Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ATmega8/8535/16 + zewnętrzny kwarc 1,84MHZ - nie startuje uC

duzamasa 13 Sty 2006 19:51 1775 18
  • #1 13 Sty 2006 19:51
    duzamasa
    Poziom 14  

    Korzystam z mikrokontrolerów ATmega8, ATmega8535 oraz ATmega16 (innych mi szkoda), które są podłączone do zewnętrznego kwarcu 1,8432 MHz. Mikrokontrolery nie chcą wystartować (tzn. działać). Jeżeli podłączę inny kwarc, np. 4 MHz, 8 MHz, 16 MHz to działają bez zarzutu (fuse bity są zaprogramowane prawidłowo). Mam kilka egzemplarzy ATmega i jeden z nich działa z jednym z kwarców 1,8432 (kwarców o tej wartości mam 2 i z drugim nie działa). Kwarce są z 1997 roku :D (takie były w sklepie). Co z tym fantem zrobić? Czytałem notę aplikacyjną ATMELa AVR042, ale próby nic nie dały. Podłączałem rezystory szeregowo z kryształem, zwiększałem i zmniejszałem pojemności kondensatorów i nic. Dodam, że już się bałem, że zniszczyłem mikrokontrolery, bo przestawały pracować podczas programowania przy pomocy PonyProg, także testy lekko podniszczyły moje nerwy :? . Czy jest z tego jakieś wyjście. Na razie nie testowałem kwarców 1 MHz i 2 MHz, bo nie miałem ich pod ręką. Czy macie na ten problem jakąś receptę, którą możnaby zastosować w produkcji seryjnej?

    -1 18
  • #2 14 Sty 2006 12:29
    GienekS
    Poziom 32  

    Przyznam że jest to co najmniej trochę dziwne. Są to częstotliwości dla tych procków bez problematyczne. Wygląda na to że te kwarce coś nie lubią tych procków. A do czego jest Ci taka dziwna częstotliwość potrzebna ? Ją można uzyskać bez problemu na kwarcu 32,...kHz i kalibrować wewnętrzny generator ATmegi 16.

    0
  • #3 14 Sty 2006 15:44
    duzamasa
    Poziom 14  

    Chodzi mi o niski pobór prądu (zarówno w trybie pracy jak i Idle) oraz komunikację z RS232.

    0
  • Pomocny post
    #4 15 Sty 2006 19:40
    GienekS
    Poziom 32  

    duzamasa napisał:
    Chodzi mi o niski pobór prądu (zarówno w trybie pracy jak i Idle) oraz komunikację z RS232.
    No to właśnie możesz zastosować moją propozycję a rozwiązali to inżynierowie ATMEL-a. Ściągnij sobie soft z Butterfly-a tam jest taka funkcja
    Code:
    void OSCCAL_calibration(void)

    0
  • #5 15 Sty 2006 22:46
    duzamasa
    Poziom 14  

    O czymś takim czytałem w dokumentacjach, ale na razie tego nie chcę wykorzystać. Poczekam, aż sprawdzę zachowanie się mikrokontrolerów z nowszymi kwarcami innej firmy.

    0
  • #6 16 Sty 2006 12:31
    keramstwo
    Poziom 13  

    A moze problem lezy z złych wartosciach FUSE BAJT

    0
  • #7 16 Sty 2006 12:40
    GienekS
    Poziom 32  

    keramstwo napisał:
    A moze problem lezy z złych wartosciach FUSE BAJT
    Kolega keramstwo chyba nie czyta uważnie postów.

    0
  • #8 16 Sty 2006 13:04
    keramstwo
    Poziom 13  

    Sorki ze staralem sie pomoc. A tak nawiasem mowiac spotkalmen sie nawet z procesorem Atmeg8 ktory nie wykonywal jednego rozkazu z listy. Dwa dni w plecy:))

    0
  • #9 16 Sty 2006 13:12
    GienekS
    Poziom 32  

    To trzeba go było posłać do Atmela z podziękowaniami. Ciekawe co by na to powiedzieli.

    0
  • #10 16 Sty 2006 13:15
    keramstwo
    Poziom 13  

    Kolega GIENEK chyba nigdy nie robil RS232. Wewnetrzy kwarz moze nie wystarczyc ze wzgeldu na dokladnosci szczegolnie przy duzych zmianach temperatury. A kwarz 1.8... akurat nie jest dziwny. Uzyskac mozna wszelkie "BODY" a ponor produ jest malutki::D:D

    0
  • #11 16 Sty 2006 13:24
    GienekS
    Poziom 32  

    Kolego keramstwo ty nagminnie nie czytasz postów. Chyba wyraźnie napisałen że ten procek chodzi na kwarcu 32,...kHz a wewnęczy generator jest po starcie programu kalibrowany. Jakoś w Butterfly-u chodzi do bez problemu na 9,6kB

    0
  • #12 16 Sty 2006 13:27
    keramstwo
    Poziom 13  

    Kolega gienek jest upary. Wlasnie mam taki uklad kwarz 32Hz i procedure pomiaru wewnetrznego kwarzu. Rozjast jest taki duzy ze hej. Uklad mial jeżdzic w samochodzi ale nawet nie chodzi. Ale poczekam az bedzie cieplej to zacznie .

    0
  • #13 16 Sty 2006 13:29
    GienekS
    Poziom 32  

    A czy ten układ jest na procku Atmela ??

    0
  • Pomocny post
    #14 16 Sty 2006 13:59
    zolciak
    Poziom 14  

    Witam, też używam kwarcu 1.8432MHz do mojego projektu z Atmage8 ze względu na mały pobór prądu (co zresztą można by przedyskutować) i bezbłędna komunikacje po rs232 9600kb/s i nie mam z tymi kwarcami na razie problemów. Fusy ustawiam przy pomocy programu Pana A. Dybowskiego ispprog na wartość CKSEL3..1 -> 110. Pozostałe bez zmian. Nigdy nie używałem ponyprog ale słyszałem ze można się pomylić na tych "ptaszkach". Aha kondensatory 22pF.

    0
  • #15 16 Sty 2006 17:39
    duzamasa
    Poziom 14  

    Na "ptaszkach" rzeczywiście można się pomylić, ale ja sądzę, że w moim układzie problemem są kwarce: na jednym kwarcu uC pracuje, na drugim nie (tej samej firmy i tej samej częstotliwości 1,8432 MHz). Dla mnie to już jest wystarczającym dowodem (na razie brak mi nowych dowodów). Za kilka dni mają przyjść nowe kwarce i zobaczymy. Jak na razie, to się zorientowałem, że kwarce o niskich częstotliwościach (1,8 MHz) mają dużą rezystancję (Equivalent Series Resistance ESR) w stosunku do kwarców np. 8 MHz: jest 10 razy większa. W nocie aplikacyjnej ATMELa AVR042: "AVR hardware Design Consideration" także jest napisane, że należy na to zwracać uwagę, bo nie wszystkie kwarce są takie same. Są podane zależności poprawy działania układu, jednak wymagane są parametry kwarców, których ja nie znam dla moich egzemplarzy.
    W układzie chcę zastosować komunikację RS232 z prędkością 115,2 kHz i chcę mieć dobrą komunikację. W tej chwili już testuję urządzenie na kwarcu 1,8432 MHz i chyba nie zmienię koncepcji.

    0
  • #16 17 Sty 2006 16:05
    keramstwo
    Poziom 13  

    Kolego Gienek a po co kalibrowac wewnetrzny zegar jezeli kolega napisal ze procek chodzi na kwarcu 32khz. Dla mnie wypowiedz kolegi jest sprzeczna.

    0
  • #17 18 Sty 2006 10:59
    GienekS
    Poziom 32  

    keramstwo napisał:
    Kolego Gienek a po co kalibrowac wewnetrzny zegar jezeli kolega napisal ze procesor chodzi na kwarcu 32khz. Dla mnie wypowiedz kolegi jest sprzeczna.
    Kolego keramstwo chyba do końca nie rozumie konstrukcji tych procesorów. Ten wolny kwarc jest podpinany jako zegar RTC do licznika T2. Ale wewnętrzny generator (używany między innymi do określenia prędkości bodowej) wtedy sobie leci na przybliżonej częstotliwości która wynika z odpowiednich fuzes bitów i rejestru OSCALL. I z tego powodu jest potrzebna wcześniej wspomniana kalibracja aby ten generator porównać a raczej dostroić do tego na T2 (32,...kHz) Czy jest to teraz zrozumiałe ?? przez kolegę keramstwo ???

    0
  • Pomocny post
    #18 18 Sty 2006 11:23
    Januszcz22
    Poziom 14  

    Nie chciałem się wtrącać ale widze że to się szybko nie skończy: GienekS i keramstwo takie spory to się poza forum powinno rozwiązywać, najlepiej prywatne wiadomości albo gg bo tu bałagan robicie i nie można się połapać!!! Najlepiej to się spotkajcie i dajcie sobie po razie to się skończy a nie mi tu poziom zaniżacie!!!

    1
  • #19 18 Sty 2006 12:43
    keramstwo
    Poziom 13  

    Przychylajac się do proźby Janusza rezygnyje z odpowiadania na nielogiczne sformuowania kolego gienek.

    0