Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak zrobić mechanizm podnoszenia pionowego?

cdtomekr 08 Jan 2006 18:10 6432 9
    cdtomekr
    Level 11  
    Witam
    Mam pomysl, żeby w samochodzie zamontować monitor 8" znalazłem miejsce w desce rozdzielczej a za bardzo teraz nie wiem jak wykonać mechanizm elektryczny który będzie go podnosił i opuszczał w pionie, mechanizm musi być prosty i zajmować mało miejsca. Może ktoś widział takie rozwiązania albo wie gdzie tego szukać na internecie albo ma jakiś pomysł. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
    Tommy82
    Level 41  
    Moze wykzystac naped wysuwu tacki z cdrom
    dorobic wylaczniki krancowe a sterowac zmiana biegunow na silniczku
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W samochodach Volvo jest taki bajer S60 i S80 z navi/tv

Nie jest to takie proste, bo często do auta włazi mróz, wilgoć i trzeba uważać jakie mechanizmy się stosuje.
    cdtomekr
    Level 11  
    Napęd wysuwu tacki w cdromie jest niedobry gdyż pod wpływem ciężaru sam spada w dół już to testowałem
    Tommy82
    Level 41  
    No to trzeba dac po drode przekladnie slimakowa ona to przyblokuje
    albo dorobic mechanizm ryglowania ekranu w gornym polozeniu
    najlepiej elektromagnetycznie
    KAPAS
    Level 17  
    Spróbuj wykorzystać siłownik od zamka centralnego
    ilonan
    Level 12  
    Tu kolega ma racje, jak opada ci ten ekran najlepiej zrobić to przez przekładnie ślimakową ona jest zawsze samohamowna z zasady. Ja bym to robił nie siłownikiem liniowym ale układem nożycowym i akurat tu dobrze się komponuje ślimak+silniczek, pozatym po złożeniu całego układu zajmuje mało miejsca pod dechą. Jeszcze jedno jeśli taki monitor jest w innych wersjach twojego samochodu to napewno pod deską znajdziesz jakieś niespodzianki które ci uproszczą sprawe, bo deska do wszystkich wersji wyposażenia zawsze jest ta sama. Żadko bawią się w robienie różnych desek do różnych wyposażeń.

Pozdrawiam,

ilonan
    lord_blaha
    Level 33  
    ja zainspirowany tematem zrobiłem mechanizm wysuwania mojego ipoda z biurka...zrobiłęm tak jak juz pisałem- wg. gości z pimp my ride- najpierw dziura w biurku, w nią włożony na prowadnicach uchwyt od poda, całość na siłowniku elektrycznym...szkoda że nie mam cyfraka- jak będę miał w najbliższym czasie to zafotkuje ;]
    cdtomekr
    Level 11  
    Jak będziesz miał aparat to zrób zdjęcia bo jestem ciekawy jak to wygląda