Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Curtis 25M2 pali BU

maryann 10 Jan 2006 10:37 1344 11
Tespol
  • #1
    maryann
    Level 37  
    Elki w zasilaczu wymienione, zimne luty w zasilaniu i odchylaniu poprawione. Za MC(spalony) wstawiony TDA8140 z przeróbkami, + kondensatory w jego oklicy. Po włączeniu pilotem zaskrzeczy/brzęczy trafo(nie strzela) i pali w parę sekund BU. Gdy dam w zasilanie trafa zamiast R506 żarówke 40W to świeci, na bazie BU jest 0,1V, przebieg podobny do sandcastla w negatywie(w dół). Spróbuję jeszcze podstawić coś za trafopowielacz. Co jeszcze radzicie?
  • Tespol
  • Tespol
  • #3
    maryann
    Level 37  
    Podniosłem wszystkie nogi wyjściowe trafopowielacza i już nie skrzeczy, tylko dioda pulsuje w chwilę po włączeniu. Dołączałem je po kolei- ten sam efekt; dopiero ostatnia, która zasila wzm. wizyjne przywrócila efekt skrzeczenia. Na szczęście tym razem wyłącza się odchylanie i dioda zaczyna pulsować, zanim spali BU. A więc trafopowielacz?

    Dodano po 6 [minuty]:

    Tak k.k, te elementy sparwdzone wcześniej oprócz 100n, ale też ma swoją pojemność. Wymieniłem też wcześniej 2n2. Q501 uszkadzał na zwarcie C-E.
  • #5
    maryann
    Level 37  
    Coś 'jest na rzeczy', bo jak podam z zasilacza +9V to włącza sie bez zgrzytu, ale i tak nie chodzi- dioda pulsuje w najlepsze. I tak jakby(bo bardzo krótko) pojawia sie wysokie, na oscylu cos też widać. Wymiana elek po wtórnej zasilacza też nic nie wnosi.
  • #6
    mimelektronik
    Level 26  
    R206 jezeli jest 47k zmien na 4k7 potem kwarc 17,7 niejednokrotnie u mnie pomagalo.
  • #7
    Jurek56
    Level 17  
    Wymień C509 C503 a mpuls na B Q501 musi być standartowy .

    Dodano po 10 [minuty]:

    Zdarzały się przypadki że przerywała D711 lub wysiadała (zasilacz od 9 i5V ) osobiście miałem kilkanaście takich przypadków .

    Dodano po 3 [minuty]:

    Wysiadanie D711 to przerwa ona jest dość mocno obciążona .
  • #8
    JURWIN
    Level 17  
    Witam.Piszesz,że "skrzecz"po podłączeniu zasil wz wizyjnych..a może tam jest uszkodzenie?Proponuje odłaczyć zasilanie 200v na plytke wzmacniaczy wizyjnych.
  • Helpful post
    #9
    Smoczy
    Level 19  
    Suchy lub urwany kondensator 1000u przy TDA8140. 90% uszkodzeń związanych z padniętym BU, reszta to trafo kondensatory w linii i inne.
  • #10
    maryann
    Level 37  
    D711 podmieniona, elki również(wcześniej pisałem), 200V odpinałem -także.
    Jak podam 9V z dodatkowego zasilacza- nie skrzeczy. Próbuję cos pomierzyć z podniesioną 38n. procka- żeby się nie wyłączał.

    Dodano po 18 [minuty]:

    A! -i ile ma być +B na czuwaniu? Mam 139V, podczas pracy 151V.

    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Podpiąłem zamiast trafopowielacza inny- od Lexusa(kolektor, +B, ABL oraz żaróweczkę, jako żarzenie) i po włączeniu oczywiście LED miga, ale nic nie skrzeczy, żaróweczka świeci. Pora więc na nowy trafopowielacz... Dobrze myślę?
  • #12
    maryann
    Level 37  
    Trafo zmienione i już! ...telewizor nie chodzi... Ale nie bylo tak źle. Spalony był jeszcze FR na PK 47Ω, zabezpieczający +180V.
    Podziękowania dla Smoczy- on wskazał trafopowielacz.