Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak podswietlenia deski rozdzielczej

maxbest 02 Jan 2006 23:04 3082 7
  • #1
    maxbest
    Level 11  
    Witam
    Mam maly problemik z podswietleniem deski w golfie 4 2001r. Nie swieca sie zegary, sterownik klimatronica ani przyciski. Bezpiecznik od deski jest ok natomiast od tablicy rejestracyjnej wybilo ale po zalozeniu nowego jest ok (nie wiem tylko do kiedy ;)) Jesli przekrece wlacznik swiatel to brak jest napiecia miedzy w gniezdzie bezpiecznika od podswietlenia deski. Najbardziej mnie zastanawia kabelek czerwony wchodzacy do wlacznika swiatel. Jesli go stykne z masa i zmierze prad to jest 12 natomiast jak dam na sprawdzanie ciaglosci to piszczy czyli tak jakby mial +12 i mase O_o Ten czerwony kabelek idzie wczesniej przez jakies przekazniki czy cos innego czy bezposrednio z akumlatora? Czy on moze byc przyczyna braku podswietlenia?

    Pozdrawiam
  • #2
    heniek_z
    Level 17  
    cześć jeżeli włączają sie światła pozycyjne to masz problem z regulatorem jasności tych elementów na czerwonym powinno być 12v bo to jest 30 czyli permanent plus mogło wystąpić jakieś zwarcie kóre uszkodziło ten główny włącznik świateł
  • #3
    maxbest
    Level 11  
    Wlaczaja sie pozycyjne (w sumie wszystkie oprocz deski) Jesli wlacze swiatla to wogole nie ma pradu na regulatorz jasnosci (czyli powinien bys sprawny). Najdziwniejsze jest to ze niby ten czerwony podaje + na mase (bo jest przejscie pomiedzy nim a karoseria) a jak sprawdzam mase z - akumlatora to jest wszystko ok (0v a przecierz powinno byc przebicie)
  • #4
    szymtro
    Level 30  
    Jedyna odpowiedź to taka że miernik zafałszowuje wynik pomiaru. Prawdopodbnie jak wyłaczysz stacyjkę, podłączasz miernik to przejście jest ale przez jakiś inny układ: napęd wskazówek paliwa/temperatury, obrotomierz i pewnie jeszcze kilka innych urządzeń. Sprawdź żarówką połączoną do tego przewodu i do masy czy aby napewno masz tam prawidłowy sygnał +.
  • #5
    maxbest
    Level 11  
    Wg zarowki + jest tylko na czerwonym z tych wszystkich kabelkow podlaczonych do wlacznika swiatel. Oj, a ja myslalem ze miernik jest nieomylny ;)
    Druga sprawa to wg zarowki po przekreceniu przelacznika jest prad na bezpieczniku od deski (nr 3 5A) kabelku szaro-zoltym +12, oraz na szarym jest masa i cyka przekaznik.

    /update/ na szarym jest 12v po wlozeniu bezpiecznika i jest tez na koncu czyli przy potencjometrze od przyciemniania oswietlenia deski

    /update2/szary na potencjometrze ma 12v, brazowy tez ma mase natomiast na szaro niebieski nie idze napiecie. Czy po zwarciu szarego z niebieskoszarym powinna deska swiecic czy cos wybije wczesniej?
  • #6
    heniek_z
    Level 17  
    cześć czy TY przypadkiem nie robiłeś coś z radiem
  • #7
    maxbest
    Level 11  
    Z radyjkiem sie bawilem w ten sam dzien. Tzn zakladalem separatorek.
  • #8
    heniek_z
    Level 17  
    sprawdz ta ten szaro niebieski za radiem