Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz impet 300x1. Nie mogę sprawdzić 0N60P. Spalony rezystor nad C28.

22 Sty 2006 18:06 5325 30
  • Poziom 16  
    Witam tak jak w temacie padł mi ten zasilacz (płytka ver.CG-13) i nie moge dojść do ładu z nim. Czytałem już inne posty na ten temat ale jednak nie dało mi to potrzebnych wiadomości.Sprawdziłem już wszytsko co znjaduje się na radiatorach, nie moge tylko sprawdzić 0N60P miernik jakies dziwne wskazania mi pokazuje, między nóżką 2(+) a 3(-) daje 992mV a odwrotnie tzn. 2(-) a 3(+) 339mV. W zasilaczu nie spalił się bezpiecznik, a jedynie wylał się kondensator C14(1000uF/10V) ale go juz wymieniłem, na głównych kondesatorach (330uF/200V) jest napięcie stałe koło 150V.Na kostce KA7500B nie mam wogóle napięć. Aha i jeszcze spalił się rezystor znajdujący sie nad C28, nie moge dojść do tego jaki miał numer bo paląc się przyfajczył też laminat. W szereg z zasilaniem podłączyłem żarówke 60W, po podłączeniu do zasilania zasilacza mrygnie przez sekunde i konie, po odczekaniu parunkastu sekund i ponownym podłączeniu też mryga, natomiast przy krótszym czasie żarówka po ponownym podłączeniu do sieci zasilacza nie mryganie.
  • Poziom 15  
    oj masz impeta :)

    widze ze jestes zmotywowany zby go naprawić ;) ode mnie powiem tyle -> miejsce impetów jest jedno,, śmietnik,, na allegro masz w śmiesznych cenach niezawodne fortrony, 235W za 19zł uzywki (na pewno mocniejszy niz ten impet 300w PMPO ;)), 300W nowki (to samo co 350w modecoma) za 40zł, 350w za 52zł, rowiniez nowe,, zasilacze sprawdzone w bojach, niezawodne i na prawdę mocne, do tego mają komplet zabezpieczeń.
    zrób prezent swojemu blaszakowi :)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    _MaY_ napisał:
    Sprawdziłem już wszytsko co znjaduje się na radiatorach, nie moge tylko sprawdzić 0N60P miernik jakies dziwne wskazania mi pokazuje, między nóżką 2(+) a 3(-) daje 992mV a odwrotnie tzn. 2(-) a 3(+) 339mV.


    0N60P - pewnie chodziło Ci o 02N60P,
    niedawno było o sprawdzaniu MOSFETów:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic433677.html

    Co do szeregowej żarówki - przy szybkim włączaniu/wyłączaniu kondensatory nie zdążą się rozładować więc nie ma dużego impulsu łądującego -> brak błysku żarówki
  • Moderator
    Witam ! Czy na drugim radiatorze ( strona wtórna )masz wycięcie w radiatorze ( od strony układu KA7500B ) , a pod nim ( wycięciem ) jest taka dioda D8 - N5822 (dość gruba ) jeśli tak to ją wy lutuj jedną stroną i sprawdź . Jeśli chodzi o tranzystor 02N60P to jest to mosfet więc musisz go sprawdzać tylko wy lutowany i na dodatek mieć praktykę w sprawdzaniu mosfetów by jednoznacznie stwierdzić czy jest dobry. Nie wiem gdzie masz ten elektrolit C28 , a opór jakie ma oznaczenia Rxx?
    Pozdrawiam Brać lutującą !
  • Poziom 16  
    TONI_2003 jak sprawdzać mosfety to znalazłem na elektrodzie i sprawdzalem według tego reszte tranzystorów, spróbuje z tą diodą bo mam ją u siebie, no własnie a co do rezystora to płytka od niego jest nadpalona i nic nie widać(żadnych oznaczeń rezystora na laminacie). Jest to rezytsor 0,125W znajduje się między odnogą tej dużej diody a odnogą diody FR10** (obu od stony paska), pomocne by było zdjęcie jakby ktoś miał ;)
  • Moderator
    ... to najprawdopodobniej będzie R50 = 22Ω (jest poniżej zworek pionowych?)
  • Poziom 16  
    tak dokładnie chodzi o ten rezystor, ale dlaczego poszedł z dymem???, czy brak napięc na kostce może być spowodowany własnie przez ten rezystor??
  • Moderator
    ... ten efekt to już raczej końcowy efekt awarii D8 - N5822 , ale nie pamiętam jak to tam jest po podłączane i co z czym poniżej masz jeszcze tranzystorek (945) pewno do wymiany! Jak i być może sam układ KA7500 również...
  • Poziom 16  
    no nic, jak bede mial troche wolnego czasu to sie za to zabiore, pozdrawiam
  • Poziom 16  
    dioda okazała się dobra, reszty jeszce nie mam ale już niedługo, mam takie pytanie ten zasilacz bedzie służył jako prostownik do aku, i teraz tak :
    1. jak zwiekszyc jego napięcie do 14,5 V??
    2. jak zwiększyć jego wydajnośc prądową z tych 8A do powiedzmy 12A na lini 12V ????
  • Poziom 16  
    no więc tak wymeniłem KA7500 na TL494, wymieniłem dwa tranzystory które znajduja się nad układem (koło nich są zaraz diody FR10...) i dwa znajdujące się na prawo do scalaka, rezytsor też na nowy wymieniony.Napięcia na kostce nie przekraczają 0,3V na nóżce 7 i 12 czyli zasilaniu mam 0,2V. kurde co to może być jeszcze....
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    a jak z napięciem na fioletowym ?
  • Poziom 16  
    na filetowym wzgledem masy mam dokładnie 5,02V
  • Poziom 16  
    no tak zielony z masa zwarty jest, obciażenie to żarówka 25W/12V i nadal lipa. Nadal ta sama sytuacja z błyśnienciem żarówki po stronie sieci a na tym koniec...
  • Moderator
    Więc cofnij się na stronę pierwotną i szukaj oporu jaki stanowi rozwarcie .
  • Poziom 16  
    Toni_2003 nie rozumiem zabardzo twojej wypowiedzi, czy mozesz troche sprecyzowac ją...
  • Moderator
    TONI_2003 napisał:
    Więc cofnij się na stronę pierwotną i szukaj oporu jaki stanowi rozwarcie .

    Przyznam się że to ja nie rozumiem Twego zapytania proszę o wyjaśnienie .
    Chyba że nie wiesz co to jest strona pierwotna zasilacza ?
    Lub nie wiesz co znaczą słowa szukaj oporu jaki stanowi rozwarcie (opór ma przerwę nie ma oporności , a zatem żarówka zachowa się prawidłowo ), a Ty mierzyłeś opory w lutowane w płytkę bez wy lutowania jedną nogą z niej do pomiaru jaki wykonywałeś .
  • Poziom 16  
    aaa sorry Toni poprostu nie załapałem twojej wypowiedzi ;) jeśli coś mierze to wiadmo że jedna noga musi być wylutowana, dla mnie to oczywiste jest, no nic poszukam może faktycznie to jest wina któregoś rezystora
  • Poziom 16  
    znalazłem w koncu troche wolnego czasu, kupiłem tranzystor nowy (IRP50N06 <-tak mi doradzono w sklepie) i wstawiłem go zamiast tego 02N60P, po wymianie żarówka po stronie pierwotnej świeci dosyc dosyć ale przy tym przetwornica buczy jakoś tak dziwnie, a do tego na wyjściu dalej nie ma napięcia....

    Dodano po 2 [godziny] 59 [minuty]:

    Już niewiem, sprawdziłem wszystkie elementy po stronie pierwotnej tak jak radził TONI_2003, kodnesatory (1u/50V) podstawione nowe, sprawdzone tranzystory, sprawdzone rezytsory i diody, optotranzystor też, podstawiony nowy tranzystor zamiast 02N60P (wstawiłem BU1503) efekt dokładnie ten sam co wcześniej, czyli rozbłysk żarówki i koniec. Nie sprawdzałem jedynie traf. Help me. please :(. Co jeszcze może powodować ten stan??
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    _MaY_ napisał:
    kupiłem tranzystor nowy (IRP50N06 <-tak mi doradzono w sklepie) i wstawiłem go zamiast tego 02N60P, po wymianie żarówka po stronie pierwotnej świeci dosyc dosyć ale przy tym przetwornica buczy jakoś tak dziwnie,


    oznaczenie bardzo pasuje do niskonapięciowego nMOSfeta o max Vdss 60V i max prądzie drenu 50A -> jeśli tak jest mogło dojść do przebicia kanału i mały transformatorek zasilany jest tętniącym wyprostowanym napięciem sieciowym (buczenie).
    Czy to napewno jest "IRP50N06" i jakiego producenta ?

