Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FORD 7000 RDS

11 Sty 2006 20:27 2969 7
  • Poziom 10  
    Właśnie zakupiłem Mondeo z radiem jak w temacie. Niestety po włączeniu radia działa tylko podświetlenie wyświetlacza i przycisków. Znalazłem podobny post, ale niestety nie zakończył się żadnymi wnioskami a poza tym dyskusja tam prowadzona była trochę obok tematu, więc zdecydowałęm się na nowy wątek. Sprawdziłęm zasilanie i wszystko wygląda OK. Masa jest tam gdzie ma być, napięcia stałę są OK. Działa podświetlanie radia po włączeniu świateł. Dodatkowo do pinu 6 też dołączony jest przewód (wygląda na orginalny) i pojawaia się na nim masa (piszę o tym bo w opisach złącza ten pin występuje jako wolny). Czy ktoś mógłby udzielić mi wsakazówek co mógłbym jeszcze sam sprawdzić aby ustalić usterkę? Może coś w zasilaczu? Czy mógłby podesłać mi ktoś schemat tego radia albo podać miejsce gdzie go mogę znaleźć?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Przepraszam, małe sprostowanie. Na 6 pinie jest masa jak należy, przewód o którym pisałęm podłączony jest do pinu 5, który wg http://www.studio24.prv.pl/ powinien być wolny. Po odłączeniu tego przewodu od radia nic na nim nie ma.
    Jeszcze raz pozdrawiam.
  • Poziom 40  
    W tym modelu wyświetlacz LCD jest sterowany szeregowo poprzez elastyczną taśmę kilkużyłową która jest "klejona" do szkła wyświetlacza typu "chip-on-glass" i często bywa tak że po użyciu środków chemicznych do konserawcji kokpitu dostają się te środki na połączenie taśmy i metalizowanych ścieżek LCD i efekt jest taki że na wyświetlaczu się nic nie wyświetla.
  • Spec od car audio
    Ja sobie dzisiaj przypomniałem o przyczynach pustego LCD w modelu 5000. Okazuje się, że jest jeszcze jedna przyczyna, że włącza się i jest czystka na LCD (ci co atakowali kod po kablach wiedzą o co lata). W takim przypadku radio jest do uzdrowienia.
  • Poziom 10  
    Dziękuję za wskazówki
    Zacznę od czyszczenia LCD (o ile to możliwe), bo ta opcja jest bardziej optymistyczna;). Radio wyjąłem właśnie z samochodu z Belgii i wygląda na to że nie było jeszcze rozbierane więc mam nadziję że teoria z kablami podłączanymi do procesora się nie sprawdzi.
    Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.
  • Spec od car audio
    Oj czyszczenie nie pomaga - jak taśma została naruszona to jej czyszczenie nic nie da.
  • Poziom 10  
    No więc czy jest jakiś inny sposób, na sprawdzenie tego wyświetlacza? Co jeszcze mógłbym sprawdzic sam?

    Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

    I już widzę, jedna ze ścieżek na taśmie łączącej wyświetlacz z radiem jest przerwana. Niestety tuż przy krawędzi wyświetlacza. Czy może ktoś doradzić jak zmostkować to przerwanie, zanim zniszcze wyświetlacz do reszty?

    Dodano po 3 [godziny] 55 [minuty]:

    I już po kłopocie, piękne CODE ---- 4.
    No i teraz znowu kłopot.
    Dzięki wszystkim za wskazówki
  • Poziom 19  
    Mam radio Ford 7000, w którym ktoś podmienił taśmę klejoną do wyświetlacza na 6 pojedynczych drucików. Niestety, cześc drutów się odkleiła.
    Czy warto zmieniać je na inną taśmę, czy raczej próbować skleić ponownie to co jest? I gdzie jest właściwie punkt styku druta z wyświetlaczem? Widzę ścieżki na szkle, ale przecież szkło nie przewodzi.Miernik również niczego nie wykazał.

    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Witam. mam podobny problem z takim radiem, a mianowicie raz się wyświetla coś na wyświetlaczu i wszystko chodzi ok,a raz nie, co może być tego przyczyną??