Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogranicznik pradu na tranzystorze mosfet

rafiks 14 Jan 2006 23:09 5280 23
    rafiks
    Level 18  
    Chce zbudopwać ogranicznik pradu ok 30A. Napiecie wejsciowe 12V na wyjsciu ma byc również 12V. Chce zbudować to na tranzystorze N-Ch mosfet dlatego ze te tranzysory maja bardzo mała rezystancje tranzystor bedzie sie nieznacznie grzał gdy prad pobierany nie przekroczy 30A w porównaniu do bipolarnego gdzie spadek napiecie wynosii 0,6V czyli wytworzylo by sie w nim 18Wat ciepła. Zaznaczam że masa wejsciowa i wyjsciowa jest polaczona na sztywno regulacja i spadek napiecia moze wystepować tylko na lini zasilajacej V+.

Ktoś ma jakieś idee jak to zbudować?
    -RoMan-
    Level 42  
    Bez dodatkowego zasilania po prostu się nie da - łatwiej na pMOSFETcie.
    rafiks
    Level 18  
    To w takim razie jak wykorzystac ten tranzystor do zbudowania ogranicznika, ogranicznik ok 30A wiec musiało by być ok 3 tranzystorów w obudowie to220. Jaki model byłby dobry? I oczywiscie musi być tani
    irek2
    Level 40  
    to nie prawda ze spadek napiecia na tranzystorze bipolarnym wynosi 0,7V. Tyle to wynosi napiecie BE i nie ma to nic wspolnego z napieciem nasycenia.

W gre wchodzi tylko uklad wylaczajacy wiec nie ma co sie meczyc z mosfetem tylko wystarczy dac przekaznik. Potrzebny jest szeregowy rezystor pomiarowy na ktorym zawsze bedzie jakis spadek napiecia a bedzie zalezny od czylosci detektora pzrekroczenia pradu. Wiec moze to byc kilka mV a nawet kilka V.

Co by nie pisac i tak taki uklad nie ma sensu. Bo zasilacz od razu powinien miec ogranicznik pradu z regulacja.
    Nie bardzo wiem po co Ci taki uklad??
    Do uruchomienia ukladow zazwyczaj wystarczy zasilacz o wydajnosci kilku A a potem jak juz uklad dziala to mozna podlaczyc pod zasilacz duzej mocy i jak sie cos spali to poleci bezpiecznik.
    rafiks
    Level 18  
    Tak sie zastanawiam nad tym irek co powiedzialas, nie musi byc wcale spadek 0,7V. Tranzystor zbudowany jest z mozna by powiedziec 2 diod z która jedna podczas wysterowania bazy "znika" I prad płynie tylko przez ta polaryzujaca. Kurcze musze sprawdzic czy mozna zejsc ponizej 0,7V miedzy CE. A swoja sprawa układ ma zabezpieczać alternator w samochodzie przed spaleniem.
    -RoMan-
    Level 42  
    Ale alternator sam z siebie jest zabezpieczony i nie wymaga układów ograniczających prąd. Przy zwarciu alternatora znika prąd wzbudzenia i alternator nie wytwarza prądu.
    rafiks
    Level 18  
    To dlaczego sie palą? Wszyscy co zakładaja jakies wieksze wzmacniacze do samochodu lub jakies telewizorki lodówki i jak jest przeciazony to altornator sie pali a dokładnie regulator napięcia
    -RoMan-
    Level 42  
    Świadczy to o błędnej konstrukcji regulatora napięcia tylko i wyłącznie. Poza tym - jaki to samochód, że zaledwie 30A? Byle Lanos ma alternator 85A...
    rafiks
    Level 18  
    Alternator mam wiekszy ale polowe odjelem podgrzewana szyba z przodu tylu swiatla to bierze masa prądu jak do tego dojdzie jeszcze wzmacniacz ktory bierze wuchte amperow to na bank alternator nie wytrzyma a swoja droga wole zrobic zabezpieczenie niz potem placic jakies 150-200zł za alternator bo sie okaza ze jest kiepsko zrobiony
    -RoMan-
    Level 42  
    Jakieś dziwne rzeczy opowiadasz...
    Skoro masz problem z palącym się alternatorem, to zmień go na mocniejszy. Albo wywal w cholerę ten wzmacniacz, bo ograniczając prąd alternatora zakatujesz akumulator w moment.
    Dla mnie ta sytuacja jest w ogóle niezrozumiała - nie zdajesz sobie sprawy z tego, co dzieje się z alternatorem, gdy przy dużych obrotach nagle zdejmiesz mu obciążenie - toż ten układ zabezpieczający spłonie wcześniej niż alternator.

