Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NFS Most Wanted - Skacze strasznie!

22 Sty 2006 12:20 3640 1
  • Poziom 2  
    Witam,

    Mam taki mały, a może i większy problem...
    Otóż niedawno kupiłem komputer no i troche na niego wydałem. Może nie jest najlepszy ale dla mnie wystarcza :) Wszystkie gry działają bardzo dobrze na nim, na wysokich ustawieniach oczywiście. San Andreas, Battlefield... chodzą super. Natomiast mam problemy z Need For Speed'ami. Underground 2 chodzi dobrze ale w dowolnych momentach zaczyna się przycinać a raczej klatkować 1 klatka na 10 sec i tak przez minute. Oczywiście żaden program wtedy nie jest jakoś specjalnie używany. GG i chyba więcej nic takiego uruchomionego nie jest... problem pojawia się nagle i czasem po jakimś czasie przestaje i gra chodzi dalej a czasami jest tak baaaardzo długo...

    Jeżeli chodzi o Most Wanted to tu jest cięższa sprawa... Opowiem to co się stało po zainstalowaniu i pierwszym uruchomieniu. Włączam gre wszystko ładnie idzie i jest ok. Wchodze oczywiście do opcji i ustawiam Grafike. Detale na maksa rozdzielczość na 800 x 600. Niby nic wielkiego. Ale ok, włączam tryb kariery i mam się ścigać z jakimś kolesiem - i po chwili jest pokazany pościg policji z kamery helikoptera (przynajmniej tak to wygląda). Skacze tak jak wspominałem przy U2 a powiem tylko że grafika tego filmika nie jest jakaś specjalnie wymagająca i nie sądze żeby aż tak musiało skakać. Oczywiście nie działały żadne klawisze przy takim działaniu gry, nie dało rady wyjść do MENU czy ALT + TAB... RESET. No ale ok, po resecie próbuje od nowa. Włączam gre ale myśle sobie aj, spróbuje może jednak mam za słabego kompa. włączam dla odmiany najniższe detale i myśle sobie że poprostu podczas gry będe sobie zwiększał. Włączyłęm min detale i 640 x 480 i nie kariera a zwyły wyścig. Widze gra chodzi bardzo dobrze, nic a nic się nie tnie. Od czasu do czasu tylko gra się zatrzymuje na jakiś czas ale po około 10 sec jedzie dalej (dźwięk się zapętla). To było znośne ale co stało się potem? Oczywiście wszedłem do menu sprawdzić klawisze nie zmienić grafike i po powrocie do gry klatkowało strasznie!! Nie rozumiem tego! Ale ok, daje ostatnią szanse tej grze... Oczywiście reset bo cóż by innego...

    Włączam ponownie gre. Wkurzyłem się i ustawiłem detale na maksa! Detalu full i 1024 x 768. I co? Otóż po włączeniu zwykłego wyścigu (tego co przy minimalnych ustawieniach) gra chodziła dobrze. Czasami tylko przycinała jak się więcej coś działo na ekranie ale ogólnie bardzo dobrze. Ale... no chciałem zmniejszyć jednak detale na mniejsze - wlazłem do MENU/grafika i rozdzielczość pozostawiłem taka jaka była a detale o jeden stopień niżej. Potwierdzić oczywiście trzeba enterem. Po potwierdzeniu i przestawieniu się grafiki dostałem zapytanie czy zachować takie ustawienia. Były opcje Tak lub Nie (polska wersja językowa :P). Poruszając się kursorami pomiędzy tymi opcjami było szybkie i bez trudu dało rade... ale po zaakceptowaniu kiedy poróciłem do zwykłego menu znów skakało! Nawet powrócić do gry nie mogłem bo przemieszczanie się po opcjach ledwo działało!! RESET i dałem sobie spokój...

    Myśle że problem przedstawiłem dość jasno :)

    Teraz taka nawijka co do moich przeczówań.
    Na początku myślałem że to sprawa sterowników do grafiki. Mam nie najnowsze bo 80.40 ale na tych komputer sprawował się jak narazie najlepiej. Na najnowszych filmy nie działały i się wieszały (czytałem że sporo osób ma problemu z najnowszym shitem nVidii). Zainstalowanie sterowników 71.xx (xx coś tam, nie pamiętam już dokładnie) też specjalnie mnie nie satysfakcjonowało...

    Nie wiem co to może być, może tutaj coś mi poradzicie... Dopowiem tylko że szukałem na forum podobnego problemu i jakoś nie wpadł mi w oko wieć założyłem nowy temat.

    No nic, nie będe już tak się rozpisywał... z góry dzięki za pomoc!

