logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć czułość zestawu J-07 z głośnikiem 16Ω 0,25W?

konti 05 Sty 2006 11:40 831 3
  • #1 2148421
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam mam nastepujacy problem z w/w zesawem otorz kupilem go __>zlozylem i teraz tu tkwi problem uruchomilem go podlaczylem glosnik 16 om o,25w i to i zesaw jest za malo czuly tco mozna zrobic aby powiekszyc czulosc ?? prosze o pomoc
    pozdrawiam
  • #2 2148451
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Bez SCHEMATU mało kto będzie w stanie Ci pomóc.
    Wszystko podłaczyłeś dobrze?
    Próbowałeś regulować potencjometrem P1?
    Jeżeli tak - trzebabyłoby pokombinować z układem wejściowym (wszystko w otoczeniu T1)
  • #3 2148557
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    no jasne ze tak musialem dobrze zrobic :)moze wymienic tranzystor t1 na mocniejszy??

Dodano po 2 [minuty]:

moze trzeba zmniejszyc pojemnosc i rezystancje nie wiem :| tak jak pisza w schemacie

Dodano po 15 [minuty]:

aha czulosc mam ustawiona na maxa i tylko lekko sie zapali dioda i zraz zgasnie a przekaznik nie przeskoczy :|
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć czułość zestawu J-07 z głośnikiem 16Ω 0,25W? j07a.jpg (35.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć czułość zestawu J-07 z głośnikiem 16Ω 0,25W? j07.jpg (72.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2148822
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

aha czulosc mam ustawiona na maxa i tylko lekko sie zapali dioda i zraz zgasnie a przekaznik nie przeskoczy

Przekaźnik powinien przeskoczyć.
    Tzn. jeżeli np. "pukniesz" lekko palcem w membranę głośnika - układ zadziała (powinien zapalić diodę / zmienić stan przekaźnika) ?
    Jeżeli nie - może nie o czułość chodzi?

Z czego zasilasz układ?
    Jest to zasilacz stabilizowany 9 lub 12V?

Kiedyś składałem troche kitów tej frmy i musze powiedzieć że bardzo często nie są dopracowane. PRzed włożeniem czegokolwiek w płytkę sprawdzam czy schemat zgadza się z układem połączeń ścieżek na płytce (kilkakrotnie znalazłem błąd - albo brakowało ścieżki, albo coś było niepotrzebnie zmostkowane).

Trzeba posprawdzać wszystko zaczynając od wyjścia.
    Mam nadzieje że układy scalone wkładałeś w podstawki, a nie lutowałeś bezpośrednio do płytki.

Wyjmij układy US1 i US2 z podstawek.
    Podłącz zasilanie
    Na nóżkę 1 tego układu (w podstawkę) podaj +12V z zasilacza.
    Jeżeli część sterująca jest sprawna - przekaźnik powinien zadziałać, a dioda zaświecić.
    Jeżeli jest ok - wyłącz zasilanie, odłącz 12V od 1 nóżki US2 i podaj to napięcie w miejscu oznaczonym na rysunku na czerwono. Gdy będziesz tam przykładał napięcie - przekaźnik powinien się włączać/wyłączać.

Jeżeli wszystko będzie ok - napisz - pozostanie sprawdzenie układu wejściowego
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć czułość zestawu J-07 z głośnikiem 16Ω 0,25W? schemat.jpg (15.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA