Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Załączm zasilanie pali tranzystory końcowe - Pomocy!!!

rafuls2 09 Jan 2006 22:19 2164 18
  • #1
    rafuls2
    Level 15  
    Dostałem do naprawy końcówkę mocy Crown (ok 600W) tranzystory końcowe to MJ15024 i MJ15025 na jednym kanale cztery sztuki na połówkę połączone równolegle. Usterka była dosyć dziwna uszkodzony jeden kanał dwa tranzystory mocy z jednej połówki i jeden z drugiej, sterujące całe Upalone wszystkie (4) rezystory w emiterach tranzystorów 0,47R/3W po stronie tych dwóch uszkodzonych, wypalone tranzystory m.m. i kilka rezystorów, po drugiej stronie oprucz tego jednego tranzystora mocy wszystko ok. Usunąłem usterkę wzmacniacz pracował wyśmienicie grał ok 1-2 godzin po kilku włączeniach i wyłączeniach kolejna pruba włączenia kończy się zadziałaniem bespiecznika S w skrzynce rozdzielni napięcia kolejna próba, w końcówce słychać wystrzał i po zabawie. Usterka identyczna jak wcześniej uwalone te same tranzystory na tym samym kanale te same obwody zabezpieczające. Co się może dziać w momencie włączenia zasilania proszę o pomoc
  • #2
    denooky
    Level 20  
    Moze uzyte przez Ciebie tranzystory mocy sa przyczyna? Moze kupiles nieoryginalne, a konkretniej podrobione? Nierzadko zdarza sie, ze tranzystor jest np. 2SA1265 a w rzeczywistosci w obudowie od 2SA1265 zamkniety jest 2N3055.
  • #3
    rafuls2
    Level 15  
    Tranzystory kupiłem w Poltronicu i jest na nich znaczek Motoroli. Zastanawia mnie fakt dlaczego uwala je w momencie załączenia zasilania a nie np w trakcie pracy wzmacniacza, a gra on w dyskotece więc "nie jest mu łatwo" po wymianie tranzystorów wzmacniacz sprawdzany był przy użyciu generatora i oscyloskopu wszystko było książkowo.
  • #4
    fioleowy
    Level 20  
    Ja bym skupił się napoczątku na zasilaniu tych tranzystorów,może jakieś elki.A jak chodził to nic nie buczało w głośnikach?
  • #5
    rafuls2
    Level 15  
    Nic nie buczało było super. Zasilanie też ok. Dlaczego uwaliło te same tranzystory skoro jest ich po 4 na połowkę połączonych równolegle.
  • #6
    Moon voyager
    Level 21  
    Nie wykluczone, że wzbudza się na częstotliwościach poza-akustycznych (mam na mysli te częstotliwości, tórych nie słyszymy). Dokładnie sprawdź kondensatory elektrlit. Przyjrzyj sie też nie tyle stopniowi końcowemu co stopniom wcześniejszym. Pozdrawiam
  • #7
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zaloz warystory na wtorne.
  • #8
    rafuls2
    Level 15  
    Wszystko było sprawdzone z drugim kanałem który nie był uszkodzony i było ok. o warystorach też myślałem ale ten wzmacniacz ma kilka m-cy i przez ten czas chodził bezproblemowo. Jutro przyjdą (mam nadzieję) nowe tranzystory bedę "ćwiczył" zobaczymy.