    Komputer (podkreślam nowiutki)! Kopia z Everesta :

    Komputer:
    Typ komputera Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
    Internet Explorer 6.0.2900.2180 (IE 6.0 SP2)
    DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
    Nazwa komputera WIARQ
    Nazwa użytkownika Mateusz
    Domena logowania WIARQ
    Data / Czas 2006-01-22 / 12:12

    Płyta główna:
    Typ procesora AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3000+
    Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NS (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
    Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce3 250, AMD Hammer
    Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u Award Modular (10/19/05)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
    Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

    Ekran:
    Karta wideo GeForce 6600 (256 MB)
    Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 (256 MB)
    Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 6600 AGP
    Monitor Samsung SAMTRON 50(M)E [15" CRT]

    Multimedia:
    Karta dźwiękowa Realtek ALC850 @ nVIDIA nForce3 250 - Audio Codec Interface

    Właściwości modułu pamięci:
    Oznaczenie gniazda A0
    Typ EDO
    Szybkość 70 ns
    Rozmiar zainstalowanej pamięci 512 MB
    Wykorzystywany rozmiar pamięci 512 MB

    Magazyn:
    Kontroler IDE NVIDIA nForce3 250 Parallel ATA Controller (v2.6)
    Kontroler SCSI/RAID ST320HG SCSI Controller
    Kontroler SCSI/RAID VAX347S SCSI Controller
    Napęd dyskietek Stacja dyskietek
    Dysk fizyczny WDC WD1200JB-00REA0 (111 GB, IDE)
    Napęd dysków optycznych HL-DT-ST CD-RW GCE-8525B (52x/32x/52x CD-RW)
    Napęd dysków optycznych SCSIVAX DVD/CD-ROM SCSI CdRom Device
    Status dysków SMART OK

    Partycje:
    C: (NTFS) 23956 MB (11762 MB wolne)
    D: (FAT32) 90470 MB (64043 MB wolne)
    Rozmiar całkowity 111.7 GB (74.0 GB wolne)

    Urządzenia wejściowe:
    Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
    Mysz Mysz zgodna z PS/2

    Sieć:
    Podstawowy adres IP 83.28.31.107
    Podstawowy adres karty (MAC) 00-14-85-3E-54-66
    Karta sieciowa NVIDIA nForce Networking Controller - Sterownik miniport Harmonogramu pakietów
    Karta sieciowa WAN (PPP/SLIP) Interface (83.28.31.107)

    Urządzenia zewnętrzne:
    Kontroler USB1 nVIDIA nForce3 250 - OHCI USB 1.1 Controller
    Kontroler USB1 nVIDIA nForce3 250 - OHCI USB 1.1 Controller
    Kontroler USB2 nVIDIA nForce3 250 - EHCI USB 2.0 Controller
    Urządzenie USB SpeedTouch 330 ADSL Modem

    DMI:
    DMI: producent BIOS'u Award Software International, Inc.
    DMI: numer wersji BIOS'u F18
    DMI (system): producent
    DMI (system): nazwa
    DMI (system): numer wersji
    DMI (system): numer seryjny
    DMI (płyta główna): producent Gigabyte Technology Co., Ltd.
    DMI (płyta główna): nazwa nForce
    DMI (płyta główna): numer wersji x.x
    DMI (płyta główna): numer seryjny Tue Nov 15 16:34:11 2005
    DMI (obudowa): producent
    DMI (obudowa): numer wersji
    DMI (obudowa): numer seryjny
    DMI (obudowa): metka środka trwałego
    DMI (obudowa): typ Desktop Case
    DMI (pamięć): całkowita liczba / liczba wolnych gniazd 3 / 2

    Jeżeli coś pominąłem to powiedzcie to dopisze :) Dzięki bardzo i prooosze... pomocy :) PAP!

    Wiarq
  • Poziom 14  
    sorx za spozniona odpowiedz ale dopiero teraz natknalem sie na twoj problem :) Przyczyna takiego stanu rzeczy, wedlug mnie jest zle wentylowana obudowa, a konkretnie przegrzewajaca karta graficzna, gdy wlaczysz wyscig karta rozgrzewa sie jednak nie popwoduje to wiekszego zatrzymana, co jakis czas musi odetchnac zatrzymac sie na np 10 sek. lub 5 sek. w momencie wyjscia do menu karta stygnie zmieniajac grafike pozwalasz na ostygniecie, jednka wchodzac drugi raz do wyscigu karta jest " przegrzana " i nie moze wejsc w pelny tryb, tak mi sie wydaje, bo mialem podobny problem, okazalo ze mialem wylaczony wiatraczek na grafice :) zapomnialem wlaczyc bo mam specjalnie wyciszonego kompa do filmow :) Byc moze masz chlodzenie pasywne, w takim przypadku radze dokupic pare wiatraczkow artic coling za 7 zl jeden wdmuchujacy z przodu na dole i dwa wydmuchujace, albo zmiana chlodzenia karty i sprawa zalatwiona :)
    Inna przyczyna moga byc sterowniki, lub uszkodzona karta wiem ze 6600 maja taka funkcje ktora obiza taktowanie w 2d do 300 na rdzeniu. byc moze po powrotnym wejsciu do wyscigu, karta nie moze przejsc w szybszy tryb.