Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LEXUS 4121 - znikający głos

Sten 11 Jan 2006 12:42 1428 11
  • #1
    Sten
    Level 14  
    W moim starszym TVC Lexus 4121 znika czasem glos na krótko lub dluzej (minuta do paru godzin). :cry:
    Jest absolutnie cicho w glosnikach. W tym stanie pilot reaguje tylko na zmiane kanałów i czego tam jeszcze. Zauważyłem, ze jak wychłodzę pokój, to sie poprawia i glos wraca. Chyba sie jakas kosc przegrzewa. Podejrzewam ze chodzi o ST6387 (kość ma 42 nóżki DIL) - mam schemat tego TV.

    Czy ktos z Was miał taki problem, być może w innym telewizorku?

    Jak sobie poradziliście? Można trochę szczegółów??

    Z góry dziekuję za kazdy odzew!

    Staszek :D
  • #3
    Sten
    Level 14  
    HELP ME !!!!! :cry: TV LEXUS 4121- dalej znika głos!!
    DiZMar wrote:
    Wymień Q205 i powinno być już OK!


    NIESTETY!!! :cry:

    Wymieniłem ten tranzek Q205 i dalej głos znika!!

    Zauważyłem jednak, że dzieje sie tak, gdy w pokoju robi sie zbyt ciepło. Jak otworze na chwile okno (teraz jest zima), to głos wraca.
    W trakcie tej usterki z pilota nie da się prawie nic zrobić!
    Zatem może trzeba jakąś kość wymienić? JAKĄ ???
    Może ta usterka (przegrzewanie się jakiejś kości) jest komuś już znana???

    Mógłbym prowizorycznie nakleić na tą kość odpowiedni radiator, ale nie wiem, na którą??
    Proszę o pomoc !! :cry: :cry:

    PS. Fonia mi trochę za bardzo szumi. Wylutowałem filtr na 6,5MHz (wg rady kogoś z Forum) ale też to nic nie pomogło, ktoś wie, jak temu zaradzić?? :D
  • #4
    jasiek2010
    Level 25  
    Witam, a może poprostu jakiś zimny lut się trafił np na układzie końcówki mocy?mógłbyś pomierzyć napięcia na końcówce przy dobrej fonii jak i przy jej braku,czy ginie za wzm.czy na wej. wzm.Pozdro.
  • #5
    DiZMar
    Level 43  
    Sten wrote:
    ...Zauważyłem jednak, że dzieje sie tak, gdy w pokoju robi sie zbyt ciepło. Jak otworze na chwile okno (teraz jest zima), to głos wraca.
    W trakcie tej usterki z pilota nie da się prawie nic zrobić!
    ..

    Sprawdź czy jest stabilne napięcie zasilania +5V na procesorze IC101-PCA84C440P wyprowadzenie pin42. Jezeli OK to odprowadź ciepło z niego.
  • #6
    Sten
    Level 14  
    Kochani! :D

    Dzięki za tak szybką reakcję, widzę, że Wy też, tak jak ja, siedzicie na Forum głównie nocą.
    Jak posprawdzam Wasze uwagi, to dam znać.

    PS. Na ten stały, co nieco za duży szum nie ma lekarstwa?
    Wyrzuciłem ten filtr 6,5 i nic!

    Nara!
    Staszek :cry:
  • #7
    DiZMar
    Level 43  
    Sten wrote:
    ... Na ten stały, co nieco za duży szum nie ma lekarstwa?
    ...

    Spróbuj delikatnie (¼-½obrotu) ruszyć filtrem 1203 (między pin20 a pin21 IC202-TDA8305)
  • #8
    jasiek2010
    Level 25  
    Sten wrote:
    W tym stanie pilot reaguje tylko na zmiane kanałów i czego tam jeszcze.[/b]

    potem dopisał : W trakcie tej usterki z pilota nie da się prawie nic zrobić!
    Może początkowo nie doczytałem wszystkiego ale właściwie to jak jest z tym pilotem,być może porocek audio potrzebuje radiatorka.
  • #9
    Sten
    Level 14  
    LEXUS 4121 - znikający glos !! nie ten typ! +++++PRZEPRASZAM!!+++++ :cry: :cry:
    Chodzi o LEXUS LS566 - teraz dopiero odgadnąłem jaki to typ.

    Sam nie wiem, jak strzeliłem takiego babola! Wstyd!

    Jeśli możecie, proszę Was w dalszym ciągu o pomoc! Czy przez analogię, mogę się doszukiwać podejrzanych elementów (procek, ...)?
    Kupiłem taki gotowy radiator z samoprzylepną pastą ciepłoprzewodzącą. chciałem, go dać na tą 42 pinową kość, a tu .... nie ma tej kości - to inny typ LEXUSA! Okej, poużywajcie se na mnie, należy mi się za gapiostwo!@

    Odpiszcie, problem jest dalej ten sam. Jak się zrobi za ciepło, to znika głos (tor m.cz. milczy na amen, ), a pilot pozwala tylko zmienić kanały i bodaj załączyć i wyłączyć TV. zimny lut na końcówce m.cz. odpada, bo niby czemu w tej sytuacji pilot był by taki tępy?

    Co do stałego i zbyt dużego szumu w głośnikach, to pewnie mogę deczko ruszyć rdzeniem filtru? jakiego?

    Pzdr/Staszek :|
  • #10
    DiZMar
    Level 43  
    Sten wrote:
    ...
    Chodzi o LEXUS LS566 - teraz dopiero odgadnąłem jaki to typ.
    ...

    Czy tym razem dobrze odczytałeś i przepisałeś model tego TV bo Lexus-a LS566 nie znalazłem w swojej bazie TV:?: Może Twój TV to Lexus LS5661 lub LS5656 bo takie występują.
  • #11
    Sten
    Level 14  
    Sorry one more time.

    Chodzi oczywiście o model 5661PST, mam schemat.
    Jeśli można, nadal proszę o pomoc! :cry:

    Pzdr/
    Staszek
    :D
  • #12
    Sten
    Level 14  
    Witam!

    Po dłuższym czasie, doszedłem do właściwej przyczyny awarii w tym LEXUSIE.
    Otóż winna jest: ............ kość procesora czy też dekodera teletekstu SAA5243 P/H. Te literki P/H to ważne, bo oznacza Europę Wschodnią, czyli jest obsługiwana polska fleksja.

    Jak do tego doszedłem? With a little help of my friend, too.
    Rozpiąłem szyny SDA i SCL od tej kości, i TV za każdym razem dawał pełny obraz na kinolek. Oczywiście leciała pionowa, bo procesor główny nie umiał sobie z taką sytuacją dać rady. Zwykła przelutka i szafa gra!

    Swoją drogą, trochę przy tej okazji zregenerowałem elektrolitów (e tam, trochę, no SPORO ich było!!) i kilka tranzków. Ale nie żałuję.

    Jakbyście kiedyś mieli kłopot z LEXUSEM 5661, ze po starcie z pilota albo klawiatury, obraz nie wskakuje (choć jest głos), a właściwie obraz był, tylko taki bardzo mglisty i ciemny (można podkręcić jasność i kontrast, wtedy widać "ducha" obrazu, czyli kontury w negatywie), a w dodatku (być może się to nie zawsze objawia) w trakcie, jak leciał dobry obraz (czasem sie udawało go złapać) na ekranie pojawiała się taka jakby kratka czy płotek zbudowany z przypadkowych znaków, głównie # $ i takie tam, to znak, że SAA5243 wyzionął ducha.

    Tym samym wątek ten uważam za zamknięty.

    Dzięki za rady i chęć pomocy.
    Pzdr/ Sten