Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

monitor b19bl na płycie hansol - prawdopodobnie zasilacz

abancer 22 Sty 2006 05:02 5281 65
  • #31 22 Sty 2006 05:02
    abancer
    Poziom 12  

    A jak go sprawdzić (trafo wn - może to troche zbyt ogólne pytanie)?

  • Relpol
  • #32 22 Sty 2006 08:22
    andreuss
    Poziom 19  

    Sprawdz trafopowielacz w najprostrzy sposob: odlacz kapturek od kineskopu, nastepnie go rozladuj do chassis i multimetrem ustawionym na zakres 20MOhm sprawdz czy jest brak wskazan miernika w stosunku do masy-jakakolwiek opornosc wskazuje na uszkodzenie trafa, ale moga byc inne uszkodzenia do ktorych wyktrycia niezbedny juz jest tester trafopowielaczy.

  • #33 22 Sty 2006 12:11
    abancer
    Poziom 12  

    Trafo spr. ale ta metoda o ile wiem nie da pewności więc zakładam na razie że jest dobre. Ostatnim razem chyba troche nieprecyzyjnie opisałem objawy wię powtórze: 1) po podłączeniu kabla zasilającego zasilaczrusza ichyba działa poprawnie, 2) po wciśnięciu przycisku ON na panelu dioda się świeci i słychać chyba WN ale nie ma rzarzenia (linia H+) - teraz nic nie pyka 3) jeśli próbuje wyłączyć monitor to dioda na chwile gaśnie ale co sekunde się zaświeca i słychać głośne pyknięcia ale chyba nie z przetwornicy tylko chyba z przekaźnika RL301 (albo jego okolicy na płycie) - czasami przestaje pykać samo i po naciśnięciu ON znów startuje normalnie. Raczej na pewno coś jest nie tak w gałęzi zaczynającej się od cewki L311 - tej z największym tranzystorem Q308(chyba taki numer i do czego dokładnie on jest jeśli można spytać) bo gdy ją odłącze można włączać i wyłączać normalnie monitor bez pykania po wyłączeniu. Więc jeśli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo proszę.

    Dodano po 6 [minuty]:

    I jeszcze jedno: po paru sek. od włączenia przyciskiem coś raz pyknie ale to chyba przechodzenie w stan czuwania bo robie to wszystko bez podłączania do monitora.

    Dodano po 13 [minuty]:

    I jeszcze drugie: nawet przy świeceniu diody tranzystor sterujący tym przekaźnikiem jest zatkany. Układ sterujący próbuje go odetkać (skoki napięcia) tylko podczas tego pykania ale chyba działa jakieś zabezpieczenie.

  • #34 22 Sty 2006 12:36
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Co do gałęzi zasilania z cewką L311 - już wcześniej Panu sugerowałem to sprawdzić ! Cały ten układ z FET-em jest bardzo ważny. Jest to układ kontroli zasilania 2SC 5443 - aktywne obciążenie sterowane z procesora synchronizacji z pin-u 6 BDRV ( +B control driver output ). Proszę to koniecznie sprawdzić ( wszystko - całe otoczenia FET-a z driverami włącznie aż po pin 6 TDA 4856 - grozić to może kolejnym odpaleniam 2SC 5443. Jeśli już będzie OK, proszę podłączyć komputer i sprawdzić jak teraz monitor się zachowuje już przy obecności sygnału z komputera. Pisząc poprzedni post zakładałem, że te przez Pana opisane próby już odbywały sie z podłączonym komputerem a wszystko to co omawiałem zostało sprawdzone, a usterki usunięte. To właśnie dlatego, że nie ma sygnału pochodzącego z kompa - nie ma sygnału P-OFF w stanie logicznym LOW i monitor się nie uruchamia i kineskop nie żarzy ( też pisałem o tym poprzednio) ... :idea:.

    Proszę opisać efekty prac

    Pozdrawiam !

  • Relpol
  • #35 22 Sty 2006 16:20
    abancer
    Poziom 12  

    Uład regulacji sprawdziłem i raczej wszystkie elementy są ok. Podłączyłem monitor pod komputer i nic się nie zmieniło. Mam też pytanie ile powinno wynosić minimalnie nap. B+ (bo o ile wiem zmienia się z częstością) bo u mnie jest 35V - to nie za mało?

  • #36 22 Sty 2006 17:32
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Oczywiście, że tak. Napięcie sądząc po napięciach pracy elektrolitów w gałęzi +B będzie zapewne w okolicy 80 V. Do regulacji napięć wyjściowych z przetwornicy służy potencjometr VR 101 VERT. Jednak teraz przy tak zaniżonym napięciu +B nie będzie nawet efektu regulacji. Ale ... jeszcze jedna myśl przyszła mi do głowy. A może jest tak, że z jakichś przyczyn sygnał P-OFF jest na stałe HIGH - wówczas przetwornica "śpi" ale czuwa. Proszę na próbę wylutować diodę Zenera D 135 w bazie tranzystora Q 105 i między bazę a masę przylutować rezystor ok. 47 kΩ - wymuszając stan włączenia przetwornicy i żarzenia. Oczywiście należy to robić bardzo roztropnie i obserwując wszystko pilnie zobaczyć co wtedy będzie się działo - jakość pracy przetwornicy, napięcia, żarzenie itp.

    Proszę o opis efektów prac

    Pozdrawiam !

  • #37 24 Sty 2006 17:11
    abancer
    Poziom 12  

    Trzeba powiedzieć, że kolega jaqbas ma nosa. Po wymuszeniu stanu niskiego na linii POFF monitor działa (tzn. wyświetla obraz, chociaż na razie sprawdziłem tylko w trybie tekstowym czyli jedna rozdzielczość - a napięcie B+ dalej niecałe 40V ale obraz jest) ale nie tak jak powinien bo nie moge wejść do menu monitora: mianowicie po naciśnięciu przycisku DO (chyba odpowiednik popularnego MENU) zamiast jakiegoś menu wyświetlają się szybko przelatujące kolorowe poziome paski (jakoś tak bo nawet nie wiem jak to opisać - pewnie jakieś źle wyświetlane menu). Przyszło mi do głowy że może być coś nie tak z mikrokontrolerem sterującym monitorem ale chyba gdyby on padł to by nic nie działało. Swoją drogą ktoś zna taki układ (ten mikrokontroler): LSC 508425B (albo 59B końcówka bo na schemacie jest inaczej chyba niż w rzeczywistości) chyba motoroli. No i teraz znów prosze o pomoc bo nie wiem dlaczego ten układ sam nie ustawia odpowiednio linii POFF. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że jakieś parametry są złe i działa jakieś zabezpieczenie (poza dość niskim chyba napięcie B+ reszta napięc jest raczej ok). Prosze o sugestie.

    Dodano po 13 [minuty]:

    I coś jeszcze: bardzo grzeje się ten duży tranzystor który wymieniłem: 2sc5443 (ja wstawiłem 2sc3998), dodatkowo wydaje się, że na większych rozdzielczościach odchylanie poziome jast za słabe bo obraz jest mocno zwężony (ok 50% szer. ekranu) i ma kształt poduszki.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Coś mi się przypomniało: elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy wymieniłem ale po wtórnej nie, czy powinienem?

    Dodano po 4 [godziny] 42 [minuty]:

    Z tym wymuszonym POFFem nie działa regulacja B+ - im większa rozdzielczość tym węższy obraz a napięcie prawie bez zmian (może około 1V) ok 39V. Tylko teraz pytanie czy z tą prowizorką POFF regulacja B+ nie działa bo jest z nią coś nie tak czy nie działa bo jest ta prowizorka? I jak działa ta regulacja - jeśli można łopatologicznie bo to mój pierwszy monitor (tylko prosze nie odsyłać mnie do innego elektronika by naprawił ten monitor). I jeszcze takie pytanie : czy niepoprawne wyświetlanie menu monitora przy w miare (za wąski) poprawnym wyświetlaniu obrazu z komputera jednoznacznie świadczy że coć jest nie tak z mikrokontrolerem?

