Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    zurs
    Level 18  
    witam chce sie zapytac skladam kit ne 01 jest to cyfrowy termometr opis układu jest dostepny na elektrodzie i właśnie z tych materiałów go tworze i niejestem pewien co oznacza wejscie oznaczone REL ktore idzie do przekażnika 1 wyjscie jest na zasilanie drugie na czujnik a ten REL niewiem prosze o pomoc jestem srednio poczatkujacy i prosil bym o jakies wskazowki dotyczace tego ukladu
    Raflles
    Level 13  
    Wejście REL to konkretnie mówiąc wejście przekaźnika, a dokładnie wejście obwodu który ma być załączany poprzez przekaźnik. Czyli przekaźnik jest tutaj umieszczony na zasadzie załącznika.
    zurs
    Level 18  
    witam wykonałem termometr cyfrowy z termostatem którego opis jest udostępniony na elektrodzie jest to także kit nord elektronik ne01 po włączeniu wyświetlają się diody ale w taki sposób ze nietworza cyfr i niemorzna nic odczytac jednak gdy termometr jest w pokoju swieca sie te same a jak się włoży do lodówki czujnik to zapalają sie cochwile inne diody co znacza ze reaguje na temperature, termostat takze chyba chodzi bo po wyregulowaniu potencjometru załącza sie, tylko coś z wyświetlaniem cyfr nietak co może być tego przyczyną???? prosze o pomoc
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Podaj link do kitu NE01, oszczędzi to wielu osobom czas na jego szukanie :P
    Olo999
    Level 21  
    Sprawdź dokładnie czy nie masz zwarć na płytce. Równie dobrze mogłeś uszkodzić ICL7107 ładunkiem elektrostatycznym.
    _PREDATOR_

Są układy scalone bardzo wrażliwe na wszelkie ładunki elektrostatyczne, gromadzące się na różnych przedmiotach. Zważ, jak silne one są np. przy zdejmowaniu swetra wełnianego, czesaniu się, pocieraniu laski ebonitowej, która z łatwością przyciąga mały skrawek papieru, elektryzowanie kineskopu. To te ładunki mogą uszkodzić półprzewodniki, które niejednokrotnie są specjalnie pakowane (folia antystatyczna), opaski antystatyczne używane przy montażu.
    Więcej informacji na ten temat znajdziesz w Google.
    zurs
    Level 18  
    acha rozumiem więc jak jeszcze raz sprawdze wszystko i czy niema żadnych zwarć to mam kupić jeszcze raz ICL7107? I jak z nim postępować aby go nieuszkodzić elektrostatycznie bo faktycznie on bym w takiej folii zabezpieczony ale ja niewiedziałem że ona do tego służy :D niemożna z niej go wyciągać i go np dotykać??
    tomeeh
    Level 24  
    Generalnie - nie dotykać!
    Na początku, nie wyciągać układu z folii, wlutować pozostałe elementy na płytkę, podłączyć zasilanie, sprawdzić, czy na odpowiednich pinach w podstawce pojawia się żądane napięcie zasilające, jeśli tak, to odłączyć zasilanie, rozładować kondensatory elektrolityczne, o ile same się nie rozładowały, wyjąć układ z folii NIE DOTYKAJĄC PALCAMI WYPROWADZEŃ i włożyć w podstawkę. Generalnie przed operacjami z układami scalonymi warto się pozbyć ładunku z rąk, najskuteczniej chyba przez dotknięcie kranu.
    Ja osobiście pomierzyłbym jeszcze napięcia w charakterystycznych punktach na płytce przed zakupem nowego układu - możlwie, że na płytce coś nie gra.
    _PREDATOR_

Tak jak pisze Kolega wyżej najpierw sprawdż, a w ostateczności kup.

Usuń wreszcie te wykrzykniki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Bo dostaniesz banana
    :P
    zurs
    Level 18  
    hehe już usunołem wracając do tematu na płytce jest wszystko dobrze sprawdzałem tylko diody bat85 kupiłem w internecie i są w szklanej obudowie a wzestawach tego kitu są niebieskie ale pisze na moich bat85 to chyba dobre :D i potencjometry helitrim mam takie małe ale dobrze je wlutowałem (chyba :D ) to raczej ICL7107 bo ja go wyjmowałem kilka razy i dotykałem palcami końcówek
    _PREDATOR_

Powinny pasować, no trudno, zacznij od US :cry:
    zurs
    Level 18  
    no chyba bede musial kupic w poniedzialem acha jeszcze taka sprawa pisze ze powinno sie chronic przed statycznością elektryczną ICL7107 oraz LM324 a jak kupowałem LM 324 to niebyło w rzaden sposób zabezpieczony
    _PREDATOR_

Bo on nie jest tak podatny na tego typu uszkodzemia, jak i wiele innych US :P
    zurs
    Level 18  
    mam jeszcze jedno pytanie w tym linku co podałem u góry jest zdjęcie tego termometru i dlaczego wyświetlacze są wlutowane w ten sposób, że kropki w wyświetlaczach są u góry????????? ja wlutowałem w ten sposób te wyświetlacze, że kropki są na dole
    zurs
    Level 18  
    chodzi :D :D dziękuję za wszystkie wzkazówki

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

hmm jeszcze jedno takie pytanie jak załącza sie przekażnik czyli ten termostat pochwili strasznie spada temp. do około -100 stopni i skacze koło tej temp. jak przekażnik nie jest zalaczony to chodzi poprawnie dlaczego moze przez przekaznik niebylo w opisie jaki i wstawilem zwykly z cewka 12v co o tym myślicie acha i jak wlasnie jak jest zalaczony przekaznik diody swieca ciemniej

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

co może być tego przyczyną i jak ewentualnie zablokować ten termostat bo mi jest on zbędny