logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ogranicznik prądu 30A na tranzystorze N-Ch MOSFET 12V?

rafiks 14 Sty 2006 23:09 5736 23
REKLAMA
  • #1 2181580
    rafiks
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Chce zbudopwać ogranicznik pradu ok 30A. Napiecie wejsciowe 12V na wyjsciu ma byc również 12V. Chce zbudować to na tranzystorze N-Ch mosfet dlatego ze te tranzysory maja bardzo mała rezystancje tranzystor bedzie sie nieznacznie grzał gdy prad pobierany nie przekroczy 30A w porównaniu do bipolarnego gdzie spadek napiecie wynosii 0,6V czyli wytworzylo by sie w nim 18Wat ciepła. Zaznaczam że masa wejsciowa i wyjsciowa jest polaczona na sztywno regulacja i spadek napiecia moze wystepować tylko na lini zasilajacej V+.

Ktoś ma jakieś idee jak to zbudować?
  • REKLAMA
  • #2 2181943
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Bez dodatkowego zasilania po prostu się nie da - łatwiej na pMOSFETcie.
  • #3 2183403
    rafiks
    Poziom 18  
    To w takim razie jak wykorzystac ten tranzystor do zbudowania ogranicznika, ogranicznik ok 30A wiec musiało by być ok 3 tranzystorów w obudowie to220. Jaki model byłby dobry? I oczywiscie musi być tani
  • #4 2184784
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    to nie prawda ze spadek napiecia na tranzystorze bipolarnym wynosi 0,7V. Tyle to wynosi napiecie BE i nie ma to nic wspolnego z napieciem nasycenia.

W gre wchodzi tylko uklad wylaczajacy wiec nie ma co sie meczyc z mosfetem tylko wystarczy dac przekaznik. Potrzebny jest szeregowy rezystor pomiarowy na ktorym zawsze bedzie jakis spadek napiecia a bedzie zalezny od czylosci detektora pzrekroczenia pradu. Wiec moze to byc kilka mV a nawet kilka V.

Co by nie pisac i tak taki uklad nie ma sensu. Bo zasilacz od razu powinien miec ogranicznik pradu z regulacja.
    Nie bardzo wiem po co Ci taki uklad??
    Do uruchomienia ukladow zazwyczaj wystarczy zasilacz o wydajnosci kilku A a potem jak juz uklad dziala to mozna podlaczyc pod zasilacz duzej mocy i jak sie cos spali to poleci bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #5 2185067
    rafiks
    Poziom 18  
    Tak sie zastanawiam nad tym irek co powiedzialas, nie musi byc wcale spadek 0,7V. Tranzystor zbudowany jest z mozna by powiedziec 2 diod z która jedna podczas wysterowania bazy "znika" I prad płynie tylko przez ta polaryzujaca. Kurcze musze sprawdzic czy mozna zejsc ponizej 0,7V miedzy CE. A swoja sprawa układ ma zabezpieczać alternator w samochodzie przed spaleniem.
  • #6 2185145
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ale alternator sam z siebie jest zabezpieczony i nie wymaga układów ograniczających prąd. Przy zwarciu alternatora znika prąd wzbudzenia i alternator nie wytwarza prądu.
  • #7 2185187
    rafiks
    Poziom 18  
    To dlaczego sie palą? Wszyscy co zakładaja jakies wieksze wzmacniacze do samochodu lub jakies telewizorki lodówki i jak jest przeciazony to altornator sie pali a dokładnie regulator napięcia
  • #8 2185337
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Świadczy to o błędnej konstrukcji regulatora napięcia tylko i wyłącznie. Poza tym - jaki to samochód, że zaledwie 30A? Byle Lanos ma alternator 85A...
  • REKLAMA
  • #9 2185358
    rafiks
    Poziom 18  
    Alternator mam wiekszy ale polowe odjelem podgrzewana szyba z przodu tylu swiatla to bierze masa prądu jak do tego dojdzie jeszcze wzmacniacz ktory bierze wuchte amperow to na bank alternator nie wytrzyma a swoja droga wole zrobic zabezpieczenie niz potem placic jakies 150-200zł za alternator bo sie okaza ze jest kiepsko zrobiony
  • #10 2185387
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Jakieś dziwne rzeczy opowiadasz...
    Skoro masz problem z palącym się alternatorem, to zmień go na mocniejszy. Albo wywal w cholerę ten wzmacniacz, bo ograniczając prąd alternatora zakatujesz akumulator w moment.
    Dla mnie ta sytuacja jest w ogóle niezrozumiała - nie zdajesz sobie sprawy z tego, co dzieje się z alternatorem, gdy przy dużych obrotach nagle zdejmiesz mu obciążenie - toż ten układ zabezpieczający spłonie wcześniej niż alternator.

