Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy pralka Amica PA5580a510 ma zawór przesterowania i gdzie?

janeusz 02 Jan 2006 11:16 6252 15
    janeusz
    Level 11  
    Pomocy!!!!!!
    Pralka jak w temacie, opisze może wszystko po kolei a wiec zerwał się pasek klinowy i wziąłem się za wymianę, po złożeniu pralki i uruchomieniu jej zaczęły się dziać dziwy i coś skrzyć w na panelu sterowania, potem cały czas po naciśnięciu startu, zapalał się koniec i mrugała lampka gotowa, okazało się, że przyczyna iskrzenia było zabrudzenie, które spowodowało przeskakiwanie iskry z jednego styku na drugi, kiedy to wyczyściłem i poruszałem kabelkami to pralka nagle zaczęła działać, zrobiła tak 2 prania bez problemu, ale niestety potem okazało się, że dioda świeci tylko na programach od 4 do 8 wiec musiałem znowu panel odkręcać Bo wiedziałem ze chodzi o włącznik, po przeprowadzeniu tej czynności i ponownym uruchomieniu pralki pojawił się ponownie ten sam problem, kiedy włączam świeci gotowa daje " start " to przeskakuje na "koniec" i mruga gotowa 4 razy proszę o poradę, co mam zrobić, dodam, że za wiele się nie znam na elektronice, bardzo bym był wdzięczny za pomoc, bo nie stać mnie na fachowca,a tu święta za pasem i żona całkiem się załamała.
    KrzychoMiki
    Level 21  
    Kod 4 - Z presostatu wysłany jest sygnał „przepełnienie" Program jest przerywany, włączana jest pompa, wyświetlany jest kod 4. Po 2 minutach od sygnału „zbiornik pusty'' z presostatu pompa jest wyłączana. Blokada drzwi jest zasilana az do wyłączenia pralki, w wypadku ponownego wykrycia poziomu przepełnienia pompka jest włączana ponownie.

Sprawdź, czy w podstawie nie ma wody, wyczyść wężyk idący do hydrostatu (cienki czarny). Powodzenia.
    janeusz
    Level 11  
    witam , to znowu ja a wiec do odkreceniu pralki naprawie włącznika załonczyłem moduł i pralka dzieła , skreciłem wszystko pralka znowu nie działa miga 4 razy , włączyłem tryb serwisowy pralka zadziałała , zrobiłem 2 prania zakoniczone sukcesem bez najmniejszego problemu , rano dzis wstaje włanczam pralkę a tu powtórka z rozrywki znowu padła i mruga 4 razy wbiam tryb serwisowi i tez nie działa , prosze niech ktos cos poradzi bo juz nie wiem co jest grane
    KrzychoMiki
    Level 21  
    Prawdopodobnie moduł do wymiany.
    janeusz
    Level 11  
    PROSZE O PORADE W TEJ SPRAWIE BO WRÓCIŁEM PO ŚWIETACH I PRALKAZNOWU ROBI TO SAMO , TROCHE DZIWI MNIE TO ŻE RAZ DZIAŁA ZACHWILE NIE !!!!!!!!!!

Moderated By skryn:

Nie pisz wielkimi literami!

Dodano po 1 [minuty]:

przed wyjazdem zrobiłem 3 prania i wszystko było OK
    janeusz
    Level 11  
    prosze o porade wtej sprawie : Czy pralka Amica PA5580a510 ma zawór przesterowania i gdzie on jest ?
    BUMIRO
    Level 18  
    Jeżeli ma aquaspray (polewa wodę z góry) to ma a umiejscowiony jest na dole pralki pod bębnem.
    janeusz
    Level 11  
    rozumie że jak nie ma aquaspray to tego zaworu nie posiada ?
    Anonymous
    Anonymous  
    janeusz
    Level 11  
    co to takiego ten presostat czy to samo co hydrostat i gdzie to jest
    zhut
    Level 14  
    Na module spr. dokladnie,wl glowny (czy jest na miejscu)
    janeusz
    Level 11  
    Męcze się już trochę z tym : objaw - dioda miga 4 razy , włancza się czerwona dioda i pracuje pompa
    Sprawdzałem :
    -hydrostat i wężyk do hydrostatu - ( węzyk drożny , czysty a hydrostat po dmuchnięciu w niego załancza się
    - elektrozawór wpuszczający wode do pralki - nie wiem jak sprawdzić (ale bywa tak że zanim dioda zacznie migac to troche pralka pobierze- praez jakąs 1-2 s.
    -panel sterujący- nie widać uszkodzeń, nadpaleń-naprawiałem włącznik główny (bo porętło programatora nie włączało wszystkich programów)-z tego co czytałem na forum zalecało się wylutowanie go i zklejenie przed wlutowaniem- ja zrobiłem to inaczej otrzymując ten sam skutek czyli wylutowałem tylko dwie wysokie nóżki i odchylając włącznik ku góże przylutowałem nie dokąca wpuszczone w płytę nóżki co zpowodowało ze stycznik lepiej przylega do pokrętłą programatora - dobry patent;) wszystkie programy się załanczają
    - tryb resetu, test 5%- przechodzi prawie cały a na ostatnim elemęcie czyli na jedynce załancza pompe i oczywiście dioda miga 4 razy
    -tryb serwisowy-nie załancza - również dioda miga 4 razy
    -próbowałem tego triku z wyciągnięciem styków blokady drzwi , przechodzi go prawidłowo ale po ponownym włączeniu prądu nic to nie daje
    -zdażyło się też tak że gdy próbowałem uruchomić pralkę , po przekręceniu pokrętła programu , zapalała się dioda "gotowa" a po kilku sekundach zanim zdążyłem wcisnąc start pralka załanczała się sama błędnie uruchomiając pompę i dioda migała wtedy 12 razy ( jak by woda na spodzie pralki co miał by sygnalizowac jakiś czujnik pływakowy na stropianie na spodzie pralki , którego to czujnika nie potrafie zlokalizowac poprostu go tam nie widzę jakby ten typ pralki PA5...A510 go nie posiadał . ( na spodzie pralki sucho bez wody ) a gdy próbowałem od początku włączyc program i sam nacisnołem start to wtedy dioda migała 4 razy
    -
    pytam też jak można na 100% wykluczyć awarię elektrozaworu i hydrostatu ( czy w hydrostat wystarczy tylko dmuchac i jak słychac załanczanie to jest dobry czy można go dokładniej zdiagnozować ?)

pomóżcie jak możecie bo z ta pralką to już masakra - szczeże to kupiłbym se nową na raty ale nie Amica!! ale co wtedy z tą prawie nową bo cztero letnią pralką , albo co mam ją naprawić wymienić panel władowac 300zł a za np 2-3 mc będzie to samo ? ogólnie Amica - szajs :(
    jojo2000
    Level 14  
    Moja propozycja jest taka: zacznij odpinać kable od każdej z części i patrz, jakie jest zachowanie pralki ( odepnij silnik i zobacz jak się zachowuje - jak tak samo to wepnij wtyczkę silnika i wypnij pompę itd.). Jak po wypinasz wszystkie elementy i sprawdzisz, że żaden nie wpływa na elektronikę to znaczy, że moduł do wymiany. Miałem jucz takie przypadki, że różne części wywoływały zupełnie inne objawy niż można się było tego spodziewać.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    janeusz wrote:

-
    pytam też jak można na 100% wykluczyć awarię elektrozaworu i hydrostatu ( czy w hydrostat wystarczy tylko dmuchac i jak słychac załanczanie to jest dobry czy można go dokładniej zdiagnozować ?)
    (

Witam
    Elektrozawór-podaj napięcie z pominięciem instalacji na elektrozawór i będziesz widział czy jest sprawny czy nie
    Hydrostat-samo dmuchnięcie i sprawdzenie na słuch czy klika nie zawsze wystarcza,trzeba sprawdzić czy razem z kliknięciem hydrostat przełącza styki.Pozdrawiam
    janeusz
    Level 11  
    Hura udało mi się ją uruchomić właśnie pierze
    Odłanczałem wszystko po koleji i po odłączeniu hydrostatu(presostatu) nie było widać zmian więc to chyba to
    więc sprubowałem "sztucznie" (na podstawie sciągniętych z forum schematów ideowych i połączeniowych ) połączyć styki hydrostatu w momęcie startowania programu i zadziałało , jak skączy prać spróbuje załączyć ją normalnie ( pewno znów dioda będzie migać 4 razy) jak tak będzie to chyba pewne że hydrostat do wymiany - koszt ok 50 zł

W związku z tym PYTAM czy ktos już próbował bawic się w rozbieranie i naprawę hydrostatu czy raczej po otworzeniu go nie ma możliwości ponownego złożenia go i koniecznie trzeba wymienić go na nowy ???
    janeusz
    Level 11  
    Prawdopodobnie czeka mnie wymiana hydrostatu .
    W związku z tym PYTAM czy ktos już próbował bawic się w rozbieranie i naprawę hydrostatu czy raczej po otworzeniu go nie ma możliwości ponownego złożenia go i koniecznie trzeba wymienić go na nowy ???

Moderated By skryn:

To ja się pytam, ileż razy można klonować problemy związane z jedną pralką?
    Posty scaliłem.
    PS. Ta pralka nie posiada zaworu przesterowania.