Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Blaupunkt BSX150 ,przetwornica

qbis19 06 Jan 2006 02:35 1869 7
Tespol
  • #1
    qbis19
    Level 20  
    Wzmacniacz przestał grać.
    Po rozbiórce okazało się że spaliły sie dwa tranzystory mocy w przetwornicy oraz ich tranzystory sterujące oraz opór 8,2ohma.
    Występują tam 4 takie same tranzystory i są to 2SD1065 ,zamiast nich uzyłem BD911 a jako sterujące BD139.
    Przetwornica ruszyła ,jednak po chwili z traansformatora przetwornicy zaczął wydobywac sie dzwięk skwierczenia a tranzystory nabrały wysokiej temperatury.Prąd pobierany przez nieobciazony wzmacniacz wzrósł do 3A a wskazówka podskakiwała w takt skwierczenia dochodzacego z trafa.
    Postanowilem zamienic miejscami oryginalne tranzystory z BD-kami ktore są po przeciwnej stronie płyty .W tym momencie zaczęły sie grzać oryginalne tranzystory .Zamieniłem więc miejscami tranzystory sterujace i także nic to nie zmieniło .Oba 2SD1065 się grzeją natomiast BD911 oraz BD139 zachowuja sie normalnie po wstawieniu ich w miejsce gdzie nie wystapiło uszkodzenie.
    To też było powodem spalenia sie oryginalnych tranzystorów jak sie domyślam .Występują tam dwa układy ,troche tranzystorów ,elektrolitów ,4 duze cewki ,prostowniki.
    W momencie załaczenia wzmacniacza wystepuje napięcie na wyjsciu 2x26V natomiast po wystapieniu ów skwierczenia napiecie wzrasta o 1,5V.
    Jednym z układów jest QPC1237HA i pełni on tu funkcje zabezpieczenia termicznego oraz zabezpieczenia przez zbyt wysokim napieciem zasilającym (to chyba wszystko co on robi i wydaje mi sei ze w tym wypadku jest sprawny).
    We wzmacniaczu wystepuja tez dwa termistory i wydaje mi sie ze drugi jest podlaczony do drugiego układu a mianowicie KIA4949P i o tym układzie nic nie wiem,jakies zamienniki itd.. :(:(:(:(:(:(:(
    Nie moge znaleźc nic na jego temat a wydaje mi sie ze to wlasnie on padł i steruje "jedna strone" przetwornicy zle .
    Czy ktoś zetknął sie z tym układem ???A moze miał do czynienia z tym blaupunktem BSX150 bo nawet w sieci niewiele mozna znaleźć na jego temat o schemacie juz nie wspominajac.
    Chce go robic bo jest zdecydowanie lepszy nic dzisiejsze wynalazki ,sama waga mówi sama za siebie ...
    ERRATA!!!!
    Wczoraj ,prawdopodobnie ze zmeczniea dodałem do symbolu układu jedna 9tkę na koncu i dlatego nie moglem go znaleźć .To oczywiscie KIA494P .
  • Tespol
  • #2
    airbob
    Level 20  
    Witam
    KIA494 = TL494 najpopularniejszy na dzień dzisiejszy scalak do napędu przetwornic, może być uszkodzony.
    Sprawdził bym jeszcze tranzystory końcowe bo może przeciążają przetwornicę i dlatego zaczyna piszczeć i grzać się.
    Warto sprawdzić oscyloskopem przebiegi na bazach tranzystorów kluczujących, powinny być dość ładne prostokąty bez zakłóceń.
    Wydaje mi się że zamienne zastosowanie tych tranzystorów nie jest trafne bd911 to typowe tranzystory do końcówek mocy a nie kluczowania przetwornic.
    BD911 mają pasmo do 3MHz a 2SD1065 do 20MHz co może mieć wpływ na grzanie się tych tranzystorów.
  • Tespol
  • #3
    iNTELL
    Level 30  
    Tak jak mówi Darek, tranzystory nie wyrabiają, wstaw oryginały.
  • #4
    qbis19
    Level 20  
    Chyba nie czytacie dokładnie albo ja niewyraźnie pisze .
    Napisałem powyzej ze po zamianie miejscami BDkow z 2SDkami .Zaczely grzać sie oryginały !!!!,czyli 2SD...Bdki są zimne.
    Wymieniłem dzis KIA494 ,wymieniłem wszystkie elektrolity ,sprawdzone wszystkie zenery do sprawdzenia zostaly tranzystory jednak nie mogę zmierzyć takiego czegos jak tranzystor C124 i A124 (malutkie tranzystorki ) wg katalogów ten pierwszy to zwykly tranzystor a drugi to germanowy w co nie chce mi sie wierzyc .
    Transformator jest dzielony na pół zarówno pierwotne jak i wtórne .
    Zamieniłem zasilanie pierwotnego ,przelaczylem połowki trafa na przeciwna pare tranzystowów ,jednak nic to nie dało .Wciąz grzeja sie tranzystory z tej samej strony płyty (obojetnie czy to BD czy to 2SD)
    Odłaczyłem gretza z uzwojenia wtórnego i przy pomiarze zwyklym miernikiem pokazuje on na zmiennym na jednej połowce trafa 16V na drugiej zaś 16,6V czy przyczyna moze być zwarcie uzwojenia pierwotnego na jednej połowce ???? i czemu po przelaczeniu uzwojen wtornych wciaz grzeja sie te same tranzystory???

    Niestety nie dysponuje w tym momencie oscykloskopem .Jestem poza domem ,co tym bardziej utrudnia mi cala pracę .
  • #5
    iNTELL
    Level 30  
    Możliwe, że masz uszkodzone trafo, często dzieje się tak, że trafo się rozlaminowywuje i trzeba albo je ponownie zalaminować, albo polakierować.
  • #6
    qbis19
    Level 20  
    Po dośc długiej nieobecności donosze ,ze wzmacniacz został uruchomiony .
    powodem przegrzewania sie jednej strony przetwornicy była przegnita ściezka ktora "podciągała" do plusa baze tranzystora sterującego .Nie było tego widać gdyz maska na płytce była idealna a ściezka niestety była uszkodzona.
    Załozone tranzystory czyli BD911 jak i BD139 doskonale spełniaja swoją rolę .Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie .Temat mozna zamknąc .
  • #7
    martinez911
    Level 11  
    prosze o pomoc po raz kolejny!!!
    ja mam problem z dostaniem przełacznika do GTA 130 taki trujpozycyjny suwakowy mam go kompletnie rozwalonego i niestety ale niemoge przez niego nic przyspieszyc juz wszystko poprbiłem potencjometry itd tylko nigdzie takiego przełacznika niemoge dostac wie ktos gdzie moge cos takiego kupic? POMOCY!!!