Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ MAR6 gdzie mogę znaleźdź?...

president_bartek 13 Jan 2006 16:57 1646 5
    president_bartek
    Level 14  
    Witam! Potrzebuję wykonać prosty wzmacniacz antenowy na pasmo 11 metrów i szukam układu MAR6 dającego wzmocnienie sygnału o 19dB. Problem jest taki, że nie mogę go nigdzie dostać. Przekopałem już wszystkie znane mi sklepy internetowe. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Bartek.
    bongo pl
    Level 12  
    Witam
    Według mnie to taki układ nie nadaje się zupełnie na wzmacniacz antenowy na tej częstotliwości.
    Prawdopodobnie jedyne co na nim uzyskasz to bardzo dobry generator UKF.

Proponuje Ci zrobić wzmacniacz na BF 964 lub BF966

pozdrawiam bongo pl
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    chyba raczkujesz w spr.wcz.po co ci odrazu MAR do 11m?wystarczy jakis mosfet i prosty schemacik.np BF964S,966S czy cos w tym stylu.dodam ze kazdy wzmacniacz produkuje szumy wlasne wiec moim zdaniem stosowanie wzmacniaczy odbiorczych to zlo konieczne.lepiej miec dobry system antenowy.kiedys tak samo myslalem.stacja leciala na 1S po zalaczeniu wzmacniacza poszla na 7S,ale szumu troche wiecej wiec wolalem gadac przy 1S-ie.zreszta to zapewne tylko nie moj przypadek,bo takich bylo wiecej.pozdro.
    waldec
    Level 19  
    Witam.
    Układ MAR 6 dostaniesz pod adresem www.sklep.avt.pl .Kosztuje 14.01 PLN.
    Pozdrawiam Waldec
    president_bartek
    Level 14  
    Tak to prawda. Ale szukałem jakiegoś schemaciku wzm. antenowego w necie i znalazłem prosty właśnie na MAR6, ale rzeczywiście jest troszkę drogi, w porównaniu np. z BF966 - 5zł. W takim razie prosiłbym o podanie mi linku, albo wklejenie jakiegoś prostego schematu wzmacniacza antenowego na mosfecie. Z góry dziękuję!
    kriss51
    VIP Meritorious for electroda.pl
    fajnie ze podales mu str,ale wiesz do czego przydaje sie MAR.kolega ma uczyc sie na bledach,a nie zyc w bledzie.