  • #38 24 Sty 2006 19:42
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Obecna sytuacja mimo wszystko daje jeszcze informacje. Jeszcze można wyciągnąć wnioski z objawów, które Pan opisuje. Przede wszystkim trzeba sprawdzić jakie jest wartość napięcia żarzenia kineskopu. Da to obraz poprawności pracy przetwornicy. Jeśli napięcie +B jest ( jak szacuję ) ok. 50 % wartości tyle mnie więcej powinno być zaniżone napięcie żarzenia oraz wytworzone prostownikiem z diodą D 110 napięcie -10V. Jeśli jednak będzie odpowiednio ok. 6,3V i ok. -10V wtedy jest to znak, że przetwornica pracuje prawidłowo a problem tkwi dalej.
    Nie wiadomo kiedy włącza się sygnał 5156 ( chyba ) Hz. "Produkuje" go procesor główny, a służy on do włączania dodatkowego prostownika dla zapewne wyższych rozdzielczości. Jak sądzę też tego sygnału nie ma i wówczas przetwornica może pracować poprawnie ale na "pół gwizdka" tak jak dla małych rozdzielczości - stąd "tylko" 39V. Proszę sprawdzić jaki stan logiczny ( napięcie ) jest na bramce tranzystora FET Q 103 oraz przy okazji napięcie zasilania procesora głównego i pozostałych scalaków. Jednak nie chcę Pana uśpić w czujności - może tak nie być a ten efekt, plus grzanie tranzystora 2SC 5443 może być oznaką jednak uszkodzenia w odchylaniu. Proszę również podać typ układu scalonego IC 402 - generatora sygnałów OSD.

    Proszę to sprawdzić i opisać efekty prac.

    Pozdrawiam !

  • #39 24 Sty 2006 20:25
    abancer
    Poziom 12  

    Napięcie -10 wynosi ok -11 a żarzenie 6,1V. To wszystko przy wymuszonym POFF chociaż kilka razy monitor włączył sie z prawidłowo wlutowanym zenerem czyli procesor sam wyłączył linie POFF ale po chwili obraz znów znikał. Sygnału ok 5kHz też nie ma, tzn. jest coś o małej amplitudzie i częst. ok. 30kHz - jakieś dziwne szpilki ale to chyba coś przypadkowego. Swoją drogą może ktoś wie jakie powinny być parametry tego sygnału.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Ten układ OSD to mc141545p. Napięcie +5V też jest ok.

  • #40 24 Sty 2006 21:30
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Nie sądzę ( to jest mój tylko pogląd ) żeby sygnał umówmy się 5KHz ( ja go teraz rozczytałem jako 51-96 KHz - na 4 stronie lepiej widać , i co by się zgadzało z tabelką S- korekcji) jest przebiegiem zmiennym o takiej częstotliwości. Jest to moim zdaniem sygnał 0/1 ( tak jak P-OFF ), który załącza dla tych rozdzielczości dodatkowy prostownik w przetwornicy.
    Wobec objawów i powyższego - trop można skierować na procesor synchronizacji TDA 4856. To on steruje zarówno układami odchylania, korekcją zniekształceń geometrycznych jak i kontrolą napięcia +B. To również on wypracowuje sygnał HUNLOCK dla procesora głównego. I tutaj by można było wnioskować, że brak tego sygnału informuje procesor o niepodłączonym ( brak sygnałów synchro ) kablu sygnałowym do monitora lub wyłączeniu kompa. Procesor to widząc każe układowi OSD to wyświetlić, a po chwili wystawia sygnał P-OFF i usypia monitor. Tak właśnie podejrzewam się u Pana dzieje. Również zbyt małej szerokości obraz i zniekształcenia - poducha, grzanie 2SC5443 - sugerować mogą złą pracę tego procesora - on tym wszystkim steruje . Tak więc proszę teraz dokładnie przeanalizować ten obszar na schemacie i przyjrzeć się wszystkim opisanym powyżej sygnałom, ich reakcjom na obecność/i nie sygnału z kompa, pomierzyć i opisać co się dzieje.

