Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iluminofonia 10-kanałowej na 230V - prośba o pomoc w naprawie

korboss89 21 Jan 2006 11:14 1326 3
    korboss89
    Level 11  
    Witam

Na forum znalazłem kiedyś schemat Iluminofoni 10-kanałowej na 230V. Był on podzielony na 2 moduły. Wykonawczy i Sterownik.
    Sterownik był na układach scalonych UL1321 i LM3916. (niestety w żaden sposób nie chciał działaś. Żaden elektronik nie umiał mi tego naprawić :/)
    Kanały modułu wykonawczego były zbudowane z optotriaków MOC3041 i triaków BT136. (jest w 100% sprawny tylko sterownika brak)
    Nie posiadam do nich schematów :( Może jak by ktoś to miał i mógł podesłać schemat tego albo innego sterownika żeby można było podłączyć go do takiego modułu wykonawczego. Byłbym bardzo wdzięczny. Dodam że kanały reagowały (zaświecały się) na napięcie 3-4,5V.

Z góry dzięki.
  • Helpful post
    Qurak
    Level 17  
    Witam

Musisz znaleźć sobie notę aplikacyjną do układu LM3916 i w niej będzie sporo schematów sterowania 10 diodami LED. Ty zamiast LED-ów możesz podłączyć te 10 optotriaków MOC3041. Policz tylko sobie rezystorki żeby prądy z wyjść układu LM3916 nie przekraczały 10 - 12 mA i zastosuj odpowiednie rezystory przy optotriakach.
    Sygnał wejściowy możesz podawać z jakiegoś wyjścia liniowego wzmacnniacza (poziom około 0,7V) ale wtedy będzie potrzebny prosty wzmacniacz na jakimś wzmacniaczu oeracyjnym. Odpowiedni schemat jest również we wspomnianej nocie aplikacyjnej układu.
    Robiłem kiedyś wskaźnik wysterowania na LM3915 i korzystalem tylko z tej noty więc i Tobie powinno się udać :)

P.S. Tylko z tego co opisałem to nie będzie iluminofonia tylko gigantyczny VU Meter ale może do czegoś się przyda i naprowadzi Cię na coś.

Powodzenia
    korboss89
    Level 11  
    A czy jest możliwość zrobienia takiego sterownika żeby brał sygnał z wyjścia karty dźwiękowej komputera (SB Live!)
    Lub ewentualnie ze wzmacniacza z mini wieży (80W RMS)
    Qurak
    Level 17  
    Witam

Pod tym adresem masz notę aplikacyjną układu LM3916:
    http://www.national.com/ds/LM/LM3916.pdf

Aby podłączyć układ do wyjścia karty dźwiękowej musisz zbudować układ wzmacniający sygnał (pisałem o tym poprzednio).
    Na stronach 11 i 12 dokumentu do którego masz link wyżej jest pokazane kilka rodzajów prostowników i detektorów oraz sposoby ich obliczania. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad układem z rysunku 7 i ustawił w nim wzmocnienie 10 (tabelka z wartościami elementów). Wtedy wyjście takiego prostownika podłączasz do wejścia układu LM3916 i masz problem z głowy :)
    Na stronie 2 masz schemat i obliczenia. Tam są wartości elementów na zakres napięcia wejściowego 10V (u ciebie może być trochę inne napięcie wejściowe). Pamiętaj prąd diod w optotriakach ustaw na około 10mA (to jest Iled we wzorach na stronie 2) a do ustalenia napięcia wejściowego wstaw sobie na początek jakis potencjometr. Musisz potencjometrem ustawić taką rezystancję żeby przy maksymalnym sygnale (maksymalna głośność) zaświecała się ostatnia dioda.
    Na podczątek możesz zrobić układ z wartościami elementów na 10V a zamiast optotriaków wstawić zwykłe diody LED (przy 10mA będą dobrze świeciły). Jeżeli na maksymalnej głośności nie zaświecą się Tobie wszystkie diody to napięcie wejściowe masz mniejsze niz 10V a jeżeli wszystkie diody zaświecą się wcześniej niż przy maksymalnej głośności to sygnał wejściowy masz na poziomie większym niż 10V.

Mam nadzieje że to Ci trochę pomoże przy konstruowaniu układu. A jak sam go sobie obliczysz to będzie większa satysfakcja. :)

P.S. Z wyjścia karty SB Live! jest dosyć słaby sygnał.
    Nie podłączaj tego układu do wyjścia głośnikowego w wieży tylko korzystaj z wyjścia liniowego !!!!!

Powodzenia