    _MaY_ napisał:

    podstawiony nowy tranzystor zamiast 02N60P (wstawiłem BU1503)


    j.w. jakiego producenta jest ten "BU1503" ?
  • Poziom 16  
    no wiec tak faktycznie oznaczenie tego IRP wskazuje na te dane ktore podales (nota katalogowa tez), a ten BU jutro zajże ale on też był w zasilaczu ATX, akurat miałem drugi sprawny na 100% pod reką i tak go przelutowałem, jeszce spróbuje w drugą strone zrobić to i zobaczymy zcy ten drugi dobry jest, ale z not katalogowych wychodzi ze ten BU jak i 02N60 to są tranzystory Si-N a ten IRP to mosfet N-kanałowy
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    _MaY_ napisał:
    no wiec tak faktycznie oznaczenie tego IRP wskazuje na te dane ktore podales (nota katalogowa tez)

    _MaY_ napisał:

    z not katalogowych wychodzi ze ten BU jak i 02N60 to są tranzystory Si-N a ten IRP to mosfet N-kanałowy


    podaj te noty katalogowe, linki do nich
  • Poziom 16  
    witam
    noty katalogowe znalazlem na datasheet.com, co prawda bralem podobne elemnty np. BU103 a nie taki jak był, a ten IRP to tylko po końcówce tzn. 50N06
  • Moderator
    ... szanowny kolego naprawianie zasilacza ATX to nie malowanie po ekranie.
    Jeśli czegoś nie wiesz lub nie jesteś pewien to popytaj to nie boli i nie kosztuje nie można tak sobie gdybać i wkładać co sie ma pod ręką nie na tym to polega !
  • Poziom 16  
    TONI_2003 zrobiłem wszystko według twoich zaleceń, ale ndal lipa, zasilacz nie włącza się w sposób jaki powinien....
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    _MaY_ napisał:
    witam
    noty katalogowe znalazlem na datasheet.com, co prawda bralem podobne elemnty np. BU103 a nie taki jak był, a ten IRP to tylko po końcówce tzn. 50N06


    rzuć linkami do tych not bo np. nie moge znaleźć tego BU103;
    znalazłem go natomiast w swoim katalogu:
    BU103 - bipolarny NPN , obud. TO5 , Uce(max) 100V , Ic(max) 1A , Ptot 15W ... obsolete (przestarzały) - i gdzie niby chciałeś go wpakować do tego zasilacza ?

    Strasznie chaotycznie to robisz; ładnie opisał to Toni, takie eksperymenty mogą się źle skończyć - np. eksplozją elementu i przy nieuwadze stratą/uszkodzeniem wzroku !
  • Poziom 16  
    przepraszam najmocniej nie BU105 tylko 103 (mój błąd), łapię się za "eksperymenty" bo już niewiem za co się wziąść w nim, posprawdzałem wszystko według waszych rad, ale on nadal nic, więc dlatego zaczynam "kombinować"
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    szczerze powiem, że się pogubiłem i wszystko od początku przeczytałem

    ten BU103 - gdzie miałby być, zamiast jakiego tranzystora oryginalnie ?

    co z tym nMOSfetem "2N60P" - ?
    (wydaje mi się że jest sprawny, skoro na fioletowym miałeś 5.02V)

    jakie jest napięcie na zielonym względem GND (na tym, który zwieramy do masy by uruchomić zasilacz) ?

    przez Ciebie musiałem rozebrać jakiegoś "eksperymentalnego" Codegena 250XA1 z laminatem CG-13A (przetwornica pomocnicza na tranzystorze SSP2N60B , głowna -> 2x MJE13007-2).
    Po włożeniu wtyczki do sieci -> na fioletowym 5V, na zielonym ~2.5V ; na 12 nodze TL494 / KA7500B: ~1.2V.
    (co jest korzystne - w StandBy nie jest zasilany TL, szeregowy rezystor nie katuje laminatu swoją temperaturą; obok stoi jakiś 2SC945 który być może odcina zasilanie, dokładnie nie wiem bo się nie przyglądałem),

    Po zwarciu zielonego do GND: zasilacz startuje, działa i na 12 nodze ok. 12.5V.