logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer do TV jako monitor z użyciem S-Video?

kazzussek 06 Sty 2006 12:01 1167 7
REKLAMA
  • #1 2151949
    kazzussek
    Poziom 11  
    Witam wszystkich ! Mam pytanie czy da sie tak podlaczyc televizor aby sluzyl za monitor juz tlumacze w jakim sensie ze jak odpalam kompa wlanczam tv przykladowo to pokazuje sie juz na ekranie jak testuje pamiec itd.. a pozniej wchodzi do systemu? TV mam z euro i mam przejsciowke na svideo.. Z gory dziekuje Pozdrowienia..
  • REKLAMA
  • #2 2152006
    nashman
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    kazzussek napisał:
    Witam wszystkich ! Mam pytanie czy da sie tak podlaczyc televizor aby sluzyl za monitor juz tlumacze w jakim sensie ze jak odpalam komputera wlanczam tv przykladowo to pokazuje sie juz na ekranie jak testuje pamiec itd.. a pozniej wchodzi do systemu? TV mam z euro i mam przejsciowke na svideo.. Z gory dziekuje Pozdrowienia..

wydaje mi sie ze wyjscie s-video jest obslugiwane dopiero przez sterownik karty graficznej, ktory startuje dopiero wraz z systemem operacyjnym a nie podczas startu biosa...
  • REKLAMA
  • #3 2152008
    Andrzej_B
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Można w ten sposób podłączyć.Masz kartę telewizyjną z wyj.svhs i wej w telewizorze monitor.wystarczy jakis programik . Miałem to kiedyś podłączone ,ale rozdzielczość bya nie zaciekawa.
  • #4 2152358
    nashman
    Poziom 14  
    Andrzej_B napisał:
    Można w ten sposób podłączyć.Masz kartę telewizyjną z wyj.svhs i wej w telewizorze monitor.wystarczy jakis programik . Miałem to kiedyś podłączone ,ale rozdzielczość bya nie zaciekawa.

że jak?

jakie wejscie w telewizorze?[/b]
  • REKLAMA
  • #5 2152466
    kazzussek
    Poziom 11  
    Andrzej zabardzo nie rozumie co chciales przez to powiedziec? Czyli musze miec katre telewizyjna i ja podlaczyc kablem svhs z przejsciowka euro w tv i bedize dzialac ? Jaki programik trzeba miec zeby to dzialalo ? Pozdrowienia :)
  • REKLAMA
  • #6 2153012
    nashman
    Poziom 14  
    kazzussek napisał:
    Andrzej zabardzo nie rozumie co chciales przez to powiedziec? Czyli musze miec katre telewizyjna i ja podlaczyc kablem svhs z przejsciowka euro w tv i bedize dzialac ? Jaki programik trzeba miec zeby to dzialalo ? Pozdrowienia :)

zaden programik tu nic nie pomoze. s-video jest odpalane wraz ze startem systemu operacyjnego (stery do grafy)
  • #7 2153812
    kazzussek
    Poziom 11  
    aha czyli tylko karta telewizyjna i kabelkiem podpinam do tv i bedize obraz. Wielkie dzieki :)
  • #8 2159403
    Omus
    Poziom 14  
    no nie wiem... :/
    Jeśli to laptop lub kożystasz z karty zintegrowanej z płytą główną to nie powinno być problemu, w biosie powinieneś ustawić standart obrazu (pal/NTSC) i jesli podłączysz tv to będziesz widział obraz od samego botowania (w 3 lapach które znam tak jest).
    Jesli to jakaś karta PCI lib AGP to zależy to od bisu karty. Część kart ma tak że już przy botowaniu jeśli wykryje urządzenie podłaczone do TV-out to pokazuje obraz na tv - część nie... W tym wypadku musisz zaczekac aż system załaduje sterownik...

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie komputera do telewizora jako monitora za pomocą wyjścia S-Video jest możliwe, jednak obraz na ekranie telewizora pojawi się dopiero po załadowaniu systemu operacyjnego i sterowników karty graficznej obsługującej S-Video. Wyjście S-Video nie jest aktywne podczas startu BIOS-u, co oznacza, że nie zobaczymy obrazu testów pamięci ani ekranu startowego systemu na telewizorze. W przypadku kart telewizyjnych z wyjściem SVHS można uzyskać sygnał do telewizora, ale rozdzielczość i jakość obrazu mogą być ograniczone. Niektóre karty graficzne PCI lub AGP mogą mieć funkcję wyświetlania obrazu na TV-out już podczas bootowania, jednak jest to zależne od BIOS-u karty. W laptopach lub kartach zintegrowanych z płytą główną często można ustawić standard obrazu (PAL/NTSC) w BIOS-ie, co pozwala na wyświetlanie obrazu na telewizorze od momentu uruchomienia komputera. Do podłączenia potrzebny jest odpowiedni kabel S-Video oraz ewentualna przejściówka z eurozłącza. Nie jest wymagany specjalny program do wyświetlania obrazu na telewizorze przez S-Video, gdyż sygnał jest generowany przez sterowniki karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA