Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Easy moellera kontra Logo siemensa kontra ...?

praktyk19 07 Jan 2006 17:04 31596 84
SterControl
    praktyk19
    Level 11  
    Witam serdecznie
    Robie wlasnie drugie podejscie do tzw. inteligentnych instalacji. Z uwagi na ich cene staralem sie tym razem bardziej szukac czegos co mogloby mniej lub bardziej je zastapic. Znalazlem "programowalne" styczniki/przekazniki (tak to sie chyba po fachowemu nazywa). Chodzi o easy moellera i logo siemensa.
    Czy jest jeszcze wiecej tego typu rozwiazan ("urzadzen") innych firm, producentow? Czym roznia sie te dwa wymienione przeze mnie miedzy soba? Czy sa jakies pozycje ksiazkowe, elektroniczne mowiace ogolnie a nie tylko o konkretnym modelu jednej firmy o interesujacym mnie zagadnieniu?
    Za wszelkie informacje bede wdzieczny gdyz przymierzam sie do remontu i chcialbym od razu przygotowac "pod to" instalacje.
    Dodam jeszcze ze jestem elektrykiem, nie programista, automatykiem, czy elektronikiem, tak dla scislosci i jasnosci.
    Pozdrawiam
  • SterControl
  • Helpful post
    kamilekaaaaa
    Level 23  
    Jest jeszcze ZEN OMRONa. Sterowniki ruznia sie tylko producentem cena iinstrukcjami.Polecam Siemensa.Ale do tego co planujesz lepiej zastosuj sobie S-7 200 lub 300 jest trudniejsze w programowaniu ale ma o wiele wiecej funkcji i mozna w kazdej chwili rozszezyc.Jak kupisz Logo dostaniesz instrukcje po polsku i kup sobie zestaw startowy to dostaniesz kabelek i program a tak bedziesz musial sobie kupic a jest to drogie.Polecam firme IMPOL z Warszawy.Więcej jak ci bedzie potrzeba znajdziesz na stronie siemensa.
  • SterControl
    krollew
    Level 20  
    Oprócz tego ja znam jeszcze Mistubishi Alpha. Bardzo fajnie się to programuje, budując program z klocków w programie pod Windows. Możliwości podobnie jak Logo Siemensa.
    KAPAS
    Level 17  
    Witam
    Jeżeli w zamierzasz wykorzystywać wej. oraz wyj. analogowe (np. pomiar temperatury, regulacja jasności oświetlenia, itp.) osobiście radzę abyś zaopatrzył się w EASY Moeller'a. W dość przystępnej cenie oferuje bardzo bogate możliwości. W wersji 8xx posiada 12 wej. (w tym 4 analogowe) i 8 wyj. + 1 analogowe. Jest prosty w oprogramowaniu, no i akcesoria do niego (np kabelek do programowania nie kosztuje kilkaset złotych jak w przypadku S7-2xx). Co do ALFA Mitsubishi, to dawno ich nie używałem, ale z tego co pamiętam też mają proste programowanie oparte na wykrzystaniu elementów logicznych (jest bardzo intuicyjne). Jeśli chodzi o LOGO, to tak jak każdy produkt Simens'a ma swoje kruczki i chwyty które musisz poznać. S7-2xx - jeżeli nigdy nie programowałeś sterowników, to lepiej sobie odpuść - drogi i nienajprostszy, chociaż jak się go dobrze pozna można z nim robić naprawdę fajne rzeczy.
    Pozdrawiam.
    jacusm
    Level 15  
    Witam

Robiłem instalację w nowym domu i właśnie wykorzystałem taki mikro sterownik. Było to Logo Simensa. Zastępował on zegar tygodniowy , dodatkowo na wejście wchodził sygnał od włącznika zmierzchowego. Logo sterowało oświetleniem, pompkami od CW i ogrzewania podłogowego.
    Z praktyki polecam jednak Easy , jest prostsze w programowaniu (wykorzystuje język drabinkowy a więc bliski elektrykowi ) I z tego co wiem Easy jest tańsze od Logo.

Pozdrawiam
    praktyk19
    Level 11  
    Dziekuje za odpowiedzi, szczerze mowiac nie spodziewalem sie ich az tylu w tak krotkim czasie :)
    Odpowiedzi jak sie mozna bylo spodziewac sa troche zroznicowane. Po przeczytaniu instrukcji obslugi loga i easy trudno mi bylo jednoznacznie, czy jasno powiedziec czym tak w zasadzie one sie pomiedzy soba roznia. Logo wydaje byc sie troche trudniejsze w programowaniu niz easy.
    Niemniej jednak glowna kryteria dla mnie nie jest trudnosc w programowaniu, bo robie to przeciez u siebie. Czy zajmie mi to godzine, dzien, czy tydzien, czy wiecej ;) Przeciez nie zawsze najlepiej isc najlatwieszymi sciezkami. Liczy sie przede wszystkim efekt koncowy. No chyba ze to naprawde wymaga znajomosci jakiegos jezyka programowania (C, Asembler, czy inne). Jak bedzie jakis gotowy soft dzieki ktoremu wprowadzam tylko dane, to raczej chyba sobie poradze. Soft w rodzaju softu do loga, czy easy.
    Glownymi kryteriami sa funkcjonalnosc, liczba wejsc/wyjsc i to raczej analogowych, trwalosc, stabilnosc, bogactwo mozliwosci, no i oczywiscie pieniadze.
    Dwoch kolegow zwrocilo moja uwage na cos czego jeszcze do tej pory sam nie znalazlem S-7 200 i 300. Trudno mi cokolwiek na ten temat powiedziec ale badz co badz krotki i ubogi opis na stronie siemensa w indexie produktow calkiem interesujacy, obiecujacy. Szkoda ze na stronie simensa trzeba miec konto zeby sciagnac instrukcje i inne rzeczy. W moeller tego nie ma.
    Dziekuje za odpowiedzi i czekam na nastepne ;)
    Pozdrawiam wszystkich
    A ja spiesze szukac info o S-7
    Los_sandalos
    Level 27  
    Może napiszesz jakie funkcje ma realizować sterownik! Sam się przymierzam do zrobienia mieszkania na PLC - w moim przypadku wszystkie funkcje )oświetlenie, ogrzewanie, rolety) będą sterowane z PLC Omrona (konkretnie CQM1). Jest to sterownik z dokładanymi modułami wejść/wyjść więc w razie czego zawsze mogę coś dołożyć (256 wejść/wyjść). W przypadku malutkich sterowników liczba I/O jest ograniczona i nie da się zrealizować wszystkiego na 1 sterowniku. Osobiście zakupiłem jeszcze panel operatorski (zmiana nastaw instalacji) oraz "poluję" na jakieś moduły I/O na allegro (omron jest bardzo drogi).
    Jeśli chciałbyś pójść moją drogą to proponuję zapoznanie się ze sterownikiem X Moellera. Jest też modułowy, cena wiadomo że "trochę" wyższa jak EASY. Jest też pewien bardzo fajny sterownik firmy BECKHOFF - niska cena kart rozszerzeń oraz możliwość podpięcia do magistarli EIB.
    praktyk19
    Level 11  
    Mozna bylo odnalesc i sciagnac podreczniki/instrukcje obslugi do loga i easy. Do Simatica (o ile nie przekrecilem ;) S7-200 i 300 jest z tym gorzej. Wyglada tez na to ze to najdrozszy wariant, najgorzej programowalny ale dajacy najwieksze mozliwosci.
    SPS, PLC, ... to pojecia z ktorymi do tej pory do "czynienia nie mialem" :?:
    Nie inaczej jest z wyjsciami/wejsciami analogowymi i cyfrowymi - szczerze mowiac kojarza mi sie jedynie z muzyka, telefonia, tv, ...
    Moze ktos by mnie nieuswiadomionego uswiadomil ;)
    Tak jak pisalem z poczatku chce stworzyc cos na wzor tzw. "inteligentnej instalacji" o mozliwosciach zblizonych do niedostepnego cenowo EIB. Funkcje - oswietlenie, ogrzewanie, rolety, ...
    Jak na razie po przynajmniej niektorych wypowiedziach wychodzi na to ze najlepiej pasowalby mi easy - cytuje - "W dość przystępnej cenie oferuje bardzo bogate możliwości", poza tym najlatwiejszy w programowaniu. Kolejnosc powodow nie przypadkowa, tylko zamierzona ;)
    Pozdrawiam pozna pora
    KAPAS
    Level 17  
    Jeśli chodzi o S7-200 czy S7-300, podstawowy kryterium odstraszającym jest cena. Jeżeli chcesz mieć intelogentny dom, to wejdź na stronę Moeller'a i tam znajdziesz gotowy sterownik (nie pamiętam jego ceny).
    Co do Omron'a, to nie mogę się wypowiadać, bo ich nie programowałem (jeszcze) - na razie tylko ich używam.
    praktyk19
    Level 11  
    Niestety ale masz racje - cytuje - "Jeśli chodzi o S7-200 czy S7-300, podstawowy kryterium odstraszającym jest cena". Wyglada na to ze sa one kilkakrotnie drozsze anizeli logo czy easy.
    Remont bedzie stopniowy pokoj za pokojem po czesci ze wzgledu na koszty, po czesci na czas. Nie liczylem jeszcze ale wydaje mi sie ze przynajmniej z poczatku potrzebowalbym/starczylo by mi kilkanascie wejsc/wyjsc. Cala instalacje zamierzam wykonac z "tradycyjnych" wylacznikow, czujnikow, gniazdek, ... wlasnie ze wzgledu na koszty. Mam tez w zwiazku z tym pytanie - czym roznia sie wejscia/wyjscia analogowe od cyfrowych? Jakie wejscia/wyjscia potrzebuje wlasnie pod katem "tradycyjnych" wlacznikow, ....
    Pozdrawiam

Dodano po 19 [minuty]:

Skorzystalem wlasnie z wikipedii i z tego co tam wyczytalem to wydaje mi sie ze wejscia cyfrowe powinny "pasowac" do wylacznikow 0 - brak napiecia, 1 - jest napiecie, a analogowe reaguja na zmiane napiecia z czujnikow. Czytalem tez tam ze jest ponoc jeszcze aktualnie produkowany simatic S5. Jego cena powinna przynajmniej teoretycznie byc pomiedzy logo/easy a S7. Moze to wlasnie byloby jakies najbardziej interesujace, pasujace wyjscie z tej sytuacji?
    Czekam na wasze opinie
    jacusm
    Level 15  
    Witam

Co do S5 to się mylisz , jest on już nie produkowany. Można go jedynie kupić na zasadzie zwrotu starej części w zamian dostajesz nową. A jego cena jest nawet wyższa od S7.
    Zresztą w twoim przypadku dałbym sobie spokój ze sterownikami typu S7 S5 itp. Wymagają one większej wiedzy, specjalnego oprogramowania , kabli interfejsowych do połączenia z PC,
    Dlatego proponuję zostań przy Mikrosterownikach typu Easy
    Pozdrawiam i życzę powodzenia
    KAPAS
    Level 17  
    Co do wejść analogowych w EASY - można je wykorzystać jako cyfrowe (zadziałanie wejścia polega na podaniu na nie napięcia). Jeżeli chodzi o liczbę wejść i wyjść, to jak już pisałem modele serii 8xx mają 12 wejść i 8 wyjść (+ 1 analogowe, które przy odrobinie chęci można wykorzystać jako cyfrowe), ponadto dodatkowo można podłączyć moduły rozszerzeń - "największy" ma 12 wej i 8 wyj. tak że przy pracy solo masz do dyspozycji 24 wej i 16 wyj (+ 1 analogowe) - przy pracy w sieci - możesz sterować wieżowcem.
    praktyk19
    Level 11  
    Tak nie do konca moge sie zgodzic z tym ze S5 nie mozna juz kupic - oto link http://www.sitaniectech.pl/app/main.php?cPath=8_106 ktorego znalazlem w przeciagu chwili. Wyswietlony byl na pierwszej stronie. Co do ceny ....??? - tu byc moze masz racje.
    PLC (S5, S7, ....) - z tego co czytalem na wikipedii i w necie i jak to rozumiem, to w pelni programowalne sterowniki z ogromna wrecz liczba wejsc/wyjsc. Nie jestem w stanie porownywac jednych i drugich ale z tego co mi sie wydaje roznica pomiedzy nimi jest kolosalna.
    Coz czlowiek jest wrecz nieporownalnie szczesliwszy gdy zdobedzie wysoka gore pomimo wiele wiekszego wysilku anizeli w przypadku jakiegos pagorka. I jakie widoki ma z niej. Nie inaczej sprawa wyglada w tym przypadku. Jedynie kwestia niedostepnosci finansowej dyskwalikuje, czy tez dyskwalifikowac moze "te wspaniale widoki" ze zdobytej gory.
    Co bynajmniej jednak nie znaczy ze juz zdecydowalem sie na PLC. Caly czas wszystko rozwazam i szczerze mowiac ciezko mi samemu zdecydowac.
    Moglby moze ktos sprobowac porownac PLC (S5, S7, ...) z mikrosterownikiem (Easy, Logo, ...) zarowno pod katem mozliwosci, jak i finansow. To podejrzewam znacznie ulatwiloby i przyspieszylo moj wybor, a raczej jego pierwsza czesc - czy PLC, czy mikrosterownik.
    Pozdrawiam
    Trapp
    Level 15  
    Witam!
    Co do możliwości PLC vs programowane przekaźniki - dla prostych zastosoań w zupełności wystarczy LOGO, EASY itp. Dodatkową przeszkodą jest cena - prosty zestaw do programowania + sterownik będzie kosztował około 3.000 - 4.000 Euro.

