Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pralka ARISTON AD10 - nie wiruje

gklub 03 Jan 2006 01:38 10042 13
  • #1
    gklub
    Level 16  
    Czesc,
    objawy - w czasie wirowania kiedy powinna normalnie wejsc na wysokie obraty kreci tylko jakies 100/min, czasem lekko sszarpnie ale tylko na sekunde (nawwet nie specjalnie przyspieszy bo za krotko - bardziej slychac w pracy silnika niz widac) i tyle. Odbebni swoj czas i konczy niby normalnie. Triak ok, napiecia +5 i +12 na plytce regulatora silnika ok...
    Jakies sugestie?
    Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #2
    tronix50
    Level 14  
    nalezy sprawdzic,czy dobrze wypompowuje wode?moze to byc zwiazane z pompka,albo sam silnik,a jeszcze hydrostat.
  • #3
    gklub
    Level 16  
    Podejrzewałem hydrostat, ale po prostu sprawdziłem strzykawką z wężykiem i OK.
    Silnik wyjąłem i podłączyłem do autotrafa - bardzo ładnie chodzi (pranie w obu kierunkach, wirowanie w jednym), żadnego iskrzenia na komutatorze, równiutko, cicho...
    Tacho daje napięcie do ok. 3V~
    Hmmm...
    Jaka szansa na używaną elektronikę (nawet tylko na sprawdzenie)?
    (chyba tę od silnika).
  • #4
    nokia 3650
    Level 20  
    modul ci moge zalatwic reszte na pw.
  • #5
    gklub
    Level 16  
    Hm...z prądniczki tacho wchodzi napiecie na LM339, po drodze jest jeszcze jakiś tranzystor. Jak zwarłem oporkiem 200ohm wejście tego napięcia z tacho - zdecydowanie przyspieszyła, czyli sterowanie triakiem dobre...
    Czy wiecie jakie ma być napięcie z tacho? Może uszkodzić się tak, że daje za wysokie napięcie?
    Spotkał się ktoś z uszkodzeniem takiego wzmacniacza w pralce? - SMD więc nie bardzo chcę wymieniać.
  • #6
    Upens001
    Level 11  
    witam ...miałem podobny problem z pralką siemensa tylko jeszcze na dodatek nie wypompowywała wody więc nie mogła zacząć wirować, już nosiłem się z zamiarem kupienia nowej, do momentu aż znajomy podpowiedział mi abym sprawdził filtr i okazało się ,że pompkę blokuje kawałem patyczka.po wyczyszczeniu filtra pralka wypompowała wodę i o dziwo zaczęła wirować ...może masz ten sam problem
  • #7
    gklub
    Level 16  
    Wylewa ok, jak zbocznikuje wejście z tacho 68ohm - pierze ok, do wirowania muszę zewrzeć jeszcze mniejszym. Jeszcze daję radę ale niemożliwie upierdliwe...
    Aha, kiedyś namiętnie raz w miesiącu wyświetlała F01 - zwarty triak, ale był ok. Grzebałem, grzebałem, nic nie znalazłem, ale na pół roku przestała, a teraz to:(
  • #8
    Maniekd
    Level 13  
    Witam !
    Proponuje obejrzeć dokładnie tacho te 3V to kiedy daje ? przy praniu czy przy wirowaniu , na pełnej wirówce jest około 10 - 12 V
  • #9
    gklub
    Level 16  
    Silnik testowałem na biurku na autotrafie do 150V, z powodu obrotów wyżej nie chciałem bez obciążenia, wtedy dawał jakieś 3V~. Z zachowania pralki wygląda jakby tacho dawało za dużo...?
    Ale wzmacniacz od tacho jest zasilany 5V-, to jest jakiś dzielnik na wejściu i padł?
  • #10
    gklub
    Level 16  
    Ha!!! Już po kłopocie - praleczka zapłonęła żywym ogniem gdzieś tak na pół metra i już kupiłem nową i to NIE Aristona!!. Z ciekawości zajrzałem co tam może się w ogóle palić tak elegancko i znalazłem wypalone do połowy tuleje gumowe w mocowaniu silnika do bębna:!: Macie jakiś pomysł jak to możliwe??!!
  • #11
    eeban
    Home appliances specialist
    przebicie silnika ,na biurku był odizoloway .przewiń silnik to dobra pralka
  • #12
    gklub
    Level 16  
    Nie sądziłem, że to możliwe, dam do przewinięcia.
    Może od początku przyczyną wzsystkich problemów typu "F01" było uszkodzenie silnika?
    Jest jeszcze sprawa przekonania żony "że to dobra pralka" :)
    Napiszę co wyszło.
  • #13
    eeban
    Home appliances specialist
    f1 błąd to problemy z komunikacją między modułem góra a dół ,okablowanie,f2 tobłąd silnika lub mudułu dolnego(czesto zimne luty)poz
  • #14
    psss
    Level 1  
    Witam,

    Mam bardzo podobne, jeśli nie takie samy objawy uszkodzenia pralki ARISTON AD10. Na normalnych programach nie jest w stanie obrócić bębna, chociaż widać, że próbuje. Na programie wirowania działa, podobnie jak to opisał gklub na samym początku, czyli kręci bęben, ale z obrotami sporo niższymi niż powinien.

    Wodę wylewa i pompa od wody działa. Hydrostat, a właściwie dwa (nie wiem po co są dwa) działają. Szczotki silnika były wymieniane w czerwcu i są OK. Komutator wygląda dobrze i nie widać, aby z nim był problem. Na sterowniku też nie widać gołym okiem jakiś defektów. Tacho też działa dając na tych wolnych obrotach podczas wirowania ok. 2.5 V. Pralka ma ok. 6-7 lat.

    Podajrzewam silnik, albo triak, ale chciałbym zapytać bardziej doświadczonych fachowców zanim zacznę działać dalej.

    Jakieś sugestie ?

    Pozdrawiam,
    Piotr