Napisz, co to za samochód, żebym kiedyś badziewia z tak łatwo psującym się alternatorem nie kupił.
    rafiks
    Level 18  
    `Ani razu mi sie jeszcze alternator nie spalił ale z opowiadań i pytalem sie kumpli którzy maja lepszy sprzet to albo zalozyc mocniejszy alternator (to odpada bo mi sie tego niechce robić w zimie tymbardziej jak samochod bede sprzedawał) lub zrobic ogranicznik pradu za nim akumulator + kondensator 1F.
    slowmot
    Level 19  
    To zabezpieczenie chcesz wpiąc w obwód wzmacniacza dobrze zrozumiałem? Jeśli tak, wypadałoby abyś uchylił rąbka tajemnicy ile ten piec pobiera?? Zdaje się że mamy tu do czynienia z dośc egzotycznym pomysłem....
    rafiks
    Level 18  
    Czy ja wiem w dokumentacji jest bezpiecznik 100A taki tez mam załozony. A samochód to świstak alternator cos ok 60A
    slowmot
    Level 19  
    No i tu sie sprawa wyjasniła....Powiem tak-jeśli bedziesz jeżdził bez załaczonych akcesoriów (światła wycieraczki ,tylna szyba,nadmuch)to możesz się nie obawiać -powinien ci wystarczyć.Inaczej wygląda sprawa gdy to wszystko bedzie załaczone-wtedy będziesz miał niedoładowany akumulator,a nawet możesz stanąć z powodu braku prądu.Napewno nie obawiałbym się o alternator.Może warto podejśc do sprawy z innej strony-jeśli twóje obciązenie głosnikami wynosi np 2ohmy to może warto byłoby zastanowić sie nad przepięciem go(o ile to możliwe) w 4ohm,lub nawet 8....
    rafiks
    Level 18  
    Jak to bez swiatel, wycieraczek itd? Pozyczylem amperomierz ze szkoly wzmacniacz pobiera 80A bez wzgledu na to jak glosno gra dlatego ze jest to wzmacniacz prawdziwej klasy A 5 kanałowy.
    cikol
    Level 27  
    ke? 80x12 = 960W w spoczynku? mozesz zrobić fote radiatorów? przeciez tam musialbyś miec przewody o średnicy 5cm. przy rezystancji 0,1Ω przewodów przy 80A masz 8V spadku na przewodach.
    rafiks
    Level 18  
    napiecie mi spada do 10V na wzmacniaczu i pobiera wtedy ok 80A. Wiec spadek napiecia na kablu ok 2V
    tomeeh
    Level 24  
    rafiks wrote:
    Jak to bez swiatel, wycieraczek itd? Pozyczylem amperomierz ze szkoly wzmacniacz pobiera 80A bez wzgledu na to jak glosno gra dlatego ze jest to wzmacniacz prawdziwej klasy A 5 kanałowy.

To jak to - wzmacniacz pobiera 80A, a ty chcesz zrobić ograniczenie na 30A, czyli 50A ma lecieć z akumulatora!!?? Ile ich będziesz woził i przepinał co 20 minut?
    Nie wiem - może czegoś nie rozumiem, moze moderator powinien przenieść ten wątek do innego działu - jest chyba taki odpowiedni - "Na wesoło".
    -RoMan-
    Level 42  
    To jest klasyczny przypadek audiofaszystowskiego przerostu formy nad treścią.
    rafiks
    Level 18  
    Faktycznie o tym nie pomyslałem. Wiec chyba jednyra rada to zmienic alternator na mocniejszy.
    CosteC
    Level 38  
    A może wzmacniacz na klasy AB? Pewnie nie bo jakość nie ta. W takim razie proponuję lampowy. Będzie naprawde ładnie grał i napewno nie będzie jadł prawie 1kW
    rafiks
    Level 18  
    Wzmacniacza nie zamierzam zmieniac tymbardziej na lampowy i polskie drogi. Jednak zaciekawilo mnie to co powiedział Irek że spadek na tranzystorze moze byc mniejszy niz 0,7V dzis sie bawilem tranzystem i nie zeszłem nizęj niż 0,6V. Irek zapodaj jakis prosty układzik jak zejsc do np 0,1V?
    irek2
    Level 40  
    to wszystko zalezy od pradu kolektora i basy oraz wzmocnienia pradowego tranzystora. Dla malych pradow bedziesz mial spadek na CE ponizej 0,1V a dla duzych pradow bedzie dochodzil do kilkuV a przy przeciazeniu odlozy sie cale napiecie. O napieciu nasycenia pisza w katalogach przy zadanym pradzie bazy i kolektora.

Podejzewam ze jakbys mial ten samochod na prad to by mniej ciagnal pradu niz sam wzmacniacz :)
    coolombo
    Level 29  
    rafiks wrote:

A to ci dopiero heca :D Napewno ten "audiofilski" wzmacniacz wspaniale zgrywa się z pomrukiem silnika i szumem wiatru :) No i teraz w zimie ogrzewania na full nie musisz właczać.