Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka GORENJE HZS 2661 czujnik parowania

tomkrol 27 Apr 2003 19:01 6968 8
    tomkrol
    Level 12  
    Jak w temacie.
    Poblem w tym, że nie moge jej rozmrozić. Cały czas mrozi i mrozi.
    Powiedziano mi, że trzeba wymienić na nową {ma dopiero 4 rok}.
    Podobno przemraża obudowę i to jest główna przyczyna.
    Jeżeli ktoś by pomógł to przyjmę kazdą rade, może nie trzeba wymieniać paczki, może tylko termostat nawalił.
    Pozdrawiam
    CKsrv
    Level 32  
    Zaczął bym od rozmrozenia a potem pomyslał.
    Odłącz ją od sieci i się rozmrozi.
    Na pewno cos sie dzieje z termostatem.
    tomkrol
    Level 12  
    Własnie tak rabie co pewien czas , ale ona powinna sie odmrazać sama kilka razy w ciągu dnia a tak nie jest
    POZDRAWIAM.
    CKsrv
    Level 32  
    Sama kilka razy dziennie???
    W roku to rozumiem ale dziennie?
    Ja miałem w zyciu różne logówy co to niby same nad tym myslały - a i tak trzeba bylo to robic recznie.
    Caly ten patent AUTO polega na tym ze masz wezyk poprowadzony ze srodka lodowy na zewnatrz do baniaczka a w zasadzie wanienki nad agregatem (sprężarką). Tam jest cieplo i paruje to co tam wlatuje.
    Zanim wyparuje to stoi to nie wiem jak dludo a nowe dolatuje caly czas i gnije ta woda i ... smierdzi.
    Ja to odkrecam (zbiornik) i muje porzadnie te brudy.
    Taka automatyka to juz w Polarach z '75 roku była.
    Chyba ze Ty masz cos innego to opisz dokladniej i pomyslimy.
    tomkrol
    Level 12  
    WITAM.
    Lodówe tę nie trzeba odmrazać ponieważ lód automatycznie topi sie na tylnej ściance. Podczas pracy takowy lód zbiera się i kompresor się wyłancza i lód poprzez otwór w tylnej sciance spływa do pojemnika i odparowuje.I własnie nie wyłancza się i lód jest cały czas na sciance,jezeli mam to robic recznie to mogłem nabyć SLIESIE z lat 70 a nie kupować lodówy z automatycznym odmrażaniem.
    POZDRAWIAM
    XAX
    Level 21  
    Witaj

Jeżeli mrozi cały czas to dziwne było by to gdyby była strzelona szafa.
    Szafa może być do wymiany z trzech powodów:
    1) zbiera się lód na zewnątrz
    2) zatkana kapilara
    3) odkleił się plastik od parownika (jak odmrozisz to sprawdź czy plastik ci się ugina w miejscu gdzie się robi lód)

Przede wszystkim po odmrożeniu włącz lodówkę i patrz czy ci się zmrozi tył równomiernie (parownik) w ciągu 30 minut jeżeli płyta parownika będzie tylko częściowo zamrożona to masz filtr do wymiany lub co gorsza padniętą szafę.

Jeszcze jedno pytanie jaką masz temperaturę w chłodziarce (gdzieś na dolnej półce)?
    CKsrv
    Level 32  
    Nie znam tego sprzetu ale na moje oko w gre nie wchodzi zaden sensor, czujnik, logika a tylko taki mechanizm jak opisal to kolega XAX.
    Tak wyszlo ze mialem pare lodówek i w zadnej tak na 100% to nie dzialalo jak producent zapewnial (rózne firmy).
    Chodzi o to ze i tak trzeba je bylo rozmrazac i tyle.
    XAX
    Level 21  
    Witaj

:arrow: CKsrv

Wszystkie teraz produkowane lodówki-zamrażarki maja chłodziarkę samo rozmrażającą. Za to tylko najdroższe modele mają samo rozmrażającą się zamrażarkę. W tańszych modelach trzeba to dalej robić ręcznie.
    tomkrol
    Level 12  
    WITAM
    Z teg co zaobserwowałem to jes miejscami odklejony plastik od parownikai z tylu lodówy widać małe zawilgoceni po prawej stronie,a co chodzi omrozenie w komorze to mrozi na 1/2 powierzchni od góry.
    Temperature podam pozniej.
    Aktualnie + 5*
    AHOJ