    Pozdrawiam!

  • #41 24 Sty 2006 22:01
    abancer
    Poziom 12  

    Sprawdzenie tego wszystkiego troche potrwa (będe musiał poczytać dokładniej o tym układzie). Ale zastanawia mnie jeszcze niepoprawne wyświetlanie menu monitora - czy za to też odpowiada tda4856?

  • #42 24 Sty 2006 22:25
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Pośrednio tak, gdyż do poprawnego wyświetlenia i pozycjonowania OSD służa sygnały V-BLK oraz H-BLK. Właśnie ten ostatni "produkowany" jest ze stopnia na tranzystorze 2SC 5443. Ten stopień jest sterowany z ... TDA 4856.
    Ja naprawdę nie mam monopolu na informacje i metodykę naprawy tego modelu - ale tak myślę, że jest.

    Pozdrawiam serdecznie !

  • #43 25 Sty 2006 22:35
    abancer
    Poziom 12  

    Witam. Mam troszke nowych wiadomości. Sygnały HFLB i VFLB z tda 4856 są raczej ok. Gorzej z sygnałem BDRV bo o ile nie myli mnie mój oscyloskop to te sygnały wyglądają jak te, które podaje producent tego układu w nocie katalogowej gdy układ pracuje nieprawidłowo ( i tu jest problem bo nie moge się doczytać co może wywoływać taką złą pracę?). Sygnał na bazie HOTa też chyba nie jest do końca ok. Jest to mniej więcej prostokąt o wypełnieniu ok. 50% i amplitudzie ok 1V ale gorzej że na "górze tych prostokątów są takie duże trójkąty w tę stronę: /| a ich amplituda jest taka jak tych prostokątów. Czy to może być przyczyna grzania HOTa? I jeszcze jedno: gdzie w tym monitorze jest tzw. kondensator powrotu?

  • #44 26 Sty 2006 00:34
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Cieszę się, że Pan również na własną rękę analizuje sprawę i szuka materiałów źródłowych. Przepraszam, dopiero teraz - czytając Pana post spostrzegłem w moim - błąd w nazwaniu sygnałów - oczywiście miało być HFLB i VFLB. Właśnie - w nocie katalogowej TDA 4856 są pokazane przebiegi na wyjściu BDRV z tego procesora. W tym konkretnym monitorze piny 3 i 5 BOP i BIN nie są używane. Do pomiaru prądu FET-a Q304 w gałęzi zasilającej 2SC5443 a więc i pośrednio do "wytwarzania" sygnału BDRV służy wejście BSENS - pin4. Pozostaje pytanie czy na skutek nieprawidłowego sterowania FET "za bardzo się otwiera" co "widzi" układ pomiarowy na rezystorze R308. A może nie tak pracują drivery - pisałem już o tym. Druga sprawa to warunek pracy samego układu procesora. Gdy napięcie zasilające spada poniżej 8,3V lub zanikną sygnały I2C procesor wyłącza automatycznie wyjścia BDRV, HDRV, VDRV oraz HUNLOCK. Może tak tu się dzieje ? Co do HOT-a proszę sprawdzić przebieg również cofając się aż do HDRV procesora. To tyle co mi teraz po nocy przychodzi do głowy.

    Proszę to wszystko sprawdzić i opisać

    Pozdrawiam serdecznie !

  • #45 26 Sty 2006 23:26
    abancer
    Poziom 12  

    Przeczytałem na forum, że zwężony obraz o kształcie )( może być powodowany złym działaniem korekcji EW. Wie ktoś jak ona jest zrealizowana w tym monitorze (jak ją sprawdzić).

  • #46 27 Sty 2006 20:36
    abancer
    Poziom 12  

    Chyba za daleko się zapędziłem w poszukiwaniach uszkodzenia i wprowadziłem wszystkich w błąd (tak mi się przynajmniej na razie wydaje). Cały problem leży w napięciu B+ - jest za niskie ok. 40V. Ja przez cały czas szukałem winy w regulatorze B+ a prawdopodobnie wina leży po stronie zasilacza. Kiedy podregulowałem napięcie potencjometrem VR101 (podniosłem je) to obraz odrobinę się poszerzył i co ciekawsze zaczeło działać OSD. Z tym, że regulacja jest zbyt mała bo udało mi się uzyskać tylko 43V. Z menu osd nie działają następujące funkcje: pincusion, trapezoid, top i bottom corner, regulacja wielkości w poziomie. Działa regulacja pozycji w poziomie ale obraz przesuwa się tylko z lewej strony - z prawej krawędź pozostaje w tym samym miejscu. Teraz odnosze wrażenie że to wszystko nie działa bomikrokontroler monitora "widzi" za niski poziom B+ i nie pozwala w ogóle uruchomić regulatora B+ zasilającego HOTa. Prosze mnie poprawić jeśli źle rozumuje. Jeśli jednak dobrze to co może być skopane w przetwornicy że daje za małe B+ skoro inne napięcia są dobre. Mam wrażenie zę coś może być nie tak w sprzężeniu zwrotnym. Prosze o podpowiedzi jeśli komuś coś przychodzi do głowy a ja szukam dalej.

    Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

    Chyba jednak to nie sprzężenie zwrotne przetwornicy bo napięcie 86V jest w porządku i jak podkręcam Vr101 to z 86V robi się 95V.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Co to jest za cewka L111(jakie ma parametry bo na niej nic nie pisze) w B+ bo po jej wyjęciu B+ spokojnie rośnie do 80V.

  • #47 27 Sty 2006 20:45
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Szanowny Panie ! Nie czyta Pan ze zrozumieniem tego co wcześniej napisałem. Przetwornica od momentu jej naprawy działa poprawnie ! Przecież sam Pan mierzył i mierzy poprawne napięcia żarzenia, 86V oraz pomocnicze -10V. Przecież to wszystko jest OK ! Proszę tam nic nie kombinować ! Jak już Panu wcześniej pisałem napięcie zasilające gałąź główną +B tworzone jest dwoma prostownikami. Ten drugi jest dołączany sygnałem 51-96KHz z procesora głównego. Jesli chce Pan tak bardzo to napięcie podnieść - to też można sztucznie (omijając procesor ) - tak jak to było w przypadku sygnału P-OFF. W tym celu wystarczy wysterować tranzystor Q 511, on załączy Q 512 i na bramce FET-a pojawi się sygnał włączający drugą część prostownika głównego - i już ! Czyli - wystarczy odłączyć rezystor R544 od strony szyny S5 procesora i ten koniec podłączyć do szyny +12V. Wtedy napięcie +B wzrośnie do wartości maksymalnej wytwarzanej w przetwornicy - jak już wspominałem myślę, że ok. 80V. Proszę jednak robić to ostrożnie i kontrolować pracę wszystkich stopni mocy odchylań oraz zasilacze.

    Pozdrawiam !

  • #48 27 Sty 2006 22:35
    abancer
    Poziom 12  

    Faktycznie reszta napięć jest ok. Więc skoro przetwornica działa prawidłowo to dlaczego B+ jest za niskie. Czy 40V jest odpowiednie a dopiero regulator B+ na fecie ma z tego zrobić więcej czy powinno być ono wyższe bez działania regulatora. Sztuczne uruchamianie drugiego prostownika chyba na razie nie jest potrzebne bo on i tak ma pracować przy wyższych częstościach pracy monitora. Układ tda4856 na wszelki wypadek wymieniłem i jest to samo. I o czym może świadczyć brak regulacji o których pisałem poprzednio. Może ktoś wie jak są realizowane wtym monitorze te właśnie korekcje które nie działają.

  • #49 27 Sty 2006 22:56
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Jak wywnioskowałem z któregoś z Pana poprzednich postów ma Pan dokumentację w pdf-ie dot. TDA 4856. Tam jest wszystko opisane z poglądowymi oscylogramami włącznie. To ten właśnie scalak odpowiada również za korekcję.

    Pozdrawiam !

