Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

piec gitarowy-problem-pilnie

15 Sty 2006 16:09 3216 32
  • Poziom 13  
    Zbudowałem przedwzmacniacz gitarowy kanał czysty od Janek11389 i mam taki problem ze cały czas słysze buczenie. Gdy dotykam strun słychac gitare ale buczenie jest jeszcze wieksz. Prosze o pomoc.
    Boss
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Sprawdz masy, wygląda to na złe masowanie przedwzmacniacza, w razie co połacz przewod ochronny pne z masą lub obudowa przedwzmacniacza

    Dodano po 37 [sekundy]:

    sprawdz przewód gitarowy równiez ;][/url]
  • Poziom 13  
    Witam
    kabel gitarowy dobry, jak podłanczam do samej koncówki mijając przedwzmacniacz to działa normalnie, jak dam przea przedwzmacniacz i włącze tylko koncówke to i tak buczy. jak to mam posprawdzac tą mase
    boss
  • Pomocny post
    Moderator Samochody
    Zprawdz czy masy przedwzmacniacza wejscia\wyjscia oraz końcówki wejscia\wyjscia są prawidłowo połączone + i -. albo gdzies sie machnąles przy składaniu przedwzmaka.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Skrzynka :: Wiadomość
    Od: boss999
    Do: janek11389
    Wysłany: 15 Sty 2006 18:44
    Temat: Re: piec wielka prozba

    jeden zasiłacz jest 18 V 2.5 A a drugi 12 V 5 A. !8 V jest do przedwzm, 12 do koncówki. Jak dałem do jednego zasilacza to słychacf było tylko taki dziwny pisk.



    Witam! Mogłeś dać linka do tematu, w twoim wypadku problem jest typu zły zasilacz, w temacie nie ma dwóch zasilaczy, tylko jeden, zasilanie musisz wziąć z końcówki a nie z dodatkowego trafa 12V, każdy przedwzmacniacz musi oprócz prostownika mieć filtr dolno przepustowy, typu UL, albo opornik i kondensator, jeżeli pójdziesz z zasilaniem z końcówki, to wszystko będzie grać tak jak trzeba. Pozostaje tylko kwestia, czy te zasilanie jest symetryczne czy pojedyncze. Opisz dokładnie, jaką właściwie masz końcówkę i jakiego typu zasilanie i jakie napięcie jest na filtrze.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    na koncówke mam napiecie pojedyncze, mam ją zrobioną na tda 1554 ale to tylko do sprawdzenia bo chce zrobic inną, jak dam z jednego zasilacza to słychac tylko dziwny pisk z głosnika, jak sa dwa to słychac gitare tylko buczy a jak dotkne strun lub potencjometrów, to jeszcze bardziej
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Witam! Jeżeli te napięcia, co podałeś są już po filtracji, to są stanowczo za małe, przedwzmacniacz potrzebuje 18V, ale po filtrze dolno przepustowym, jeżeli tam masz stabilizator UL7818, to najmniejsze napięcie, jakie tam przykładasz to 22V, poniżej będzie przydźwięk, proponuję podejdź do tego tak jak jest w opisie, a na pewno to ruszy, wielu to zrobiło i wielu jest zadowolonych. Zacznij od samego zasilacza, to jest podstawa, a do niego dobierze się końcówkę.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    wielkie dzieki! problem był z masą w jednym miejscu kable połaczone na odwrót, ale mam jeszcze taka sprawe jak wysokie i srednie lub dam wieksze wzmocnienie podkrece to lapie nieporządane szumy jak je wyeliminowac
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Witam! Jeżeli ustawisz tak wzmocnienie końcówki żeby przy całkowitym rozkręceniu Volume i czułości wejściowa, czułość były 15mV, to na pewno szumów nie będzie, nie wiem, czym to sterujesz, ale nie zapominaj, że to jest wejście gitarowe.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    jak to ustawic to 15mV gdzie je mierzyc
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    A może po prostu pomyliłeś gdzieś w przedwzmacniaczu polaryzację sygnału??????