Napisz, co to za samochód, żebym kiedyś badziewia z tak łatwo psującym się alternatorem nie kupił.
  • #11 2185394
    rafiks
    Poziom 18  
    `Ani razu mi sie jeszcze alternator nie spalił ale z opowiadań i pytalem sie kumpli którzy maja lepszy sprzet to albo zalozyc mocniejszy alternator (to odpada bo mi sie tego niechce robić w zimie tymbardziej jak samochod bede sprzedawał) lub zrobic ogranicznik pradu za nim akumulator + kondensator 1F.
  • #12 2185412
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    To zabezpieczenie chcesz wpiąc w obwód wzmacniacza dobrze zrozumiałem? Jeśli tak, wypadałoby abyś uchylił rąbka tajemnicy ile ten piec pobiera?? Zdaje się że mamy tu do czynienia z dośc egzotycznym pomysłem....
  • REKLAMA
  • #13 2185421
    rafiks
    Poziom 18  
    Czy ja wiem w dokumentacji jest bezpiecznik 100A taki tez mam załozony. A samochód to świstak alternator cos ok 60A
  • #14 2185464
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    No i tu sie sprawa wyjasniła....Powiem tak-jeśli bedziesz jeżdził bez załaczonych akcesoriów (światła wycieraczki ,tylna szyba,nadmuch)to możesz się nie obawiać -powinien ci wystarczyć.Inaczej wygląda sprawa gdy to wszystko bedzie załaczone-wtedy będziesz miał niedoładowany akumulator,a nawet możesz stanąć z powodu braku prądu.Napewno nie obawiałbym się o alternator.Może warto podejśc do sprawy z innej strony-jeśli twóje obciązenie głosnikami wynosi np 2ohmy to może warto byłoby zastanowić sie nad przepięciem go(o ile to możliwe) w 4ohm,lub nawet 8....
  • #15 2187360
    rafiks
    Poziom 18  
    Jak to bez swiatel, wycieraczek itd? Pozyczylem amperomierz ze szkoly wzmacniacz pobiera 80A bez wzgledu na to jak glosno gra dlatego ze jest to wzmacniacz prawdziwej klasy A 5 kanałowy.
  • #16 2187615
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    ke? 80x12 = 960W w spoczynku? mozesz zrobić fote radiatorów? przeciez tam musialbyś miec przewody o średnicy 5cm. przy rezystancji 0,1Ω przewodów przy 80A masz 8V spadku na przewodach.
  • #17 2188946
    rafiks
    Poziom 18  
    napiecie mi spada do 10V na wzmacniaczu i pobiera wtedy ok 80A. Wiec spadek napiecia na kablu ok 2V
  • #18 2189135
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    rafiks napisał:
    Jak to bez swiatel, wycieraczek itd? Pozyczylem amperomierz ze szkoly wzmacniacz pobiera 80A bez wzgledu na to jak glosno gra dlatego ze jest to wzmacniacz prawdziwej klasy A 5 kanałowy.