  • #50 27 Sty 2006 23:12
    abancer
    Poziom 12  

    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilacza jeśli odepnę gałąź B+ od jakiegokolwiek obciążenia napięcie rośnie do ponad 80V. Jeżeli do gałęzi B+ podepnę wyłącznie żarówkę 60W to napięcie spada do 40V. Czy to nie jest oznaka że jednak coś jest nie tak z przetwornicą mimo że reszta napięć jest prawidłowa? (ja się przy tym nie upieram tylko poprostu pytam bo nie mam na schemacia podane ile powinno wynosić B+ dla poszczególnych warunków pracy).

  • #51 27 Sty 2006 23:24
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    ...A czy pozostałe napięcia ( oprócz+B) wahają się w funkcji obciązenia gałęzi głównej żarówką ? Prosze jeszcze sprawdzić oscyloskopem ( to jest przetwornica synchroniczna ) czy są i jakie są impulsy synchronizujące HFLB przed i za transformatorem T 102 SYNC - tym, który doprowadza impulsy synchronizujące do 5pin-u scalaka przetwornicy. Przy pracy po stronie pierwotnej prosze pamiętać o brak izolacji od sieci energetycznej lub dać trafo separujące !

    Pozdrawiam !

  • #52 28 Sty 2006 11:10
    abancer
    Poziom 12  

    Witam.
    Sprawdzałem prace przetwornicy na 60 i 100W żarówkach i zawsze B+ wynosiło 40V a reszta napięć była poprawna bez względu na obecność żarówki więc chyba przetwornica ma dawać nominalnie ok. 40V B+ na jednym prostowniku. Impulsy synchronizujące przetwornicę (HFLB) wyglądają tak:
    1)po stronie wtórnej - rysunek img_4894m (5V/działkę, 10us/dz.)
    2)od strony sterownika przetwornicy - rysunek img_4890m (1V/dz., 10us/dz.)

    Za to coś ciągle jest nie tak z impulsami BDRV. Nawet po odpięciu wszystkiego z nóżki BDRV impulsy są "dziwne".
    3) impulsy HDRV - img4897m (2V/dz, 10us/dz.)
    4) BDRV - img4899m (0,1V/dz, 10us/dz.)

  • #53 28 Sty 2006 13:39
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Jak dobrze, że postarał sie Pan o zdjęcia. Teraz widać wyraźnie, że nie pracuje wyjście BDRV. To wyjście jest szczególne. Działa ono w ten sposób,że po włączeniu pojawia się tam sygnał - idący dalej na sterownie FET-a. Jeśli nie pojawi się w odpowiedzi na to piłozębny sygnał sprzężenia zwrotnego z tego tranzystora na wejście BSENS - układ milczy. To co widać na oscylogramie 4899 traktowałbym bardziej jako śmieci niż jako użyteczny sygnał. Proszę wobec tego sprawdzić cały układ przetwarzania sygnału BDRV począwszy od pin-u 6 poprzez Q 305, 301, 302 i ich aplikacje, D 300, Q304 oraz - ważne - R 308 , na pin-ie 4 BSENS kończąc. Na R 308 odkłada się napięcie proporcjonalne do przepływającego przez FET-a prądu i jest ono właśnie sygnałem sprzężenia zwrotnego BSENS. Jeśli to sprzężenie nie działa, układ po prostu nie generuje sygnału BDRV.

    Proszę to pomierzyć i sprawdzić. Proszę też zdjąć oscylogram sygnału BSENS.

    Pozdrawiam !

  • #54 28 Sty 2006 16:54
    abancer
    Poziom 12  

    Już mi ręce opadają. Okazało się że oporniki R308 i R325 były zamienione miejscami przez co, jak mi się zdaje, za duże sprzężenie zwrotne "dusiło" regulator B+. Zamieniłem i klapa - teraz coś wyłącza przetwornice zanim cokolwiek się uruchomi. Jest tylko napięcie za mostkiem na dużym kondensatorze. Przetwornica startuje po odpięciu gałęzi z reg. B+ i HOTem ale tam już wszystko (chyba) sprawdziłem. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ostatnią rzeczą przed wyłączeniem się przetwornicy jest chyba zadziałanie przekaźnika od pętli DEGAUSS. Czy to może mieć jakieś znaczenie. I jeszcze napięcie zasilające sterownik przetwornicy jest piłokształtne. Wygląda to tak jakby kondensator C107 się ładował (niecałą sekundę) po czym coś szybko go rozładowuje (ale nie do 0V tylko do kilku V). Czy możliwe że ona próbuje się załączyć ale coś jej nie pozwala? Pomocy.