  • #9
    denooky
    Level 20  
    A dla mnie sytuacja jest jasna - kupiles tranzystory nie w tym sklepie co trzeba. Powiem prosto z mostu, kiedys zamowilem 10 tranzystorow w Poltronicu. Byly to o ile dobrze pamietam 2SA1265, zreszta jedne z najczesciej podrabianych. Zrobilem to z ciekawosci, bo przewydywalem jaki bedzie efekt. Efekt byl taki, ze na miernik z 10 tranzystorow tylko 3 byly na oko sprawne, mozliwe do uzycia w ukladzie. Pozostale 7 albo nie przewodzilo tam gdzie trzeba, albo bylo zwarte.. oczywiscie tych 3 nigdy nie uzylem do niczego innego, oprocz otwarcia obudowy i podejrzenia struktury. Struktura o wymiarach ok 1x1mm jak na tranzystor o mocy traconej 100W to chyba za malo, prawda? Kosztowaly mnie one cos kolo 2-3zl za sztuke, dlatego nie dochodzilem sie w Poltronicu, zreszta spodziewalem sie takiego efektu kupujac je. A Ty ile dales za swoje? Bo jesli zalezy Ci na tym, zeby sprzet pracowal to polecam tranzystory np. z www.aprovi.com.pl , www.north.com.pl . Kupowalem tam i nie natknalem sie na podrobione elementy. Do tego szybko, sprawnie i powabnie;) Oczywiscie jest to tylko i wylacznie moje zdanie, a ja chce Ci pomoc, a nie zareklamowac sklepy. Pozdrawiam!
  • #10
    rafuls2
    Level 15  
    Dopatrzyłem wczoraj że uszkodzone jest sterowanie do miękkiego startu trafa, tak że po załączeniu na trafo idzie pełne napięcie może tu jest przyczyna mojego nieszczęścia.
  • #11
    grzeskk
    Level 34  
    a czy wymieniając tranzystory sparowałeś je do pracy równoległej?
  • #12
    Witek86
    Level 16  
    Witam.
    Zamiast bezpieczników na zasilaczu zamontuj rezystory 10 - 100ohm /5W w momencie włączenia jak coś nie będzie tak to zaczną się grzać dzięki nim nie stracisz tranzystorów , sprawdź dobrze czy na pewno są wszystkie odizolowane od siebie.
  • #13
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Przy takich mocach, to naprawdę trzeba się przyłożyć i nic nie lekceważyć, jeżeli wzmacniacz nic nie oscyluje i prąd spoczynkowy jest ustawiony, to posłuchaj kolegi i przyłóż się to tych tranzystorów, nic nie piszesz o sprawdzaniu wzmocnienia prądowego, a to podstawa, przemierz każdy z osobna i sprawdź, jakie mają bety, a na to, że kupowałeś w Poltroniku, to nie patrz, tak jak wszędzie, to tak i u nich są buble, ostatnio ktoś tam kupował tranzystory i miały aż po 7 beta
    Pozdrawiam
  • #14
    rafuls2
    Level 15  
    Tak naprawdę to nie parowałem tych tranzystorów, nie wiem nawet czy pary tych tranzystorów są dostępne, sprawdzę wzmocnienie i zobaczymy.
  • #15
    janek11389
    Level 42  
    Witam! Jeżeli bety będą duże, to nie koniecznie trzeba parować, oporniki wyrównawcze to z kompensują, ale to minimum sprawdzenia tranzystora pod względem wzmocnienia, to jest obowiązkowe, przecież tranzystor, który ma 7 beta, to jest do wyrzucenia, do niczego innego się nie nadaje.
    Pozdrawiam
  • #16
    rafuls2
    Level 15  
    Jestem w szoku tranzystory padły poszedłem za tropem jednego z kolegów i otwarłem oryginalny tranzystor jak również kupiony w Poltroniku może wieczorem zamieszczę zdjęcie to jest nie do pojęcia co ludzie robią. Oryginalny tranzystor ok 7x7 mm a ten kupiony i firmowany znakiem Motoroli 3x3 mm. Zamieszczam schemat poglądowy samego układu tranzystorów końcowych aby koledzy którzy śledzą temat mieli jasność.
  • #17
    janek11389
    Level 42  
    Witam! No i problem sam się rozwiązał.
    Pozdrawiam
  • #18
    rafuls2
    Level 15  
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i sugestie. Przyczyną ponownych uszkodzeń wzmacniacza były jednak tranzystory a konkretnie ich podróbki. Przeczytajcie ten temat a będziecie woedzieć gdzie nie kupować elementów elektronicznych.Pozdrawiam
    Ps. Tranzystory oczywiście zareklamowałem we wtorek będę miał odpowiedz dorzucę jeszcze do tematu co wskurałem.
  • #19
    rafuls2
    Level 15  
    Firma oddała kasę. Ale dwa tygodnie w plecy.