Z przekaźników programowanych są dostępne:
    - Zen (Omron)
    - Zelio (Schneider)
    - EASY (Moeller)
    - NEED (Relpol)
    - LOGO
    Oprócz tego w ofercie mają takie moduły Hitachi, Mitsubishi
    Pzdr.
    Trapp
    praktyk19
    Level 11  
    Nie wiem skad biora sie ceny PLC (np. S7) siegajace tysiecy EUR, np. 3.000 - 4.000 EUR? Oto link http://www.impol-1.com.pl/S7200_ceny.htm w ktorym podane sa ceny rzedu stetek a nie tysiecy EUR. Jezeli chodzi o oprogramowanie to wydaje mi sie ze dla jednego "egzemplarza" pracujacego u mnie w domu daloby sie to jakos obejsc, sciagnac, pokombinowac. Z kabelkiem to moznaby tez wydaje mi sie czegos poszukac w promocji, zestawie, ... albo jakiegos zamiennika, albo samemu sprobowac. No nie wiem byc moze sie myle ale zeby cena CPU ktory by mnie zalozmy interesowal (liczba we/wy) w granicach ok. 200 - 300 EUR wynosila tylko 10% ceny, a oprogramowanie + kabelek ok. lub nawet ponad 3.000 EUR? Tego to juz calkiem nie rozumiem.
    Wracajac zas do mikrosterownikow to wbrew pozorom nie ma nic oszalamiajacego i nadzwyczaj taniego w porownaniu do tego co podalem wyzej (200-300 EUR)
    np. Zelio 2 SR3B261FU - 16we/10wy, 230 VAC kosztuje 719 PLN+22%VAT=877 PLN,
    albo Easy 819-AC-RC - 12we/6wy, 230VAC kosztuje 823,82 PLN+22% VAT=1.005 PLN
    albo Alpha XL AL2-24MR-A - 15we/9wy, 230VAC z brakiem (informacji w opisie o) mozliwosci rozszerzen, za to z portem RS 232 do podlaczenia PC lub modemu GSM kosztuje 794 PLN+22%VAT=968,68 PLN
    Wszystkie te "elementy" sa w podobnej cenie, z podobna iloscia we/wy, bez kabelkow i oprogramowania. Stad wlasnie biora sie moje watpliwosci co do wyboru. Mozna by powiedziec na dodatek ze wszystkie z nich byly mi w tym poscie proponowane i jak wyliczylem i napisalem sa do siebie w wielu wzgledach podobne.
    Pozdrawiam
    praktyk19
    Level 11  
    Tak jak pisalem zalozeniem jest zrobienie sobie instalacji na styl/mozliwosci EIB. Nie np. tylko swiatlem (zewn, na klatce, ...) i/lub sterowanie ogrzewaniem. Chcialbym miec mozliwosc np. wychodzac z domu przyciskajac wylacznik, przekrecajac kluczyk, wylaczyc switalo (jak sie np. przypadkiem zapomni), wylaczyc gniazdka w szczegolnosci takie jak np. od zelazka, (pralki?, ...), piec kuchenki elektrycznej. Zrobic symulacje pobytu w domu jak sie wyjedzie na kilka dni (swiatlo), obnizyc temperature w czasie nieobecnosci, sterowanie roletami gdy np. wiatr mocno wieje i tym podobne. Wymienione przeze mnie mozliwosci beda oczywiscie rewidowane ze wzgledu na koszty i mozliwosci tego na co sie w koncu zdecyduje oraz rozlozone w czasie. Niemniej jednak bede potrzebowal dosc duza liczbe we/wy w szczegolnosci na nap 230V. Nie chce stosowac tylu elementow ile sie da (np. transformatory, moduly rozszerzen, ...) tylko tyle ile jest niezbednie konieczne. Zalozylem jako minimum ok. 2 - 2,5 we/wy na pokoj, 5 (pokoi) x 2 (2,5) = 10 (12) + korytarz, klatka schodowa.
    Tak jak mowilem calosc - czyli to na co koncu sie zdecyduje (na co mnie stac bedzie) bedzie rewidowana pod wzgledem mozliwosci.
    Wymienione przeze mnie we wczesniejszym poscie "elementy" sa zarowno w podobnej cenie jak i o podobnej (odpowiedniej) liczbie we/wy. Czekam na wasze opinie co by mi najlepiej z nich przypasowalo. A moze jeszcze co innego, inne propozycje w podobnej cenie, liczbie we/wy, mozliwosciach?
    Pozdrawiam
    praktyk19
    Level 11  
    Dziekuje za cennik. Ceny sa interesujace. Tylko moglby kolega dac jakiegos linka w ktorym moglbym zobaczyc i poczytac o tym co jest w tym cenniku. Praktycznie ostatnio caly swoj wolny czas poswiecam na szukaniu, przegladaniu, czytaniu instrukcji, podrecznikow, postow, ....
    Choc nie mam zbytnio duzo funduszow, albo nawet glownie dlatego - "nie stac mnie na tanie rzeczy". Mysle ze to powiedzenie jest wielu znane. Mam duze zaufanie do firm takich jak Siemens czy Moeller, zreszta pewnie nie tylko ja. Wyroby tych firm maja swoja jakosc i renome. Mozna je w wiekszosci (czy wrecz wszystkich) netowych sklepach z automatyka bez problemu kupic. Nawet wielu z kolegow je montowalo i z czystym (raczej) sumieniem mi je poleca. Mozna wreszcie odnalesc wiele postow mowiacych o ewentualnych problemach przy ich programowaniu, obsludze, ... w necie. Sa tez najbardziej popularne - co wynika samo przez sie z wymienionych prze ze mnie argumentow. Czytajac podrecznik Logo (ponad 200 stron!) natknalem sie na wykres mowiacy o nominalnym, czy gwarantowanej ilosci przelaczen w zaleznosci od obciazenia. Przypuszczam ze dane te sa prawdziwe i ze w Easy mozna by znalesc tez cos takiego.
    Inaczej i prosciej mowiac - zalezy mi tez m.in. na trwalosci, stabilnosci, jakosci, niezawodnosci zastosowanego mikrowylacznika, tym bardziej ze zamierzam do niego podlaczyc wiele elementow.
    Pozdrawiam
    balt
    Level 19  
    Dajcie sobie na spokój z siemensem, porównajcie ceny OMRON-a z SIEMENS-em. Poza tym omrona z reguły dostaniecie od ręki a na siemensa trzeba czekać. Osobiście nie polecam siemensa gdyż jest bardzo awaryjny. Polityka OMRONA jest trochę inna jak robisz duży projekt (zakup na około 7000 tys) to do zakupów dostaniesz soft i kabel gratis a wynegocjujcie to w Siemensie.
    leszek N
    Level 13  
    wlasnie dzisiaj montowalem maszyne do ciecia z CN
    cena maszyny 110 tys euro
    PLC miktosterownik TWIDO telemecanique z gropy Schnidera
    takie male baziewie pomiedzy zelio i nanoTSX
    cenowo tanszy od Logo mozliwosci ze hohohoho np vizu. cn. regul prop
    i jeszcze wszystkich nie poznalem wiec polecam
    Los_sandalos
    Level 27  
    Mam płytę dot. sterowników WAGO. Nie wiem czy jest sens wystawiania tego na elektrodze. Proszę podać na priva maila to coś z płytki podeśle. Powinny być jakieś dokumentacje.

