Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C60 słaba bateria

lukasb9 20 Sty 2006 23:51 975 7
  • #1 20 Sty 2006 23:51
    lukasb9
    Poziom 28  

    Witam dostałem do zrobienia siemensa C60 problem w tym że po włączeniu na wyświetlaczu pojawia sie komunikat o słabej baterii i telefon sie wyłacza, (właściwie to sie i włacza) sprawdziłęm R143 wg solucji z elektrody, jest ok połączenia masy tego dzielnika tez wygrzałem proca, dialoga itp... wszystko co pod ekranem, telefon kompany kilka razy, po podłączeniu ładowarki wyświetlacz sie zapala, czasem wtedy uda sie odpalić telefon i pracuje juz normalnie, wskaźnik baterii jest na full, bateria oczywiście cały czas dobra:), ale wystarczy go wyłączyć i juz nie wstanie.... wgrywałem dwa razy full flasha, werje 27 (może trzeba mniejszą? niewiem jaką telefon miał orginalnie) wgrywałem eeprom, telefon komunikuje sie bez problemów tylko ta bateria... próbowałem kalibracji baterii i tez nic, ustawienia wgrane z dobrego telefonu,poradźcie cos, jutro pewnie podniose proca i sprawdze to wejście od R143, ew zmienie proca

    pozdrawiam Łukasz

    0 7
  • #2 21 Sty 2006 04:18
    ftb
    Spec od GSM

    myślę że problem jednak tkwi w tym dzielniku.na innej bateri oczywiście sprawdzileś...Raz miałem przypadek po zalaniu że mimo dobrego R napięcie dochodzace do procka bylo za niskie .

    0
  • #3 21 Sty 2006 11:03
    lukasb9
    Poziom 28  

    Witam spprawdzałem na innej baterii i jest tak samo, co do opornika to wymieniłem ten R143, został jeszcze ten masowy, dzis go poszukam, po kompaniu telefon diała troche lepiej da sie włączyć wiec niewiem co jest grane, jak ktoś ma jakies sugestie to pisac prosze:) ten temat nie jest świerzy ale jak czytałem nikt nie znalazł pewnego sposobu, i pozostaja nierozwiązane przypadki:) może podobne do mojego?:)

    pozdrawiam Łukasz
    -------------------------------------
    tak sie złozyło, że telefonik mi spadł na podłoge, i przestał sie włączac, tzn, pisze pusta bateria, wiec chyba całkiem wyeliminowałem :) uszkodzenie programowe:) to jednak kwestia sprzętowa, myśle co by proca podnieśc... moze tam cos?

    0
  • #4 22 Sty 2006 13:16
    lukasb9
    Poziom 28  

    Podniosłem procesor i juz wiem .... urwane pady - trzy, miedzy innymi ten od kontroli stanu baterii, niewiem dlaczego, ale to juz czwarty siemens C60 MC60 który po podniesieniu jakiegoś scalaka ma urwane pady, co wy z tym robiecie? tez tak często sie wam to zdaża? no bo ja rozumiem na czesci ale ja juz części nie potrzebuje, ja chce dobre telefony..... czy to zemnie taka sierota że mi odpadają jak zdejmuje? ale robie z wyczuciem, no w tym musiał byc urwany skoro tej baterii nie widzialo.... niech sie ktoś wypowie bo mnie szlag trafia powolutku.... pozdrawiam Łukasz

    0
  • #5 24 Sty 2006 01:01
    ftb
    Spec od GSM

    nic nie uwaliłeś(tak myslę)..pady już wczesniej odpadły.Zdarza sie nie tylko Tobie..mam pare takich.Co mozna zrobić?..jedynie położyć cienki drucik między padami i próbować postawić układ.Mnie czasami się to udaje ale to zajęcie do du**.
    pozdrawiam...ftb

    0
  • #6 24 Sty 2006 01:42
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Witam, miałem podobny przypadek, powodem był źle zrobiony TP, tzn przecięta była ścieżka obok miejsca gdzie robi się TP. Po naprawie tej ścieżki problem zniknął.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

    0
  • #7 24 Sty 2006 14:28
    lukasb9
    Poziom 28  

    No wkońcu.... dzieki Ci ftb, juz myslałem że to tylko mój problem, teraz następne pytania bo staram sie tego siemensa zreanimować jednak nie tyle dla kasy co dla satysfakcji, jakiego drutu urzywacie? w izolacji?- DNE, czy zwykły? w tym siemensie odpadły na skraju stąd mysle że odizolowany ez będzie, jak ten drut kladziecie? najpierw cynujecie końcówki (jesli to DNE) a potem go na płytke i dopasowujecie miedzy scieżkami? czy z jednej strony lutujecie prowadzicie i na końcu obcinacie w miejscu pada, a koniuszek cynujecie?, druga sprawa, kleicie czymś ten drut? do płytki? czy jak cyna sie roztopi to jakieś napiecia powierzchniowe tego drutu nie przesuną? jak malutki kawałek to bardzo możliwe, może warto przykleic? myślałem o distalu, co by ten drut nim potraktowac troszeczke tylko tyle żeby sie nie ruszył jak hotem bede traktował proca, oczywiscie nie pod samym procem, kawałek od niego - to narazie tyle, dzis wieczór powalcze

    0
  • #8 24 Sty 2006 19:40
    ftb
    Spec od GSM

    więc tak ..ja stosuje zwykły ,drut nawojowy w emali ale bardzo cienki(chyba 0.1mm).koniec oczywiście pobielony i przycięty oraz drut podklejam poxipolem i układam miedzy kulkami-padami.
    Przy padach zewnetrznych można próbować włożyć drucik jak chip jest już postawiony i tylko grzejemy by kulki się roztopiły.Warunek że pad jest przy krawędzi i jest widoczny z boku.


    ftb

    0