Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z laserkiem blaupunkt modena cd50

05 Sty 2006 22:17 1635 13
  • Poziom 11  
    witam szanownych
    mam zapytanie
    posiadam radio blaupunkta modena cd50 i zpsuła sie następująca rzecz :
    mechanizm cd w ogóle nie bierze płyty po prostu nie żyje jak podłączam radio to nawet nie pisnie jak przełączam na cd to nawet nie próbuje tyko z powrotem na radio /zadnego komunikatu czy cos / poprostu tak jak by cd nie było
    i teraz mam zapytanie
    1) czy mozna jakos zdiagnozowac czy na płycie głównej jest jakas usterka czy to mechanizm??
    a jesli istnieje możliwość to jak sprawdzic czy moze jakies napiecie pomirzyc na pinoutach taśmy czy jakos inaczej a moze jest jakis tranzystor w kluczu co to załącza?? mozna by go było sprawdzic??
    a moze to mikroprzełączniki na płycie mechanizmu / jeśli tak to jak powinny działać
    2)czy cały mechanizm spasuje mi od jakiegos innego modelu??<jeśli to wina mechanizmu>
    3)może jakos można oszukać radio że laser działa i sprawdzić czy to nie cos po drodze do lasera <zewrzec któres piny w taśmie albo napiecie podac??>
    PROSZE POMÓŻCIE BO NA DRUGIE RADIO MNIE NIE STAĆ!!:cry:
    ------------------------------------
    przemek
  • Poziom 30  
    Ciężka sprawa, te radia mają tak powalone mechanizmy, że od nowości spisują sie jakby były uszkodzone, sprawdź czy nie brakuje Ci 8V do zasilania mechanizmu, tyle mogę Ci powiedzieć na odległość.
  • Poziom 11  
    dzieki za odpowiedź jak sie domyślam to ma być to na taśmie łączącej mechanizm z płytą sprawdze jak tylko będe mógł a i jeszcze jedno jak tam jest masa podawana przez taśme czy bierze z obudowy?
    w sumie to jestem laikiem w tych sprawach bo tylko po technikum elektronicznym ale po moim to i tak dziwi niektórych ze napiecie umiem zmierzyc:) nic to tylko taka dygresja:)
    jeszcze raz dzieki
    pozdrawiam

    Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

    witam ponownie
    sprawdzalem napiecie miedzy pinami tasmy a masa i tak; zaczynajac od czerwonego kabelka
    1 czerwony 0V
    2 5V
    3 0V
    4 4V SPADA DO 0V
    5 0V
    6 0,5V SPADA DO 0V
    7 0V
    8 5V
    9 5V
    10 0,5V SPADA DO 0V
    11 OKOŁO 3VSKACZE OD 3,2V-2,9V
    12 OKOŁO 2,5V
    13 0,5-OV
    14 5V
    TAM GDZIE NAPIECIE SPADA WYDAJE MI SIE ZE TO JAKIS KONDENSATOR SIĘ ROZŁADOWUJA A TAM GDZIE SKACZE TO PŁYNNIE JAKGDYBY OSCYLUJE
    JEDNAKŻE NIGDZIE NIE MA 8V MIEDZY PINAMI TAŚMY A MASĄ!! MOZE TO TU JEST PIES POGRZEBANY ??
    Z GÓRY DZIEKI ZA ODPOWIEDŹ
  • Spec od car audio
    Te modele mają jeszcze jedną dziwną właściwość. Lubią zgubić kawałek oprogramowania i myślą, że są magnetofonem. Przez to nie ma CD (zachowanie jakby nie było mechaniki).
  • Poziom 11  
    coraz bardziej patrze ze nie wiem czy mi sie to podoba
    ale jeśli jast tak jak djlj24 piszeswz to jak to sprawdzić żewydaje mu się że jest magnetofonem??
    poza tym jest tak jak iNTELL pisał nigdzie nie ma 8V chyba że źle mierzyłem ??!! może ktoś właśnie szyje takie radyjko to by pomierzył co tam ma być aha jeszcze jedno namierzyłem jakieś 2 tranzystorki połączone ze sobą i z taśmą łączącą płyte gł z laserem i na jednym jest około 11V ale na drugim już nic nie ma (tak około 0,1V ale to nawet nie powinno go wysterować!!??) może któryś walniety jest?? może je powyciągać i sprawdzić?
    dzieki z zaintresowanie
    pozdr

    Dodano po 24 [minuty]:

    a może ktos posiada serwisówke w pdfie??
  • Poziom 11  
    dzieki Sławku ja chyba nie umiem szukać na tej elektrodzie:)

    Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

    pomierzyłem pomierzyłem i jesli ktos to jeszcze przegląda to to wygląda następująco i teraz czy moze tranzystory są padniete czy też jakie inne ustrojstwo bo na ten układ lm nie dociera żadne napiecie wiec i żadne nie popłynie do lasera??!! aha i tam jest rezystor R2049 i jego wartość jest przedstawiona jako 1 ohm??!! a kiedy mieże to prawie 200 Mohm coś nie tak hyba<w ogóle czy nie można go zmostkować??>ale nawet gdyby to wydaje mi sie że napiecie powinno być przed nim chociaż
    jeśli sie myle poprawcie mnie
    z góry dzieki
    pozdr
  • Poziom 14  
    Na wejściu tego stabilizatora powinno być zasilanie,a ten rezystor 1R to zabezpieczenie wrazie zwarcia lub przeciążenia tej lini zasilania.Pewnie masz zimny lut lub uszkodzoną przelotkę.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Sprawdzałeś napięcie na wejściu tego stabilizatora,a ten rezystor 1R to zabezpieczenie wrazie zwarcia lub przeciążenia tej lini zasilania.

    Dodano po 9 [sekundy]:

    Sprawdzałeś napięcie na wejściu tego stabilizatora,a ten rezystor 1R to zabezpieczenie wrazie zwarcia lub przeciążenia tej lini zasilania.
  • Spec od car audio
    Będzie zasilanie jak V2D10 się otworzy a jak widać sterowany jest gdzieś z daleka (po drodze widać jeszcze cyfrowy tranzystor). Wydaje mi się, że dalej idzie z procesora i jeżeli nie ma rozkazu włącz to napięcia nie będzie.
  • Poziom 11  
    faktycznie ten tranzystor cyfrowy jest sterowany z procesora z nóżki 78 ale na jego kolektorze jest 11,5V ale czy on nie działa przypadkiem jak klucz <czy nie puszcza masy do tego BD436?? bo jak by go tak cwancykiem minąć?? ale pewnie musi sie to zgrać z "komendą" procesora?? no nie wiem
    ale ten rezystor który tam jest to raczej spalony albo coś bo go wylutowałem i też ma strasznie dużą rezystancję a na wejściu tego stabilizatora nie ma napięcia!!tak jak na rysunku pomierzone jest i nigdzie w jego otoczeniu bliskim nie ma wiekrzego napiecia niż 0,5V!! sprawdzałem nawet usiłując włączyć cd i nie ma żadnych skoków. Dziwne to trochę jak wam to coś pomoże to załącze całą serwisówke

    Elektroda nie jest z gumy, wystarczy pokazać link do schematu czy serwisówki <SławeK>

    Dodano po 9 [minuty]:

    a co do tej komendy włącz to przy przełączaniu na cd mruga napis radio tak jak gdyby sprawdzał przez ułamek sekundy czy jest napęd czy nie
  • Poziom 11  
    witam ponownie powymieniałem wspomniane tranzystor rezystor i stabilizator i nic :(
    jeśli jest tak jak kolega powiedział ze potrafi gubić oprogramowanie to czy jest to do naprawy a jeśli tak czy droga to impreza??
    pozdr
  • Poziom 11  
    jeśli ktoś to jeszcze czyta to czy mógłby mi powiedzieć czy panel od modeny lub casablanca cd 50 pasuje do munchen cd 51?? albo jesli ktos widział już taki temat na elektrodzie to jeśli może to niech powie gdzie leży bo nie mogę natrafić a zdaje sie były takie rozważania:)
    z góry dzięki
    pozdrawiam
  • Poziom 30  
    Sprawdź napięćie na bazie tranzystora V2010 zaraz po włączeniu radia, ten tranzystor w chwili twoich pomiarów jest niewysterowany więc niema takiej możliwości aby do LM317 docierało napięcie.
  • Poziom 11  
    witam kupiłem drugi tył miał byc casablanca a wyszedł sylt ale chodzi tyle że nie czyta powyżej 10 kawałka (ponad 62 minuty) i skacze przerywa i wraca do pierwszego
    czysciłem , kręciłem i nie pomogłomoże to juz po laserze tez??
    z modeny tamtej tez mechanizm w nim nie startuje tak ze nie wiem ale i ten cd nie startuje w modenie moze ktos cos poradzi
    a jesli nie to po temacie
    wielkie dzieki i pozdrawiam