Co do Wago to będzie to u Ciebie chyba najlepsze wyjście - niedrogi sterownik z bardzo dużymi możliwościami i tanimi modułami wejść/wyjść cyfrowych. Na początek inwestycja około 1500zł a w razie rozbudowy już mniejsze koszty.
    kamilekaaaaa
    Level 23  
    Panowie logo czy Easy to są przekaźniki programowalne a nie sterowniki.Tam gdzie jest potrzebna szybkość działania trzeba zastosować sterownik taki ja S7-200;300;400.Jesli chodzi o cene ok. jest wyższa ale i możliwości są wyższe.W impolu można kupić zestaw edukacyjny wraz z kablem i programem za ~1200zł netto I masz wystarczającą ilość wejść i wyjść.Jak chodzi o inteligentny dom polecam S7-300 lub 400 jest trudniejszy do programowania ale nadaje sie idealnie do tego.Logo jest dobry do załączania światła i tym podobnych spraw ale nie do sterowania całym domem bo nawet na maxa nie ma tylu wejść i wyjść.Pozatym sprubujcie skomunikować między sobą logo?

Dodano po 4 [minuty]:

W siemens nie czekasz i jak kupujesz zestaw edukacyjny soft dostajesz i kalelek.
    ArturZy
    Level 17  
    Polecam LOGO! Siemensa. Wykonałem wiele maszyn (taśmociągi, obrotnice) , które pracują już ponad 3 lata bezawaryjne i spełniają swoje zadanie bardzo dobrze. To maleństwo ma wielkie możliwości i jest modułowo rozbudowywalny. Soft o nazwie Logo Soft Comfort jest bardzo prosty w użyciu.
    tarnowski
    Level 22  
    A może by tak od początku?
    Papier, ołówek (ew.komp) i schemat tego co się chce zealizować :)
    Tak wyjdzie zdecydowanie najtaniej , a przy okazji wyjaśni się wiele spraw.......
    A jak już kolega temat przepuści przez maszynkę zwaną mózgiem i zawrze sam ze sobą konieczne kompromisy ,będzie czas na rady........ Narazie jest problem z odróżnieniem analogu od cyfry

PozdD
    kamilekaaaaa
    Level 23  
    Zgadzam się z Tarnowski w 100%.Jakbedzie wiadomo co się chce sterować to wtedy będzie można pomyśleć jakie urządzenie zastosować.
    praktyk19
    Level 11  
    Wydaje mi sie ze wyrazilem sie w miare jasno jezeli chodzi o mozliwosci, przeznaczenie tego mikrosterownika, mikroprzekaznika, ale sprobuje po krotce raz jeszcze. Nie chodzi mi tylko o sterowanie swiatlem zewnetrznym, na klatce i/lub ogrzewaniem. Opuszczajac dom czy to poprzez nacisniecie wylacznika, czy tez w jakikolwiek inny sposob chce powylaczac wszystkie ewentualnie niewylaczone lampy (oswietlenie). Przy wyjezdzie na kilka lub kilkanascie dni chce miec mozliwosc tzw. symulacji pobytu w domu - glownie poprzez wlaczanie swiatla w powiedzmy dwu, trzech pokojach, na przemian w roznym czasie, np. w poniedzialek na 2h w jednym pokoju, we wtorek po 1h w dwu pokjach - gdy sie po 1h wylaczy w jednym zapala sie nastepnie na 1h w drugim, itd, itp. - tyle odnosnie swiatla. Wychodzac z domu wylaczac w wyzej wymieniony sposob czesc, kilka gniazdek (od zelazka, ...). Wychodzac z domu w ten sam sposob obnizyc nieznacznie temp. W przypadku wyjazdu na dluzszy czas podczas nieobecnosci obnizyc ja znaczniej, jednak tak by na planowany powrot, byla odpowiednia temperatura. Zeby w nocy od powiedzmy ok. 24h temperatura byla tez nieznacznie ale obnizana, a rano na godz. powiedzmy 6.00 byla odpowiednia - to tyle odnosnie temp. Sterowanie rolet - chwilowo nie mam elektrycznych rolet ale zamierzam docelowo dokupic silniczki, zmienic, lub przerobic te rolety na naped elektryczny. W przypadku silnego wiatru, ulewy, sniezycy, automatycznie powinny "zjezdzac w dol". Sterowanie poprzez czujnik wiatru, moze dodatkowo jeszcze deszczu. W przypadku nadmiernego upalu tez powinny raczej czesciowo "zjezdzac w dol". Sterowanie poprzez czujnik zewnetrzny "na slonce" lub poprzez nadmierna temp w pokojach - to tyle odnosnie rolet. W kwestii przyszlosci pozostaje mozliwosc powiadamiania o tym co sie dzieje w domu i ewentualnej ingerencji, korekcji poprzez komorke, mail, komputer. To sa planowane i docelowe (rozlozone w czasie) mozliwosci. Teraz z poczatku ma byc przynajmniej opcja ze przy wychodzeniu wylaczac sie bedzie oswietlenie, przynajmniej to ktore zrobie na nowo lub tez ewentualnie w miare mozliwosci "stare", podobnie z gniazdkami. Tak jak juz raczej parokrotnie pisalem gotow jestem pojsc na kompromis - zrezygnowac z tego, czy tamtego, ze wzgledu na koszty. Jasniej sie juz chyba nie da ;)
    Odnosnie zas PLC, SPS, wejsc cyfrowych, analogowych, ... czekam na propozycje juz raczej ksiazkowe, napisane przystepnie, po przeczytaniu ktorych zarowno bym cos wiedzial jak i mogl cos zrobic. To niebywala okazja dla mnie abym zarowno teoretycznie jak i praktycznie zaznajomil sie z automatyka, a raczej czescia automatyki. Moglbym tez tym samym "podwyzszyc" nieznacznie swoje kwalifikacje i byc moze znalesc ciekawsza pod kazdym wzgledem prace.
    Pozostaje jeszcze dodac kwestie finansow - a wiec koszt samego "elementu" powinien miescic sie najlepiej pomiedzy 600-1000 PLN, zestawu startowego zas ("element"+soft+kabelek) nie powinien niestety przekraczac (przynajmniej znacznie) 1200 PLN.
    Na koniec podaje swojego maila dla chetnych podeslania mi jakichkolwiek materialow, podrecznikow, .... klaudiuszk(malpa)wp.pl
    Pozdrawiam
    tarnowski
    Level 22  
    Nie gniewaj się ale wolał bym schemat, to co piszesz jest listą życzeń.
    Tworząc schemat ustalisz sobie zasady działania i współdziałania poszczególnych obwodów i urządzeń. Po kolejnych uproszczeniach (napewno będą ) wyjdzie ile naprawdę funkcji musisz realizować logicznie ,a do ilu wystarczy zwykły stycznik czy przekażnik z inicjacją w obwodzie zasilania cewki.....

PozDarek
    piotrekk
    Level 17  
    witam

leszek N napisał

"PLC miktosterownik TWIDO telemecanique z gropy Schnidera
    takie male baziewie pomiedzy zelio i nanoTSX"

TO NIE JEST BADZIEWIE ;) i to nie jest mikrosterownik.

w firmie w której pracuje stosujemy TWIDO od ponad 1,5 roku. w kilku przypadkach steruje on całym ciągiem technologicznym.
    ostatnio sprzęgneliśmy go z panelem operatorskim magellisa za 11 koła złotych. jednym słowem możliwości zaje...ste w porównaniu do ceny!!!

jest bardzo poważnym konkurentem dla simatica tak popularnego w naszym kraju.

w 2004 roku był najlepiej sprzedającym się sterownikiem.

wracając do tematu. polecam EASY. tani, możliwość rozbudowy, do domowych potrzeb jak znalazł.

