. Zamieściłem kiedyś w wątku o kotle Ariston Genus schematy (jeżeli nie masz, mogę ci wysłać PDF). Na schemacie jest to co można regulować, ale moim zdaniem mylisz się.
    Kocioł posiada tzw palnik modulowany tzn, że jeśli ustawisz na kotle np 60*C to kocioł po osiągnięciu takiej temperatury wody wychodzącej z wymiennika, zmniejsza moc do takiej która jest wystarczająca dla utrzymania takiej temperatury. Grzeje wtedy tak długo, aż osiagnie zadaną temperature w pomieszczeniu z regulatorem temp. i on kocioł wyłącza. O nastepnym załączeniu kotła decyduje tylko i wyłącznie regulator temperatury jeżeli temperatura spadła. Wtedy o długości załączenia pieca decyduje rodzaj regulatora (jego histereza), różnica temperatur, wielkość instalacji itd. Jeżeli kiedyś kocioł chodził prawidłowo, to jedyną przyczyną zmiany może być mały przepływ wody w kotle, lub w instalacji. Czy masz termostaty? Ile jest grzejników?
    Ja mam podobny kocioł, który pracuje tylko z trzema grzejnikami i można powiedzieć, że żadne cuda się nie dzieją.
    I jeszcze jedno. Dobre regulatory mają własny algorytm sterowania i niejako "uczą się" kotła, tzn. jakby wiedzą, że muszą włączyć się nie na zbyt długo, bo temperatura przkroczy temperaturę zadaną. Regulator powinien być w miejscu nie narazonym na chwilowe zmiany temperatury i mieć funkcję opóźnienia załączenia pieca.
    Czy jest tak, że:regulator temperatury jest włączony (tzn w załączającej kocioł) a kocioł (i po jakim czasie?)odpala i gaśnie mimo, że regulator go nie wyłączył i wciąż pozostaje w trybie "on"? Odpowiedź precyzyjnie bo to ważne.Pozdrawiam
    1piotr
    Level 11  
    dzieki jeszcze raz (Patryk) za podpowiedzi i odpowiadam na pytanie. Regulator pokojowy mam Euroster 2000 i tak jak pisałem on jest cały czas właczony( w opisywanej sytuacji) i pompka czały czas pracuje (oczywiście w czasie gdy temp. na czujniku w pokoju jest nizsza niż ustawiona na tym czujniku).w biegu jest zainstalowane 7 grzejników, nie mam zaworów termostatycznych i wszystkie grzejniki są otwarte. Opisywane zjawisko dotyczy sytuacji kiedy regulator pokojowy jest w pozycji włączonej. Taka sytuacja że piec się włacza gdy czujnik w pokoju jest wyłaczony nie mam miejsca. Chodzi mi tylko o to że w tym cylku grzejnym (gdy czujnik w pokoju jest właczony ) piec zbyt dużo razy się zapala i gaśnie czasami nawe na 20 sek się zapali i zaraz wyłaczy bo temp. cieczy w obiegu jest wysoka.- tak wychodzi z moich obserwacji. Pierwszy cykl po właczeniu pieca (gdy temp. w pom. spadnie) jest oczywiści dłuższy i trwa jakieś 15 min i w tym czasie wysokośc płomienia się zmienia, ale potem sie wył. na jakieś 30sek do 1 minuty i znowu się zapala na max. na jakieś 5-8 sek, stopniowo maleje i grzeje tak 20-60sek. i znowu się wył. i takie cykle utrzymuje do momentu aż wyłaczy go sterownik w pokju. (po osiągnięciu zał. temp.)
    patrycz
    Level 12  
    Właśnie! To świadczy o tym, że przepływ jest zbyt mały (przez wymiennik) i zaczyna działać ogranicznik temperatury kotła. Póki woda w wymienniku przy takim samym przepływie musi być podgrzana o wystarczająco dużo *C to jest OK, niestety kiedy zaczyna z grzejników wracać ciepła woda to kocioł się wyłącza, ponieważ nie jest w stanie aż tak bardzo zmniejszyć swojej mocy. Nie pamietam ale moc minimalna to chyba ok 9 kW.Niestety musisz zrobić porządne płukanie kotła i instalacji CO. Sprawdz zawory grzejnikowe. Na pewno winne są jakieś zanieczyszczenia w instalacji które ją po prostu przytkały.