To jak to - wzmacniacz pobiera 80A, a ty chcesz zrobić ograniczenie na 30A, czyli 50A ma lecieć z akumulatora!!?? Ile ich będziesz woził i przepinał co 20 minut?
    Nie wiem - może czegoś nie rozumiem, moze moderator powinien przenieść ten wątek do innego działu - jest chyba taki odpowiedni - "Na wesoło".
  • #19 2189199
    -RoMan-
    Poziom 42  
    To jest klasyczny przypadek audiofaszystowskiego przerostu formy nad treścią.
  • #20 2191127
    rafiks
    Poziom 18  
    Faktycznie o tym nie pomyslałem. Wiec chyba jednyra rada to zmienic alternator na mocniejszy.
  • #21 2192993
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1646
    A może wzmacniacz na klasy AB? Pewnie nie bo jakość nie ta. W takim razie proponuję lampowy. Będzie naprawde ładnie grał i napewno nie będzie jadł prawie 1kW
  • #22 2193385
    rafiks
    Poziom 18  
    Wzmacniacza nie zamierzam zmieniac tymbardziej na lampowy i polskie drogi. Jednak zaciekawilo mnie to co powiedział Irek że spadek na tranzystorze moze byc mniejszy niz 0,7V dzis sie bawilem tranzystem i nie zeszłem nizęj niż 0,6V. Irek zapodaj jakis prosty układzik jak zejsc do np 0,1V?
  • #23 2193864
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    to wszystko zalezy od pradu kolektora i basy oraz wzmocnienia pradowego tranzystora. Dla malych pradow bedziesz mial spadek na CE ponizej 0,1V a dla duzych pradow bedzie dochodzil do kilkuV a przy przeciazeniu odlozy sie cale napiecie. O napieciu nasycenia pisza w katalogach przy zadanym pradzie bazy i kolektora.

Podejzewam ze jakbys mial ten samochod na prad to by mniej ciagnal pradu niz sam wzmacniacz :)
  • #24 2194731
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    rafiks napisał:

A to ci dopiero heca :D Napewno ten "audiofilski" wzmacniacz wspaniale zgrywa się z pomrukiem silnika i szumem wiatru :) No i teraz w zimie ogrzewania na full nie musisz właczać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy ogranicznika prądu około 30A przy napięciu 12V z wykorzystaniem tranzystora N-Ch MOSFET. Autor chce, aby napięcie na wyjściu pozostało na poziomie 12V, a spadek napięcia i grzanie tranzystora były minimalne. Wskazano, że bez dodatkowego zasilania trudno zrealizować taki układ na N-Ch MOSFET, łatwiej byłoby użyć pMOSFET lub przekaźnika z rezystorem pomiarowym do detekcji przekroczenia prądu. Podkreślono, że spadek napięcia na tranzystorze bipolarnym nie wynosi 0,7V (to jest napięcie baza-emiter), a rzeczywisty spadek zależy od prądu i wzmocnienia tranzystora. Wątpliwości budzi sensowność takiego ogranicznika, gdyż alternator samochodowy zwykle ma własne zabezpieczenia, a problem z paleniem się regulatora napięcia wynika z jego wadliwej konstrukcji. Autor wyjaśnił, że chce zabezpieczyć alternator przed przeciążeniem spowodowanym dużym poborem prądu przez wzmacniacz klasy A (5-kanałowy, pobór około 80A), co jest nietypowe i powoduje spadki napięcia. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie mocniejszego alternatora lub zmiana wzmacniacza na mniej prądożerny (np. klasy AB lub lampowy). Dyskusja zawiera także wyjaśnienia dotyczące spadków napięcia na tranzystorach i przewodach oraz sugestie dotyczące konstrukcji układów zabezpieczających z wykorzystaniem przekaźników i rezystorów pomiarowych. Ostatecznie zasugerowano, że ogranicznik prądu na poziomie 30A nie jest praktyczny przy wzmacniaczu pobierającym 80A, a lepszym rozwiązaniem jest modernizacja instalacji elektrycznej pojazdu.
REKLAMA