  • #55 28 Sty 2006 17:26
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    ...A już było tak pięknie... .Ja myślę, że po prostu przetwornica pracuje teraz w trybie pracy awaryjnej - próbkując. To, że zmienia się w opisany sposób napięcie na C 107 jest też tego efektem. Sprawa z przekaźnikiem DEGAUSS nie ma wiele wspólnego - może to być efekt chwilowego wysterowywania go w stanach nieustalonych procesora bo on jak i wszystko zasilany jest teraz też "próbkującym" napięciem. Pozostanie Panu znowu szukanie metodą eliminacji przyczyny przeciążenia w odbiornikach podpiętych do gałęzi +B. Ja bym stawiał na odchylanie - 2SC 5443 i okolice. Proszę posprawdzać jeszcze, czy gdzie indziej nie ma takich niespodzianek jak z tymi zamienionymi oporkami :D

    Powodzenia !

    Pozdrawiam !

  • #56 28 Sty 2006 20:10
    abancer
    Poziom 12  

    Do mojej pustej głowy nie przyszło zmierzenie napięcia na kolektorze HOTa - zawsze mierzyłem B+ za diodą D320. Tymczasem na kolektorze HOTa jest więcej niż 500V (brak skali). To chyba troche dużo - czy może ok? W każdym razie monitor zawsze rusza (z objawami jak wcześniej - za wąski obraz itd.) jeśli nie zadziała regulator B+ (wstawiałem za R308 troche większy opornik żeby zwiększyć sprzężenie zwrotne). Już się pogubiłem.

  • #57 28 Sty 2006 21:00
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    To jest dobrze ! Na samym kolektorze jest już napięcie impulsowe - mające w zależności od wielkości monitora nawet ok.1000V. Tego się nie mierzy woltomierzem ( tym bardziej cyfrowym) - jak już to oscyloskopem z sondą wysokonapięciową z dzielnikiem. I jeszcze jedno - napisał Pan,że "monitor zawsze rusza (z objawami jak wcześniej - za wąski obraz itd.) jeśli nie zadziała regulator B+" - to co jest ? - on czasami działa ? Jeśli tak - co wtedy się dzieje ? Już teraz i ja tracę orientację.

    Co do sprzężenia zwrotnego - to jest dokładnie odwrotnie. Im większy opór, to przy tym samym przepływającym przez FET-a prądzie mamy w efekcie odkładane na nim większe napięcie i w konsekwencji wcześniejsze zadziałanie dyskryminatora progowego na wejściu BSENS - co w efekcie daje wcześniejsze wyłączanie FET-a. Ale ze zmniejszaniem rezystancji proszę nie przesadzać, gdyż łatwo wtedy uszkodzić tego FET-a. Wtedy może się dopiero posypać !

    Proszę jeszcze raz na spokojnie wszystko posprawdzać i opisać !

    Powodzenia !

    Pozdrawiam !

  • #58 28 Sty 2006 21:58
    abancer
    Poziom 12  

    Jest już w tym temacie tego tyle że faktycznie można się pogubić. Więc teraz napisze jak jest w obecnej chwili:

    1)Jeśli w regulatorze B+ wszystkie elementy są jak na schemacie (jeśli coś jeszcze nie jest gdzieś zamienione) to nie rusza nawet przetwornica - słychać pare przekaźników i odrazu wszystko się wyłącza. Nie ma żadnych napięć po wtórnej stronie przetwornicy.


