Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze switchem DLINK DES-1005D

Los_sandalos 08 Sty 2006 18:57 2277 8
  • #1 08 Sty 2006 18:57
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    Mam problem z siecią (raz jest raz nie, generalnie kaszana) - nie jestem pewny ale chyba właśnie switch coś mi bruździ. Może ktoś wie czy po podłączeniu kabli sieciowych diodki na switchu mają bardzo szybko pulsować? Urządzenie ma 3 lata i od pewnego czasu działy się cuda - zwalałem to na wirusy i windowsa ale po postawieniu kompów na nowo nic się nie zmieniło. Do tego wydaje mi się, że diody świeciły się światłem ciągłym a migały jak szła jakaś transmisja. Jak wepnę do switcha 1 kabel na 2 różne gniazda to świeci ciągło a jak kabel do jakiegoś kompa czy "routerschitcha" to mryga se.
    Jeśli ktoś ma takie dziadostwo Dlinka to prosiłbym o napisanie jak u niego świecą diodki. Nie chcę się zbłaźnic reklamując sprawny sprzęt.

    0 8
  • #2 09 Sty 2006 13:01
    dziubek33
    Poziom 10  

    Sprawdz sobie zasilacz. U mnie pomoglo.

    0
  • #3 09 Sty 2006 13:17
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    W jakim sensie? Diodka zasialnia świeci równo.

    0
  • #4 09 Sty 2006 14:30
    dziubek33
    Poziom 10  

    Napięcie na wyjsciu zasilacza. U mnie bylo tylko 5Vna nieobciazonym. Te typy tak maja. Mam 3 switche D-Linka i 2 razy juz mi zasilacze padly.

    0
  • #5 09 Sty 2006 14:42
    Pytong
    Poziom 32  

    Opsywane przez ciebie zachowanie diód jest poprawne. Ten swtich jakoś niezbyt tylko współpracuje z sieciówkami 10Mb kontra 100Mb; z szybszymi nie miałem okazji testować. Zasilacz chmm dobry pomysł.

    0
  • #6 09 Sty 2006 15:21
    dziubek33
    Poziom 10  

    U mnie dwa razy to byl zasilacz. Objawy podobne do opisywanych powyzej. Diody b. szybko pulsowaly. Nalatalem sie za tym jak glupi, a przyczyna byla prozaiczna - zasilacz. Nie twierdze, ze w tym przypadku to akurat to, ale warto sprawdzic.

    0
  • #7 09 Sty 2006 18:53
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    Właśnie wróciłem do domu i spróbuję jakoś sprawdzić zasilacz. Niemniej jakoś sceptycznie do tego podchodzę gdyż dioda zasilania świeci światłem ciągłym a przy jakimś defekcie ona też chyba powinna mrygać. Switch ma "dopiero" 3 lata i jest jeszcze na gwarancji więc nie chcę czegoś w sposób widoczny uszkodzić bo moga być kłopoty.

    0
  • #8 10 Sty 2006 09:29
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Los_sandalos napisał:
    Właśnie wróciłem do domu i spróbuję jakoś sprawdzić zasilacz. Niemniej jakoś sceptycznie do tego podchodzę gdyż dioda zasilania świeci światłem ciągłym a przy jakimś defekcie ona też chyba powinna mrygać. Switch ma "dopiero" 3 lata i jest jeszcze na gwarancji więc nie chcę czegoś w sposób widoczny uszkodzić bo moga być kłopoty.


    Skoro jest na gwarancji, to po co kombinujesz ...

    Jeśli bardzo chcesz go sprawdzić to podłącz inny zasilacz 5V ale o wyższym maksymalnym prądzie.
    Jeśli wtedy switch będzie działał poprawnie to masz na 100% winowajcę.

    0
  • #9 10 Sty 2006 10:28
    Los_sandalos
    Poziom 27  

    Zasilacz jest 7,5V 1A - moim zdaniem powinien być odpowiedni (nie grzeje się zbytnio). Jest sprawny (nieg jałowy 12,1V, pod obciążeniem 10Ω 8,5V)więc nie pozostaje mi nic innego jak oddać na gwarancji.

    0