Witam, wszystkich jako totalny początkujący w administracji tą centralą mam pewien kłopot z usystematyzowaniem wiedzy ( pojęć) oczywiście całą widzę czerpię jak dotąd z forum i internetu. Centralkę już ktoś dawno temu skonfigurował i jako tako działa jednak przeglądałem jej konfigurację (udało się dzięki programowi pcmmc i ludziom życzliwym z forum) i napotkałem na pewien dylemat w pozycji abonencji jest adres fizyczny pod który jest podpięty dany numer EDN ma to mniej więcej postać :
adr. fiz nr EDN terminal ...................
.
01-002-1 515
.
01-004-1 540 .........................
dotąd zrozumiałe na karcie obsadzonej w slocie pierwszym pod jej 4 port został podmapowany numer 540 ( mam nadzieję że dobrze to rozumiem
)
następnie przez ciekawość zajrzałem do planu numeracji wewnętrznej
tam znalazłem zapis :
funkcja start koniec baza NMT Pryw
abonent 515 515 217 zostaw nie
.
.
abonent 538 541 224 zostaw nie
Wcześniej wyczytałem, że numery baz są przyznawane z automatu na podstawie kolejności obsadzanie slotów kartami rozszeżeń poczynając od numeru 110 . Nie bardzo potrafię sobie wytłumaczyć numer bazy przypisane do tych ( zakresów ) numerów , a może zupełnie coś mylę
karta rozszerzeń na 1 slocie to DLC16
Please może ktoś potrafi mi w łopatologiczny sposób wytłumaczyć jak obliczyć ( odczytać , wyznaczyć ) numer bazy oraz co oznacza parametr NMT w planie numeracji
Z góry dzięki
Pozdrawiam.
adr. fiz nr EDN terminal ...................
.
01-002-1 515
.
01-004-1 540 .........................
dotąd zrozumiałe na karcie obsadzonej w slocie pierwszym pod jej 4 port został podmapowany numer 540 ( mam nadzieję że dobrze to rozumiem

następnie przez ciekawość zajrzałem do planu numeracji wewnętrznej
tam znalazłem zapis :
funkcja start koniec baza NMT Pryw
abonent 515 515 217 zostaw nie
.
.
abonent 538 541 224 zostaw nie
Wcześniej wyczytałem, że numery baz są przyznawane z automatu na podstawie kolejności obsadzanie slotów kartami rozszeżeń poczynając od numeru 110 . Nie bardzo potrafię sobie wytłumaczyć numer bazy przypisane do tych ( zakresów ) numerów , a może zupełnie coś mylę

Please może ktoś potrafi mi w łopatologiczny sposób wytłumaczyć jak obliczyć ( odczytać , wyznaczyć ) numer bazy oraz co oznacza parametr NMT w planie numeracji
Z góry dzięki
Pozdrawiam.