    Ja niestety raz tak zrobiłem i miałem ten sam efekt.

    proponuję sprawdzić, choćby 10 razy, gniazda, wtyczki, przewody, itp
    w 90% wina leży po stronie kabla!!!

    pozdro
  • Poziom 13  
    tak pomyliłem polaryzacje ale to juz naprawione, teraz jak podkrecam wysokie srednie lub wzmocnienie to łapie zakłucenie, jak jest cicho to jest ok
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    [quote="ctk24"]A może po prostu pomyliłeś gdzieś w przedwzmacniaczu polaryzację sygnału?????? Ja niestety raz tak zrobiłem i miałem ten sam efekt. proponuję sprawdzić, choćby 10 razy, gniazda, wtyczki, przewody, itp w 90% wina leży po stronie kabla!!! pozdro[/quote]
    Witam! U niego to nie jest problem kablowania, problem w tym, że skorzystał z innej końcówki jak przewidywana, przedwzmacniacz jest tak dobrany, że na wyjściu jest 775mV i żeby to zagrało jak powinno, to końcówkę też powinien ustawić na 775mV, bo jak da mniej, to całość będzie za czuła i będzie zbierać, co popadnie.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    janku a mógł bys mi podac schematy jakiejs koncwki dobrej do tego przedwzmacniacza i do dwóch arz zeby to zagrało dobrze
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Witam! Pewnie, podeślij mi mejla i napisz, na jaką moc, 60, 100, 200, czy 300W.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    witam
    mam nowy problem zrobiłem jeszcze raz przedwzmacnaiacz (dla kolegi) i jak wlaczyłem to nie słychac nic w głosniku nawet buczenia, nie wiem co to moze byc moze tranzystory zle wlutowałem ale w moim przedwzmacniaczu działa wszystko nie wiem co to moze byc

    prosze o pomoc
    boss
  • Poziom 42  
    Witam! Ja wiem, co może być! Jakiś błąd, jeżeli masz już gotowa końcówkę, to podpinaj się po kolei na stopnie zaczynając od pierwszego, tam gdzie przestanie grać, to będzie błąd i w tedy będziesz szukał konkretnej przyczyny.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    mam sie podpinac tam gdzie na schemacie sa pokazane napiecia?

    Dodano po 26 [minuty]:

    dochodze do miejsca gdzie jest podane na schemacie napiecie 222mV i tam na kondensatorze 1n sie wszystko urywa
  • Poziom 42  
    Witam! Jeżeli na bazie tego tranzystora jest sygnał, a na kolektorze nie ma, to zrobiłeś tam jakiś błąd, sprawdź czy te oporniki są na pewno tak jak powinny być, sprawdź czy tam nie ma zimnego lutu, sprawdź czy tranzystor jest dobrze wlutowany, może nogi są po zamieniane, coś musiałeś źle zrobić, bo inaczej by chodziło.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    mam sygna ł na bazie i na kolektorze 3 tranzystora ale na kondensatorze 1nF sygnał bardzo cichnie i dalej zanika
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Witam! No to sprawa jest prosta, walnięty kondensator, wymień go.
  • Poziom 13  
    janku mam jeszcze takie pytanie czy jak tranzystory bedą polutowane odwrotnie to czy przedwzmacniacz odpali bo nie wiem czy nie zrobilem płytki na odwrót, wszystko odpala tylko sa dardzo duze szumy, czy ich powodem moze byc złe wlutowanie tranzystorów
  • Poziom 42  
    Witam! Jak tranzystory były by odwrotnie, to by nie działało, nie wiem skąd te szumy u Ciebie, pewnie masz za czułą końcówkę.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    jak jest sygnał np z mp3 i idzie głosniej to jest ok szumów nie słychac jak jest sciszone nawet na max to sa opropne szumy koncówka na TDA 7294
    to jej wina sama gra dobrze tylko jak podłacze przedwzm to są szumy
  • Poziom 13  
    wymieniłem wszystkie tranzystory i działa wielkie dzieki
  • Poziom 15  
    mam podobny problem.... szumy...
    mam koncowke tda7294 (schemat producenta) i przedwzmacniacz Janka nie przesterowany...
    jak dotykam potencjometrow to mi przestaje szumiec... jak rozkrece gain w przesterze to mi szumi a jak dotykam reka strun lub potencjometrow to przestaje mi szumiec...
    co powinienem zmienic zeby nie sciagal mi szumow>? przeciez nie bede trzymal caly czas potencjometrow ;)
    w sprzezeniu w koncowce tda mam rezystor 22k. zmienic go na 20k? powinno to zmniejszyc wzmocnienie koncowki...
  • Poziom 13  
    witam
    szumy jak nie dotykasz strun to zawsze sa, a jak sa jakies bardzo wielkie to wydaje mi sie ze masz cos z masa w gitarze
  • Poziom 42  
    marosik napisał:
    mam podobny problem.... szumy...
    mam koncowke tda7294 (schemat producenta) i przedwzmacniacz Janka nie przesterowany...
    jak dotykam potencjometrow to mi przestaje szumiec... jak rozkrece gain w przesterze to mi szumi a jak dotykam reka strun lub potencjometrow to przestaje mi szumiec...
    co powinienem zmienic zeby nie sciagal mi szumow>? przeciez nie bede trzymal caly czas potencjometrow ;)
    w sprzezeniu w koncowce tda mam rezystor 22k. zmienic go na 20k? powinno to zmniejszyc wzmocnienie koncowki...

    Witam! A jaką ma czułość ta końcówka? Bo na wyjściu przedwzmacniacza jest 775mV, a z praktyki wiem, że te końcówki mają po niżej 400mV, wiec, jeżeli tak faktycznie jest, to zacznij od ustawienia czułości końcówki, przez zwiększenie opornika R2.
    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    witam!!!
    janek wielkie dzieki
    rzeczywiscie zmiana rez na 1kR pomogla...
    ciekaw jestem czy wplynie to na glosnosc calkowita...
    wszystko sie okaze jak sprzet przetestujemy...
    kilka godz pozniej...
    sprzet przetestowany... bez podpiecia kabla wszystko milczy.
    gdy tylko sie podepnie gitare pojawiaja sie szumy (raczej znosne)
    niepokoi mnie natomiast efekt po podpieciu przesteru ibaneza ze strony:
    https://www.tremolo.elektroda.pl/tematykanf.p...k=Efekty/Ibanez%20Tube%20Screamer.gif#schemat
    (jest to jakis klon bez elektronicznego wyboru wejscia) wydaje mi sie ze sek w zbyt duzym wzmocnieniu przedwzmacniacza wg projektu janka...
    regulacja wzmocnienia wstepnego caly czas jest na 0 a to i tak za duzo.

    przedwzmacniacz zasilam z napiecia koncowki. dalem rez 100R przed stabilizatorem 24v i za nim podpialem rez 100R
    zmienic stabilizator na 18V? napiecie biore z koncowki czyli okolo38-40V

    Janek napisz jak mam zmniejszyc wzmocnienie?
    z przetwornikow mam 0.5V przy max graniu




    Ps.Janek sorry, ze bylem niekulturny... (jakis czas temu)
  • Poziom 42  
    Witam! Wychodzi na to, że masz bardzo dobre przystawki, z jednej strony dobrze, ale z drugiej, nie bardzo. Pod taką gitarę to najlepiej zrobić sprzęt i w tedy nie powinno być żadnych problemów. Przede wszystkim musisz grać na ściągniętej czułości do minimum, spróbuj usunąć całkowicie ostatni stopień przedwzmacniacza, wylutuj ostatni tranzystor i podepnij się na poprzedni, powinno się mocno poprawić.