Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zasilanie trojfazowe z sieci jednofazowej

GooBo 07 Jan 2006 08:55 2533 11
    GooBo
    Level 11  
    mam male pytanie-wlasnie sobie ogladam projekt instalacji i jest tam zrobiona dosc dziwna dla mnie rzeczy-mianiowice cala instalacja jest trojfazowa a przylacza sa dwa z mozliwoscia wyboru-albo trojfazowe albo jednofazowe i stad moje pytanie-czy mozna instalacje trojfazowa zasilac z gniazda jednofazowego i czy takie rzeczy sie wogole robi
    z gory dzieki za pomoc
    Qbuś
    Level 38  
    Można,tylko w całej instalacji będziesz miał 1 fazę.
    Wiąże się to z odbiornikami prądu(nie będą działały użądzenia 3 fazowe) :D
    GooBo
    Level 11  
    czyli połączenie robie sobie tak, że przewód neutralny ten sam a do trzech przewodow fazowych podlaczam ta jedna faze ktora mam, czy cos jeszcze kombinuje?
    Qbuś
    Level 38  
    Robisz właśnie tak jak napisałeś.Musisz jednak zwrócić uwagęna to czy robisz to przed czy za licznikiem.
    Nie wiem dokładnie czy jakpuścisz 1 fazę przez licznik 3 fazowy to wskazania będą prawidłowe?
    sacha
    Level 12  
    Wskazania licznika trójfazowego przy odbiorniku jednofazowym będą prawidłowe.
    dex
    Level 27  
    to po co taka instalacja trojfazowa???
    Pol biedy jesli sa do niej przylaczone zarowki i gniazdka , a co bedzie gdy ktos wlaczy silnik polaczony w gwiazde?? grzałka
    john_t
    Level 29  
    dex wrote:
    a co bedzie gdy ktos wlaczy silnik polaczony w gwiazde?? grzałka

Jeśli będzie ma wszystkich trzech zaciskach silnika ta sama faza to silnik nie ruszy i też nie będzie pobierał żadnego prądu bo nie ma różnicy potencjałów między zaciskami.
    staszeks
    Level 27  
    john_t wrote:
    dex wrote:
    a co bedzie gdy ktos wlaczy silnik polaczony w gwiazde?? grzałka

Jeśli będzie ma wszystkich trzech zaciskach silnika ta sama faza to silnik nie ruszy i też nie będzie pobierał żadnego prądu bo nie ma różnicy potencjałów między zaciskami.

ale jeżeli jest to gwiazda z ptrzewodem neutralnym to też nie będzie pobierał prądu?????? Tu chyba się mylisz
    john_t
    Level 29  
    A od kiedy to przewód neutralny jest przewodem roboczym w silniku trójfazowym? Jeszcze takiego nie widziałem.
    dex
    Level 27  
    inaczej, cokolwiek trojfazowego w gwiazde z neutralnym i jest potrojna grzałka
    john_t
    Level 29  
    dex wrote:
    inaczej, cokolwiek trojfazowego w gwiazde z neutralnym i jest potrojna grzałka

To się zgadza!
    henx
    Level 20  
    Quote:

Można,tylko w całej instalacji będziesz miał 1 fazę.
    fazowe)
    sam sobie odpowiedz
    bardzo ciekawy temat :D
    możesz np z odbiornikiem kombinować np silnik zasilisz L1 faza L2 faza przez kondensator pojemność w zaleźności od mocy silnika L3 przewód 0
    ale całej instalacji trójfazowej nie robi się z jednofazowej jak już pisałem masz od razu w nazwie tematu odpowiedź