O pompkach ciąg dalszy . Wspomniałem poprzednio o pompkach 1,7 l/h . W Polsce dostępne są nowe pompki o wydajności 1.75 l/h i 2,65 l/h w cenie około 400 zł , ufając temu co jest na nich napisane taką wydajność mają , ale zwróćmy uwagę , że przeznaczone są do ogrzewań " mokrych " 268 . Silniki w 268 mają nie 3000 obr/min a 4000 obr/min więc tą wydajność pompki mają owszem , ale przy 4000 obr/ min silnika . Ostatnio zadano mi telefonicznie pytanie czy ta pompka ( 1,75 l/h ) nadaje się do 266 bo przecież na niej pisze wyrażnie 1,75 l/h Pytający nie nie za bardzo chciał przyjąć do wiadomości , że akurat w nagrzewnicy 266 ta pompka będzie miała wydajność tylko 1,31 l/h a pompka z napisem 2, 65 l/h tylko ( albo aż ) 1,99 l/h . Korpusy tych pompek są wszystkie takie same, przekładnie ślimakowe również , Zamontować je można na każdym silniku. Stąd prosty wniosek pompka 1,75 l/h od 268 po włożeniu do 265 i 266 działać będzie , ale wydajność cieplną tych modeli obniży do około 8-9000 kcal/h ( nie bedę się bawił w żmudne liczenie ) Jeżeli ktoś ma nadmiar ciepła to taki zabieg może zrobić , ale wiąże się to ze zmianą ilości powietrza podawanego do komory spalania ( regulacja dławikami - kryzami w kanale dolotowym ), ale o tym - przy następnej okazji . Myślę , że w temacie pompki i regulacji dawki paliwa wszystko wyjaśniłem . Jeśli ktoś ma dodatkowe pytania , to proszę pytać , postaram się uzupełnić