    2) Jeśli natomiast jakoś "wyłącze" regulator B+ (np.: wylutuje opornik R347 - ten z bramki IRFa lub zwiększe wartość opornika R308) to B+ wynosi ok. 40V i monitor się uruchamia tzn.: LED na panelu świeci na zielono i jest wyświetlany obraz podawany z komputera z tym że:

    a)obraz jest za wąski - im większa rozdzielczość tym węższy

    b)obraz ma zniekształcenie poduszki )(

    c)menu OSD jest źle wyświetlane (brak synchronizacji - ale samego osd, obraz z komputera jest dobrze synchronizowany) jeżeli B+ jest mniejsze od ok. 40V - jeśli zwiększe trochę B+ potencjometrem VR101 to OSD jest wyświetlane prawidłowo

    d)nie działają następujące funkcje z menu monitora:
    pincusion, trapezoid, top i bottom corner, regulacja wielkości w poziomie. Działa regulacja pozycji w poziomie ale obraz przesuwa się tylko z lewej strony - z prawej krawędź pozostaje w tym samym miejscu.

  • #59 29 Sty 2006 00:07
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Te wszystkie nieprawidłowości wyświetlanego obrazu według mnie mają jeden rodowód - źle pracujący stopień odchylania na 2SC 5443 lub źle pracujący sam układ regulacyjny +B. Zresztą to się jedno z drugim wiąże.
    Zbyt wąski i poduchowaty obraz wynika ze zbyt niskiego napięcia zasilania lub przeciążenia w samym układzie odchylania. Ten - źle pracując daje zbyt małe impulsy H, które nie wystarczają do poprawnego sterowania wyświetlaniem i pozycjonowaniem OSD. Natomiast brak wszystkich prawie regulacji parametrów geometrycznych związanych ze zniekształceniami w poziomie potwierdzać mogą wyżej wspomnianą tezę, że coś nie jest w porządku z odchylaniem poziomym.
    Proszę sprawdzić jeszcze ( najlepiej podmienić kondensatory C 330 i 331 i prześledzić ( skontrolować czy wszystko OK ) tę część obwodu zasilania cewek począwszy od L 303 , R382, 361, C 327, 336, 337 i obwód L303/R335/C334 po drugi zacisk cewek odchylania. Kondensatory też najlepiej w miarę możliwości podmienić. Proszę jednak tego nie robić "hurtem" a pojedynczo i po każdej zmianie włączać monitor i sprawdzać co się dzieje.
    Tyle tak na przemyślenia do poduchy ( ale nie E-W :D ).

    Pozdrawiam i dobranoc !

  • #60 29 Sty 2006 23:50
    abancer
    Poziom 12  

    Elementy o których pisal kolega jaqbas2 sprawdziłem - prawie bo nie miałem wszystkich do podstawienia, więc jeszcze do tego wróce. Dziwi mnie troche inna rzecz. Mianowicie jak już wcześniej pisałem coś jest nie tak kiedy zaczyna działać reg. B+. Podejrzenie jest że to układ odchylania poziomego za bardzo obciąża przetwornicę z reg. B+. Więc pomyślałem, że jak odepnę układ odch. poziom. (odłączę diodę D320) ale zostawię na miejscu cały reg. B+ to przynajmniej widać bedzie efekty pracy regulatora. Ale nic z tego - po wylutowaniu D320 coś dalej wyłącza całą przetwornicę. Dopiero unieruchomienie regulatora B+ (poprzez wylutowanie opornika R347 z bramki IRFa) sprawia, że zasilacz rusza i co ciekawsze po podłączeniu diody D320 obraz jest (z tym że za wąski itd. ale o tym już pisałem). Czy to nie świadczy, że uszkodzony jest regulator B+ a nie samo odchylanie poziome (to jest pytanie a nie moja sugestia). I tu jest problem bo elementów w regulatorze niewiele i raczej sprawdzone a dalej coś jest nie tak (swoją drogą to dlaczego przetwornica wogóle działa jak odłącze diodę D320 - przecierz wtedy nie ma impulsów HFLB synchronizujących przetwornicę - czy ona ma jakąś domyślną częstość pracy w przypadku braku impulsów synchro.)
    Pozdrawiam.