pozdrawiam
    kamilekaaaaa
    Level 23  
    Więc tak, Kolega chce zrobić inteligentny dom na Przekaźniku programowalnym jakies firmy.Polecam najpierw poczytać sobie o EIB lub tym podobynch instalacjach. Zrobienie dobrej instalacji na takich przekaźnikach jest troche bezsensowne. Na maxa masz 24 wyjscia i 16 wejscDo zrobienia tego co opisales nawet ci nie starczy wejsc a nie mowiac o wyjsciach.Pomiar tęperatury i inych parametrów takich jak załączanie odpowiedniego oswietleni i jeszcze aby to pełniło funkcje alarm to raczej na czymś takim nie wykonasz.Tu masz link gdzie możesz ściągnąć Soft LOGO i wtedy zobaczysz co można na tym zrobić.http://www2.automation.siemens.com/logo/ftp/Web_Demo_v5/install.htm

Dodano po 1 [minuty]:

Tu są dane o S7-200
    https://support.automation.siemens.com/WW/lli...view=4000003&viewLevel=6&wttree=cs&jumpto=239
    praktyk19
    Level 11  
    No wiec moze przedstawie po krotce historie dzieki ktorej powstal ten temat. Okolo roku temu przypadkiem trafilem na temat inteligentnych instalacji - EIB. Przejrzalem wiele o ile nie wszystkie wowczas dostepne strony w jezyku polskim, sciagnalem co bylo mozliwe na ten temat. Jej mozliwosci mnie zafascynowaly ale jej cena praktycznie ja wykluczyla. Teraz powrocilem znow do ambitnych planow trafiajac (znow) przypadkiem na Logo Simensa, pozniej Easy Moellera a temat inteligentnych instalacji powrocil jak bumerang.
    Jednego zrozumiec nie moge - jedni twierdza, z czym tak do konca zgodzic sie nie moge, choc dopuszczam mozliwosc blednego myslenia, ze wystarczy mi do tego celu Logo, czy Easy, ... Inni zas twierdzli ze wlasnie Logo, ... mi do tego nie wystarczy, ale PLC (S7, ...) juz tak. Ostatnio jednak i ci zmienili co nieco zdanie, ze jednak nie tak do konca wystarczy, ze nie spelni jak to ktorys kolega ladnie nazwal "moja liste zyczen". Byc moze sie myle lub zle cos zrozumialem.
    Prosilbym tez "Kolegow" o podawanie linkow do ich propozycji gdzie mozna by cos niecos poczytac o ich propozycjach, gdyz prawie najwiecej czasu trace na szukanie a nie czytanie. Moze znajdzie sie ktos zyczliwy ktory poda linka do Twido, Wago, Omrona, .... Bylem niejednokrotnie na stronie Omrona, zarowno na polskiej jak i niemieckiej (niemiecki jako jedyny "zachodni jezyk" jako tako znam), angielskiego niestety zupelnie nie znam. W download pisze cos po angielsku o XP SP-2, a w informacjach o konkretnym produkcie - nie znaleziono zapisow.
    Sciagnalem sobie softy od Logo i Easy, podrecznik od S7 jak tez i inne, bede czytal i probowal w miare mozliwosci tez tym sposobem cos na wlasna reke.
    Pisalem tez niejednokrotnie o max. cenie (do 1000PLN, ew. 1200PLN w przypadku zestawu startowego) jak i tez ze zdaje sobie sprawe ze byc moze najprawdopodobniej przyjdzie mi zrezygnowac z takiej czy owakiej mozliwosci lub zastapic ja skromniejsza, badz inna mozliwoscia.
    Pisalem tez ostatnio ze skoro PLC znacznie przewyzsza mozliwosciami Logo, ... a jest powiedzmy w zblizonej i dostepnej cenie, to bylaby to dla mnie okazja by na "wlasnym podworku" bez narazania nikogo na straty a siebie na osmieszenie, "tak przy okazji" zarowno teoretycznie jak i praktycznie zaznajomic przynajmniej troszeczke z automatyka.
    Na koniec prosilbym kolege chcacego wykonac cos podobnego u siebie, majacego juz PLC Omrona i gotowy projekt - jak dobrze pamietam, o przedstawienie go byc moze przynajmniej pokrotce , tutaj lub na priv. Swoj email podalem juz wyzej.
    Pozdrawiam