Pozdrawiam
    1piotr
    Level 11  
    Jescze raz dzieki, spróbuje coś zadziałać w kierunku czyszczenia instalacji i pewnie założe ten filtr ale w takiej sytuacji to najberdziej podejrzany jest chyba ten wymiennik (nagrzewnica) czym to ew. można wyczyścić odkamienić (czy np. wykręcić i zalać jakiś odkamieniaczem ). Miałbym jeszcze jedna prśbę o te schematy) na adres 1piotus(malpa)wp.pl
    Pozdrawiam Piotr.
    patrycz
    Level 12  
    Podobno tak to się robi, czyli wykręca i zalewa odkamieniaczem do czajników. Tylko nie przesadź. Ale raczej to nie jest kamień; po 3 latach to chyba za wcześnie. Zostaw to sobie na później.
    Wyczyść najpierw całą instalację (przepuść wodę kilka razy) za pomocą jakiejś pompki lub wodą pod ciśnieniem, następnie kocioł (jeżeli przepływ będzie utrudniony to wymontuj pompę i sprawdz same rurki i wymiennik), potem zamontuj filtr i załącz kocioł. Wtedy zobaczymy. Aha przy czyszczeniu kotła i wymiennika nie przesadź z ew. ciśnieniem wody. Max to 1,5 bara.
    Schematy wysyłam Ci na priva.
    Pozdrawiam
    DonRomano
    Level 34  
    Regulacji mocy kotła dokonuje się na zaworze gazowym ustawiając odpowiednie ciśnienia gazu na duszach palnika.
    Ciśnienie to mierzy się manometrem elektronicznym lub prościej U-rurką i ustawia zgodnie z zaleceniami producenata kotła.

Twoja sprawa ale sam tego nie rób.
    siwy1
    Level 11  
    Witam.
    Może wątek stary ale odpowiem autorowi bo widzę że jakoś nikt go nie zrozumiał.

Sprawa wygląda tak.
    Masz kociołek z modulowaną mocą od 9 kw do 23 kw. Sewrisant ustawia Ci moc maksymalną dla twojego CO np 12 kw i wtedy kocioł pracuje w zakresie 9-12 kw. Jeżeli kocioł pracuje tak jak piszesz to tylko dlatego że ta moc minimalna 9 kw jest zbyt dużą mocą ale tego już nie zmienisz.
    Tłumacząc to prościej kocioł startuje z mocą 12 kw i jak woda w kotle zbliża się do zadanej temperatury 60C to kocioł obniża płynnie moc do 9 kw ponieważ jego zadaniem jest utrzymanie płomienia. Ale niestety dochodzi do sytuacji że i te 9 kw jest za dużo i kocioł gaśnie. Następnie po minucie (na tyle masz ustawione opuźnienie zapłonu) znowu startuje i zaczyna ten sam cykł.

Co możesz zrobić
    Podnieść temp. wody na 70C
    Opóźnić zapłon na 2 minuty (zobacz w instrukcji czy ten kocioł to ma)
    Kupując nowy kocioł szukaj takiego aby minimalna moc była w granicach 4-5kw.

Jeżeli wcześniej pracował tak jak chciałeś to winą może być.
    Mroźniejsze zimy i większe zapotrzebowanie na ciepło
    Spadła wydajność cieplna grzejników (zakamienione, zaszlamione)
    Brak filtra przyczynił się do przytkania zaworków przy grzejnikach