Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips L6.2 - problem z dźwiękiem po awarii WN

18 Sty 2006 11:08 1893 17
  • Poziom 10  
    Witam Szanownych Forumowiczów!
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż nie jestem profesjonalistą lecz amatorem i dlatego niektóre rzeczy mogą nie być dla mnie takie oczywiste.

    Mam problem z odbiornikiem marki PHILIPS 25PT4103/58 opartym na płycie L6.2.
    Usterka wydawała się raczej typowa: przebicie trafa WN i wynikająca z tego destrukcja innych elementów (np. przetwornicy).
    Uszkodzenia były dosyć rozległe:
    bezpiecznik 8),
    filtr (5504),
    mostek (6506) - z braku oryginalnego wstawiłem 1PM,
    P4NA40FI (7504),
    diody (6502, 6514),
    rezystory (3514, 3515),
    transformator (5500),
    transformator WN,
    dławik (wyglądem przypominający opornik, obok trafa WN).
    Po wymianie w/w części odbiornik ruszył: obraz jest OK, natomiast jakość dźwięku... pozostawia wiele do życzenia (im głośniej, tym dźwięk jest bardziej chrapliwy).

    Następnym krokiem była wymiana układu TDA7056A (po stwierdzeniu braku poprawy z determinacji dwa inne "TDA..." oraz wszystkie elektrolity i tranzystorki na płycie również - bez "110°" i "CRT") - to samo...

    Do układu TDA7056A dochodzi +6B (czy nie powinno być +8B?)
    Niestety oscyloskop mam niesprawny...

    Czy ktoś z Was spotkał się może z podobną usterką?
    Elementów regulacyjnych nie ruszałem, więc to raczej ciąg dalszy porządkowania po strzale WN.

    Pozdrawiam i czekam na jakieś rady.
  • Poziom 31  
    Witaj,musisz okreslić czy sygnał dochodzacy do koń mocy jest poprawny np:poprzez podłączenie osobnego wzmacniacze ,sprwdz też sam głosnik i zobaczymy co dalej .Podaj gdzie dochodzi ci te +6 domyslam sie ze chodzi ci o zasilanie ,kostka poprawnie powinna chodzić od 3V do 18V .Pozdr
  • Poziom 10  
    Tak, miałem na myśli zasilanie.
    Sygnał chyba jest ok, ponieważ poprzez słuchawki dźwięk jest prawidłowy (w jaki inny sposób można to sprawdzić bez oscyloskopu?).
    Głośnik jest sprawny.
  • Poziom 31  
    Tak jak ci napisałem podłącz inny wzmacniacz ,podaj osobne zasilanie na koń mocy np;z zasilacza zewnetrznego
  • Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak mi radziłeś - niestety dźwiek i w tym przypadku nie jest poprawny. Wygląda na to, że sygnał dochodzący do końcówki mocy nie jest prawidłowy. :?:
  • Serwisant
    A jak wygląda po AV dzwięk?Czy wymieniłeś TDA8362?
  • Poziom 10  
    No właśnie tego układu jeszcze nie wymieniłem...
    Postaram się zdobyć go dzisiaj.
    Przy podłączeniu zewnętrznego źródła poprzez złącze EURO na AV całkowity brak dźwięku.
  • Poziom 15  
    TDA8362 na 99%, mialem podobna usterke
  • Poziom 10  
    Po wymianie TDA8362 pojawił sie dźwięk ze złącza EURO, jednak nadal jest zachrypnięty... Zwiększanie głośności skutkuje większym zniekształceniem dźwięku.
    Czy ktoś miał podobny problem z fonią?
  • Serwisant
    Po naprawie przetwornicy napiecia są ok. zasilanie i filtracja p.cz. i tego TDA sprawdz to?
  • Poziom 10  
    Tak jak na początku napisałem: zamiast +8B mam +6B
    (mierzone na zasilaniu układu TDA7056A).
    Reszta jest OK.
  • Poziom 40  
    Jest tam przed diodą taki czerwony "element" szybki bespiecznik z napisem 100? Zamień go na czas próby na opór 1 om. Sprawdż czy podniesie Ci się napiecie zasilania. I druga ewentualność jaka juz podpowiadano Wyjmij diode zasil z zewnątrz poprawnym napieciem - upewnisz sie czy jest to problem zanizonego zasilania.
  • Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedź, ale mam pytanie:
    w którym miejscu znajduje się ten bezpiecznik?
    Domyślam się, że wyglądem nie przypomina typowego szklanego, poniewaz taki jest tylko przed przetwornicą...
    Czy nie jest to przypadkiem jedna z tych małych kostek wlutowanych od spodu w płytę?
  • Poziom 40  
    Napisalem Ci najdokładniej jak mozna: przed diodą ceglasto czerwony element z napisem 100 i nie jest to element SMD. Okolice trafa przetwornicy.
  • Poziom 10  
    Sugerowane przez Panów elementy są sprawne.
    Szukam dalej...
  • Poziom 10  
    Podczas pracy (po ok. 1h) z okolic elementów przetwornicy zaczął się wydobywać dźwięk przypominający syczenie oraz uszkodzeniu uległa dioda 6505 (BZX79-C5V1) i spalił się T7505 (BC377).
    Po wymianie w/w elementów syczenie pozostało, natomiast odbiornik nie wyświetla obrazu (kineskop się elektryzuje i błyska przy wyłączaniu zasilania)...

    Wcześniejsza próba polegająca na zamianie źródła zasilania na zewnętrzne nie przyniosła poprawy jakości dźwięku.

    Wymieniam kondensatory ceramiczne - może jeden z nich jest przyczyną usterki?
  • Poziom 10  
    Przyszyną problmeu z przetwornicą był uszkodzony tranzystor BUT11AX oraz kilka diód i rezystorów w przetwornicy - po ich wymianie odbiornik ruszył.
    Nadal jednak nierozwiązana pozostała kwestia kiepskiej jakości dźwięku...

    Ostatecznie telewizor trafił do serwisu, gdzie stwierdzono, iż przyczyną usterki dźwięku był uszkodzony rezystor SMD w obwodzie p.cz.

    I to by było na tyle - koniec wątku...