Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zaparowane szyby FORD MONDEO KOMBI

bash111 03 Jan 2006 17:50 10366 7
    bash111
    Level 12  
    Witam ten temat już był na forum.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic216845.html

Ale ja mam ten sam problem i również Mondeo Kombi

Myślę wiec że jest to może dość często powtarzająca sie ustarka i ktoś poda mi bezpośrednie rozwiązanie. Bez zgadywania jak miało to miejsce w tamtym temacie.

Dokładniejsze dane mojego Forda
    Mondeo Kombi rocznik 1996
    1,8 16V benzyna
    Dla dokładniejsze identyfikacji auta zamieszczam widok na ustawienia nawiewu.

PS.
    Proszę sobie nie nabijać postów radami typu antifoog, obieg zewnetrzny, szampon dla dzieci, uchylona szyba itp. Zależy mi na rozwiązaniu tego problemu.
    ADI_Si
    Level 19  
    Witam
    sprawdz zy maz czysty ffiltr eco jego zabrudzenie powoduje takie efekty szczegolnie odczuwane jest to zima
    kordel
    Level 25  
    Kolego to jest forum dyskusyjne i tu się nie nabija postów tylko próbuje pomóc. Nie wiem czy jest jeszcze coś do dodania w tym temacie. Parowanie szyb jest wadą tych fordów i tyle. Podstawą jest czysty filtr przeciwpylkowy. Często pada również nagrzewnica, ale nie cieknie tylko się poci dając tym samym o wiele wilgotniejsze powietrze z nawiewu, ale to już nie jest regułą. Druga rzecz to jeśli jest klima to też trzeba jej pilnować, zaniedbania też mogą do tego doprowadzić. Nie mówie akurat o Tobie, ale np. poprzedni właściciel mógl zaniedbać klime i teraz mimo to, że działa to jednak nie jest wszystko tak jak być powinno. A to już wiąże się z większym wydatkiem.
    Skolmi
    Level 16  
    kordel wrote:
    Parowanie szyb jest wadą tych fordów i tyle.

I takie jest "bezpośrednie rozwiązanie"

Niektórzy na zimę wywalają filtr.
    Warto się jeszcze przyjrzeć otworom
    wentylacyjnym pod tylnym zderzakiem.

Poza tym masz klimę, więc korzystaj z niej.

PS. Nie chcesz chyba powiedzieć, że jeździsz cały czas
    na tak ustawionym nawiewie?
    Slawek J
    Level 30  
    Taka jest przypadlosc fordow ale jezdzac na tak ustawionym nawiewie to na pewno bedzie ci parowac gdyz masz wlaczony obieg wewnetrzny a w samochodzie zima duzo jest wilgoci. Klimatyzacje w zimie tez nalezy uzywac dla jej dobra.
    Pozdrawiam.
    georger1
    Level 14  
    Bez obrazy, ale na obiegu wewnetrznym każde auto będzie parować. Przełącz na zewnętrzny i zobacz co się będzie działo. Druga sprawa to patent sterowania ogrzewaniem w tym aucie.... niestety, porażka.... jest tam sterowanie elektroniczne z serwomotorami i prze jaja się z nim dzieją. Miałem takiego co dmuchał tylko na szybę, albo jak mu odbiło to dmuchał gdzie sam chciał tylko nie tam gdzie był ustawiony :) Być może Twój nie zmienia wcale obiegu powietrza wewnętrznego na zewnętrzny, dlatego nie widzisz żadnych zmian przy przełączaniu.
    bash111
    Level 12  
    Mysle ze moze jest tak jak napisal georger1
    "Być może Twój nie zmienia wcale obiegu powietrza wewnętrznego na zewnętrzny, dlatego nie widzisz żadnych zmian przy przełączaniu."

Bo zmian zadnej nie ma.

Sprawdze jeszcze ten filtr kabinowy i napisze co z nim.
    homag
    Level 14  
    sprawdź jeszcze jedno, wyciągnij schowek (ten przed pasażerem ) i tam masz siłownik od przełączania obiegów wewn. i zewn zobacz czy jak przełączasz z wewn. na zewn i odwrotnie to czy ten siłownik działa i czy ciegno nie spadło.
    jeżeli tam jest wszystko0 ok to pozostaje usterka klimy , lub cieknąca nagrzewnica.
    a to że zdarzają sie usterki przewietrzania wnętrza nie oznacza że jest to od razu wada fordów.