Moja rada na Conony (udawało mi się to na głowicach bc-21e (do Canonów 2000/2100), bc-33 i bc-33e (nie wiem, czy się nie mylę z oznaczeniem, ale w każdym razie te zielone do bjc-3000) i tych stosowanych w canonach bjc-6100/6200 i dziś w ten sposób udrożniłem głowicę do s200. Generalnie próbowałem płyny do udrażniania głowic - mizerne efekty - głowica dwa dni w płynie i może się uda, albo nie - a po włączeniu zasycha i tak w parę dni...
A więc do rzeczy - słabo zaschnięta głowica => czyli śladowe ilości wydruku => stosuj płyn - polecam nozzle rocket z allegro - bo przynosi efekty...
Mocno zaschnięta głowica (wydruk białej kartki - leżakująca 2 lata i więcej...) => stosuje następujący sposób (dla głowicy do 2000/2100 oraz do s200) - idę do łazienki, puszczam ciepłą wodę na full i leję po tych sitkach, przez które wchłaniany jest atrament do oporu - nie należy się martwić o elektronikę, bo nic się jej w ten sposób nie stanie (próbowałem na 5-ciu głowicach i przeżyły

) - po pół godzinie udrażniania zazwyczaj jest już w 50% sprawna (dzisiaj tak robiłem z głowicą do s200) - zakręcam wodę, osuszam głowicę papierem toaletowym i robię nozzle test w drukarce (2x kliknięcie w przycisk reset/resume - wydruk testowy dysz) - i wtedy widać, które dysz są udrożnione, a które nie - rysuje takie kratki - każda taka kratka, to jedna dysza - udrażnia się w ten sposób do momentu, gdy są widoczne wszystkie - wtedy można powiedzieć, że głowica jest sprawna - u mnie po pół godzinie udrożnił się żółty i czerwony, niebieski połowicznie, a czarny miał 28/64 dysze, no to juhu i dalej pod wode - 20 min później niebieski równiez udrożniony, a czarny 34/64 - wydrukowałem w najwyższej jakości 4 kartki A4 ze 100% zapełnieniem czarnego dolewając do tuszy nozzle rocket (robisz kwadrat w paincie na całość obrazka i zapisujesz - 4 następne dysze udrożnione - no to dalej pod wode i po 30 kolejnych minutach miałem 63/64 dysze i wydrukowałem książkę z dużą ilością grafik w kolorach (150 stron A4) i drukarka chodzi jak młoda

- nozzle test 64/64 czarny + wszystkie kolory 24/24 - po prostu cudo
ok, to były canony 2000/2100/S300
Teraz pora na bjc-3000/bjc-6000
Mają one takie zielone, rozbieralne głowice z dwoma śrubkami od spodu - rozkręcasz głowicę (uwaga na gumową, czarną uszczelkę) i tak: górna część pod wodę - ewentualnie można napełniać strzykawkę z ciepłą wodą i wsadzać w otwory od dołu i przepłukiwać pod ciśnieniem - tylko tutaj należy uważać, zeby nie za mocno, bo może odpaść sitko, które pobiera tusz... do momenmtu, aż woda leci z drugiej strony...
Dolna - ciepła woda w strzykawe i przepłukiwać aż do skutku - w ten sposób udrożniłem 5 głowic i wszystkie działały, oprócz jednej, która po wydrukowaniu ok 250 stron wyświetliła błąd przegrzania głowicy - chociaż ta drukarka akurat mi przyleciała z głowicą w podobnym stanie i nie wiem co winić - tusze, czy drukarkę...
To są moje sposoby i są skuteczne w 100% - na 10 głowic zaschniętych przez nieużywanie przez 2 lata lub dłużej 10 naprawionych, więc polecam... z parą i myjką nie próbowałem...
service test print w canonach 2000/2100/s200:
Wyjąć z drukarki gowicę, trzymać reset/resume wciśnięte, włożyć kabel w gniazdko AC, po włożeniu kabla puścić reset/resume i nacisnąć jeszcze raz nie dłużej niż w ciągu pięciu sekund od puszczenia. Po czym drukarka przejedzie karetką na środek drukarki - włożyć głowicę i przed zamknięciem dwa razy kliknąć reset/resume - zamknąć drzwi - drukarka robi test print...
W canonach 3000/6000 robie test print ze sterownika w windowsie, chociaż można też przez kombinacje klawiszy
service test print - wyłączyć przez przycisk power drukarkę, następnir nacisnąć resume i przytrzymać power - drukarka nie powinna zacząć ruszać głowicą - puścić reset, trzymając power - po czym dwa razy kliknięcie reset i puścić power - mamy service test print - należy uważać, żeby nie nacisnąć więcej niż dwa razy resume, bo to uruchamia inne funkcje - np. oczyszczanie licznika pampersa, albo reset drukarki do ustawień domyślnych....
A więc miłego i przede wszystkim owocnego udrażniania

,
Pozdrawiam,
Daniofantasy
Dodano po 10 [minuty]: acha - jeszcze jedno - jak się nie chce zrobić test print choćby nie wiem co się kombinowało, to prawdopodobnie głowica jest uszkodzona, bo test print (bez głowicy ani jeden, ani drugi nie zadziała) w canonach wymaga głowicy - choćby zaschniętej, ale musi drukować, jak się da drukuj...