Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z DVD Roadstar 5103

_MaY_ 22 Jan 2006 18:13 1491 5
    _MaY_
    Level 16  
    Witam
    czy miał ,ktoś z was szanownych kolegów do czynienia z tym wynalazkiem?? mam problemz nim, a mianowicie najpierw przestał czytać płyty DVD natomaist zwykle płyty CD czytał (rozebrałem go i tam znajduje się podwójny laser, jedno oko świeci a drugie nie), po jakichś paru miesiącach próbuje włączyć dvd i posluchać sobie radia a tu nic!! włącza sie zaraz po włączeniu głównym włącznikiem ale zero reakcji na pilota, na guziki na przednim panelu też, tacka nie wysuwa się.Jedyne co słychać to jak laser się przesuwa. Na wyświetlczu cały czas znajduje sie napis LOADING i koniec. Zero reakcji.Aha nie ma także głosu z głośników. Co to może być?? czy ma ktoś może schemat do tego?????
    _MaY_
    Level 16  
    naprawde nikt nic niewie na jego temat?? może chciarz jakieś sugestie związane z tym problemem????
    romsed
    Level 15  
    proponuje sprawdzić elki w zasilaczu

Dodano po 43 [sekundy]:

Dodano po 3 [sekundy]:

_MaY_
    Level 16  
    witam, już wiem dlaczego nie ma głosu - nie ma napięcia zasilającego końcówke mocy (tzn. jest ale zamiast symetrycznego 24V jest 4,5 V). Wyjęłem zasilacz napięcia na wyjsciu wogóle nie trzymają swoih wartości , co najdziwniejsze to jeszcze pływaj ą a gdzie niegdzie nie ma ich wogóle. Czego przyczyą może być pływanie napięć???? Bo to że za niskie to napewno kondensatory.
    _MaY_
    Level 16  
    no dobra wymieniłem wszystkie kondensatory (oprócz głównego 150uF/400V), sprawdziłem tranzystor sterujący (2SK2645), diode w obudowie to-220 (znajduje się też na radiatorze), diody na wyjściu i NIC. Napięcie jak falowało tak dalje faluje, nawet na kostce KA3842A na zasilaniu zamiast +5 czy lilu tam, jest od 2-16V (cały czas sie zmieia). Nie ma wogóle stabilizacji. Widze ze wpłytka zasilacza jest taka sama jkak w DVD Mustek (bliźniaczy model). HELP ME!! Już niewiem za co się wziąść, co odpowiada za stabilizacje????
    _MaY_
    Level 16  
    Dożucam forki zasilacza (jedna większa druga mniejsza), nadal niewiem o co chodzi, co odpowiada za stabilizację??? na układzie oznaczonym jako (2) zasilanie faluje sobie, na kodensatorze (5) jest stałe 310V, tranzystor (4) sprawdzony i ok, na wejściu trafa (6) jest koło 300V, kondensatry (3) i (7) wymienione na nowe, bezpiecznik sprawny.... Przetwornica co kilka sekund "cyka".
    Attachments: